Отидете към основна версия

3 270 100

В тила на врага! Украинските служби действат на терен дълбоко в Сибир

  • русия-
  • украйна-
  • сибир-
  • война-
  • буратия

Операцията или съответно, саботажът не се потвърждават нито от украинските служби, нито от информация от руски официални лица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

За операция на Службата за сигурност на Украйна в Сибир пише Reuters, но с позоваване на анонимен източник.

Операцията - саботаж на железопътна линия, която Русия използва за военни доставки. Според информацията четири взривни устройства са били детонирани по линията, докато товарен влак се е движил през Северомуйския тунел в граничния с Монголия район Буратия.

Операцията или съответно, саботажът не се потвърждават нито от украинските служби, нито от информация от руски официални лица.

Руски източници признават, че влак се е запалил в района, но не посочват причината, както и в изявленията им не се споменават взривни устройства. Следственият комитет на Русия заявява, че влак, превозващ гориво, се е запалил в тунела в нощта на сряда срещу четвъртък и че се прави предварителна проверка за установяване на причината за инцидента. Няма жертви или пострадали при инцидента.

Руската държавна железопътна компания също потвърждава, че нещо се е случило в тунела. Според информацията от тях влакът не е бил в движение, когато е забелязан дим, излизащ от резервоар за дизелово гориво. В изявление на компанията се посочва, че железопътният трафик е бил пренасочен, но транспортът не е бил прекъснат.

Ройтерс посочва изрично, че информацията не може да се провери от независими източници, както и че в състояние на война не може да се докаже, че железопътният маршрут през Буратия се използва за военни доставки.

Подобна атака, на повече от 4000 км от фронта в Украйна, би била поразителна демонстрация на способността на Киев да провежда операции дълбоко в Русия, пише обаче агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: