Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Декември, 2023 13:50 2 986 56

Битката за Източна Украйна! Володимир Зеленски иска укрепления по фронтовата линия

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • донбас-
  • крим-
  • авдеевка

Руските сили съсредоточиха вниманието си от средата на октомври върху опустошения град Авдеевка, известен с огромният си коксов завод и позицията си като врата към контролирания от Москва регионален център Донецк

Битката за Източна Украйна! Володимир Зеленски иска укрепления по фронтовата линия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски призова за по-бързо изграждане на укрепления в ключови сектори под натиск от руските сили, особено в Източна Украйна, където Москва напредва, предава "Ройтерс".

Зеленски отправи призива си, след като обиколи украинските позиции в североизточната част, една от няколкото области, в които руските сили се опитват напоследък да постигнат напредък - и да си върнат районите, отвоювани от украинските войски преди година. Той каза, че една от срещите, които е провел с командири, е била свързана с укрепленията.

"Във всички основни сектори, където е необходимо укрепване, трябва да има тласък и ускорение в изграждането на структури", каза Зеленски в нощното си видео обръщение.

"Това, разбира се, означава най-голямо внимание към секторите Авдeевка, Маринка и други в Донецка област. В региона на Харков това означава сектора Купянск и линията Купянск-Лиман."

Русия успешно защитава позициите си в източните региони Днецк и Луганск, докато засилва атаките си по Купянск близо до Харков, превзет от Украйна при настъпление през североизточната част преди година.

Руските окупационни сили са изградили солидни укрепления и минни полета в райони, които са държали, откакто прехвърлиха границата през февруари 2022 г.

Тези защити са ключов фактор за задържането на украинската контраофанзива, започнала от юни насам. Украинските войски постигнаха само минимални успехи на изток и юг.

Руските сили съсредоточиха вниманието си от средата на октомври върху опустошения град Авдеевка, известен с огромният си коксов завод и позицията си като врата към контролирания от Русия регионален център Донецк, на 20 км на изток.

Военният говорител Александър Щупун каза, че украинските сили са отхвърлили руските атаки срещу коксовия завод.

"Заводът е под наш контрол. Врагът търпи значителни загуби там", каза Щупун пред Еспресо ТВ, отбелязвайки руски артилерийски и въздушни атаки вътре и около града.

"Руснаците активно извършват наземни атаки, понякога използвайки бронирани превозни средства.

Авдеевка беше превзета за кратко от финансираните от Русия сепаратисти, които поеха контрола над големи участъци от Източна Украйна през 2014 г. Оттогава се удържа до голяма степен благодарение на укрепленията, поставени от нейните украински защитници.

Руските сили също натискат близо до оспорвани села около също толкова разрушения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на битки.

Министерството на отбраната на Русия обяви в сряда за превземането на Хромове, едно такова село, но неофициалните украински доклади оспорват това твърдение.

Главната прокуратура на Украйна съобщи, че руска атака срещу град Торецк, южно от Бахмут, е убила един човек. Други трима бяха извадени живи изпод развалините на къща.

Първоначалното разследване показа, че руските сили са хвърлили две бомби при второто нападение над града през целия ден.

Украинският военен анализатор Сергей Храбски каза, че руснаците се стремят да се възползват от превземането на Бахмут, за да настъпят към поне три града на запад.

"За врага е изключително важно да развие нещата в тактическо отношение с оглед на евентуално настъпление към Константиновка, както и към Славянск и Краматорск", каза Храбски пред Радио НВ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    40 1 Отговор
    Ще свърши като Хитлер в бункера.
  • 2 Джонсън

    41 4 Отговор
    "П@.бърк@ха се“: Л. Джонсън алармираха за извънредното положение в Украйна
    Големите загуби на украинската армия заплашват бъдещето на страната, каза екс анализатора на ЦРУ Лари Джонсън в интервю - YouTube
    „Вече има достатъчно видеозаписи, които доказват, че на фронта има украинки, включително бременни. Просто е ужасно, защото те буквално жертват бъдещето си. Не само бъдещето на тези жени, но и способността на украинския народ да продължи своя род. Загубите просто продължават да се увеличават“, каза той.
    Експертът не изключи, че в близко бъдеще в Украйна може да бъде обявена обща мобилизация от 17 до 70 год. Джонсън добави, че кабинетът на Зеленски полудял и поискал да оттегли доклада, когато видял публикуваните от телеканал данни за убити и изчезнали в редиците на ВСУ.
    Украинският телевизионен канал "1+1" съобщи в ефир за повече от милион загинали и изчезнали войници от ВСУ. Тази информация беше посочена в тикера. Между другото, той съобщава за загуби на 1 126 652 души.
    „За първи път истината изтече наяве, това е пред какво е изправена Украйна сега“.
    ВСУ вече шести месец се опитват да настъпят в южнодонецкото, артемовското и запорожското направление, като хвърлят в бой бригади, обучени от НАТО и въоръжени с чужда техника. 
    В началото на октомври руският президент Путин заяви, че по време на контранастъплението ВСУ е загубила повече от 90 хил.души, 557 танка и почти 1,9 хил. бронирани машини. А според Шойгу само през ноември загуби

    Коментиран от #4, #35

  • 3 да де

    49 2 Отговор
    Вече съвсем се обърках какви укрепления нали все пишете, че укрите са в контранаступ.
  • 4 Джонсън

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "Джонсън":

    Шойгу само през ноември загубите на ВСУ са над 13,7 хил.души.
  • 5 от село

    49 0 Отговор
    Извикайте специалистите от България които направиха оградата на границата с Турция ,и пиле няма да превърне ,а да не говорим за руски танк!

    Коментиран от #12

  • 6 Българин

    43 3 Отговор
    Първата жена водач на танк е ликвидирана в руската зона за специални операции.
    Старши войник Инна Стойко от 3-та танкова бригада на украинските въоръжени сили загина поради решението на Зеленски да изпрати жени в битка.
    Киевският режим ще вкара всички във въоръжените сили на Украйна в името на западните господари. Фразата "До последния украинец" става все по-реална всеки ден"
    Украйна съобщи, че също има небойни загуби в украинската армия, които нарастват поради болести и метеорологични условия.

    Коментиран от #14, #20, #23, #28

  • 7 КОТарАК

    6 48 Отговор
    при Авдеевка украинците са 3 хиляди срещу 50! и удържат фронта ,спартанците!

    Коментиран от #9, #13, #37, #53

  • 8 Загубихте тази война

    41 1 Отговор
    По нататъшното упорство води до все повече жертви
  • 9 Последния Софиянец

    48 4 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    В капана на Авдеевка са обкръжени 40 000 укри

    Коментиран от #11

  • 10 Сандо

    56 3 Отговор
    Контранаступа финито!Следва опит за живот като къртици в зимни условия.А Мечокът е разлютен и не му е до сън - гледа лошо,реве с пълни сили,върви,гази и мачка!

    Коментиран от #15

  • 11 КОТарАК

    2 37 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    и са накрая на силите Матушка..3 срещу 50 , без преимущество във въздуха...няма как да не се възхитя , като бивш спортист на такава чутовна храброст!

    Коментиран от #17, #25

  • 12 Сандо

    34 1 Отговор

    До коментар #5 от "от село":

    Още повече,че Винкела и Тагарчук са прекрасна двойка русофоби с мислене на шопи.
  • 13 Писанке,

    45 1 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    "Изглежда, че Авдиевка се разпадна. Всичко се оказа по-бързо, отколкото с Бахмут", пише авторът на Telegram канала на 93-та бригада на Въоръжените сили на Украйна "
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Последния Софиянец

    41 4 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Мечокът трудно се събужда но после няма спирачки.До Берлин.

    Коментиран от #27, #33

  • 16 Абе

    27 0 Отговор
    Едно е да искаш друго е да можеш.
  • 17 Абе чети си поне своите

    40 2 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Украинският Telegram канал „Legitimny“ смята, че загубата на Авдиевка е смъртна присъда за Владимир Зеленски , „така че той ще изпрати всички там и в същото време ще се опита да демонстрира илюзията, че украинските въоръжени сили продължават да се опитват да напредват“, смятат авторите.

    Коментиран от #22, #29

  • 18 Хохо Бохо

    37 1 Отговор
    Иска ама няма резерви. Украйна приключи
  • 19 Правоверен Евроатлантик

    40 1 Отговор
    Резултата от контранаступа е, че ВСУ загубиха повече територия, отколкото "освободиха". Картите на фронта го доказват и го пишат западните медии, които тук незнайно защо не се котират.
    И са минус 100000 души само от това, техника и боеприпаси въобще не броим.
    Щетите за Украйна са катастрофални, някой ще трябва да отговаря за тях и единственият кандидат за момента е Зеленски, без значение дали го осъзнава или не. И понеже никой няма да рискува с процес го чака съдбата на Саддам, Осама и Кадафи.
    Клоуната приключи, започна трагедията.
  • 20 Чети бе

    31 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Жена водач на танк. Имало било жени. Аз знам какво има, ти не знаеш.. Всички чакат руснаците, бе. Не гледаш ли народа какво казва. В кой свят живееш. Никой ги не ще бандерите.
  • 21 Чети бе

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    Жена водач на танк. Имало било жени. Аз знам какво има, ти не знаеш.. Всички чакат руснаците, бе. Не гледаш ли народа какво казва. В кой свят живееш. Никой ги не ще бандерите.
  • 22 стоян

    4 15 Отговор

    До коментар #17 от "Абе чети си поне своите":

    Д7 ком - а пък по би ти ви казаха че ако путин не превземе Авдеевка лошо му се пишело - сега на кого да вярвам

    Коментиран от #26

  • 23 Опа не беше за теб Ком. 29

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    А за хахахавия. Сори
  • 24 Доротея

    30 1 Отговор
    А бе кви окрепления ви гонят,отиде коня в ряката заедно с каруцата.Чао 00 крайна,мичка ви пайна,абе по малко от 2 кофи У@йнаа.
  • 25 реру

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Кво си спортувал а ,мъррр дане у пърр делоо ли?
  • 26 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян":

    На вестник "Марица"
  • 27 Механик

    4 23 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Китайският мечкар отдавна е сложил халката на носа на руската мечка и я е направил панаирджийска. Сега ще я кара да прави разни номера само заради единият хляб.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 стоян георгиев

    3 28 Отговор

    До коментар #17 от "Абе чети си поне своите":

    И кво има в авдеевка? Аз смятам че украинците умишлено пускат аванта на руснаците при авдеевка че да тръгнат да я превземат и да се обезкървят.руснаците явно се вързаха на тоя номер.в авдеевка няма абсолютно нищо важно както и в маринка .и двете са тотално разрушени ,но авдеевка е много удобна за отбрана с тези големи заводи и терикони.поне 100000 руснака ще си оставят кокалите пред града ако въобще го превземат.уктаинските загуби ще са десет пъти по малки.

    Коментиран от #38, #52, #54

  • 30 Мишел

    34 1 Отговор
    Защо ли Зеленски бърза толкова ?
    Преди два дни руснаците край Артьомовск превзеха Хромово, вчера изринаха украинската армия от Маринка. Клип, заснет на 27 ноември от руски разузнавателен дрон в коксохима на Авдеевка, показва 13 унищожени Леопард 2 , 9 Челинджър и един закъсал Ейбрамс. Новите Лансет имат обсег 50км. и няма противооръжие срещу тях.
    От десетина дни над Донецка и Луганска република и по фронта в Украйна не работи джипиес и натовските оръжия, които разчизтат на него. При Купянск за пет дни Украйна отстъпи 12 кв.км..л..

    Коментиран от #32, #39

  • 31 Аз съм z

    22 2 Отговор
    Укрите смело напредват към Киев .
  • 32 стоян георгиев

    3 16 Отговор

    До коментар #30 от "Мишел":

    Пак ки ти бе мише....ако човек ти вярва вече руснаците сте при берлин...хахаха.интересно що руските блогери нямат твоя ентусиазъм?тва показва че даже и тях не четеш.
  • 33 Сандо

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Тоя път ще трябва да стигне до Лондон - твърде много гадости сътвориха англосаксите в целия свят и се налага да бъдат превъзпитани.
  • 34 Мравоядът

    15 0 Отговор
    Време е да си нагледа имота в Египет.Дали са го укрепили.
  • 35 възхитена

    5 22 Отговор

    До коментар #2 от "Джонсън":

    Това само доказва решимостта на Украинския народ да се бори за свободата си.
  • 36 Умирам от смях

    24 2 Отговор
    Чакай бе, джанъм!!! Нали територии ще отвоювате? Какви укрепления? Марш в атака!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 натювец

    27 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    "Аз смятам че украинците умишлено пускат аванта на руснаците при авдеевка ..." аплодисменти за новопръкналия се тактик и стратег! Пазим ти място в генералния щаб на НАТЮ!
  • 39 стоян георгиев

    20 1 Отговор

    До коментар #30 от "Мишел":

    Укриии ,мрррретее,сами си го избрахте.
  • 40 Якоши ИБа

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Само питам":

    Недей пита ми го засмуук вай хубаво Дълбоко Гърлоо.Сиренето ти е бонус.
  • 41 за инф.

    5 0 Отговор
    едно е да искаш друго е да го направиш трета да можеш !!!!
  • 42 АМ ЧИ

    0 0 Отговор
    ДУ СИГА ДЕ СПА ВА МИСИР
  • 43 Добра работа!

    1 14 Отговор
    Ликвидацията на руски терористи достигна рекорд - за последното денонощие ВСУ са унищожили близо 1300 броя

    Общите бойни загуби на противника от 24.02.22 до 01.12.23 са както следва:

    военнослужещи - около 330 040 (+1280 за последното денонощие);
    танкове - 5564 (+13);
    бойни бронирани машини - 10372 (+32);
    артилерийски системи – 7931 (+22);
    РСЗО - 912 (+2);
    ПВО системи – 602 (+2);
    самолети - 323 (+0);
    хеликоптери - 324 (+0);
    дронове - 5976 (+22);
    крилати ракети - 1567 (+0);
    кораби/катери - 22 (+0);
    подводници - 1 (+0);
    автомобилна техника и автоцистерни - 10399 (+38);
    специално оборудване - 1137 (+13).

    Коментиран от #49

  • 44 Ццц

    10 0 Отговор
    Дрога, искай от Урсула и Шолц да ти пратят укрепления за 5 млрд. Защо не превзе поне първа линия да откраднеш ноу хау от руснаците? А сега трябва внос на окопи и то спешно. Че руснаците напредват, а в следващото изречение се опитват да напредват. Ти на пропагандата не вярвай, че никак не се опитват, ами направо си идат. Да беше хванал лопатата да изкопаеш барем един окоп. А не да балалайкаш пак какво трябва, какво не трябва. Сред последните мобилизирани ще е трудно да се намерят копачи без ТЕЛК. Така че хващай По-долняк, Кирило и жена му като й направят клизмата и я изпишат, че половината армия ще изпопука преди да изкопаят и един окоп. Не знам къде изчезна Кулеба. Не сме му се любували на тоя красавец скоро?
  • 45 любопитен

    5 0 Отговор
    Абе кои тука се хилеха до откат на руските окопи? Някой спомня ли си?
  • 46 Номад

    4 0 Отговор
    Зеленски ще бъде обесен за това че вкара Украйна във война
  • 47 Иван

    6 0 Отговор
    Пратете го да копа,тоя тъпън
  • 48 Донбас

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахахаха":

    През всички 36 години от независима Укр . за проруски кандидати .
    Кой ще подкрепят сега ? Тези които проведоха етническа чистка ?
  • 49 Слаба работа!

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Добра работа!":

    Имаше тук един твой колега, пишеше за милиони! Вземете се уточнете, да не става разминаване, че е умопомрачително като се четат тия риболовни подвизи.
  • 50 Евентуално настъпление?

    1 0 Отговор
    Половин година тръпнем от украинското контранастъпление, сега пък руснаците настъпвали?! Съвсем ни объркахте с мненията на Щупун, Храбски и компания фронтови кореспонденти.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    В Авдеевка има само силно укрепен район.След нея няма нищо-нищо като дълготрайно укрепени позиции.Поле.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Анализатор

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Нищо няма вече в Авдеевка.Само,че падне ли целия фронт се разпада.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: