Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Декември, 2023 21:01 4 712 101

Авдеевка: ключът към победата на Русия във войната

  • авдеевка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • донецк-
  • донецка област-
  • володимир зеленски

Продължават да се водят жестоки боеве за източния украински град

Авдеевка: ключът към победата на Русия във войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските сили продължават нападенията си над източния украински град Авдеевка с цел обкръжаване на войските на Киев, докато конфликтът в Украйна, воден от Москва, продължава да се разширява. Сблъсъците напомнят на битката за друг източен град, Бахмут, който падна под контрола на руските сили през май миналата година след продължителни жестоки улични боеве, пише агенция "Ройтерс".

От началото на октомври, когато Москва стартира своята подновена офанзива около Авдеевка, главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни и западни военни експерти започнаха да изразяват скептични оценки относно възможностите на Украйна да пробие руските линии. В Киев и на Запад се признава, че пълномащабната руска инвазия преди повече от 21 месеца, наречена от Москва "специална военна операция", може да влезе в нов етап на позиционна война, която включва статични и продължителни изтощителни битки.

Авдеевка, където преди началото на конфликта живееха около 32 000 души, е на фронтовата линия от 2014 г., когато беше кратковременно окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, контролиращи части от Източна Украйна.

В града, който в голяма степен е разрушен, се намира най-големият завод за кокс в Украйна - съоръжение от съветската епоха, което преди конфликта е било един от водещите производители на този вид гориво в Европа. Коксът е твърд материал с високо съдържание на въглерод и минимални примеси, получаван чрез нагряване на въглища или нефт без наличие на въздух. Този продукт е от съществено значение в промишлеността за топене на желязна руда и също като гориво за пещи и ковачници. В сравнение с други видове въглища, коксът е значително по-екологичен.

Заводът, твърди Москва, се използва от украинските сили като база и склад за оръжие и в момента е главната цел на руските атаки. Авдеевка, разположен на север от окупирания от Русия град Донецк в промишления регион Донбас, се превърна в здраво укрепена крепост на украинската отбрана. В момента се предполага, че в града са останали около 1500 жители, а според някои източници този брой може да бъде и по-нисък. Мнозинството от тях се крият в мазета, а според официалните данни нито една сграда в града не е останала непокътната.

И двете страни считат, че Авдеевка е от ключово значение за стратегическата цел на Русия да добие пълен контрол над източните провинции Донецк и Луганск - две от четирите украински области, които Русия твърди, че е анексирала, въпреки че не ги контролира напълно. Авдеевка се разглежда като врата към град Донецк, намиращ се на около 15 км на юг, като жилищните райони на последния редовно са обстрелвани от украинските сили, според руски официални изявления. Превземането на Авдеевка би се разглеждало като разширяване на територията, под контрола на Русия. Вземането на Авдеевка може да има психологически ефект, повишавайки моралния дух на руснаците и налагайки психологически удар върху украинските сили, които до момента постигнаха само ограничени успехи в провежданата от тях контраофанзива, започната през юни.

Украински и западни анализатори твърдят, че новата офанзива на Русия в Авдеевка, която е най-обширната операция след нападението над Бахмут, се извършва със значителни човешки жертви. Руската армия се стреми да превземе силно укрепения индустриален град в продължение на почти два месеца, превръщайки Авдеевка в основен фронтов пункт след неуспеха на украинската лятна контраофанзива, посочва Франс прес.

В началото на тази седмица кметът на града, Виталий Барабах, отбеляза, че руските атаки и артилерийски обстрели са нараснали значително. Украинският представител поясни, че третата вълна от вражески атаки се различава от предишните, тъй като е насочена от две нови посоки. Целта на тези атаки е ясна - отклоняване на колкото се може повече сили на украинската армия, докато руските сили продължават опитите си да обкръжат Авдеевка от юг и север. Според Института за изследване на войната, базиран в Съединените щати и използващ геолокационни изображения, руските войски са постигнали забележителен напредък в областта на Авдеевка.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Еврогей

    66 10 Отговор
    Мисирко, нещата не вървят добре. Търсиш ли си вече работа? Хахахаха
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо Бохо

    45 18 Отговор
    Къв ключ ве? Родните Козяци смятат тва село за незначително и там гинат по половин милион руснаци на ден. Как така стана супер важно?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само питам

    15 62 Отговор
    Каква победа бе! Елементарна руска пропаганда с измислени цитати от западни информационни агенции! Разстоянието по въздушна линия от Донецк, столицата на бандитска на ДНР до Авдеевка е 15 километра а по пътищата е 25 километра. За близо 22 месеца бойни действия руснаците все още не са превзели селището, но и дори да го превземат колко руски трупа ще струват освободените руини?
  • 8 Хохо Бохо

    13 50 Отговор
    Не би трябвало втората армия в света да превзема едно село на една година и то на десетина километра от границата си в равното поле, и забележете, селото бе превзето след като беше напълно разрушено и няма смисъл да се защитава вече, и това е така наречената втора армия в света моля ви се, сега ще кажат затворници били...нали така тавариши?

    Коментиран от #24

  • 9 Не е ключ.

    61 14 Отговор
    За руснаците е едно от селата по пътя за Киев, за украинците е от значение. Това е. Русия такова таковата на САЩ и НАТО. Цял свят им се смее. Факт.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНАТА

    10 45 Отговор
    Затворите в Рашисран се изпразниха! От 60 хилядите наемници на ликвидирания готвач на Путя Пригожин след месомелачката около Бахмут останаха 18 хиляди! С тях тръгна към МаЦква и по пътя свали 8 военни хеликоптера и 2 самальота! Загинаха 15 от най добрите пилоти на Рашисран! После жужака го изпрати при Кобзон! Затворниците свършиха, вече набира индуси и шерпи от Непал! И те свършват и трябва вече да мобилизира Московци и тогава почва разпада на Рушнята!
  • 12 Гледайте на живо Авдеевка

    12 41 Отговор
    "Изображения, публикувани от Maxar Technologies и Planet Lab, показват последиците от руското нападение около Авдиевка, което продължава въпреки големите загуби сред атакуващите части. Русия е загубила повече от 36000 войници за месец на битка около града, както и повече от 1400 бронирани машини и танкове.“

    Коментиран от #20, #44

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ф а т к и,ама юного

    12 22 Отговор
    Ви се моля.Никой не се съмнява в победата на киевския режим.Вовата е история.Кой е новият руски президент.Може би Нахални
  • 16 А бе кой ви учи

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    На теЗ глу п0стибедае δ@ вашТосе με
    т0леəр@стлNбερ@стк0.
  • 17 Бутат слънчогледите да растат

    7 30 Отговор
    Чудно руските туземци докога ще издържат..вероятно като чуят дестинация Авдеевка и почва да мирише в уазката
  • 18 Един

    8 28 Отговор
    Ключ, ма рашистите не могат да уцелят ключалката.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АБЕ ТИ

    36 6 Отговор

    До коментар #12 от "Гледайте на живо Авдеевка":

    УКРОКРЕТЕН ЛИ СИ
    ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО СА 36000
    АМА ОТ КЪДЕ ДА ИМАШ КАТО ИМАШ 36 МОЗЪЧНИ КЛЕТКИ
  • 21 А50

    44 8 Отговор
    Укрите изтеглят войска от другите участъци от фронта и ги хвърлят в Авдеевка. Това позволява на руснаците да напреднат в околностите на Артьомовск и да си върнат загубеното при лятното контранастъпление на ВСУ, също така руснаците отблъснаха укрите и от Маринка. Вървят тежки боеве на левия бряг при Херсон, където укрите са сериозно притиснати. Най-вероятно ще има руски пробив не в Авдеевка и укрите ще се втурнат натам поради липса на резерви, така руснаците ги разиграват по целия фронт докато ги изтощът напълно и после ще видим

    Коментиран от #23, #25, #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 РЕАЛИСТ

    52 11 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Я малко се заинтересувай първо , преди да пишеш. И Авдеевка и Артьомовск са били подготвяни с години за защита. Излети са с тонове бетон защитни съоръжения, каквито няма другаде в света. Укрепени бункери с огневи точки. Бавно и безпощадно обаче руската армия ги превзема. Мърдане няма.

    Коментиран от #28, #75

  • 25 Нищо ново

    42 10 Отговор

    До коментар #21 от "А50":

    С Украйна е приключено.

    Коментиран от #29

  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 31 Отговор
    Русия са Фашисти и Разгромени Терористи Путин е Психопат и Убива Собствения Руски народ
  • 27 Хохо Бохо

    36 11 Отговор
    В Авдеевка и Артьомовск нацистката бандервафен беше разбита, без значение на колко километра от какво е. Най-добре укрепената нацибандерска линия се пропука. Останаха само деца и старци в армията на зеленото фюрерче. Следва логичноят край на фюрерчето със зеленият потник и харчещата милиони на час любима

    Коментиран от #34, #38

  • 28 Така е

    5 25 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    Въпроса е какво ще прави след това Путин с тая опустошена страна без финанси и работеща икономика? Как ще изхрани тия останали там около 20 млн живи хора? Ще носи отговорност за окупираната от него страна и за живота на хората там, в противен случай ще отговаря за геноцид.

    Коментиран от #73

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 11 Отговор
    Украйна са Фашисти и Разгромени Терористи Зеленски е Психопат и Убива Собствения Украински народ

    Коментиран от #33, #35

  • 31 ХА ХА

    6 23 Отговор
    Бата мата, киев, берлин лондон, лисабон, вашингтон, и детройт, а са авдеевка. А днепър кога? Блатната армия го закъса, след още 6 месеца руския народ ше превърти и кремляните незнам каде ше се крият.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 7 Отговор

    До коментар #30 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Господин Копейка Не ми Крадете НИКА Вие Сте Самотник без Семейство МНОГОНИКОВ Трол МАРШ към Кофите

    Коментиран от #42, #55

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ХА ХА

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Оди съ прегледай, за твое добро е.
  • 36 ХА ХА

    18 8 Отговор
    Укра мата, киев, берлин лондон, лисабон, вашингтон, и детройт, а са авдеевка. А Москва кога? Украта армия го закъса, след още 6 месеца украинския народ ше превърти и киййййфите незнам каде ше се крият.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Копейкаджийския самотен клошар

    7 8 Отговор
    От безпомощност започна да краде наред НИКОВЕ ХАХА...Боли аааа хаха
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мишел

    23 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гледайте на живо Авдеевка":

    Фантазираш. Изображенията на спътниковите снимки не са с такова качество, че от тях да става ясно от коя армия са убитите, а и чия е унищожената техника.
    Авдеевка е един чувал с отвор 5 км., в който Украйна е вкарала над 12 от своите бригади. Украинците там са под непрекъснатия руски артилерийски, танков и РСЗО огън от три страни , атакуват ги със стотици ударни безпилотници, а от небето ги обсипват ежедневно с десетки 500 кг. ФАБ и КАБ и със стотици ракети. Украинците в Авдеевка са без артилерия и отговарят със стрелково оръжие и гранатомети.
    При това положение няма как украинските жертви да не са много по големи от руските. В Бахмут украинската армия даде над 10 пъти повече жертви от Вагнер. Там руснаците унищожаваха противника с артилерия, РСЗО ТОС и танкове, къща по къща, улица по улица, без да жалят снарядите. Снайперистите на Вагнер унищожаваха оцелелите .Украинците се оплакваха, че не са в състояние да гръмнат с автоматите си по противника, защото не го виждаха изобщо.
    Бахмут беше превзет бавно и за да дадат време на руснаците да построят отбраните линии Суровикин, които се оказаха непробиваеми за ВСУ.

    Коментиран от #52, #54, #62

  • 45 Д-р Гълъбова

    8 1 Отговор
    Санитара каза, че сте се облекли в зелено и сте избягали, и ви е търсил, а вие пишете тук.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ХА ХА

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Може ли азда тъ обеся, ще е чест и радост за мен.
  • 48 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор
    Сега насапунисвам въжето и ще висна за крайна.
  • 49 Бесен - _Язовец

    16 6 Отговор
    Алоо.. смешни кло.уни Окрайна умреее опопмнете се
  • 50 Софийски

    2 2 Отговор
    Ключ към победата няма, има ковчег към загубата

    Коментиран от #57

  • 51 Анатолий Стайков

    7 6 Отговор
    Отгоре синьо,отдолу жълто с оттенъци на кафяво,що е то?Който го позне ,на гости да му дойде,една година да не си тръгне.

    Коментиран от #86

  • 52 Абе

    9 2 Отговор

    До коментар #44 от "Мишел":

    Що им пишеш верни неща на тия, те не разбират.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Васко Хумата

    0 4 Отговор

    До коментар #33 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Сусс бе , Бок Лукк.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Сатана Z

    20 7 Отговор
    По достоверна информация на Краварите безвъзвратните загуби на Украйна за ноември са 25 000 човека. Украйна не е в състояние да замени умрелите с нови попълнения ,тъй като обявената от Зеленият кървав клоун мобилизация на допълнителни 250 000 мъже на възраст от 17 до 60 години се бави ,а големия чувал ,в който Руските военни са пипнали войските на Укровермахта в Авдеевка ще се затвори съвсем скоро и това ще е краят за надеждите на НАТО за някаква почетна победа над цивилното население на Донбас

    Z

    Коментиран от #64

  • 59 Обратен

    12 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ооууу, Мекоръкий":

    Tагарев,ти ли си бе?
  • 60 А50

    5 5 Отговор

    До коментар #23 от "Хахахахахах":

    Бъркаш ме с ПеДе (съкратено от ППДБ) пицарите
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ХА -ХА-ХАААА

    5 13 Отговор

    До коментар #44 от "Мишел":

    Руски майор: Русия търпи жестоки загуби на хора при щурма на Авдеевка

    Руските загуби в Украйна в района на Авдеевка сега са с 25% по-големи, отколкото по време на щурма на Бахмут.

    Това заяви Олексий Гетман, майор ветеран от руско-украинската война, по време на телемаратон. Той каза, че в момента край Авдеевка са съсредоточени най-малко 40 000 руски войници, което е многократно повече от украинския гарнизон. "На Авдеевка (руснаците, - УНИАН) правят само локални щурмове, а инструктори, каквито имаше в ЧВК "Вагнер", вече ги няма на бойното поле.Те също понасят тежки загуби. Среднодневните загуби по време на щурма на Бахмут са били 776 руски военнослужещи, а сега (в направление на Авдеевка - 931. Това е с 25 процента повече, а те все още не са постигнали успех. Дори и да успеят, няма да има съществени фундаментални промени на фронтовата линия" - каза той.

    Коментиран от #70

  • 63 Паламарко

    5 4 Отговор

    До коментар #61 от "Бако":

    Да ми се качиш на Кура,пее дее руугоо лакирана.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ХА ХА

    3 2 Отговор

    До коментар #64 от "Ъхъ,...х'омо":

    Хомо е бил ба щаати,щото съседът бат Яшар те е правил.
  • 67 Мишел

    20 9 Отговор

    До коментар #54 от "Ооууу, Мекоръкий":

    Русия може да унищожи Украйна за дни. Но целта на Русия е да си върне Малорусия и Новорусия с минимални разрушения там, които земи бяха дадени , за да се появи Украйна през 1918г. Затова боевете се водят позиционно, в тясна ивица земя, като чрез руското превъзходство в тактиката, стратегията, оръжията става смилане на ВСУ. Във вътрешността на Украйна се нанасят удари върху военни обекти и инфраструктурата, което нарушава осигуряването на фронта с военни ресурси.

    Коментиран от #71

  • 68 Чай ся

    14 4 Отговор
    как така Руските сили продължават нападенията си, нали укронатовците са в контраофанзива ???

    Коментиран от #69

  • 69 Вижда, ли се

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Чай ся":

    Киев на хоризонта?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 РЕАЛИСТ

    18 5 Отговор

    До коментар #28 от "Така е":

    След Втората Световна Русия е била в къде по-лошо състояние. Изправила се е на крака и се е възстановила. Богата страна, не им бери грижа.

    Коментиран от #81

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Реалист

    18 15 Отговор
    Слава Украине!

    Коментиран от #89

  • 78 Артилерийска подготовка

    18 15 Отговор
    Американо-западняшките пропагандисти, до вчера хвалили контранаступа, от днеска започват да величаят укропозиционната отбрана и здравото фортификационно копане на замръзналата земя. Авдеевка е почти обкръжена. Защитниците й са подложени на масиран артилерийски огън и военните наблюдатели считат, че ако те не напуснат в спешен порядък по все още незатворения коридор, ги грози сигурна гибел в очертаващото се обкръжение...
  • 79 С тези темпове

    12 9 Отговор
    С тези темпове и ако не се промни нещо Ще превземат Киев в края на столетието с цената на 3 милиона жертви
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Експерт

    16 14 Отговор
    Русия ще победи Украйна когато изплува крайцера Москва или пък цъфнат налъмите на мъртвия диктатор Путин!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Костя

    12 8 Отговор

    До коментар #22 от "КОФ КЛЮЧ,БРЕ МИСКИНИ":

    Руснаците ще превземат Киев 2123 година ,съвсем скоро
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Факт е, че

    11 9 Отговор
    По-вероятно е джyджето дърто и просто в Кремъл да възкръсне отколкото Русия да победи в тази война...

    Коментиран от #90

  • 88 Говедар

    11 14 Отговор
    Туземните укpocимпoве изпадат в истерия по късни доби. Сън не ги хваща, чудят се братушките като победят бандеругите, техните задокеански господари дали няма да ги хвърлят и тях в огъня... мухахаха! Умират от страх всеки ден, нямат пари да си купят място в американските самолети, които ще излетят от тук и ще ги зарежат когато дойде момента! Сребърниците не стигат, напъват се да драскат отчаяни коментари за жълти центови сребърници, като че ли това ще помогне на фашистките укри с нещо. Тежка е съдбата на туземното пcиxoдясна подложка...
  • 89 Аналогия!

    7 9 Отговор

    До коментар #77 от "Реалист":

    Това ,,Слава Украине",ми напомня на бай-Тошовото:
    Слава на всички БКП-та,по земните кълбета...😆👍👏!
  • 90 Че тя Русия вече победи!

    9 12 Отговор

    До коментар #87 от "Факт е, че":

    С отказа на САЩ да наливат повече долари ,в бездънната каца,наречена -,,Украйна"...!
  • 91 албейто

    1 2 Отговор
    Няма веч оръжье! Има хекатомба!
    Всяко дърво меч е, всякой камък - бомба,
    всяко нещо - удар, всяка душа - плам.
    Камъне и дървье изчезнаха там.
    "Грабайте телата!" - някой си изкряска
    и трупове мъртви фръкнаха завчаска
    кат демони черни над черний рояк,
    катурят, струпалят като живи пак!

    Коментиран от #93

  • 92 Фейк Снимка на Зеленчука от Някога!!

    4 1 Отговор
    Авдеевка е в Котел, така че снимката на Зеления нее актуална!! Чакаме да видиме колко ще излезат със Бело знаме!?10-15 хил Такава щее цифрата!?? Мълчи и Английсото Разузнаване и всякакви Укро медии, Врачки и Пророци!?
  • 93 Говедар

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "албейто":

    Братушките първо пребиха сюлейманците, после адолфците, а сега ще пpeчyкaт и бандеругите фашизоидни...
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Забрави Авдеевка, събудете ме кога руснаците стигнат Харкивка и Одесивка!
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Иван

    0 0 Отговор
    Факти , бламитв ли ? Тя Авдеевка от 5 дни е превзета и продължават напред. Нещо с преписването как сте Факти?