Last news in Fakti

8 Декември, 2023 19:01 3 857 77

Трети конфликт на трети континент? САЩ в готовност да защитят Гвиана от Венецуела

  • сащ-
  • пентагон-
  • гвиана-
  • венецуела-
  • есекибо

САЩ може да се насочат към участие в друг глобален конфликт, тъй като напрежението между Венецуела и съседна Гвиана скочи до небесата след спорен референдум, който предизвика страхове от заграбване на земя в Южна Америка

Трети конфликт на трети континент? САЩ в готовност да защитят Гвиана от Венецуела - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съединените щати заявиха, че ще извършат военни учения в Гвиана в четвъртък в съвместна операция, тъй като южноамериканската страна е изправена пред нарастващо напрежение със съседна Венецуела заради оспорван богат на петрол регион, пишат "Франс 24" и "Нюзуик".

"В сътрудничество с отбранителните сили на Гвиана, Южното командване на САЩ ще проведе летателни операции в Гвиана на 7 декември", се казва в изявление на американското посолство в Гвиана, отбелязвайки, че полетите са част от "рутинен ангажимент" за подобряване на партньорството за сигурност между двете страни.

Гранична вражда наскоро се развихри около богатия на петрол регион Есекибо, контролиран от Гвиана повече от век, но за който Венецуела също претендира и изрази намерение да го анексира.

Дългогодишният спор за Есекибо, който обхваща около две трети от територията на Гвиана, се засили, след като ExxonMobil откри петрол там през 2015 г.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро засили натиска през последните дни, след като получи огромна подкрепа на референдума за съдбата на Есекибо, който се проведе в неделя.

Есекибо е дом на 125 000 от 800 000 граждани на Гвиана.

Висящ е съдебен процес пред Международния съд (МС) в Хага за това къде трябва да минават границите на региона.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава при закрити врати в петък, за да обсъди нарастващото гранично напрежение между Гвиана и Венецуела, след искане от Гвиана, съгласно официален график.

В писмо, видяно от АФП, външният министър на Гвиана Хю Тод поиска от президента на съвета "спешно да свика среща", за да обсъди спора за Есекибо.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва каза в четвъртък, че следи събитията между Гвиана и Венецуела с "нарастваща загриженост".

Лула предложи на среща на върха на Меркосур, че многостранните органи като ECLAC и UNASUR трябва да допринесат за мирно решение. "Ние не искаме и нямаме нужда от война в Южна Америка", каза левият лидер.

САЩ може да се насочат към участие в друг глобален конфликт, тъй като напрежението между Венецуела и съседна Гвиана скочи до небесата след спорен референдум, който предизвика страхове от заграбване на земя в Южна Америка.

Американската армия заяви в четвъртък, че нейните сили на Южното командване ще извършат "полетни операции в рамките на Гвиана" по-късно през деня и че Вашингтон ще "продължи ангажимента си като доверен партньор на Гвиана в сигурността".

Решение от 1899 г. обявява Есекибо за част от Гвиана, която тогава е била британска колония. Споразумение от 1966 г. между Обединеното кралство и Венецуела за разрешаване на спора не спря избухването на напрежението между двете страни.

Венецуела твърди, че Женевското споразумение от 1966 г. на практика е отменило решението на международни арбитри от 1899 г.

Резултатите от гласуването бяха възприети от Гвиана като стъпка към анексиране. И има прецедент за подобни тревоги, тъй като Русия проведе референдуми, за които се смята, че са фалшиви гласувания, за да се опита да легитимира претенциите си за части от Украйна.

"Направихме първите стъпки на нов исторически етап, за да се борим за нашата Гуаяна Есекиба, за мир и да възстановим това, което освободителите ни оставиха", каза Мадуро след обявяването на резултатите от референдума, като се позоваваше на региона с алтернативното му име.

Върховният съд на ООН, Международният съд, каза, че Каракас не трябва да предприема никакви действия, които биха могли да променят контрола на Гвиана върху региона Есекибо, но не блокира гласуването на Венецуела.

Гвиана поиска от съда да спре референдума, предполагайки, че Венецуела може да предприеме "едностранни мерки за "разрешаване" на противоречията с Гвиана чрез официално анексиране и интегриране във Венецуела на цялата въпросна територия".

След гласуването президентът на Гвиана Ирфаан Али осъди "директна заплаха за териториалната цялост, суверенитета и политическата независимост на Гвиана". Али каза, че Джорджтаун ще "засили предпазните мерки за защита на своята територия", добавяйки, че е разговарял с ООН, глобалните лидери и се обърнал към армията на САЩ.

"Действията на венецуелското правителство "противоречат на международното право и представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност", каза Али в обръщение към гражданите на Гвиана в сряда.

Езикът има ясен отзвук от обосновката на САЩ за участието им в продължаващите войни в Близкия изток и Източна Европа, което подтиква спекулации за това докъде ще се простира военната подкрепа на САЩ за международния мир и ред в Америка.

В момента САЩ предоставят помощ, включително военна подкрепа, на Израел, увеличавайки подкрепата си след атаките от 7 октомври, предприети от палестинската въоръжена групировка Хамас от ивицата Газа. Вашингтон също застана зад Киев след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с Али, за да "потвърди непоколебимата подкрепа на Съединените щати за суверенитета на Гвиана" в сряда, се казва в изявление на правителството на САЩ.

Точно преди гласуването вицепрезидентът на Гвиана Бхарат Джагдео каза, че "всички варианти са на масата за защита на страната ни". Министерството на отбраната на Бразилия също заяви, че засилва военното си присъствие по северната граница с Венецуела и Гвиана.

Правителството на Венецуела също така създава "клон на Есекибо" за държавните фирми PDVSA - нефт - и Corporación Venezolana de Guayana - метален конгломерат. Предлагането на лицензи за проучване и експлоатация е малко вероятно да се материализира, докато териториалният контрол остава в ръцете на Гвиана. Въпреки това, това е пропорционален отговор на действията на Джорджтаун, тъй като той направи точно това, като позволи на чуждестранни фирми да проучват оспорвани води и да изпомпват неговия нефт, пише "Форбс".

Венецуелското правителство от години протестира срещу едностранния добив на природни ресурси в Есекибо. Освен че оспорва генерираните приходи, Джорджтаун сключва дългосрочни споразумения с чуждестранни компании, без да обмисля възможността територията и прилежащите води да бъдат активно оспорени; те трябва да бъдат постигнати чрез преговори от 1966 г.

Източник, близък до правителството на Венецуела, твърди, че Гвиана е можела да предложи да експлоатира ресурсите, но да постави приходите в ескроу сметка, докато спорът не бъде разрешен по мирен път. Въпреки това Джорджтаун продължи да предлага лицензи за спорна територия, определяйки условията и прибирайки приходите.

Има и друг проблем: новооткритият петрол се намира в морето. Въпреки че Гвиана е призната за де факто администратор на спорната земя, няма международно призната линия по вода. Следователно блокът Stabroek е колкото гвиански, толкова и венецуелски, докато двете страни не се споразумеят за решение.

Защо сега?

Години наред тогавашният президент Уго Чавес дава приоритет на сътрудничеството в региона на Латинска Америка и Карибите. Той подписа сделка с Гвиана за закупуване на нейния ориз със субсидиран венецуелски петрол. PDVSA дойде, за да осигури половината от търсенето на гориво и асфалт в Гвиана. По това време Чавес се радваше на неочаквани печалби от високите цени на петрола, докато Гвиана беше една от най-бедните страни в Южна Америка. Опозицията посочва този епизод като предателско предаване на Есекибо.

Ключов момент от Женевското споразумение от 1966 г. гласи, че никоя от страните не трябва да променя статуквото, преди да бъде договорена резолюция. Сключването на дългосрочни споразумения за експлоатация на природни ресурси с трети страни променя това. Това не беше належащ проблем в продължение на десетилетия, докато Гвиана не представляваше особен интерес за мултинационалните корпорации, а Венецуела се радваше на приходите си от петрол. През последното десетилетие обаче ситуацията се промени драстично.

Сега петролните гиганти са агресивни в офшорния блок Stabroek в спорни води. През 2013 г. възникна напрежение, след като мисии за проучване на нефт започнаха да изследват почвата под оспорвани води с разрешението на Гвиана. Скоро имаше инциденти между венецуелския флот и проучвателните кораби, като се започне със залавянето на Yekuana. Оттогава имаше и други морски инциденти, включващи кораби, изпратени от ExxonMobil.

Междувременно през последното десетилетие Венецуела обедня, страдайки от остра икономическа и хуманитарна криза. През 2019 г. тя се превърна от фар на регионална солидарност в предимно изолирана държава парий. По този начин правителството стана агресивно по отношение на Есекибо, като начин да разпали национализма сред трудностите.

Американски коментатори, които са нови по въпроса, изтъкват риска от "война за петрол". Тази идея обаче няма смисъл. Венецуела се намира над 304 милиарда барела, около 27 пъти повече от Гвиана. Основната пречка е възможността да произвежда и изнася, което е силно ограничено от санкциите на САЩ. Те възпрепятстват способността на PDVSA да издава нов дълг, да купува суровини или да продава на световни пазарни цени - много ограничения остават дори след издаването на общи лицензи този октомври.

Междувременно всички ключови играчи в региона призовават за мир, отвъд вездесъщата заплаха от военна сила на Вашингтон. Те включват Китай, Бразилия и Куба, които имат добри отношения и дори търговски интереси с Венецуела и Гвиана.

Възможно е ExxonMobil да се възползва от ограничена ескалация: след като напусна Венецуела в спор за национализации, тя упражни натиск върху правителството си, докато развиваше добив на петрол във водите на Есекибо. Бившият главен изпълнителен директор Рекс Тилърсън беше държавен секретар в администрацията на Тръмп и отговаряше за първия кръг от широки икономически санкции, насочени към венецуелската държава и PDVSA. Той планираше по-нататъшни агресивни мерки, но беше уволнен една година след мандата си.

Средната цена на производство на петрол в Гвиана през 2021 г. е била 52,86 долара за барел; това е значително по-високо, отколкото в повечето страни, включително Венецуела - където се колебае през 20-те години. Следователно имаше смисъл да се инвестират само 10 милиарда долара в зелена земя, докато съседният основен конкурент беше ефективно изхвърлен от пазара.

След това, от миналата година, администрацията на Байдън показа готовност да се отвори за износа на петрол от Венецуела. ChevronCVX -0,7%, друг петролен гигант и съперник на ExxonMobil, е ключовият играч в процеса. Въпреки това, степента, в която ExxonMobil залага на ескалация, не е ясна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    105 9 Отговор
    ФАЩ ! ВИНАГИ ГОТОВ ! Малиий защитниците те ! Арагонтността на тези сащисани е просто потресаваща!

    Коментиран от #31

  • 2 Баце

    84 10 Отговор
    Те фащисаните, само на държави -джуджета скачат

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лост

    87 8 Отговор
    Пчеличките намерили мед и търтейчето веднага дошло.
  • 5 Коз Як

    91 4 Отговор
    какви късметии сме да имаме америка на света, да защитава навсякъде всеки онеправдан. Тя за вас ги прави тези войни, не за себе си
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Калпазанин

    72 8 Отговор
    Там където стъпи англосаксонски крак, започвали и рибите да се бият
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Плачат

    70 10 Отговор
    Янките плачат да се набутат в американски Виетнам.
  • 11 МИСЛЯ ВРЕМЕ Е

    57 10 Отговор
    СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ БОДНЕ ЕДИН ЦИРКОН У КОРИТОТО .............ЗА ПРОБА ...!

    Коментиран от #63

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ХАХАХА

    75 8 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Абе Венецуела хич не е държава джудже, нефт нефт имат ,те сащисаните бяха наритани и там . Всъщност Гоийдо дето те го признаха за президент, ама марионетката не можа да се реализира изчезна яко дим .Предполагам, че дори не си спомнят ,че е бил тяхна наколенка.
  • 14 Капитан Америка

    80 8 Отговор
    САЩ, ще "защитят" Гвиана, след което, ще им вземат петролното находище и бонус малко, мъничко полезни изкопаеми! Вижте откак САЩ защитават Украйна, как страната се развива и процъфтява! Капитан Америка защитникът на света!
  • 15 Да, бе

    66 10 Отговор
    Поредното място, откъдето краварите ще бягат пищейки... Никаква мисъл в главите.Наистина имат нужда от изкуствен интелект. Много належаща.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Интересни

    65 7 Отговор
    Меродията САЩ задължително присъства във всяка конфликтна манджа. Как не свършиха техните "интереси"?

    Коментиран от #70

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Алфа херинга

    62 8 Отговор
    Където има петрол, там са и САЩ.
  • 22 Калмук

    11 43 Отговор
    Ако си беше останала "Британска" Гвиана, Мадуро щеше да кротува ... или в най-лошя случай - да си почеше езика.. Справка - Фолклендите.
  • 23 Сатана Z

    55 15 Отговор
    Краварите няма да се върнат живи от Венецуела,ако решат да се пробват.

    Коментиран от #30, #57

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мъжа на урсула

    56 9 Отговор
    На южния полюс е открит петрол.
    Сащиянците ще го ,,защитят,, от диктаторския режим на пингвините
  • 27 ХАХАХА

    58 6 Отговор
    Най смешни са войниците по филмите им ,когато обявяват намирайки се в чужди държави ,че служат на Родината ! ХАХАХА на каква родина служат ,търсейки майките си там.

    Коментиран от #35

  • 28 Внимание!

    17 42 Отговор
    Тук се толерира русофилската простотия,
    за нея няма морални и лингвистични ограничения!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Калмук

    12 27 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана Z":

    Е, па те нямат и намерение да стъпват във Венецуела - само ще ги спрат на границата. А и Гвиана сама е поискала помощ от Щатите.
  • 31 Хахахаха

    17 10 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Аз мисля, да направим в България референдум за присъединяване на Македония, Сърбия, Гърция и още няколко района в източна Европа към България. Вярвам, че резултата от гласуването ще е над 90 процента ЗА! Остана и държавите да приемат нашия референдум! Хахахаха.
  • 32 Блатни

    6 12 Отговор
    Истории
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 старсценарий

    22 14 Отговор
    Краварите 1991г. направиа същата врътка със Садам и го насърчаваха да влезе в Кувейт и че не са против!Мустакатия влезе в Кувейт и краварите го обявиха за агресор!Последва изтегляне и краварите подготвиаследващата крачка-пълно унищожаване на Ирак и заграбване на нефта!Последева Либия,Сирия.Дойде ред на Мадуро!Абе няма ли в Каракас някой с малко мозък и да го гръмне този американски агент!

    Коментиран от #43

  • 35 Калмук

    11 28 Отговор

    До коментар #27 от "ХАХАХА":

    Ами търсят същата "родина", която и рушняците търсят в Чад, ЦАР, и Сирия.
  • 36 Рушляка

    11 28 Отговор
    Активира цялата червена гмеш по света

    Коментиран от #47

  • 37 Ццц

    21 6 Отговор
    САЩ ще имат нужда от украинци за Гвиана. Очертава се сухопътен конфликт и ще трябва да защитават евроатлатическите ценности и в този регион. Оръжията на 47-ма бригада да се придвижат към Крим заедно с обслужващия персонал, да го превземат заедно с черноморския флот на агресора и от там папър, папър за Южна Америка. Директна заповед от главнокомандващия ВСУ - ънкъл Джо.
  • 38 Механик

    35 10 Отговор
    Когато Гвиана бе френска (окупирна от фразнцузите), САЩ стояха и гледаха. Даже ръкопляскаха. Сега се загрижили лешоядите!!
    Служил съм в Гвиана 4 години,като войник от Чуждестранния Легион. На днешно време това не ми е изобщо за хвалба,но знам как французите ограбваха Гвиана и как се отнасяха с местното население.
    А САЩ и Израел мълчаха и гледаха. Даже и се кефеха.

    Коментиран от #62

  • 39 Демократ

    7 31 Отговор
    Империята на злото е обучила по свой образ и подобие своите диктатори в цял свят на всички континенти. Мадуро е човекът на Путин в Южна Америка, най-близо до САЩ. Той е харесал петролните кладенци на Гвиана и нищо,че тя е независима държава, е решил,че част от нейната територия е негова и по примера на фюрера Путин я обявява за своя и ще провежда референдум веднага ,както Путин направи в Украйна. Венецуела е въоръжена от Русия и е готова за война,нищо че народа й мизерства и емигрира от години. Същата КГБ схема за завладяване богати на ресурси територии на съседни държави. ООН да държи още Русия в Съвета за сигурност, докато разпали световна война.

    Коментиран от #41

  • 40 Сандо

    14 2 Отговор
    Както са я подкарали,и на Балканите няма да им се размине.Абе един път се става Хегемон,как да се раздели с привилегиите си?
  • 41 Затова,ли във

    4 16 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    Венецуела заплатите са им 20,30 рубли?
  • 42 Хахахаха

    7 21 Отговор
    Между другото, това също е на пусин работа. Отваря нови фронтове по света, за да отклони вниманието от Украйна. Следващия фронт ще е С. Корея срещу Южна.
  • 43 Хахахаха

    11 17 Отговор

    До коментар #34 от "старсценарий":

    Аз до колкото знам, Ирак не е станал щат на САЩ! Ти да си чувал американски щат Ирак? Или щат Либия?

    Коментиран от #55

  • 44 Историята се повтаря

    10 22 Отговор
    Ученикът на Путин е отличник като фюрера си, който даде пример на своите диктатори по света с Украйна как да си вземат каквото си искат от съседните държави". Това е новия световен ред на терориста. "Президентът на изпадналата в тежка криза Венецуела Мадуро нареди на държавните компании да експлоатират петролни залежи и мини на територията на Гвиана, след като се похвали с "огромен" народен мандат за упражняване на дългогодишни претенции към две трети от земята на съседката си. Войнствената реч на Мадуро във вторник вечерта засили опасенията в Гвиана, че Венецуела може да използва сила, за да завземе отдалечената територия Есекибо, която контролира достъпа до богати петролни находища. Той нареди на държавните компании да издадат лицензи за проучване и експлоатация на петролни залежи и мини в слабо населената област Есекибо, която е част от Гвиана, но към която Венецуела има териториални претенции".
  • 45 нннн

    32 2 Отговор
    С Африка(Мали, Буркина Фасо и Нигер) стават 4 конфликта на 4 континента. И за всичките все Путин ли е виновен?
  • 46 В.В.П.

    25 3 Отговор
    Янките ще бъдат заличени от война с ЯО..
  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 4 Отговор

    До коментар #36 от "Рушляка":

    А САЩиянците какво правят ❓❓❓
    Кой изпразни складовете не само на НАТкО ами и на още два-три континента ❓❓❓
  • 48 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    27 6 Отговор
    Работата е ясна - краварите искат да краднат гвианския нефт...
  • 49 То се очакваше

    9 25 Отговор
    Руснаците чрез Иран накараха Хамас да отвори гореща зона там, сега чрез марионетния кремълски агент Мадуро , отварят нова гореща зона там. Целта е да разсеят вниманието от Украйна, защото положението е зле.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бегай

    9 26 Отговор
    Путин пали конфликти по света чрез верните си помияри.Тоя нещастникще запали света заради болните си ,имперски амбиции .
  • 52 В.В.П.

    26 4 Отговор
    При слабостта на НАТО всеки ще си изиграе картите ..Гвиана е Венецуела.За янките лобут ,в тиквата ..Да живее България!!
  • 53 В.В.П.

    24 3 Отговор
    Путя се гаври с окропите и янките ..Велик.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 дядо поп

    16 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хахахаха":

    А да си чул нещо за статутите на Вирджински острови , Пуерто Рико , острови Гуам , Мариански острови , Американска (източна Самоа) и прилежаща група от 9 малки острова , Маршалски острови. Или слушаш и пишеш само каквото ти отърва.
  • 56 В.В.П.

    20 5 Отговор
    Мразя янките и техните проксита..Заблудени аутсайдери и лузъри..Мамят народа си и ги гърбят с борчове...Гвиана е Венецуела..
  • 57 Шошо

    5 16 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана Z":

    Ако краварите скръцнат със зъби на Мадуро, същият ще си направи вазектомия.
  • 58 Къде иде

    4 13 Отговор

    До коментар #54 от "В.В.П.":

    Путин , Русоробче нещастно .

    Иде на мака ти и у , ...
  • 59 Поредната

    5 20 Отговор
    Каша забъркана от Кремълския Ботокс .

    Няма конфликт в който да не е намесена
    КГБ плюнката.
  • 60 Полит.коректен расист

    21 3 Отговор
    Пак ли вие бе, изверги.
    Престъпленията ви срещу човечеството и планетата НЯМАТ аналог !
    Вие сте АБСОЛЮТНИЯТ ТУМОР който трябва да бъде така изрязан, че ни-ко-га повече да не поникне !
    Като ви погледне правителството,няма как човек да не повярва в съществуването на демони !
    Целият свят трябва да се обедини срещу фащ !!!
    Само тогава светът ще стане наистина едно по-добро място.
  • 61 Но тук дреднаутите

    18 2 Отговор
    Интересно кой докара индийци и африканци в Гвиана за роби и доброзорна работа, които днес са към 75% от населението,а местните са натикани в джунглата? Га ,че не са венецуелците, а ингелизерите? Границата е определена от псевдо арбитраж в който Венецуела не е участвала.Повтаря се историята с Фолклендските острови, нооо тук дреднаутите и канонерките на Ингелизия и Янкия няма да помогнат - Гвиана и Венецуела са най-гъстите джунгли на света.
  • 62 Знайко

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Механик":

    Не съм запознат какъв е точно статута на космодрума във Френска Фвиана , но ако го нямат-край с тяхната космическа програма, защото няма да имат точка, достатъчно близо до екватора, за да изведат в орбита каквото и да е!
    Руснаците не случайно ползват Байконур, макар да не им се струва сигурен и затова сега си пускат Восточний.
    Така , че не става дума само за петрола, отчорете си очите!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Артилерийска подготовка

    16 2 Отговор
    Американците може да си направят някой гвиански анклав във Венецуела, да го признаят за държава и да си установят военна база в нея. Както си направиха държавата Косово -след 78 денонощия яко бомбене по сърбите, включително и с боеприпаси с обеднен уран-и си устроиха най-голямата военна база на Балканите. Те са най-големите миротворци. Досега са направили към 1000 военни бази по целия свят, точно, нали, за да пазят мира. Като в Сирия, например. Там са си устроили цели 24 военни бази около най-богатия им на петрол регион. Пазят мира там, да не го крадат други. Абе, кво говориш?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 емил

    14 3 Отговор
    САЩ са готви за нов конфликт. Путин наивен трябва в най -скоро време да предоставиш на Венецуела красавиците " Циркон " -тъй като те ще изпратят както винаги ескадрилата с ъс самолетоносачите - С-400 Трумф-М както Панцир така и като начало Топол -М без Посейдон не може и естествено като заключение и САРМАТ - Мечът на Възмездието трябва да го има .Това е да играеш на нервите на противника да създадеш хаос и да мислиш ,че тоя хаос е управляем. Защо Америка има право от другият край на света идва и създава конфликт?- ти си принуден да воюваш . Защо ти не можеш да направиш същото.? Докога само ще хленчиш и да се оплакваш и де те лъжат всеки път. Докога.?
  • 67 Гост 35

    14 3 Отговор
    Фащ са на всякде кадето има петрол да грабят оръжие да продават. Всички конфликти в света се създават от тази терористична сган.
  • 68 В.В.П.

    12 3 Отговор
    Мадуро е в правото си да си върне земята на Венецуела .Гвиана е Венецуела..За янките само лобут в мутрите.с ядрото ..Токсична сбирщина .Ахаха ..За Чафутите ,също..
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Това

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Интересни":

    Спасява САЩ от разпад. Насочват вниманието към външни конфликти. Ако не го правят, федерациите ще започнат да се отцепват. Има няколко сериозни заявки. На първо място е Калифорния. След това Тексас.
  • 71 Където е замесена Русия,

    3 4 Отговор
    там избухват войните и конфликтите и дали след руската военна интервенция и настаняване в Сирия от 2015г, която Путин оправда с молбата на приятелят му Асад за разполагане на руски военни сили в Сирия с бойни действия за да се спре САЩ , другият му прокомунистически приятел Мадуро, няма също да помоли Путин за бърза военна помощ с разполагане на руски военни сили в далечна Венесуела и руските военни да могат спират американските военни опити за намеса във Венесуела и за да може Русия да изпълняват важна,отговорна и благородна мисия за защита на руските граждани и най вече на руските интереси във Венесуела...??!

    Коментиран от #74

  • 72 Империята на Злото се храни от войни

    4 4 Отговор
    След 1917 година, няма революция, преврат и военен конфликт в Латинска Америка,Азия, Африка И по света , който първоначално да не е проектиран от СССР с тайното разпалване на военни пожари от Русия, в които след това САЩ са принудени и трябва бързо да се намесват и включват открито, за да ги ограничават и потушават...!!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Само

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "Където е замесена Русия,":

    говедарите ли имат интереси?
  • 75 Гочо

    0 1 Отговор
    Много готини пичове тия американците,винаги се намесват и защитават добрите по целия свят!
  • 76 Матей преображенски

    0 1 Отговор
    уЧЕНИЯ ПОЧНАЛИ внезапно с бойни самолети,за американската военщина е типично да раздрънква оръжие,иска да сплаши Венецуела и да заграби тлъстото нефтено находище.И са готови и война да започнат,като се надяват че Венецуела ще е лесна плячка,а забравят за сътрудничеството с Русия ,по рано американците подлъгваха Колумбия да нападне Венецуела,правиха купища интриги.Но сега няма време за интриги,ще трябва сами да се бият за трофея.
  • 77 Ютуба

    0 0 Отговор
    Колко е прав Лий Кемп ? - " Какво се крие зад пропагандата срещу Венецуела?"