Отидете към основна версия

4 587 53

Битката за Авдеевка: руската армия увеличи залозите

  • авдеевка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин

Путин е поставил цел на руската армия задължително да превземе този град

Снимка: БГНЕС/ EPA

Местните власти в Донецка област, Украйна, информират, че руските военни са усилили атаките си срещу град Авдеевка в Източна Украйна. Те са предприели атаки от две допълнителни посоки с цел да обкръжат града. Това съобщава агенция Франс прес.

Руската армия се опитва да превземе силно укрепения промишлен град в Донбас вече почти два месеца. В резултат на неуспеха на лятната контраатака на украинската армия, Авдеевка се превръща в основна точка на фронта.

Според кмета на града - Виталий Барабах, руските атаки и артилерийски обстрели през последните два дни са били "изключително силни". "Тази трета вълна от вражески атаки е различна от предишните две, тъй като е предприета от две нови посоки", обясни украинският служител. Той посочи, че целта на тези атаки е да "отклонят колкото се може повече сили" на украинската армия, докато руските сили се опитват да обкръжат Авдеевка от южната и северната страни.

"Възможно е те да изчакват по-благоприятни метеорологични условия, преди да използват военна техника в тези райони", каза кметът. "Атаките в нови посоки показват, че противникът е поставил цел да превземе града на всяка цена", добави той, като посочи, че в града все още се намират 1295 цивилни лица.

Според Института за изследване на войната, базиран в САЩ и използващ геолокационни изображения, руските военни през последните дни са постигнали "значителен напредък" в района на Авдеевка. Телеграм каналът "Дийп стейт", който е близък до украинската армия, съобщи снощи за "напрегната" ситуация на фронтовата линия и "частични успехи" на руската армия в близост до село Степово, което се намира на северозапад от Авдеевка. От своя страна, украинската армия твърди, че отблъсква руските атаки и нанася тежки загуби на противника си.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: