Отидете към основна версия

13 Декември, 2023 06:22, обновена 13 Декември, 2023 06:22 1 848 22

Общото събрание на ООН прие резолюция за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

  • оон-
  • резолюция-
  • израел-
  • хамас

Израел осъди резолюцията и подчерта, че в нея дори не се споменава Хамас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общото събрание на ООН в Ню Йорк прие резолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, предаде Гардиън. 153 държави-членки от общо 193-те подкрепиха резолюцията, като само 10, между които САЩ, Израел и Австрия, гласуваха против, а 23 – включително Обединеното кралство и Германия – се въздържаха.

Палестинците се надяваха на категоричен резултат като демонстрация на недвусмисленото глобално желание за край на бомбардировките на Газа от Израел – и го получиха. За разлика от това, предишната резолюция на ООН, призоваваща за “хуманитарно примирие” на 27 октомври привлече 120 гласа „за“, 14 „против“ и 45 „въздържал се“.

Гласуването подчерта затвърдяващия се консенсус по света за необходимостта от спиране на безмилостното нападение на Израел срещу Газа, което доведе до смъртта на повече от 18 000 палестинци. Докладите показват, че до 70% от смъртните случаи са на жени и деца.

Приетата във вторник резолюция изразява „сериозна загриженост относно катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа и страданията на палестинското цивилно население“. Тя призова за защита както на израелските, така и на палестинските цивилни съгласно международното право и поиска незабавното освобождаване на всички заложници.

На резолюция с почти идентични формулировки, предложена в Съвета за сигурност на ООН в петък, беше наложена вето от САЩ, което подчертава нарастващата изолация на администрацията на Байдън. Президентът на САЩ изрази твърда подкрепа за Израел след атаката на Хамас на 7 октомври, при която загинаха близо 1 200 души, главно цивилни.

Палестинският пратеник в ООН Рияд Мансур описа гласуването в Общото събрание като израз на обществени настроения, които САЩ не могат да си позволят да игнорират.

“Наш колективен дълг е да продължим по този път, докато не видим края на тази агресия срещу нашия народ, да спре тази война. Наш дълг е да спасяваме животи,” каза той пред репортери.

Египет, от името на 22-членната арабска група от нации, отправи остро предупреждение за последиците от продължаващите военни действия в Газа. Египетският посланик в ООН Осама Махмуд Абделхалек Махмуд каза, че продължаването на войната може да доведе до “пълна катастрофа” и би означавало, че “геноцидът ще бъде използван като инструмент за война”.

Мунир Акрам, посланикът на ООН за Пакистан, осъди войната като “едностранно клане” и каза, че Израел е "по-виновен за пожара, отколкото Хамас".

Гилад Ердан, израелският представител в ООН, осъди резолюцията за това, че в нея дори не се споменава Хамас. Той нарече групата, която нападна цивилни на 7 октомври „нацисти от Хамас“ и каза, че гласуването за резолюцията за прекратяване на огъня е гласуване за „оцеляването на джихадисткия терор и продължаващото страдание на народа на Газа“.

Изправяйки се лице в лице със свят, до голяма степен обединен в опозицията на неговата позиция, американската делегация се опита да намери баланс между подкрепата за Израел и загрижеността за палестинските цивилни. “Израел, като всяка отделна страна на земята, има правото и отговорността да защитава народа си от терористични актове” каза американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Тя продължи: “Израел трябва да избягва масовото разселване на цивилни в южната част на Газа и трябва да осигури достатъчна хуманитарна помощ за онези, които са избягали от насилието.”

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини