Отидете към основна версия

4 580 51

Говори Ердоган: Пуснах Швеция в НАТО, американците да отстъпят за продажбата на изтребителите Ф-16

  • сащ-
  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • реджеп ердоган-
  • ф-16

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя продажбата за Анкара, но в Конгреса все още има противопоставяне

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес заяви, че очаква стъпки от Конгреса на САЩ относно продажбата на изтребителите Ф-16 на Анкара, след като е внесъл в турския парламент законопроект за ратифициране на членството на Швеция в НАТО, предават турските медии, цитирани от БТА.

Като президент аз изпълних своята част от работата, но имам и определени очаквания. Очаквам нещо от вас. Американският Конгрес трябва да одобри продажбата на Ф-16 на Турция и едновременно с това ние ще предприемем очакваните от нас стъпки, каза Ердоган пред журналисти на връщане от Катар.

Все още не е ясно дали и кога Конгресът на САЩ ще пристъпи към осъществяване на плана. Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя продажбата, но в Конгреса все още има противопоставяне.

Анкара иска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и 80 комплекта за модернизация на стойност около 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара купи руските зенитно-ракетни системи С-400, заради което бе отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35.

Ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО в турския парламент е в процес на разглеждане от октомври, когато Ердоган внесе законопроекта след продължило месеци наред противопоставяне заради това, че според Анкара Стокхолм подкрепя групировки, разглеждани от Анкара като "терористични".

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: