Отидете към основна версия

2 116 54

Тежък удар по портфейла на Кремъл! Швейцария замрази руски активи за 8,81 млрд. долара

  • русия-
  • швейцария-
  • банки-
  • санкции

Берн също така блокира движението на 7,4 милиарда франка активи в чуждестранна валута, принадлежащи на Руската централна банка

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швейцария замрази приблизително 7,7 милиарда швейцарски франка (8,81 милиарда долара) финансови активи, принадлежащи на руснаци. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на Швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси (SECO).

Тази цифра, според предварителната оценка, е малко по-висока от 7,5 милиарда франка, които правителството на Швейцария блокира миналата година, след като страната подкрепи санкциите на Европейския съюз. SECO заяви, че цифрата от 7,7 милиарда франка не е окончателна и при други обстоятелства може да се промени.

Трудно е да се даде точна цифра поради факта, че нови лица се добавят или се премахват имена от санкционния списък, както и поради съдебни дела, които се водят заради замразяване или деблокиране на други активи. Прогнозата за една по-точна цифра се очаква към края на второто тримесечие на 2024 г., когато швейцарските банки се отчитат пред правителството.

Ръстът на замразените активи е свързан с увеличаването на санкционния списък с 300 лица и 100 фирми и организации през последните 12 месеца. Той също така включва вероятни печалби от парични депозити, облигации, акции, както и недвижими имоти и луксозни автомобили.

Швейцария също така блокира движението на 7,4 милиарда франка активи в чуждестранна валута, принадлежащи на Руската централна банка.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: