Last news in Fakti

13 Декември, 2023 15:37 1 602 54

Влизането в еврозоната не е повишило цените в Хърватия

  • хърватия-
  • евро-
  • еврозона-
  • европейски съюз

Средната заплата в Хърватия е 1000 евро, а минималната заплата в страната е 560 евро

Влизането в еврозоната не е повишило цените в Хърватия - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че жителите на Загреб се оплакват, че всичко е поскъпнало и мнозина обясняват поскъпването с преминаването към европейската валута, Хърватската народна банка заяви, че влизането в еврозоната не е повлияло значително на покачването на цените, пише белградският вестник "Политика".

На 1 януари тази година Хърватия, чието население е около четири милиона, стана 20-ият член на еврозоната и 27-ата страна от Шенгенското пространство, като за първи път държава членка на ЕС в един и същи ден се присъедини и към двете зони.

Тези дни Загреб е с празнична украса, блестящ, треската на коледното пазаруване започна. Градът привлича много туристи, особено от страните от региона.

Преди година Хърватия замени националната си валута куна с евро, но цените в магазините все още се изписват както в евро, така и в куни. Тези, на които все още са останали куни, могат да ги обменят в банки, а от 1 януари ще могат да го правят само в Хърватската народна банка (CNB).

Заместник-управителят на Хърватската народна банка Сандра Швалек твърди, че някои цени дори са се понижили след въвеждането на европейската валута.

"Ползите от въвеждането на еврото са постоянни, а разходите са еднократни. Нашите лихви са по-ниски, отколкото ако бяхме извън еврозоната. Целият процес на въвеждане на еврото премина гладко, тъй като според проучването на Евробарометър цели 68 процента от гражданите подкрепят преминаването към еврото. С банките беше постигнато споразумение лихвите за бизнеса и гражданите да не могат да бъдат по-високи след въвеждането на еврото. Поради високата подкрепа на гражданите нямаше нужда да инвестираме в популяризирането на еврото“, обяснява Швалек в разговор с журналисти, които бяха гости на тази финансова институция, отбелязва в. "Политика".

Проучвания сред гражданите преди въвеждането на еврото, както обяснява тя, показват, че е имало страх, че то ще се отрази негативно на стандарта им на живот.

Имаше и съпротива срещу въвеждането на еврото, но тя се оказа неоснователна. Цените растат, но под влиянието на фактори, които нямат нищо общо с въвеждането на еврото, категорична е Сандра Швалек.

Лихвите по жилищните заеми вече са под четири процента в Хърватия. И това според Хърватската народна банка е едно от предимствата от въвеждането на еврото.

"Животът ни стана по-лесен с еврото, защото не е нужно да се тревожим, когато отидем в чужбина, дали сме сменили валутата или колко струват транзакциите. Въвеждането на еврото и влизането в Шенгенското пространство се отрази положително и на хърватската икономика“, обяснява Швалек.

Средната заплата в Хърватия е 1000 евро, а минималната заплата в страната е 560 евро. Според Хървое Буткович от Института за развитие и международни отношения Хърватия е станала привлекателна за чуждестранни работници, но в същото време голям брой хървати са напуснали страната, защото са имали възможност да си намерят работа в някоя от западноевропейските страни.

"Спрямо 2011 г. загубихме десет процента от населението, донякъде поради миграция в чужбина, донякъде поради слабия естествен прираст. Днес чуждестранните работници съставляват десет процента от работната сила в Хърватия. Сред тях най-много са тези от Босна и Херцеговина, следвани от Сърбия. Има и много хора, пристигнали в Хърватия от Северна Македония, Непал, Филипините и Индия. По-голямата част от тези работници са неквалифицирани и затова работят предимно в строителството. Те получават разрешителни за работа за една година, но се планира този срок да бъде удължен до три години. Безработицата в Хърватия е шест процента“, обяснява Буткович.

А фактът, че Хърватия е станала привлекателна за хората от азиатските страни, се вижда на почти всяка крачка.

Буткович отбеляза също, че много граждани не са били за въвеждането на еврото и отказ от куната, която те смятат за символ на своя суверенитет. Той обвинява властите, че не са организирали референдум и не са попитали гражданите какво мислят за преминаването към еврото и посочва, че повече от 40 процента от хърватите са били против тази промяна.

На молба за коментар относно подобни мнения Народната банка на Хърватия посочи, че преминаването към еврото е преди всичко политическо решение и че референдумът е много скъпо нещо, а проучванията показват, че гражданите подкрепят еврото, отбелязва в. "Политика".

Буткович отбеляза също, че влизането в Шенген е било важно за Хърватия, защото 20 процента от БВП на страната са от приходи от туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    73 10 Отговор
    Опашата лъжа!
  • 2 И какво от това

    65 8 Отговор
    Кога ще бъде референдумът за еврото?

    Коментиран от #37

  • 3 Вукадин

    50 6 Отговор
    Абе хората какво ли пък разбират?!? Щом банката е казала, че няма поскъпване- значи няма.
  • 4 Реалист

    64 9 Отговор
    Лъжии инфлация в Хърватия е над 40 %след като приеха евро валутата на Ротшилдите

    Коментиран от #26

  • 5 Трол

    52 0 Отговор
    Слънцето залязва от запад и реките текат нагоре.
  • 6 провинциалист

    39 0 Отговор
    Даже и да е вярно това за цените в Хърватия, това няма никакво значение за нас. 30 години доказваме, че ние сме уникален случай, при нас нещата вървят най-зле в сравнение със съседни и близки държави и всякакви аналогии са неприложими.

    Коментиран от #50

  • 7 Възглавница

    31 2 Отговор
    А пък извън ес са с най-евтини стоки
  • 8 Бесен-_ Язовец

    38 3 Отговор
    Абе никой не спечелил за сега в историята от загубата на суверенитет скоро ше разберете за какво става дума.

    Коментиран от #20

  • 9 Възглавница

    29 3 Отговор
    В една проста македония е по-евтино
  • 10 Тони

    34 3 Отговор
    10 милиона за пропагандиране на еврото

    Коментиран от #18

  • 11 коментар

    31 4 Отговор
    Долнопробна пропаганда
  • 12 Пловдив

    15 45 Отговор
    Естествено,че не ги е повишило...тук голям рев изреваха ,за да плашат народа,колко лошо щяло да стане ,когато влезем в еврозоната ,ония маймуни,които лапат пари от Кремъл! Разните му там Корнели ,Радевци, Костадиновци и тям подобна русофилистична сган.

    Коментиран от #22, #34

  • 13 Голям зор

    29 2 Отговор
    Цените не ни пречат,заплатите са ниски.Ако обикновения работещ взимаше 6000лв. няма проблем
  • 14 Отец Цоньо

    26 1 Отговор
    Блажени са вярващите.
    Амин.
  • 15 Инкогнито

    27 1 Отговор
    Толкова сте ниско интелигентни, че направо е невероятно и нереално как се подлагат сами на дръвника в тая дупка наречена България.
  • 16 Механик

    5 24 Отговор
    Pyzzkите сили провеждат скъпоструващи офанзивни операции в момент, неблагоприятен за наземна маневра, за да се определи потенциалната промяна в инициативата на бойното поле с продължаващите разговори на Запад за продължаване на подкрепата за Украйна. Американското разузнаване също оцени, че войната в Украйна е изгубила предвоенните руски военни ресурси, въпреки че Pyzия частично компенсира тези загуби и продължава да се подготвя за дълга война в Украйна. Puzkите военни власти в Армения се опитват да запазят военната си мощ над Армения на фона на продължаващото влошаване на арменско-pyzzkите отношения. Браво, BATHИЦИ! Так дėржáть! Pyzzkaта общност у нас да празнува с водка и „селëдка под шубой“! Кąкво стана с пламенните слова на божěството Владимир Улянов? И защо Puzzия не брани вожда на пролетариата в името на някаква историческа памет?

    Коментиран от #28

  • 17 Хахаха

    32 3 Отговор
    Ах до сега защо имаше медиино затъмнение от харватия та чак сега когато наближи нашия ред хоп каква прекрасна статия няма какво пълна пропаганда ако някой си заложи главата че е така и след приемането нищо не се влоши за народа ок но в противен случай хм дали някой ще поеме отговорност???? Тука всеки може да пише каквото си иска във жълтите преси

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Бесен-_ Язовец

    28 3 Отговор

    До коментар #10 от "Тони":

    2 милиарда евро на година за реклама на ЕС толкова е хубаво, че плащат 2 милиарда за пропаганда. Общо за целия ЕС 2 милиарда за разни НЛО да ви пишат и говорят по пропагандните медии колко е гут в ЕС.

    Коментиран от #23

  • 19 Нах

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    То сенките не са се повишили.Само покупателната е намаляла!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 умен

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен-_ Язовец":

    примери? Конкретни!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Реалист

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Възглавница":

    Сега руснаците могат да се облегнат на член 107 и 44 от хартата на ООН и в България може стане много тежко.
  • 26 МОЧА за смет

    8 26 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Кой лъжеш ти бе демагог комунистически ? Инфлацията в Хърватия е 6.7%.Въобще как си мислиш,че ще ви минат опашатите лъжи на долните и продажни русофилски noдлоrи ?

    Коментиран от #30

  • 27 Наблюдател

    14 3 Отговор
    Да бе....то затова доста туристи предпочетоха това лято нашето море пред тяхното.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Само да питам

    21 1 Отговор

    До коментар #26 от "МОЧА за смет":

    Токова ли ти казаха господарите да пишеш 6,7 ?
  • 31 Поговорката

    12 0 Отговор
    Сит на гладен не вярва доказана за пореден път! И ние крачим смело към светло минало..
  • 32 Не съм специалист

    12 0 Отговор
    При влизане на българия в еврозоната първо ще премахне валутния борд и преминаване в плаващата и променлива валута евро. Влизаме в плюсове и минуси на това премахване на лева. Финансовият министър предлага бюджет за следващата години и нападнато събрание на РБ го приема. Но следва удобрение или не от финансовите органи на ЕС. Ставаме абсолютно зависими и абсолютно свободни на напусне България и да се пресели в друга територия на ЕС. думата е територия, а не държава или страна. Възможно е да греша.

    Коментиран от #52

  • 33 Анонимен

    20 2 Отговор
    Гнусна лъжа,в Хърватия ревът като мечки,цените на горе,заплатите на долу.
  • 34 Българин

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пловдив":

    Г-нпомак, в момента само либерасткатаизмет като теб лапа сребърници от "Разтворено общество" за пропаганда!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ангел лудия

    8 0 Отговор
    Продажници , къде сте тръгнали да сравнявате България с Хърватия , там има демокрация , а България е пълна с Крадци и Бандити
  • 37 баба Вуйна

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "И какво от това":

    Куково лято
  • 38 Тома

    15 0 Отговор
    Винаги ще има по някой продажник който ще лъже и мажи като този.Хората казват че всичко се е повишило а тези на власт казват не е верно
  • 39 9090

    17 1 Отговор
    Айде бе ?!Все едно Хърватска се намира на Луната и няма кой да каже как е след въвеждане на Еврото.Аз имам приятели там -хървати.Още реват на умряло от ефекта на еврото.
  • 40 дядото

    4 0 Отговор
    това за кого го пишете.за тези,които не са били в хърватия,или за тези които са били.мизерници
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Анонимен

    6 0 Отговор
    Образец на манипулация. Населението казва,че вдчко е поскъпнсло след влизане в еврозоната, централната банка казва, че няма значително увеличение (дрмек имс), а в заглавието на материала- влизането на Хърватия в еврозоната не е довело до увеличаване на цените. Нагли журналистии
  • 43 Гост

    1 0 Отговор
    Реклама на еврозоната.Питайте хърватите дали няма повишаване на цените.

    Коментиран от #51

  • 44 Безсрамници

    1 0 Отговор
    Безсрамници ,
    подлизурки ..защо лъжете ?
    За да останете на работа и да се кланяте докато го нала$пате?
  • 45 Яяяяяяяя

    0 0 Отговор
    Има ли още такава държава
  • 46 Долнафашиска

    1 0 Отговор
    Лъжа!
  • 47 Бой по мутрата на звяра

    2 0 Отговор
    Вън България от еврофашисткия концлагер! Да строшим оковите на вековните тирани и върнем националното си достойнство!!!
  • 48 Справедлив човек

    2 0 Отговор
    Една голяма и долна лъжа е горенсписаното.
    ЦЕНИТЕ В ХЪРВАТИЯ ОТ КАК ИМАТ ЕВРО, СА В НЕБЕСАТА.
    СКЪПО, СКЪПО, МНОГО СКЪПО Е СТАНАЛО ВСИЧКО.
    ХОРАТА ИЗНЕМОГВАТ, ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕ, А САМО ОПРЕДЕЛЕНИ ПОЛИТИЦИ - ВАСАЛИ СА НАМАЗАЛИ ДОБРЕ ФИЛИЯТА.
  • 49 Мечката

    1 0 Отговор
    Приеме ли ЕВРОТО, БЪЛГАРИЯ ЩЕ КАПИТУЛИРА ТОТАЛНО.
    ТЕ И МОШЕТАТА, ТОВА ЧАКАТ, ПОТРОЙВАЙКИ ДОВОЛНО ГН0СНИТЕ СИ РЪЧИЧКИ.
    ........ НИКАКВО ЕВРО........
  • 50 Теню

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    За това е виновна скапана софия
  • 51 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    В България като сме в лев има ли повишение на цените ,а г.лупако?Ами в Унгария и Чехия, където инфлацията е двойно по-голяма от нашата?
  • 52 НЕ СИ СПЕЦИАЛИСТ, А ЕДНОКЛЕТЪЧНО

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Не съм специалист":

    НИЕ НЯМАМЕ ЛЕВ ОТ 1997г. ПРИ ВЪВЕЖДАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД СМЕ ВЪРЗАНИ КЪМ DM, А СЛЕД 2000г. КЪМ ЕВРОТО С 1,95583лв = 1€ !!! БОРДЪТ Е ПРЕДИМСТВО, НО И НЕДОСТАТЪК. ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ СЪЩО СА БИЛИ В БОРД ПРЕДИ ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО И СЕГА СА С 45% ПО-ВИСОК СТАНДАРТ ОТ НАС!!!
    РУСНАЦИТЕ, КОИТО СЕИМАТ ЗА ВЕЛИКИ -ГАЗ ПИКАЯТ ЧЕ МОЖЕМ ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРИЗОНАТА И ДА БЪДЕМ МНОГО ПО-ДОБРЕ. В МОМЕНТА БВП/ЧОВЕК В БЪЛГАРИЯ Е ПО-ВИСОК ОТ ТОЗИ В РУСИЯ
  • 53 ИСКАМ ДА ПИТАМ:

    0 1 Отговор
    Аве тук само русо.р.оби. ли пишат, че ревете срещу еврото?Разбрах, че Митрофанова е раздала на КОПЕЙКИН и КУРНЕЛА цял чувал "златни рубли" да пречат на влизането в Еврозоната и Шенген!
  • 54 Сашо

    0 0 Отговор
    Лъжа!А в България ги вдигнахте предварително.
Новини по държави: