Last news in Fakti

4 Декември, 2023 10:01 1 569 43

Болните от СПИН в Русия остават без лекарства

  • русия-
  • спин-
  • лекарства-
  • хив

В Руската федерация заразените с ХИВ могат да се лекуват и в частни клиники - но там лекарствата се плащат от пациентите

Болните от СПИН в Русия остават без лекарства - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Русия има над един милион души, заразени с ХИВ. Но само половината от тях получават лечение. Броят на инфекциите нараства, а лекарствата за СПИН стават все по-дефицитни. Каква е причината?

Аптеките в Москва вече не предлагат "Долутегравир", оплакват се пациенти на сайта на Московския център за борба със СПИН. Лекарството е един от препаратите за комбинирано лечение на заболяването, но то съвсем не е единственият медикамент за борба със заразата, който е дефицитен в Русия.

Епидемия, излязла извън контрол

По официални данни в Русия живеят 1,13 милиона души, заразени с ХИВ. Реално обаче те са много повече, тъй като толкова са само регистрираните. "На официалната руска статистика не може особено да се вярва, затова е много трудно да разберем колко точно са серопозитивните", казва Екатерина Степанова, лекарка в руска частна клиника. По думите ѝ в над 40 руски региона повече от един процент от бременните жени са дали положителен тест за ХИВ - показателно за мащабите на заболяването. "Това е ужасно, защото разкрива колко широко разпространена е тази инфекция в Русия", допълва Степанова.

Освен това далеч не всички заразени с ХИВ се лекуват с медикаменти, защото в Русия има сериозен недостиг на препарати за имунната система. Само половината от всички регистрирани пациенти получават лекарствата си безплатно. Заразените хора трябва да регистрират своя ХИВ-позитивен статус и да бъдат вписани в база данни, но мнозина не се осмеляват да го направят - страхуват се, че могат да бъдат заклеймени и отритнати.

"Това е така, защото СПИН все още е тема табу в Русия. Не само поради недостига на информация, но и поради съществуващите предразсъдъци. Много хора например смятат, че ХИВ засяга само определени групи от населението - хомосексуалните, проститутките или наркоманите. Представителите на тези групи са стигматизирани в Русия - те са обект на дискриминация и преследвания", посочва Степанова.

Предразсъдъци и невежество

Алексей е един от тези, които говорят открито за диагнозата си. Живее в Москва и си спомня кога е бил диагностициран: "Бях на осем години, когато научих, че съм заразен от раждането си чрез биологичната си майка. Не обърнах особено внимание - бях още дете".

До четиринайсетгодишна възраст той е живял в различни детски домове. Казва, че като малък не осъзнавал как е бил дискриминиран заради заболяването си - едва по-късно разбрал, че наистина е бил обект на предразсъдъци. "Като дете не се чудех защо моите съдове, чинии и чаши постоянно ме следваха от дом на дом. Това дори някак ми харесваше. Впоследствие разбрах, че това е било заради диагнозата ми", обяснява Алексей. Той обаче смята, че всичко се е дължало не на друго, а на слабата информираност на хората.

По-късно обаче се сблъсква с неприкрита дискриминация: "Веднъж бях с приятели на бар и им разказах за инфекцията си. Тогава те ме попитаха от коя чаша съм пил, за да не я объркат със своите. Това ме нарани толкова много, че започнах да плача".

Защо медикаментите не достигат?

В Русия заразените с ХИВ могат да се лекуват и в частни клиники - но там лекарствата се плащат от пациентите. Обикновено те излизат между 4000 и 9000 рубли (приблизително между 40 и 90 евро) на месец, което в Русия не всеки може да си позволи.

Но защо има такъв недостиг на лекарства за лечение на ХИВ? Със сигурност той не се дължи на международните санкции срещу Русия, защото те не засягат жизненоважните медикаменти. Има и по-евтини руски генерични препарати, но те въпреки това не стигат за всички пациенти с ХИВ в Русия.

Една от причините е, че бюджетът на руското министерство на здравеопазването за закупуване на лекарства срещу СПИН е изчерпан отдавна, а фактът, че почти всички ресурси на руската държава в момента отиват за войната срещу Украйна, допълнително влошава ситуацията.

Към това се добавя и ръстът в населението на страната след незаконното анексиране на Херсонска, Донецка, Луганска и Запорожка области. Там живеят около 11 милиона души, което означава и увеличаване на броя на пациентите с ХИВ. Според прогнозите, докрая на 2023-а година новите случаи на заразяване с ХИВ ще достигнат около 60 000. Т.е. още повече пациенти ще имат нужда от лекарства - без никаква сигурност, че ще успеят да ги получат. Това означава, че епидемията само ще се разраства.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    13 7 Отговор
    Ще ги прати на фронта

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ///

    13 6 Отговор
    Предвид това, че руzzия в момента прави етническа чистка, нищо не и пречи да почне да прави и здравна - всичко ще е тежко/терминално болно - в месомелачката, така след още няколко години война, единствените населени места в страната ще са мАсква и С. Петербург.

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Руснаци

    19 6 Отговор
    Как германците предават проблемите си като проблеми на руснаците

    Коментиран от #32

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГЕроЙ Ейропеец

    5 4 Отговор
    Всеки втори приятел е с ВИЧ. Никой не ни лекува (
  • 9 Асен

    22 10 Отговор
    Поредната лъжа на Дойче лелеее ,не плачете ,спомнете си преди години докато света пламна ,Италия нямаше възможност да извозва починалите от коварната болест ,искаха помощ от ЕС ,но нали половинката на Урсула е в далаверата и отказаха !!! Тогава видяхме от чужди медии ,как руски военни заминаха за Италия със самолети ,ваксини и оборудване с риск на живота си отидоха и помогнаха на Италия! Позорни да пишете жестоки лъжи е престъпление за автора!!!
  • 10 Тарас

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям зор":

    На фронта 60 % сме спинаджии...
  • 11 Оксана

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    На магистралата Мюнхен Хамбург всеки ден клиенти прихващат ...
  • 12 Гастбайтерт

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "///":

    Зачистват ни ... Лошо (
  • 13 Лъжа пак тук

    11 6 Отговор
    В сащ. Нямат здраеопазване една пломба е 2000$ масово са без зъби

    Коментиран от #35

  • 14 Гледайте си във вашата кочинка

    10 5 Отговор
    А защо през февруари миналата година, горките украинки, бежанци от войната и туристки по слънчака и златните, не бяха проверявани още на границата, ако не за ХИВ и други полово оредавани заболявания, поне за ковид, а си влизаха безпрепятствено само с някаква хартиена зелена карта?

    Коментиран от #19

  • 15 Китай

    3 5 Отговор
    Украинската нация най-великата нация на земята украинците новите богове, новите титани, съвременните атланти украинците богове и богини унищожават ра-шистите като тахтаби. 809 000 мъртви руснака и 1 412 000 осакатени за винаги до днес. Китай зове за нахлуване в Сибир от страх че Казахстан ще ги изпревари. Огромно парче територия ще бъде отхапано от московията днес 6 пъти колкото Украйна. Украинците богове и. Украинците най-великата нация на земята.
  • 16 Кво ви

    6 2 Отговор
    пука за Русия, те ще се оправят, за България трябва да беспокоите
  • 17 д-р Хаус

    11 1 Отговор
    Хак им е,като не събират капачки.
  • 18 ттт

    1 2 Отговор
    Е в разсипия нали няма евро...ве, вие си знаете, пък много хив позитивни.
  • 19 ттт

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гледайте си във вашата кочинка":

    Ей, тва се вика- ти му викаш чичо Иване, а пък то отговаря за ............ме хвани.
  • 20 Москва е тумора на Земята

    3 8 Отговор
    Московското блато е единствената страна в Европа, която е обявила пандемия от СПИН.
    Единствено в Африка има повече заразени. И това е защото се спазват съветските "християнски ценности" .
    Нигерия покрита с лед !

    Коментиран от #22

  • 21 смешарки: а тук всякакви лекарства

    11 1 Отговор
    даже толкова много че гирмичките изнасят навън че хората пътуват до турция да си ги набавят ама дойче зеле няма да цъкне нищо за корупцията тука спонсорирана от наивни поколонници на партии
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ИНЖ

    6 1 Отговор
    Върнаха руснаците в Соц-а.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дивергент

    6 1 Отговор
    DW няма ли да се занимае със системната липса на лекарства за хронични заболявания в България и за причината за тяхната липса???!
  • 26 В расия

    5 3 Отговор
    Няма Лекарства,въпроса е бомби да има
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дойчланд юбер алес, амин!

    5 3 Отговор
    И на Путин не му става вече! Нали така, дойче зеле! Как е хилядолетния райх?
  • 29 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    6 2 Отговор
    МНОГО НЕСКОПОСАНИ ИЗМИАЛИЦИ НА ЗАГНИЛАТА ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА
  • 30 Олга

    7 2 Отговор
    DW изгонена от Русия както му е реда отмъщава й с злобни пасквили и измишльотини.
    По-добре да кажат какво стана в Германия (или с Германия), щом дори офиса на Mercedes-Benz отказва да празнува Коледа поради липса на пари.
  • 31 В САЩ вече са над 90%

    1 3 Отговор
    Да вземат мерки да не станат като САЩ и ЕС.
  • 32 Някой си...

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Руснаци":

    Нали..? То щото Русия са цъфнали, че и вързали.....мизерна държава, мизерен народ,,тия нямат оправия и това си е. Всъщност нещата са дори много по-зле..но нали показухата е руски патент..
  • 33 У бре

    5 4 Отговор
    Самите руснаци си признаха още преди години, че там цари тиха буря от СПИН.Първенец беше Екатеринбургска област, която "водеше" националната класация със 150 хил. заразени! Едва ли положението е станало по-добро от тогава!

    Коментиран от #38

  • 34 Лицемери,

    5 3 Отговор
    Защо няма лекарства за диабетици в България? Защо лекарствата за раково болни се поставят фиктивно и после се търгуват в Холандия? Защо умират българи от "лекуване" по пътеки? Защо българите доплащат най-безумно за здраве в ЕС? Защо хиляди са лишени от достъп до лечение?
    За Русия се загрижили...

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 глюпусти

    2 2 Отговор
    ХИВ има в омразна США. А ний в Москву забранили дори ЛГБТ!

    Коментиран от #42

  • 37 Третия свят

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Лицемери,":

    Пич Става въпрос за Московията Милион и половина Спинозни официално и още толкова неофициално скрити от такива като тебе Лошото е че нямат лекарства Путин има други приоритети че Блицкрига стана на сто години

    Коментиран от #39

  • 38 Бургас

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "У бре":

    Имаме 3 пъти повече заразени от Еекатеринбург ...
  • 39 Филаделфия

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Третия свят":

    2,5 миллиона спинаджии у нас , повече от Масква .
  • 40 безплатно здравеопазване

    3 1 Отговор
    В Америка му викат Welfare System. Когато отидете в Америка, пълвото което Ви питат е имате ли Уелфеар номер. Там здравеопазването е безплатно и лекарствата се изписват и дават на място.
  • 41 гларус

    4 0 Отговор
    А, аз тъгувах по руските курортистки. Всъщност по-добре че ги спряха да идват, защото иначе ще пламне и Слънчака с този спин. Преди носеха три пера, но той се лекуваше като грипа за една седмица при подходящ антибиотик.
  • 42 жалка русия

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "глюпусти":

    В САЩ го откриха и го лекуват, а в Русия се спотайват. Знаем че Лавров е мелез на комсомолка с африкански макак и нищо чудно при тези експерименти заразата да е плъзнала от Русия. Сам Путин реклачираше руските работнички в САЩ. Може те да са го пренесли в Америка.
  • 43 Пеци

    1 0 Отговор
    Да ги пращат на фронта, и не само спинозните. Няма лекарства ,няма лечение има окопи, скъсани дрехи и ръждясал АК, след някой и друг ден Груз 200.
    Нет человека, нет проблема.Сталин учителят на късия Пу