Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Декември, 2023 19:01 2 331 20

Украйна предложи на ОССЕ да се отърве от Русия

  • бесарабски фронт-
  • оссе-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • виталий портников

Байдън е прав, когато говори за необходимостта от формиране на нов ред в международните отношения

Украйна предложи на ОССЕ да се отърве от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна предложи на ОССЕ да се отърве от Русия. Какво означава изнудване от страна на Кремъл?
© Виталий Портников

Истинска дипломатическа сензация миналата седмица стана пристигането на руския външен министър Сергей Лавров на срещата на ръководителите на външните министерства на страните-членки на ОССЕ в столицата на Северна Македония.

Сергей Лавров просто не беше допуснат да присъства на предишната среща на министрите от ОССЕ в Полша, но сега външният министър на Северна Македония Буяр Османи оправда поканата си с факта, че без участието на Лавров и други членове на руската делегация в срещата Русия може да блокират работата на ОССЕ. Наистина, в организация, която взема решения единствено въз основа на консенсус, Русия има такава възможност.

През 2014–2022 г. Съветът на Европа премина точно през подобен процес, за да намери „консенсус“ с руските изнудвачи. Тогава Русия настоя санкциите срещу нейната делегация, наложени след окупацията на Крим, да бъдат отменени и заплаши да спре плащането на членски внос в бюджета на организацията и да блокира работата на нейните ръководни органи.

Тогава опитът за разбирателство с Москва доведе до истинска имиджова катастрофа, когато тогавашният ръководител на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), испанският парламентарист Педро Аграмунт, посети Сирия по време на войната с руски военен самолет заедно със санкционирани депутати на Държавната дума на Руската федерация.

След като санкциите срещу Русия наистина бяха отменени, ПАСЕ обясни това с необходимостта от „диалог“. Руската делегация се върна в заседателната зала, но не за дълго. След 24 февруари 2022 г. Русия беше изключена от Съвета на Европа.

За ОССЕ такава институционална възможност съществува само теоретично. За да бъде изключена една страна, всички останали трябва да са съгласни с нея. Самият факт на присъствието на Беларус в ОССЕ вече изключва възможността за такова решение, но дори и без дипломатите на Александър Лукашенко щеше да има други страни в организацията, които биха се противопоставили на изключването на Русия. Въпреки че, разбира се, има много повече от онези, които не искат да седнат на една маса със Сергей Лавров.

Украйна предложи да се изключи Русия
В навечерието на срещата в Скопие украинският външен министър Дмитро Кулеба предложи на колегите си да се отърват от Русия, но на практика това би означавало преучредяване на организацията, оттегляне на част от страните, подкрепящи Москва, от нея - предимно част от бившите съветски републики, които все още са членове на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ - рус.) и Евразийския икономически съюз и трансформация на „новата“ ОССЕ в стария Съвет на Европа. Възниква въпросът – защо?

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е структура, създадена след подписването на Заключителния акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа. Един от основните постулати на този документ е неприкосновеността на европейските граници. Русия обаче разруши самата същност на Заключителния акт, като реши да окупира Крим.

ОССЕ на практика престана да съществува

От около 10 години ОССЕ съществува само на хартия, а не като структура, способна да защитава определени принципи. Това разбира по-добре от всеки друг и самият Сергей Лавров, който по време на престоя си в Северна Македония на няколко пъти подчерта, че Русия не вижда смисъл от съществуването на ОССЕ. И наистина, какъв е смисълът Москва да подкрепя съществуването на организация, която със самия факт на работата си напомня, че Русия е нарушила основните си принципи.

Ако поне една от страните от ОССЕ демонстративно наруши Заключителния акт, а други се опитват да си затворят очите за това и да се преструват, че основното е да се избере нова държава, която да председателства организацията, то това означава, че ОССЕ всъщност е престана да съществува. Остава само една бюрократична структура, която не може да защити принципите си. А също и министерски срещи, от които половината участници просто бягат, ако видят руския министър на външните работи някъде там!

Разбира се, трудно е да си кажеш, че международното право, така мъчително формирано след Втората световна война, е унищожено от онези, които цинично казват, че не искат да живеят „по правилата“. Но това е така - международното право е унищожено!

И президентът Джо Байдън е прав, когато говори за необходимостта от формиране на нов ред в международните отношения. Но в този нов ред едва ли ще има място за организации, в които агресорът и жертвата са на една маса.

Източник: Виталий Портников за Крым.Реалии

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    55 2 Отговор
    Нека се отървем от украинските туристи от нашето черноморие
  • 2 Пич

    41 0 Отговор
    Наркоманите дали разбират , че в новия ред на Байдън , Украйна не съществува !!!
  • 3 Yййй за ySрайна и

    24 1 Отговор
    Усроfоилите
  • 4 Пха ха ха ха

    33 0 Отговор
    Окрайна е бита карта
  • 5 Хаха

    37 0 Отговор
    Я да идват в Слънчака да си приберат боклуците пияни и тогава да дават приложения.
  • 6 Сандо

    29 0 Отговор
    Прекрасно предложение - тъкмо и Русия ще се отърве от абсолютно кухата,ненужна и много греховна ОССЕ.Което те сами си знаят защо не са го направили досега.
  • 7 Боруна Лом

    12 0 Отговор
    БОЯРЕ, БРАВО НА ТЕБ! А НИЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СМЕ.........
  • 8 Хохо Бохо

    31 0 Отговор
    Най-добре за Европа е да се оттърве от Украйна.
  • 9 Хохо Бохо

    22 0 Отговор
    А още по-добре за Европа е, след като се оттърве от Украйна да приеме Русия за член на ЕС. Е те тогава ще имаме силна и богата Европа, а и Русия ще се кротне във военно отношение

    Коментиран от #17

  • 10 ХА ХА ХА

    21 0 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , РУСИЯ ДА ПРЕДЛОЖИ НА "КОЛЕКТИВНИЯ" ЗАПАД ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ УКРАИНА , ЧЕ ПОТЪВАТ И ТИЯ УКРО НАЦИСТИ ГИ ВЛАЧАТ КЪМ ДЪНОТО !
  • 11 Ехааааааа

    19 0 Отговор
    Тая година ще светят ли лампички при швабите ?????? Или ще пратят и последния милион при своите приятели укро - нацисти ???????
  • 12 Павел пенев

    13 0 Отговор
    По напред ще се отървем от Украйна, а после ще видим.
  • 13 Вражалец

    10 0 Отговор
    Тук е България! Този бесарабски фронт,кой го знаеше? Да не е ФП, Ройтерс, Си Ен Ен,Син Хуа,и др.Стига вече пропаганда! Не хваща декиш!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Там в Голямо Пещене

    0 0 Отговор
    Няма такова нещо... само един кандидат за кмет имахме.
    И стана наше пиколо. Спомена ни:
    "И деца ще направим, и детски градини, и училища ще направим."
    Видяхме как един истински човек стана лидер.
    Това стана и с парламента, има доста обещания.
  • 16 Лаврата каза

    1 0 Отговор
    ОССЕ изобщо не ме вълнува. А Дима Саймс добави: Организация, родена в грях и лъжа.
  • 17 Тогава

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Европа ще стане технологичен придатък на Русия.
  • 18 Павел пенев

    0 0 Отговор
    Без паричните вноски на Русия ОССЕ ще се разпадне.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.