Отидете към основна версия

3 348 101

Сделка за 5 милиарда евро? ЕС подготвя нова военна помощ за Украйна

  • украйна-
  • нато-
  • европейски съюз-
  • марк рюте-
  • володимир зеленски

Лидерите на ЕС трябва да подкрепят Киев със значително военно финансиране тази седмица, за да избегнат двойна блокада от двете страни на Атлантика, предупреди нидерландският премиер Марк Рюте

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на ЕС трябва да подкрепят Украйна със значително военно финансиране тази седмица, за да избегнат "двойна блокада" в подкрепата за Киев от двете страни на Атлантика, предупреди нидерландският премиер Марк Рюте, предаде европейската редакция на Politico.

"С проблемите в Съединените щати, където свежите пари са блокирани, е изключително важно да нямаме двойно блокиране срещу Украйна“, заявява Рюте.

Конгресът на САЩ е в безизходица относно новото финансиране за Украйна, докато ЕС все още не е постигнал сделка за бъдещето на Европейския фонд за мир (EФМ), използван за частично възстановяване на разходите на държавите за доставки на оръжия за Киев.

Лидерите на ЕС се срещат в Брюксел в четвъртък и петък (14 и 15 декември), за да обсъдят предложение за добавка от 5 милиарда евро (9.84 милиарда лева) към ЕФМ вместо четиригодишния фонд от 20 милиарда евро (39.37 милиарда лева), представен по-рано тази година.

Но тъй като Германия е в бюджетна криза и Унгария заплашва да наложи вето, резултатът от преговорите тази седмица все още е неясен.

"Трябва да се споразумеем относно паричната част, защото това е от решаващо значение за (Украйна) за да продължи напред като държава, но също и с военните ѝ усилия", подчертава Рюте.

Посланиците на ЕС обаче не успяха да постигнат споразумение по подробностите за военната помощ - заедно с членството в ЕС и санкциите - по време на огромни преговори зад затворени врати в неделя (10 декември), оставяйки съмнения дали лидерите могат да осигурят пробив тази седмица.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 55 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: