Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Декември, 2023 19:01 5 544 223

The Economist: По всичко изглежда, че за момента Владимир Путин печели войната в Украйна

  • владимир путин-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • русия-
  • война

Западът може да направи много повече, за да разочарова Кремъл, aко реши, може да разположи промишлени и финансови ресурси, които превъзхождат тези на Русия

The Economist: По всичко изглежда, че за момента Владимир Путин печели войната в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпреки все по-големите усилия на Запада, Русия под ръководството на президента Владимир Путин изглежда като победител в конфликта в Украйна - засега, отбелязва The Economist.

Президентът на Русия направи много за да засили властта си. Той набавя военни доставки от чужбина и насърчава глобалният юг да се обърне срещу Америка. Най-важното е, че той активно подкопава убеждението на Запада, че Украйна може и трябва да излезе от войната като процъфтяваща европейска демокрация.

Западът може да направи много повече, за да разочарова Путин. Ако реши, може да разположи промишлени и финансови ресурси, които превъзхождат тези на Русия. Фатализмът, самодоволството и шокиращата липса на стратегическа визия обаче пречат, особено в Европа. Заради себе си, както и заради Украйна, Западът спешно трябва да се отърси от летаргията си.

Причината победата на Путин да е възможна е, че победата е свързана с издръжливост, а не с превземане на територия. Никоя армия не е в състояние да изгони другата от земята, която контролират в момента. Контраофанзивата на Украйна е в застой. Русия губи над 900 души на ден в битката за превземане на Авдеевка, град в района на Донбас. Това вече е война на изтощение и може да продължи много години.

Бойното поле обаче оформя политиката. Инерцията влияе на морала. Ако Украйна отстъпи, недоволството в Киев ще стане още по-силно. Както и гласовете на Запад, които казват, че изпращането на пари и оръжия на Украйна е загуба.

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече дронове и артилерийски снаряди, защото нейната армия е разработила успешни тактики за електронна война срещу някои украински оръжия и защото Путин ще толерира ужасяващи жертви сред своите мъже.

Увеличаването на чуждестранната подкрепа отчасти обяснява предимството на Русия на бойното поле. Путин е получил дронове от Иран и снаряди от Северна Корея. Той работи, за да убеди голяма част от глобалния юг, че няма голям интерес в това, което се случва с Украйна. Турция и Казахстан се превърнаха в канали за стоки, които захранват руската военна машина. Западна схема за ограничаване на приходите от руски петрол чрез ограничаване на цената на неговия суров петрол до 60 долара за барел се провали, защото се появи паралелна търговска структура извън обсега на Запада. Цената на суровия петрол Urals от Русия е 64 долара, което е ръст от близо 10% от началото на 2023 г.

Путин също печели, защото е укрепил позициите си у дома. Сега той казва на руснаците, че са вкарани в борба за оцеляване срещу Запада. Обикновените руснаци може да не харесват войната, но са свикнали с нея. Елитът е стегнал хватката си върху икономиката и прави много пари. Путин може да си позволи да плаща доживотни заплати на семействата на онези, които се бият и умират.

Изправени пред всичко това, нищо чудно, че настроението в Киев е по-мрачно. Политиката се завърна, докато хората се борят за влияние. Володимир Зеленски, президентът на Украйна, и Валери Залужни, нейният най-високопоставен генерал, се скараха. Вътрешните проучвания показват, че корупционните скандали и притесненията за бъдещето на Украйна са накърнили позицията на Зеленски сред избирателите.

Западните правителства настояват, че са ангажирани с Украйна както винаги. Но проучванията по света показват, че мнозина се съмняват в това. В Америка администрацията на Байдън се бори да накара Конгреса да отпусне финансиране на стойност над 60 милиарда долара. Предизборната кампания догодина може попречи и на това. Ако Доналд Тръмп бъде избран за президент, след като е обещал мир в кратки срокове, Америка може внезапно да спре напълно да доставя оръжия.

Европа трябва да се подготвя за тази ужасна възможност - и за забавяне на американската помощ, който и да е в Белия дом. Вместо това европейските лидери се държат така, сякаш великодушният Джо Байдън винаги ще управлява.

Европейският съюз обеща на Украйна 50 милиарда евро , но парите се задържат от Унгария и, вероятно, от бюджетна бъркотия в Германия. През декември ЕС трябва да сигнализира, че е готов да започне преговори за членство на Украйна. Но мнозина смятат, че процесът ще бъде умишлено забавен, защото разширяването е трудно и заплашва интереси. Италианският министър-председател Джорджия Мелони беше записана (по време на шега), казвайки, че Европа е уморена.

До 2025 г. напрежението от воденето на война може да достигне и Путин. Руснаците могат да започнат все повече да се възмущават от принудителните мобилизации, инфлацията и отклоняването на социални разходи към армията.

Но светът не може просто седи и да се надява, че режимът му ще рухне - в това няма смисъл. Той може да остане на власт с години и ако го направи, може да заплаши с още война, защото това е неговото извинение за вътрешните репресии и страданието на собствения му народ.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 79 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коня е силно загрижен за палестинците

    28 77 Отговор
    Каза, че е дълбоко обезпокоен, че 4000 палестинци са загинали.
    А за стотиците хиляди украинци не е обезпокоен.Защо София е най мръсният град в Европа?
    Кога ще спре презастрояването на южните квартали? Има достатъчно място към Кремиковци!

    Коментиран от #15, #20, #66

  • 2 е кой ако не той ?

    77 10 Отговор
    Министерството на отбраната на Русия: Руските въоръжени сили са свалили украински самолет МиГ-29 в небето над Николаевска област
  • 3 Македония даде трибуна на руската

    79 11 Отговор
    пропаганда.
    Първият въпрос на пресконференцията на Лавров беше, какво мисли той за това, че България оспорва македонската идентичност.
    Македония трябва да забрави за ЕС в близките 50 години, както Турция!
  • 4 Византийска им работа

    31 83 Отговор
    ЕС наля стотици милиарди евро да спасява Гърция от фалит, а сега гърците не се съобразяват с ЕС и пуснаха самолета на Лавров да премине.

    Коментиран от #72

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ти да видиш

    83 8 Отговор
    Някой се гъбарка с отдел yкpoпропаганда на фахти хахаха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Захарова е в нервна криза

    22 89 Отговор
    Завижда, че украинките си пекат кълките на Слънчака, а нея не я пускат!

    Коментиран от #159

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чухте ли Песков какво каза?

    22 93 Отговор
    Каза, че българите били тъпи! Поредна обида и подигравка към България! Пак пускайте Лавров!

    Коментиран от #18, #117

  • 11 Селянин от Горно-Нададолнище!

    85 9 Отговор
    Ме за това не трябва да си икономист! То се знаеше от преди 2 години кой ще победи!

    Коментиран от #26

  • 12 Бонев

    81 6 Отговор
    Всички го знаят,но е много трудно като си твърдял година и половина обратното да си обърнеш езика.
  • 13 SOS! Рускините напъват!

    12 70 Отговор
    Рускините вече не ги пускат в Европа! Напускат Германия, Прибалтика. Финландия окончателно затвори границата!
    Сега напират към България!
    Сами се хвалят, че от цяла Европа само тука ги пускат!

    Коментиран от #19

  • 14 Хохо Бохо

    92 9 Отговор
    404 е само една битка, войната е за дедорларизация и там Путин се справя забележително добре. Економист даже не смеят да пишат с колко процента са намалели сделките във валути различни от долар. Ето това е истинската война, заради това сритаха и бесното нацистко куче на Европа да хапе Русия, за това са и санкциите срещу Китай, за това убиха Садам, Кадафи и клатят Асад.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    57 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коня е силно загрижен за палестинците":

    в БГ Политиците не им Пука за обикновените Хора
  • 16 Започна се! Ватниците идват!

    12 73 Отговор
    Ватниците протестират пред Парламента в Хелсинки! Събират подписи за внасяне на петиция за "референдум" в Парламента на Финландия!
    Руска наглост!

    Коментиран от #36

  • 17 ха ха

    45 12 Отговор
    "Фатализмът, самодоволството и шокиращата липса на стратегическа визия обаче пречат, особено в Европа."

    Това е евфемизъм за провал на визията на Давос. Става въпрос за власт. И Европа е глобалистки проект. Объркването на управляващата клика в Давос е основната причина. Няма как с електрически танкове, изнесено индустриално производство, зелени сделки за обир на данъкоплатците и икономика насочена към източване на данъците на гражданите да има хем просперитет, хем сигурност. В това е объркването. Центробежните сили са в ход и други милиардери ще оглвят изкуфелите старци - Шори и Шваб са в историята. Няма да минем без снаряди и военно-промишкен комплекс. Заедно с тях идва и неоходимата индустриална база. Просто е въпрос на време, ако не искаме Блатната орда по земите си.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    93 12 Отговор

    До коментар #10 от "Чухте ли Песков какво каза?":

    Е да на би да е излъгал ‼️
    Турция и Гърция разрешиха на руската делегация да прелети над тяхна територия, а продажните ни политици се направиха на "по католици от Папата" ‼️
  • 19 Хохо Бохо

    60 7 Отговор

    До коментар #13 от "SOS! Рускините напъват!":

    Украинките в Банско за забележително евтини и развратни

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 20 ХА ХА

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Коня е силно загрижен за палестинците":

    Е ти па, сечки селтици продават нивите и искат оринж каунти.
    А ние от оринж каунти им взимаме наема и си живееме на вилата у селото, нека се развиват.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Две водки

    8 9 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    И стакан кефир ще топиш чушката цяла нощ!
  • 23 Изненада

    38 4 Отговор
    Слепите прозряха.
  • 24 БАИ КУРТИ

    22 4 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    ДОКАЗАНО ВЕРНО
  • 25 ХА ХА

    7 8 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    Еее така е който е нефелен треба да си плаща.
  • 26 ха ха

    19 8 Отговор

    До коментар #11 от "Селянин от Горно-Нададолнище!":

    Преди 2 години не само се знаеше кой ще победи, ами и за колко дни.
  • 27 Логично

    82 6 Отговор
    Путин печели войната, защото на Русия помагат Иран и Северна Корея, а на Украйна само САЩ, Германия, Англия, Франция, Италия, Испания и т.н.... и България. Магарев, какво чакаш? Слагай каската - и в Авдеевка!

    Коментиран от #40, #217

  • 28 Емо

    54 6 Отговор
    А как върви контранастълението? Хо хъ лите направиха ли десант на левия бряг на Днепър, които те наричат по хо хъл ски Днипро?
  • 29 Ццц

    54 3 Отговор
    Я по-добре си пускайте ISW. Такива новини твърде тежко се приемат от нежните атлантически души. Така много се объркват. Тъкмо полетят в облаците от небивалиците и среднощните изцепки на дрогата, и после се приземят с някоя новина от реалността. И започнаха да стават агресивни. От друга страна пък е добре да започват да свикват с реалността, че ако Путин победи, животът им става напълно безсмислен. А няма да е забавно без атлантиците. С кой щу базикаме и смеем?
  • 30 Винету от дивана

    63 7 Отговор
    "По всичко изглежда, че за момента Владимир Путин печели войната в Украйна", ми не сме се и съмнявали, въпреки, че доста време ни триеха коментарите. Кой започна този конфликт? Орките с избиването на руското население в осрайна. Те не спазиха мирните спогодби от Минск. Ако прочетете малко в руските сайтове, ще разберете, че с осрайна е свършено. Няма вече връщане на зад. Кокаински е пътник. Азовци и тем подобни ще бъдат изтребени. Това е бъдещето на тази територия там. Твърде много загинали има и от руска страна, за да стане нещо по-различно от пълно заличаване за сегашната про-фашистка власт.

    Коментиран от #45

  • 31 Реалността

    15 44 Отговор
    Докато течеше сагата със самолета на Лавров смятах, че нещата се драматизират ненужно, но след намеците му за Велика Сърбия (велика познайте за сметка на кого, незнаещите да потърсят карта на Велика Сърбия) и откровените му лъжи за македоно-българските отношения се радвам, че не го пуснаха. Русия (кремълската хунта, а не руския народ) за пореден път доказва, че в момента не ни е приятел... И нека не ровим кой е виновен за лошите отношения, че можем да стигнем чак до княз Светослав Игоревич и татарите... И за да изпреваря дежурните коментари относно признателността на българският народ към Русия ще добавя, че няма друга страна в света, в която да има толкова паметници, изкуство, топоними, фолклор и прочее, посветени на Русия! Даже и в повечето от бившите републики! Русия е една държава пърна с лъжи и олигарси, които доят собсгвеният си овчи народ.

    Коментиран от #47

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дурхан

    36 5 Отговор
    Запада трябва да се примири с новия световен ред ..многополюсен модел ..модел в който националния интерес е по важен но американския ..ако газта на Русия е евтина оттам
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Иванушка 🇷🇺

    16 46 Отговор
    Много точен анализ -" Русия губи над 900 души на ден в битката за превземане на Авдеевка, град в района на Донбас. Това вече е война на изтощение и може да продължи много години."....Това показва колко е бил прав Путин когато е пратил директора на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин да информира директора на ЦРУ Уйлям Бърнс че "Нашия лидер и президент ни най малко не се интересува от броя на жертвите в нашата армия, важни са целите"...Значи егото на Путин е по важно от стотиците руски животи!!!!

    Коментиран от #49

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ццц

    38 2 Отговор

    До коментар #27 от "Логично":

    Днес им купиха Страйкъри. Само Георги Рачев да каже, че се оправя времето и няма да вали и ги пускат заедно с Абрамсите. Този път дрогата е издал указ никой да не говори предварително за успехи. Нека първо се провалят и тогава. Парен каша духа.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ХА ХА

    9 39 Отговор

    До коментар #30 от "Винету от дивана":

    Стига с тия мирни спогодби!
    Според тях руцката армия трябваше да се изнесе от донецк и луганск, а тя не го направи, за това не бяха спазени спогодбите.
    Нещо повече, организираха си фалшиви референдуми.

    Коментиран от #103

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ОНЗИ

    19 6 Отговор

    До коментар #31 от "Реалността":

    Суссс ,бе с0р0с0идна масс тиййоо,скоро свършва финансирането и ще обикаляш пак обществените тоалетни,да показваш коуко си "интеуегентен" и да изкараш някоя стотинка.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Старушка

    38 7 Отговор

    До коментар #35 от "Иванушка 🇷🇺":

    А САЩ ще воюват до последния украинец, щото много ги е грижа за украинците. Досега са дали фира над милион украинци.

    Коментиран от #221

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 В.В.П.

    34 12 Отговор
    България е с РОССИЯ..Завинаги.!!. Окропите са пушечно месо..За кефа на Джо цървула..и Урсул фашиста..

    Коментиран от #218

  • 53 дядо Поп

    31 4 Отговор
    И от моята камбанария така изглежда - че Путин печели войната.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Истината

    13 2 Отговор
    Добро утро!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ХА ХА

    7 26 Отговор

    До коментар #43 от "Алоууу":

    ХА ХА алоу русия си го набива сама още от 1914 г.
    А най качествено си го набива от 1917г.
    А през 1921 си наби окончателно и това продължава и до днес.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Супер

    5 25 Отговор
    Джуджето е точно там където го искаме
    Иначе как ще оправдае световна ядрена война пред руските туземци при условие че ПЕЧЕЛИ
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Старушка

    39 3 Отговор
    Колективният Запад успя да качи Русия на военни релси. Русия се превръща във военно-полеви лагер. Сега военно-промишления комплекс на Русия работи на пълни обороти. Но иначе всичко се давало от Иран и Северна Корея.
  • 64 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 25 Отговор
    Тръмп президент??????хахахах,тона може само болен мозък да измисли.Русия бе вкарана в капан в първите 3 дни на войната и вече няма излизане.А,това,което пишат лудинохилите показва единственно,че те нямат връзка с ЦНС!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Край

    17 1 Отговор
    Да бе е как стана това с чипове от перални и с лопати.

    Коментиран от #83

  • 71 илиан илиин

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Ей манн гауу,жиффф ще бъдеш дранн.
  • 72 Озадачен

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Византийска им работа":

    Ти вместо да нграчиш Гаргамел за чиннопоклонничество, си седнал на Гърция да търсиш кусур
  • 73 Много куха статия

    20 5 Отговор
    Путин, не печели а Русия !!като държава има няма площ колкото България .как това ще се приеме от краварите и blackrok Монсанто голяма мъка за нпо-то също
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Иго

    33 8 Отговор
    Няма съмнение ,истината винаги печели , руският народ е велик ,воюват срещу надигащият се фашизм!!

    Коментиран от #113

  • 77 ОНЗИ

    1 4 Отговор

    До коментар #74 от "илиян илиин":

    Ей манн гауу,жиффф ще бъдеш дранн.

    Коментиран от #86

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Хенри Кисинджър

    7 23 Отговор
    Илън Мъск е платил за тази пропагандна статия... Съвсем скоро предстой поредната брилянтна украинска контраатака, след която г-н Зеленски ще поведе победосно шествие на Червения площад в Москва!!!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ХА ХА

    6 16 Отговор

    До коментар #70 от "Край":

    Кое е станало, още са на 20 км. от луганск, гаубиците стрелят на 30, а сушки и ка 52 вече не фърчът над украйна.
  • 84 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 5 Отговор
    Путин да фърля атома и Русия, като САЩ, да се извини след половин век.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Бягай да обираш

    3 1 Отговор

    До коментар #77 от "ОНЗИ":

    Кожички ,смолянски калмари да ядеш ма джендър

    Коментиран от #87

  • 87 Онзи

    1 3 Отговор

    До коментар #86 от "Бягай да обираш":

    Ей ман гауу смрррдлифф,жиффф ще бъдеш драннн.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Гориил

    28 6 Отговор
    Русия ще преодолее яростта на Запада и в най-лошия случай ще го затвори в клетка. Вероятно затова западните служби отказват да сътрудничат на руската агенция за финансов мониторинг. Например дейността на руското финансово разузнаване е блокирана в платформата на FATF. Подобна ситуация се развива и при втората международна платформа - групата Егмонт, която обединява финансови разузнавателни служби от около 170 държави. Това поведение облагодетелства изключително международния престъпен свят, част от който са Европа, САЩ, Китай и Русия. Но си спомням от времето на Горбачов и Елцин западните разузнавателни служби активно си сътрудничиха с руския подземен свят, блокирайки всички усилия на Москва да се бори с него, но в същото време обвинявайки Русия в бездействие.

    Коментиран от #101

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Бензиностанция с ракети

    16 4 Отговор
    Според Мария Атанасова свършиха още миналата година
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ХА ХА

    3 12 Отговор
    Шото е руцки долен ляв амбеаж и блатен смотаняк.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Сметка

    28 7 Отговор
    15-20 милиона нови руснаци са присъединени към Русия. Едни 110-120 000 квадратни километра отново в джоба на Русия, а тук постоянно се пише как губил войната.... Е такава загуба е странна.

    Коментиран от #108, #130, #132, #138

  • 103 Някой

    28 6 Отговор

    До коментар #45 от "ХА ХА":

    Абе, каква руска армия в Донбас преди 24.02.2022 г.? Мислиш, че хората ядат доматите с колците. Ама, не!
    Хоррта се бяха самоорганизиращи да се защитават от фашистите, дето ги избиваха.
    А референдумите си бяха ОК. Хората гласуваха за това да се върнат в Русия. Там няма да ги горят, стрелят, тъпчат.

    Коментиран от #126, #141

  • 104 Онзи

    2 2 Отговор

    До коментар #95 от "Мри лaiняр":

    Разработено е на дъщеря ти пи чето,сълзи кат на кьорав кон окото.Ти разписваш ли се там?
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 А 1 милион руски животи

    6 14 Отговор

    До коментар #102 от "Сметка":

    При Кобзон печалба ли са?
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 ХА ХА

    1 6 Отговор

    До коментар #76 от "Иго":

    Я ходи се прегледай.
    Съвсем сериозно.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Страничен наблюдател

    22 5 Отговор

    До коментар #10 от "Чухте ли Песков какво каза?":

    Чух го. Каза, че българските чиновници са тъпи. С което съм 100% съгласен.
  • 118 Онзи

    1 9 Отговор

    До коментар #115 от "В.В.П.":

    Лаа пай го със семки, люспи и лютеница,в гъъ33аа,в устата,в гъъ33аа ,в устата.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 ХА ХА

    10 2 Отговор

    До коментар #119 от "ХА ХА":

    Суссс,бе козяшка фашш кийооо,да те спрат маннаффите.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 ХА ХА

    3 13 Отговор

    До коментар #115 от "В.В.П.":

    Абе русороб ти па кво разбираш от лапане и гълтане като практикуваш само на кофите и самагон с неокосена ливада, ако случайно не е припаднала.
  • 123 Всеки ден едно и също.

    7 18 Отговор
    Русия печели.Ама губи по 900 човека на ден.Ба ти печалбата.
  • 124 пак този

    7 4 Отговор
    Той за това, за което е отишъл го е взел вече. Каква война и какви 5 лева?

    Коментиран от #135

  • 125 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 12 Отговор

    До коментар #114 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛУДУЙ":

    Съдбата е Най Добрия Съдник Господине и Затова сте на Този ХАЛ Бездомен и Ненужен БЛАГОДАРЯ на Господин ГАНЕВ главния Редактор на Факти Който Знае че Трол Копейка Пише с моя НИК за Русия За да Ме Обиждат Всички Слава Украйна Русия са Разгромени Терористи
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Рашките губят по всички направления.

    3 14 Отговор
    От няколко дни вадят съмнителни извадки от някакви още по -съмнителни списания,за пред крепостните.

    Коментиран от #139

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 7 Отговор
    Аз Избягах от Психото от ДОКТОРА Станков За Да се Бия За Украйна.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 ХА ХА

    3 11 Отговор

    До коментар #124 от "пак този":

    Нищо не е взел, ае на бас.
    Руцко говорящите мишки се спотайват и чакат края или можеби края си.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 ХА ХА

    3 11 Отговор

    До коментар #103 от "Някой":

    Бате тая пропаганда приключи още август 22, много си изостанал.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 ХА ХА

    1 7 Отговор

    До коментар #139 от "САРМАТ":

    Ти т@п ле си ели на т@п съ прайш?
    Е па то е ясно, има ли стълб начи ше има и ракета.
    Въпроса обаче е друг, как мислиш ше свърши референдума кат мъ държиш 2 години на тъмно и студено и си ми строшил къщата?
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 13 Отговор
    Русия са Фашисти и Разгромени Терористи
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Онзи

    2 3 Отговор

    До коментар #146 от "ОНЗИ":

    Да те оперират ана ДОЛ ски маннаффи на сухо от заад да те оперират.
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Павел пенев

    15 2 Отговор
    Путин ще спечели СВО но не засега а завинаги. Много сте прости и много лъжете хората. Такива сте всички западни медии с малки изключения.

    Коментиран от #160

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 ХА ХА

    2 9 Отговор

    До коментар #156 от "Павел пенев":

    А защо си си написал фамилията с малка буква, сигурно защото си русорабски комплексар.

    Коментиран от #162

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 В.В.П.

    13 4 Отговор
    Само окроподлогите от България,са убедени че това не е така ..Ахах...Путя ги преби като уличници.Ахахаха....
  • 165 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Економист е подлога на Путин ....Ахахз ..Путинифил..Окропа умря ,пукна ..Ахахз..
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Фра Диа

    13 3 Отговор
    От всичко написано сега излиза, че С. Корея и Иран са много големи икономики от колективния Запад!
  • 168 Забелязал!

    10 17 Отговор
    "Печели" джуджето дърто и плешиво , но първо трябва да възкръсне🤣🤣🤣

    Диктаторът Путин отдавна е при Жириновски и не може да спечели нищо... Това, че не се обявява е свързано с досегашните лъжи, че е жив и здрав... , а и не се знае как и ще реагират военните в Украйна ... Ако някой "печели" то това е Николай Патрушев, защото той е шеф на Кремъл в момента. Двойникът се изявява само на определени места за да не се издъни тотално, че е самозванец и умствено импотентен... Русия ще има друг президент на 100%... който ще спре войната...

    Коментиран от #170, #174, #177, #192

  • 169 В.В.П.

    13 8 Отговор
    Тука има 5 окропа дето не са сигурни в това..Също ,според тях няма мост на Керч ,Също и че путя е умрял от 8 год .Заблудени офце .. Ахахаха..
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Тва...

    11 2 Отговор
    ...не може да е истина -> евро- и атлантоджендърите да започнат да си късат ризите СЕГА!
  • 172 В.В.П.

    7 4 Отговор
    По тъп от окропа ,няма Честно.Ахаха..Голям лобут отнесоха .
  • 173 А50

    15 3 Отговор
    Абе тия тикви не увряха ли, че проблемът им не се казва Путин, а Урсула. И не става дума конкретно за личности, а за политики. Ако направят проучване в ЕС, кого предпочитата жителите Путин или Урсула ще има шокирани жълтопаветници
  • 174 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #168 от "Забелязал!":

    Прав си. Мисля, че ще е Тръмп
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #166 от "Отец Дионисий":

    Да Ви Се Връща
  • 177 Хари

    8 3 Отговор

    До коментар #168 от "Забелязал!":

    Каквото и да стане мислиш ли че Украйна ще си върне 1/3 от територията която рашките заграбиха? Дори и да спре войната.

    Коментиран от #181

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 ХА ХА

    2 8 Отговор

    До коментар #177 от "Хари":

    Абсолютно, китайците ще им го върнат.
  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #175 от "Фра Диа":

    Отвес отвес, ама с два молива става бургия.
  • 185 шааа

    11 2 Отговор
    Проглеждането на колективния Запад ще е шокиращо, болезнено и скъпо.
  • 186 Гост 2

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Бай курти 48 год.ерген - 24 г. Ваш Лидер":

    Има Ментета ГРАД КОЗЛОДУЙ и ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    Коментиран от #189

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 ХА ХА

    1 4 Отговор

    До коментар #183 от "ХА ХА":

    Тихо тихо и ти секи път п@рдиш кафяво,заради постоянното разкритие от 3 цола.

    Коментиран от #193, #197

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #168 от "Забелязал!":

    кои са СТАМАТ ОНЯ СКОНЯ Разкрит

    Коментиран от #194

  • 193 ХА ХА

    1 2 Отговор

    До коментар #190 от "ХА ХА":

    Абе дрррто фелник,не щастен,сигурно си някой дрррт самотник,вми рисан на пот и евтини цигари,кирр ливанец.

    Коментиран от #204

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Яяяяяя

    4 1 Отговор
    А така и тези станали русофили
  • 196 Артилерийска подготовка

    16 3 Отговор
    Стигнах до "Русия губи над 900 души на ден". Вчера бяха 1140. Самият източник, макар и с предъвкване, хълцане и покашлюване признава, че Русия е пред победа, а в същото време губи по два батальона на ден. Западняшката пропаганда отдавна е лишена от елементарно приличие. Как може руснаците да понасят такива колосални дневни загуби при положение, че остатъците от укронацистите буквално са затиснати от огън на различни оръжия. Това по-скоро е призив-подкана на американците към закъсалите европейци да се бръкнат още по-дълбоко и да помогнат на "героичните" украинци да спрат "агресора" Путин. Целта на американците е ясна: украинците все още имат остатъчен мобилизационен ресурс, но трябват много пари за да ги закарат на-и да поддържат-фронта поне още една година...

    Коментиран от #199

  • 197 ХА ХА

    2 4 Отговор

    До коментар #190 от "ХА ХА":

    Мога да ти по пррдя кафяво в смррррд ливата ус тичка,гни доо.

    Коментиран от #202

  • 198 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #194 от "СтаМат Мага Рето":

    Обичам Ви по Човешки Приятна вечер господине

    Коментиран от #201

  • 199 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #196 от "Артилерийска подготовка":

    Има и Копи пеист
  • 200 ХА ХА

    1 1 Отговор

    До коментар #162 от "ХА ХА":

    Веднагащи покажа ква съм, ама си земи повече салфетки че ша ривеш многу.

    Коментиран от #203

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 ХА ХА

    1 1 Отговор

    До коментар #200 от "ХА ХА":

    Абе ти да не си няква дрррта,продухана флигорна бран тия,а аз те взех за дрррта пии дии рууга.Абе май си някъв про паднал оплешивяващ тра верс, женск душа в мъжко тяло,който вече никой не го ебава в истинския смисъл.

    Коментиран от #206

  • 204 ХА ХА

    1 2 Отговор

    До коментар #193 от "ХА ХА":

    Почти позна я съм намакетифутката.

    Коментиран от #207

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 ХА ХА

    0 4 Отговор

    До коментар #203 от "ХА ХА":

    Нема значка, я пеаа ивем целаъта русуфилня от упор.
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #205 от "ХА ХА":

    Рошав нали знаеш кво тъ прайха миналата година у форума, да не ги подпалим пак.
  • 210 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #207 от "Баро":

    Можеш ли да се държиш културно, или ти е трудно?
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Гробаря

    14 3 Отговор
    Украйна е последния пирон в ковчега на ЕС ако бъде приета !

    Коментиран от #222

  • 213 Алилуя

    2 8 Отговор
    Путин ще бъде канонизиран от Руската Сатанинска КГБ църква като Светец след като полети от някой прозорец от голяма височина
  • 214 Иванов

    8 3 Отговор
    Невероятно, смазващо интервю при Карбовски, което всеки българин трябва да види. Има го в ютуб и под заглавие. "ОПАСНО ИНТЕРВЮ: Вие не сте суверенна държава. Екс-разузнавачът от САЩ" - Скот Ритър Слушайте бе хора, няма български политик, който да говори с толкова патос и болка, с невероятно познаване на българската действителност. Срам ме е от нашите политически ГНИДИ, начело с мъдреца от.
  • 215 Ръката на Кремъл

    5 2 Отговор
    Целият Запад воюва срещу Русия, но тя печелела, защото и помагали Иран и Корея. Без да искат с тази статия показват пълната деградация на Запада.
  • 216 лърквам в блатото

    1 0 Отговор
    "победата е свързана с издръжливост, а не с превземане на територия"
    Значи излиза, че Bewegungskrieg не е единствения начин да се воюва в наши дни. Отне им само 2 години да го стоплят.

    "Той Путин работи, за да убеди голяма част от глобалния юг, че няма голям интерес в това, което се случва с Украйна"
    Колкото и да е странно, тия на юг от екватора се интересуват какво се е случвало по света преди и какво се случва сега. За голямо съжаление на северо-запада, проруските настроения в глобалния юг имат по-дълбоки корени от Путин. Даже някои пишат книжки, в които ги обясняват тия работи на език разбираем от ингилизите и свързаните с тях народи. Например "Red Star Over the Third World".
  • 217 Какво каза?

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Логично":

    За 9 години окупираха 17,5% от Украйна като Крим взеха без една жертва, а ЛНР и ДНР ги окупираха паравоенните сили на Игор Гиркин(Стрелков) още преди войната. За 20 месеца са окупирали част от Запорожка и част от Херсонска области, а от Киев, Харков и западно от Днепър и Херсон бяха прогонени.
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 наташкару

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Старушка":

    от детето до старика всички срещу болшевика
  • 222 путлер

    1 2 Отговор

    До коментар #212 от "Гробаря":

    Украйна е последния пирон в ковчега на просия
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.