Last news in Fakti

12 Декември, 2023 07:10 1 811 86

ISW: Русия планира фалшифициране на вота в окупирана Украйна с цел легитимация

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • донбас-
  • донецк

Москва вероятно ще използва президентските избори през март 2024 г., за да легитимира отново своята окупация - както направи по време на незаконния референдум за анексиране през 2022 г. и регионалните избори през 2023 г.

ISW: Русия планира фалшифициране на вота в окупирана Украйна с цел легитимация  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската централна избирателна комисия (ЦИК) обяви на 11 декември, че гласуване за президентските избори през 2024 г. ще се проведе и в няколко региона на Украйна. Това вероятно е опит да се легитимират руската окупация и управлението на руския президент Владимир Путин.

ЦИК съобщи, че е взела решение за провеждане на изборите в окупираните територии (всички, с изключение на Крим, са под режим на военно положение) след консултации с руското Министерство на отбраната (МО), Федералната служба за сигурност (ФСБ) и окупационните власти.

Руският закон изисква от ЦИК да се консултира с тези агенции, когато обмисля провеждането на избори в райони с военно положение.

Русия вероятно ще използва президентските избори през март 2024 г., за да легитимира отново своята окупация - както направи по време на незаконния референдум за анексиране през 2022 г. и регионалните избори през 2023 г.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Председателят на ЦИК на Русия Ела Памфилова заяви на 7 декември, че изборите в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области ще се различават донякъде като процедура от тези в Русия и Крим. ЦИК вероятно ще фалшифицира гласовете в полза на Путин и ще излъже за висока избирателна активност пред международната общност.

Руските сили извършиха серия от удари с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна в нощта на 10 срещу 11 декември. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 18 дрона Шахед-131/136 от окупирания нос Чауда и Белбек, Крим и осем балистични ракети от Брянск Област с цел Киевска област.

Украински военни източници съобщиха, че силите са свалили всичките 18 "Шахеда" и всичките осем балистични ракети.

Украинското източно въздушно командване съобщи, че украинските сили са свалили крилата ракета Х-59 над район Кривой Рог, Запорожка област, на 11 декември.

Великобритания и Норвегия ще ръководят коалиция за постигане на по-голяма оперативна съвместимост на украинския флот с НАТО. Министерството на отбраната на Норвегия съобщи, че Коалицията е една от няколкото, обсъдени на 22 ноември, по време на последната среща на Контактната група за Украйна, състояща се от 50 държави.

Командващият украинските ВМС Олексий Нейжпапа заяви, че коалицията трябва да съществува поне до 2035 г.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс обяви, че Обединеното кралство ще предостави на Украйна 20 бронирани машини-амфибии Viking и 23 десантни кораба. Шапс също така обяви, че Обединеното кралство е прехвърлило два кораба миночистачи от клас Sandown в Украйна като част от план, предшестващ пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Нейжпапа заяви, че двата миночистача в момента са в Обединеното кралство и все още не могат да бъдат доведени в Украйна поради Конвенцията от Монтрьо.

Турция използва Конвенцията от Монтрьо от 28 февруари 2022 г., за да откаже достъп на руските военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите. Позова се на член 19, който забранява преминаването на военни кораби на воюващи сили. Русия е използвала цивилни кораби, за да заобиколи правилата.

Путин изрази намерението си да разшири военноморския капацитет в райони извън Украйна и Източна Европа - вероятно и в опит да заплашва Запада. Той присъства на церемонията по вдигане на знамето на два ядрени стратегически ракетоносеца - носителя на крилати ракети "Красноярск" (подводница от клас "Ясен-М") и междуконтиненталния "Император Александър III" (подводница от клас "Борей-А") в Архангелска област. Тя се състоя на 11 декември.

Двете нови подводници ще се присъединят към Тихоокеанския флот на Русия (Източен военен окръг), за да защитават далекоизточните граници на Русия.

Кремъл редовно подчертава, че Русия е тихоокеанска военноморска сила в стремежа си към равноправно партньорство в отбраната с Китай, а Русия се ангажира с военноморска позиция в Охотско море през май 2023 г., целяща да възпре по-нататъшната подкрепа на Япония за Украйна.

Путин допълнително подчерта руския стратегически интерес в Арктика по-късно на среща за икономическото развитие на руската арктическа зона. Това е регион, в който Русия може да възнамерява да засили военноморския си капацитет предвид скорошното присъединяване на Финландия към НАТО и предстоящото присъединяване на Швеция към НАТО.

Не е ясно дали руските производители ще могат да произвеждат стратегически кораби в желания от Кремъл мащаб и качество през следващите години, въпреки че Русия продължава усилията за постепенно мобилизиране на своята отбранителна промишлена база.

Руската държавна дума одобри поправки, позволяващи на руските съдилища да глобяват или назначават задължителна работа на чужденци, които са осъдени за престъпления в Русия. Вероятно като част от продължаващите усилия за принуждаване на мигранти към руска военна служба. Комитетът на Руската държавна дума по държавно строителство и законодателство одобри поправки, които ще позволят на руските съдии да налагат глоби от 40 000 до 50 000 рубли (около 440 до 550 долара) или 150 до 200 часа задължителна работа на мигранти, осъдени за престъпление, вместо депортиране.

Поправката ще позволи на руските съдии да определят дали депортирането е прекомерно и непропорционално наказание, въз основа на криминалното досие на осъдения чужденец. Тя вероятно има за цел да намали броя на депортациите, така че Русия да може да продължи да се възползва от труда на мигрантите. Това се случва на фона на недостиг на работна ръка и да продължи по-широките усилия за принуждаване на мигранти, както с руско гражданство, така и без него, към руска военна служба. Руските власти все по-често провеждат масови задържания на мигранти, по време на които връчват на тези с руско гражданство военни призовки и заплашват да отнемат руското гражданство на натурализирани мигранти, ако откажат да служат в руската армия.

Заместник-председателят на Съвета за национална сигурност на Русия Дмитрий Медведев обяви на 11 декември, че руското правителство ще направи промени в руската конституция. Медведев подчерта, че руското правителство трябва много внимателно да внесе поправки в конституцията и че в момента няма причина да се обсъжда изцяло нова конституция. Медведев не уточни какви ще бъдат тези промени,.

Ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрикин призова на 22 ноември Русия да кодифицира неуточнена държавна идеология, което законно ще изисква поправка в руската конституция. Член 13 от руската конституция забранява на Русия да провъзгласява държавна идеология и задължава руската държава да признава идеологическото разнообразие.

Руският държавен телевизионен канал "Россия 1" съобщи на 10 декември, че Путин ще се срещне със съдии от руския Конституционен съд през следващата седмица. Той може да използва тази среща, за да формулира пред съдиите или да обяви публично конкретните конституционни промени, които Медведев спомена.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и членове на Конгреса, включително председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън. ISW ще отрази тези събития на 12 декември.

Екипът на задържания руски опозиционер Алексей Навални на 11 декември съобщи, че той е изчезнал. Това се случва дни, след обявяването на президентската кампания на руския президент през 2024 г. Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш съобщи на 11 декември, че властите в руската наказателна колония №6 във Владимирска област са заявили, че вече не е регистриран в наказателната колония, след като не позволи на адвокатите му да го посетят на 8 и 11 декември. Навални е бил в лошо здравословно състояние, когато те са го посетили последно.

ISW няма независимо потвърждение на изявленията на Ярмиш. Съобщеното за изчезването на Навални идва само няколко дни след обявяването на президентската кампания на Путин на 8 декември.

На 11 декември влезе в сила руски закон, който вероятно има за цел да попречи на руски наборници да избягат от военна служба. Задължава ги да предадат своите руски паспорти на правителство и анулира паспортите за тези, които не успяват да го направят. Наборниците ще трябва да представят военна книжка, в която е посочено, че вече са отбили военна служба или алтернативна гражданска служба, за да получат паспорта си.

Русия продължава незаконно да депортира деца от окупирана Украйна под прикритието на рехабилитационни и медицински програми, тъй като назначеният от Кремъл комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова продължава да отрича участието си в тези усилия. Лвова-Белова заяви на 10 декември, че шест украински деца са се върнали в Украйна от Русия като част от договорена от Катар сделка.

Лвова-Белова похвали работата на руското правителство в процеса и повтори твърденията, че децата не са били депортирани.

Лвова-Белова заяви на 11 декември, че руското правителство и руските "благотворителни" институции, които работят с деца от окупирана Украйна в Русия, са депортирали десет деца на възраст от 10 до 16 години от окупирания Мариупол в Таганрог за рехабилитационни програми и четири деца с увреждания от окупирания Херсон Област към домове за подпомагане в Пензенска област, свързани с организацията на Лвова-Белова "Квартал Луис".

Руските федерални субекти (региони) продължиха да развиват системи за патронаж с територии в окупирана Украйна като част от усилията за интегриране на окупирана Украйна в Русия. Окупационният ръководител на Херсон Владимир Салдо заяви на 11 декември, че ръководителят на република Адигея Мурат Кумпилов се е съгласил да обнови три училища и два медицински пункта в окупираната област Херсон до 2024 г.

Салдо твърди, че Република Адигея вече е реновирала две училища, два спортно-възстановителни комплекса, многофункционален център и градски музей.

Руските правителствени служители продължават опитите да изострят предполагаемото напрежение между украинските политически и военни лидери. Директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин неоснователно заяви на 11 декември, че високопоставени западни служители обсъждат замяната на украинския президент с друг. Руски източници все по-често разпространяват слухове за вътрешно политическо напрежение в опит да дискредитират украинското ръководство и да отслабят западната подкрепа за Украйна.

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан повтори руска информационна операция, твърдейки, че ливанската "Хизбула" и "Хамас" могат да придобият оръжия "в Украйна чрез незаконни покупки" на международния форум в Доха на 11 декември. Медведев и няколко руски държавно контролирани медии направиха подобни твърдения малко след началото на войната Израел-Хамас през октомври 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами НЕ

    63 29 Отговор
    От вашите вероятно и наверно ни писна вече-не разбрахте ли,че половината Украйна е с руснаци и те не искат фашисткият режим в Киев-и точно за това ще гласуват за Путин и с двете ръце....

    Коментиран от #6, #31, #37, #47, #48, #77

  • 2 дядото

    59 20 Отговор
    то в българия го няма путин, но да сме били свидетели на нефалшифицирани избори

    Коментиран от #14

  • 3 Защо лъжете

    55 29 Отговор
    Русия подкрепя Путин

    Коментиран от #34

  • 4 Факт е, че!

    40 52 Отговор
    Руските нацисти са способни на всякакви мерзости...

    Коментиран от #7, #52

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахахахаха

    10 27 Отговор

    До коментар #1 от "Ами НЕ":

    Спирай халюцигените. Съвсем ти се е разкашкал мозъка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ааааааа! Не вервам!!!

    14 31 Отговор
    Сигурен съм, че Путин печели честно и на рашките наистина им е мечта да живеят точно така!!!
    Хахахахахаха.......
  • 9 КВИ ИЗБОРИ БРЕ

    12 33 Отговор
    Половината от тия територии са под контрола на ВСУ.

    Коментиран от #18

  • 10 БСП КОМУНДЕ

    6 39 Отговор
    Кви избори по време на война....това може да роди един болен мозък от Кремъл.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Доротея

    16 9 Отговор
    Както е казал другарят Сталин:
    "Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете."
  • 13 ХАХАХА

    43 10 Отговор
    Най честните избори са във ФАЩ. ХАХАХА да не говорим какво преследване пада вече 4години на Доналд Тръмп ,щото деменцията и ДД треска ги тресе от него .Загрижили се изборите в Русия. ХАХАХА

    Коментиран от #16

  • 14 Ми не !

    34 8 Отговор

    До коментар #2 от "дядото":

    Не сме били свидетели, няма и да бъдем, те американските окупатори фалшифицират собствените си избори, какво остава за България!
  • 15 Колкото няма сняг в Русия😂

    7 26 Отговор

    До коментар #7 от "Мара да го побара":

    Толкова няма и нацисти... Отишли в друга държава да убиват, сигурно са херувимчета..., а?

    Коментиран от #35

  • 16 Така е

    25 2 Отговор

    До коментар #13 от "ХАХАХА":

    Могат да дойдат у нас за обмяна на опит. По менте избори сме на първите места
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ъхъ

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "КВИ ИЗБОРИ БРЕ":

    До изборите има време, ЦЯЛА Украйна да се изкаже по вота, барабар с референдум за присъединяване към Русия! Избори две в едно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Коментар

    17 3 Отговор
    Да звъннат на Галя от посолствоТО да я питат как се правят избори с ала бала.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Верно ли

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ха-ха-ха":

    Не, по твоята миризма, дето чак при мен достига, п.мяр!
  • 23 Москва Вероятно

    12 2 Отговор
    Атлантическата демонкратична преса = дъното
  • 24 Тити

    3 14 Отговор
    Щях да се учудя ако не е фалшифициран. То цялата страна им един голям фалш.

    Коментиран от #27, #36

  • 25 На меките

    12 1 Отговор
    Не им харесват истинските волеизявления на народите. Навсякъде виждат майдани като техните. Ама не навсякъде са тъпaTSи като укря-кря-ците.
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ
  • 27 Щото твойта не е

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Тити":

    Поогледай се преди да скандираш клишета.
  • 28 ИЗБИРАТЕЛ

    13 1 Отговор
    Най демократично е да се обадят на посолството да им назначат управляващи. Не им трябват избори.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Име

    3 7 Отговор
    Никой не се е засилил да живее в Русия - но - имат доста основания да си подреждат държавата, това е тяхно право - дори да не са симпатични на някого.

    Тази анархия - както при Елцин - няма да се върне - хората буквално са стоели с месеци без пари, това руснаците го знаят и затова бачкат. Както и ние - се отървахме от Иван Костов и повече не се сещаме за икономиите и т.н.

    Отделно има омраза към всичко руско и - естествено ще си се организират съответно. Нито са гърбави - нито са куци, а и не разбират много от хумор, като че ли.
  • 31 Олек

    2 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ами НЕ":

    О велики Путин,пълниш на руснаците душата като им вземе живота и свободата,!раждайте деца и ще победим ,ако някой не оцелей 🏅 медал съм приготвил 👺
  • 32 Е не

    14 3 Отговор

    До коментар #17 от "ИЗБОРИ ПОД ДУЛОТО НА КАЛАШНИКА":

    За разлика от киевския майдан, в РФ има истински избори. Никой никого не разстрелва в гръб. Лъжецът викнал да хванат лъжеца е твоята работа.
  • 33 някой

    13 0 Отговор
    се е постарал всички опорки от изминалата седмица да ги събере в една публикация - тъжно. Видимо е, че няма с какво да похвалят подмандатната държава, та се налага да резюмират вече публикуваното.

    Нормално, на никой не му се пише за загубите на Украйна, а успехи просто няма.
  • 34 Трън

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Защо лъжете":

    Най вече руските скърбящи майки🤦го искат,да очакват следващите!
  • 35 Не е баш

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Колкото няма сняг в Русия😂":

    "Отишли в друга държава да убиват" е фалшификата на "Отишли в друга държава да спасяват". Ама на теб така са ти казали заинтересованите.
  • 36 Фалш

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Тити":

    Затова пък деградацията на твойта страна си е реалити
  • 37 Паркинг в рашан

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ами НЕ":

    Преди с в о(война) инвалидните места в руските паркинги бяха. 5%. А сега 30%аз като заклет русофил не съм съгласен 😏
  • 38 Швейк

    4 9 Отговор
    На руските избори никой не избира, а всеки гласува за когото му е наредено.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 вдяващ

    8 1 Отговор
    А у нас с машини , без машини само и само да има повече машинации .
  • 41 да си спомним

    10 2 Отговор
    войната между Севера и Юга - кой победи?
    Историята ще се повтори и в този случай, защото при воюващи Русия и Украйна, няма как да не се признае, че си е парекселанс гражданска война.
    С избори или не, Севера ще си вземе своето.
    По-интересно е как ще бъдат осчетоводени загубите на поддръжниците, т.е. на Запада? Кой ще бъде призван да инкасира най-големия пай от безвъзмездно налятите средства в Юга - САЩ или ЕС? Нещо ми подсказва, че европейската колония ще плаща, но още не знае.
  • 42 ...

    3 5 Отговор
    Кво да фалшифицира. ТО БЯМА ОПОНЕНТ БЕ.
    Навални в затвора
    Пригожин под земята.
    За какво им е фалшифициране?
    Никой до тука не знае името на опонента. Аре без тъпотии че имало избори.

    Коментиран от #56

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ксаниба

    15 2 Отговор
    Освободените руски хора ше гласуват с кеф срещу бандеровците!! Същото ще е и в Крим!! А скоро и в Куев.
  • 45 Викторория Нюланд (ISW)

    9 0 Отговор
    Потвърждавам написанито в статията! Само ний можем да провеждаме честни избори в САЩ и по света!
    Дори това за "иранските дронове Шахед" е вярно!
    Русия не може сама да си произвежда дронове, защото я победихме и съсипахме със санкциите!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хахахаха

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ами НЕ":

    Украинците не са с руснаците, още повече след започването на войната.

    Коментиран от #55

  • 48 Не избори а ИЗБЕРИ!!!

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ами НЕ":

    Като не война а специална в. Операция, колко нежно😄
  • 49 Мъжа на урсула

    5 0 Отговор
    Типично за проспериращите, колективните, обединените, фалиралите - обвиняват всички в собствените си престъпления
  • 50 Феликс Дж

    9 3 Отговор
    Ама в USA зобщо избори се не фалшифицират. Даже тия последите. А и президенти не си убиват. Ония Кенеди се самоуби. Ами - ДА.

    Коментиран от #79

  • 51 Ха ха ха

    0 3 Отговор
    Че то целите избори са един фарс и измама
  • 52 Феликс Дж

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт е, че!":

    СЛАВА НА ВЪРХОВНИЯ ГЛАВНОКОМАНДУВАЩ НА РУСИЯ. СЛАВА НА ГЕНЕРАЛИСИМУСА от Отечествената война.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мишел

    7 1 Отговор
    Толкова много изглежда, вероятно, може би, че никой, даже Ройтерс, не може да намери потвърждение на тази информация от независими източници .

    Коментиран от #62, #67

  • 55 сигурно затова

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Хахахаха":

    се случват покъртителните истории на взаимопомощ между ранените руски и украински войници, оставени в полето да чакат някой да ги изведе от сивата зона. Такива случаи не са един или два, но реално показват колко нелепа е тезата за взаимната омраза.
    Ти би ли спасявал врага си?
  • 56 Хахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #42 от "...":

    Той Навални и да беше на свобода, щеше да получи не по вече от един процент. В Русия никой не го смята за политик.

    Коментиран от #61, #75

  • 57 Лъжа

    3 0 Отговор
    Там живеят руснаци предимно

    Коментиран от #68

  • 58 Руский мир

    2 9 Отговор
    Редно е всеки русофил да бъде подлаган поне за една година на живот като на истински руснак, иначе казано като на безправно псе. Може би тогава на някои ще им уврат главите, за какво всъщност бленуват и каква идеология подкрепят и разпространяват. Обещавам през цялата тази година, отвсякъде да го заливам с пропаганда, колко велика е Русия и колко щастлив и благодарен трябва да е, че е руско псе.

    Коментиран от #66

  • 59 Механик

    8 1 Отговор
    ИСВ-то и дойчевелето са ми ясни. Заглавието носи някаква категоричност, а после се почва "най-вероятно", "може да се предположи", "навярно", "евентуално", "би трябвало", "с голяма вероятност" и пр.
    И това нещо се вихри две години?!?! В началото си мислех, че пропагандата ни взима за слаботокови и откровено се подиграва с нашия интелект. Но сега от гледна точка на времето, почвам да си мисля, че не се подигравт с нашия интелект, просто толкова е техния.

    Коментиран от #65

  • 60 Ццц

    4 0 Отговор
    Тоя институт и по избори ли се специализира? Нашите идьоти са попаднали на истинска златна мина да преписват. Институт, който може би разбира от всичко и вероятно само да клюкари.
  • 61 ...

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "Хахаха":

    Е, явно Путин го смята.
  • 62 Мишел

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Мишел":

    Продължение на No 54:
    Защо ли този американски институт за изследване на войната в Украйна пак не изследва войната в Украйна?
  • 63 ТИР

    6 1 Отговор
    По евроатлантическите стандарти излиза че Референдума е най недемократичния начин за изразяване волята на Народа,,,
    в България е същото положение,,,обеснението е че хората не са съзряли да го питат,,,
  • 64 Руски Гъ.о.т.верен

    0 7 Отговор
    Знаем го тоя .

    Пак ще ходят от врата на врата , въоръжени до зъби .
    И ще карат хората да гласуват за Кремълската Хлебарка.

    Коментиран от #69

  • 65 Ццц

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "Механик":

    99 % от действащите журналисти в България са бракувана стока, която университет като Пловдивският е завършил насила. От там пътят е Заплата.бг. и ровене в дълбините на интернет за сензация. Най-дългото пътешествие за повечето е до Цигов чарк за 8 декември. Тези хора са чували за проверена новина или журналистическо разследване само по филмите.
  • 66 Така е

    0 9 Отговор

    До коментар #58 от "Руский мир":

    Лаят , но нямат желание да опитат на собствения си гръб как се живее в Блатото.
    Нито една Копейка , не си и помисля да ходи в Путлеристан.
    Ти им говориш за цяла година .

    Хахаха

    Коментиран от #71

  • 67 Ще получим

    1 5 Отговор

    До коментар #54 от "Мишел":

    Помним ония които ходиха с калашници , и принуждаваха хората да гласуват.

    Не сме забравили Референдума с Калашници .

    Пак ще е същото.
  • 68 хаха

    0 4 Отговор

    До коментар #57 от "Лъжа":

    Викаш, щом там живеят предимно руснаци, значи няма проблем да им се фаршифицират изборите ха ха? Така е, съгласен съм. Да се чуди човек, защо изобщо продължават да го играят този театър с изборите.
  • 69 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Руски Гъ.о.т.верен":

    Затвори го гъ.о.т.верен, че яко се размириса.
  • 70 Сибир, ще е отново китайски

    1 10 Отговор
    За окупираната от Русия Украйна, за цял свят е ясно, че изборите ще бъдат фалшифицирани , но психопата Путин е по добре да насочи вниманието си за изборите в Централна Азия и Сибир, където след пълномащабното военно нахлуване на Русия в Украйна и претърпените там военни загуби, Русия загуби статута си на непобедима и велика сила, който имаше преди войната в Украйна и балансът на интересите на населението в Централна Азия и Сибир,се вече измества драстично в полза на Китай при едно следващо гласуване...!!!
  • 71 Е много

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "Така е":

    Грешиш аз съм там от 2005г, и животът тук в момента е по добър от колкото в България. А ти си стой там и си мисли че всичко ти е наред.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ...

    1 3 Отговор
    Какво ще фалшифицират? Че има втори кандидат за президент ли?
    Аре моля.
    Навални в затвора
    Пригожин под земята
    "Гласувай" народе. Цирк.... като самата държава.
  • 74 Питам за един приятел

    1 0 Отговор
    Кой е другия претендент за президент? Или това не е важно?!
  • 75 Хо хо

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Хахаха":

    Да арестуваш някой щото не се е явил на повиквателна, след като си го отровил, а после сам изпратил в Германия на лечение - не е страх, а направо шубе.

    Коментиран от #76

  • 76 веселяк

    2 3 Отговор

    До коментар #75 от "Хо хо":

    Мдааа, те руснаците тровят ли тровят, а отровените все живи!

    Коментиран от #78, #80

  • 77 нАКа 47

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами НЕ":

    Така е! И смятат да си пуснат бюлетините дистанционно с помощта на Джейдам, Хаймарс и Щорм шадоу!
  • 78 нАКа 47

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "веселяк":

    Мдааа..., за съжаление и КГБ се напълни с некадърници!
  • 79 😂😂😂😂😂😂

    10 6 Отговор

    До коментар #50 от "Феликс Дж":

    Къде си тръгнал да сравняваш могъща и просперираща и богата Америка със бедната деградирала и оскотяла кочина рушия бе шушлек ?! Как изобщо може да ти дойде на акъла ?😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #81

  • 80 хо хо

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "веселяк":

    не бъркал некадърност с невинност.
  • 81 7777777

    3 5 Отговор

    До коментар #79 от "😂😂😂😂😂😂":

    ТИ КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ ДА СРАВНЯВАШ МОГЪЩАТА, БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА АМЕРИКА С 30 БИЛИОНА ДОЛАРА ВЪНШЕН ДЪЛГ И ЖИВЕЕЩА НА ГЪРБА НА СВЕТА, С БАНКИТЕ, КОИТО ГЪРМЯТ КАТО БАЛОНИ И 3/4 ОТ ТЯХ НЯМАТ АКТИВИ ДА СИ ПОКРИЯТ ПАСИВИТЕ, С НАДРУСАНИТЕ НАРКОМАНИ ЛЕЖАЩИ ПО УЛИЦИТЕ, С БЕЗДОМНИЦИТЕ, РАЗПЪНАЛИ ПО ЕДНА ПАЛАТКА НА ТРОТОАРИТЕ, С ДЖЕНДЪРИТЕ, С ТОВА, ЧЕ В МОМЕНТА 60% ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПОСРЕЩНАТ ИЗВЪНРЕДЕН СЕМЕЕН РАЗХОД ОТ 1000 ДОЛАРА И ТЕГЛЯТ ОТ ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ ЗА ДА ГО ПОКРИЯТ! ТОВА НЕЩО В РУСИЯ ГО НЯМА!

    Коментиран от #86

  • 82 Име

    0 0 Отговор
    В САЩ имат демокрация - но е толкова странно подобие, може би имат само - кметски избори и Президент, които са горе-долу ясни, гласуват и е точно, другите им неща са толкова размити - че са си направо учудващи.

    Там има монопол на съдиите - никой не може да стане съдия, всичко е наследствено, както и да е - но дори и в Президентството имаха роднини Бушови, Клинтънови, както и да е.

    Мизерията им е ужасяваща - работят като изоглавени и - няма почивки, творчески паузи, кафета с коняк, дори и на елементарни длъжности се побъркват, а - наемите са скъпи, няма съдебни процедури, за 1 ден те изваждат експресно.

    Градовете са им гета - изоставени са централните части, неуютни и общо-взето приличат на София, по Фандъковото време - отблъскващи.

    Това е суравата и изобщо действителността за САЩ.
  • 83 Салама за американците свършва

    0 0 Отговор
    Как можете да вярвате на тия със завършели свидетелства че са скаути.

    Коментиран от #84

  • 84 Пък за Русия сега започва

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Салама за американците свършва":

    Голям, мазен Ханбургски салам!
  • 85 !!!?

    1 3 Отговор
    Избори по Путински !!!?

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания