Last news in Fakti

8 Декември, 2023 21:56 4 748 25

От "Ще дойдем някоя нощ" до "братя": еволюцията на Ердоган

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море

Този път турският президент пристигна в Атина очевидно решен да покаже приятелското си лице както на гръцката, така и на международната общност

От "Ще дойдем някоя нощ" до "братя": еволюцията на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преди година той беше заплашил Гърция с война: "Някоя нощ ще дойдем", бе казал Ердоган. Сега в Атина турският президент бе решил да покаже, че може да бъде и приятел със съседите си. Означава ли това помирение?

Положителните изненади в международната политика в момента са рядкост. Особено когато идват от човек като Реджеп Ердоган. Само преди година и половина той заплаши Гърция с инвазия: "Някоя нощ ще дойдем", каза тогава той. На 7 декември обаче Ердоган се появи в Атина не като агресор, а като мирен съсед, който говори за "нова ера" в турско-гръцките отношения.

Това беше първото посещение на Ердоган в Атина от шест години насам - като последните три години се характеризираха с опасно напрежение. Този път обаче турският президент пристигна в Атина очевидно решен да покаже приятелското си лице както на гръцката, така и на международната общност.

Когато пътуваше обратно към Анкара, в багажа му имаше подписана съвместна декларация за добросъседство и сътрудничество. Тя съдържа ангажимента на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис да предостави едногодишна виза на турските граждани, които желаят да посетят островите в източната част на Егейско море. Освен това са дадени две обещания: Гръцкото правителство ще лобира пред Европейския съюз за облекчаване на визовия режим на турските бизнесмени и учени при пътуванията им и за удвояване на двустранната гръцко-турска търговия.

Проблеми "между братя"

Ердоган се усмихваше на всичките си събеседници, което е необичайно за него - и говори заедно с Кириакос Мицотакис за "проблемите, които могат да възникнат между братя" и които могат да бъдат решени с малко добра воля и от двете страни. Ердоган се постара да не каже нищо, което би могло да разтревожи домакина му.

Поантата на срещата: разбира се, че между Анкара и Атина има големи различия по отношение на суверенните права и икономическите зони в Източното Средиземноморие, но това е нещо, за което двете страни могат да разговарят по-късно. Сега за тях е важно да поддържат спокоен тон в отношенията си. За турския президент е важно да покаже, че е способен да поддържа добри отношения поне с един съсед. Мицотакис, от своя страна, иска да разсее напрежението в Егейско море до такава степен, че гръцката общественост вече да не се страхува от своя съсед.

В "спокойни води"

Желанието да се избегне всякаква възможност за скандал беше толкова голямо, че Ердоган и Мицотакис се задоволиха само с изявления пред пресата. В края на краищата възгледите на двамата лидери по кипърския въпрос, но също така и относно войните в Украйна и най-вече в Газа, са доста различни. Така че на журналистите не беше позволено да задават въпроси.

Кириакос Мицотакис определи този ден като "специален". Той заяви, че е негов "исторически дълг" да сближи двете страни и че се е договорил с турския президент да поведе двете страни по "спокоен път". "Ако не можем да преодолеем различията си, различията поне не трябва да предизвикват кризи", каза той. Ердоган говори по-скоро лирично за "спокойни води" и за Егейско море, което "искаме да превърнем в море на мира и сътрудничеството".

Дългоочаквана декларация за приятелство

Кулминацията на посещението беше подписването на декларацията за добросъседство между двете страни, за която доскоро никой дори не беше мечтал. Бащата на настоящия министър-председател, Константинос Мицотакис, се опита да убеди тогавашния турски президент Сюлейман Демирел да подпише договор за добросъседство през януари 1992 г. - без успех.

Повече от три десетилетия по-късно и след многобройни проблеми това стана възможно на 7 декември 2023 г. С тази декларация за добросъседство Гърция и Турция се ангажираха да участват в постоянни конструктивни консултации и да се въздържат от всякакви изявления или действия, които биха могли да застрашат поддържането на мира и стабилността.

Това е само декларация за намерения и не е обвързваща съгласно международното право. Тя обаче показва, че спокойствието в двустранните отношения ще продължи. Също толкова обещаваща е и поканата на Ердоган към Мицотакис да посети Анкара през пролетта на следващата година. И двете страни се опитват да изградят отношения на доверие - стига турският президент, който засега иска да действа като добър съсед, да не промени мнението си.

Да правим бизнес!

Мицотакис и Ердоган потвърдиха и целта за удвояване на обема на двустранната търговия от сегашните 5,5 млрд. долара до 10 млрд. долара в рамките на пет години. Двете страни искат да работят в по-тясно сътрудничество в икономически план. В рамките на Висшия съвет за сътрудничество бяха подписани общо 15 споразумения и съвместни декларации в областта на търговията, инвестициите, износа, културата, спорта, туризма, науката и митниците.

Трудните въпроси, свързани с морските граници, не бяха обсъждани. "Когато дойде правилният момент, можем да започнем да определяме континенталния шелф и изключителната икономическа зона", заяви гръцкият министър-председател. В момента, заключи той, условията не го позволяват.

По отношение на въпроса за бежанците намерението за сътрудничество беше ясно разпознаваемо и от двете страни. Атина и Анкара искат в бъдеще да работят в тясно сътрудничество за ограничаване на незаконната миграция от Турция към Гърция. За тази цел на гръцкия остров Лесбос и в турския град Измир ще бъдат изпратени служители за връзка между бреговите охрани на двете страни, които да координират мерките срещу незаконната миграция. Доскоро гръцкият министър-председател говореше за "хибридна война" от страна на Турция - сега той изглежда убеден в готовността на Ердоган да си сътрудничи по въпроса с бежанците.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 интереса клати феса

    10 20 Отговор
    пуяк=ветропоказател
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ха ха хааа

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Малката ханъма го е хванала .... За кландерките ..🤭
  • 4 Реалист

    13 14 Отговор
    Тази ще се дерат като почнат да си делят България
  • 5 Кога световните медии ще започнат

    17 24 Отговор
    да снимат редовно всеки ден как турската армия на диктатора ердоган избива невинни кюрди?
  • 6 смях

    25 7 Отговор
    Гърция и Турция пуснаха самолета на Лавров, а Надето Нейнски обясняваше в сутрешния блок при мисирките как това било тяхно суверенно решение. На което явно България няма право.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фурнаджииска лопата

    8 24 Отговор
    И Ердоган и Путин са сериозни колкото Рускиня на околовръстното
  • 9 Отегчена

    9 7 Отговор
    Този пък не спря да се врътка.
  • 10 Турци, гърци, сърби

    21 12 Отговор
    всички са жалки фурнаджийски лопати, но пак по-добре от българите, които са просто подлоги.

    Коментиран от #16

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор
    Браво
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Поредното доказателство

    22 8 Отговор
    Че накрая всички му клякат. Забелязах те ли гръцкият външен министър какъв дълбок метан направи когато султанът мина покрай него

    Коментиран от #14

  • 14 Не съм ги гледал

    13 10 Отговор

    До коментар #13 от "Поредното доказателство":

    И никога не бих гледал двама а дали как играят театър. Ердоган си оправя гърба, за да може да джафка срещу Израел. И ако те го запукат, иска гърба му да е осигурен. Стари усмански номера

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Пиеш ли си хаповете

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "Не съм ги гледал":

    Кой кого да за пука хахаха
  • 16 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Турци, гърци, сърби":

    Препоръчвам ти да говориш от свое име.
    Ако ние сами не се уважаваме, няма как да го получим отвън!
  • 17 С две думи

    17 4 Отговор
    Султанът дойде, взе каквото му трябваше и си замина.
  • 18 Поне прочете ли

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не съм ги гледал":

    Гръцката преса?
  • 19 Мдаа

    6 9 Отговор
    пак за пари става на въпрос, нещо инфлацията го тупа здраво по феса нашият хихихи.
  • 20 Мдаа

    4 6 Отговор
    а и като се замисли човек, какви ф-ки като си агресивен към съседните, че ще им ходиш на гости нощес, които съвсем случайно са и твои съюзници.
  • 21 Петричката леля

    6 4 Отговор
    От кога лицемерието се нарича еволюция?!
  • 22 Да Де

    15 2 Отговор
    Турците не са били роби нито на гърци, нито на нас... обратното го знаем
  • 23 МесеЧинка

    8 1 Отговор
    Е какво се чудят тия дето са писали статията. Страхотно заглавие.

    В края на краищата е дошъл нека гърците се радват, внимават и слушат че ако не е така следващият път ще да е през НОЩА.
  • 24 100Мана

    3 0 Отговор
    Който и да е трябва да се радва че турчин го посещава през ДЕНЯ

    Коментиран от #25

  • 25 5иЦия

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "100Мана":

    Който и да е трябва да се радва че такава голяма турска глава го посещава през ДЕНЯ.
Новини по държави: