Last news in Fakti

13 Декември, 2023 04:10, обновена 13 Декември, 2023 06:22 1 825 22

Общото събрание на ООН прие резолюция за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

  • оон-
  • резолюция-
  • израел-
  • хамас

Израел осъди резолюцията и подчерта, че в нея дори не се споменава Хамас

Общото събрание на ООН прие резолюция за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общото събрание на ООН в Ню Йорк прие резолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, предаде Гардиън. 153 държави-членки от общо 193-те подкрепиха резолюцията, като само 10, между които САЩ, Израел и Австрия, гласуваха против, а 23 – включително Обединеното кралство и Германия – се въздържаха.

Палестинците се надяваха на категоричен резултат като демонстрация на недвусмисленото глобално желание за край на бомбардировките на Газа от Израел – и го получиха. За разлика от това, предишната резолюция на ООН, призоваваща за “хуманитарно примирие” на 27 октомври привлече 120 гласа „за“, 14 „против“ и 45 „въздържал се“.

Гласуването подчерта затвърдяващия се консенсус по света за необходимостта от спиране на безмилостното нападение на Израел срещу Газа, което доведе до смъртта на повече от 18 000 палестинци. Докладите показват, че до 70% от смъртните случаи са на жени и деца.

Приетата във вторник резолюция изразява „сериозна загриженост относно катастрофалната хуманитарна ситуация в ивицата Газа и страданията на палестинското цивилно население“. Тя призова за защита както на израелските, така и на палестинските цивилни съгласно международното право и поиска незабавното освобождаване на всички заложници.

На резолюция с почти идентични формулировки, предложена в Съвета за сигурност на ООН в петък, беше наложена вето от САЩ, което подчертава нарастващата изолация на администрацията на Байдън. Президентът на САЩ изрази твърда подкрепа за Израел след атаката на Хамас на 7 октомври, при която загинаха близо 1 200 души, главно цивилни.

Палестинският пратеник в ООН Рияд Мансур описа гласуването в Общото събрание като израз на обществени настроения, които САЩ не могат да си позволят да игнорират.

“Наш колективен дълг е да продължим по този път, докато не видим края на тази агресия срещу нашия народ, да спре тази война. Наш дълг е да спасяваме животи,” каза той пред репортери.

Египет, от името на 22-членната арабска група от нации, отправи остро предупреждение за последиците от продължаващите военни действия в Газа. Египетският посланик в ООН Осама Махмуд Абделхалек Махмуд каза, че продължаването на войната може да доведе до “пълна катастрофа” и би означавало, че “геноцидът ще бъде използван като инструмент за война”.

Мунир Акрам, посланикът на ООН за Пакистан, осъди войната като “едностранно клане” и каза, че Израел е "по-виновен за пожара, отколкото Хамас".

Гилад Ердан, израелският представител в ООН, осъди резолюцията за това, че в нея дори не се споменава Хамас. Той нарече групата, която нападна цивилни на 7 октомври „нацисти от Хамас“ и каза, че гласуването за резолюцията за прекратяване на огъня е гласуване за „оцеляването на джихадисткия терор и продължаващото страдание на народа на Газа“.

Изправяйки се лице в лице със свят, до голяма степен обединен в опозицията на неговата позиция, американската делегация се опита да намери баланс между подкрепата за Израел и загрижеността за палестинските цивилни. “Израел, като всяка отделна страна на земята, има правото и отговорността да защитава народа си от терористични актове” каза американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Тя продължи: “Израел трябва да избягва масовото разселване на цивилни в южната част на Газа и трябва да осигури достатъчна хуманитарна помощ за онези, които са избягали от насилието.”


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ганчев

    16 3 Отговор
    ООН са безгласна буква.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Артилерийска подготовка

    28 0 Отговор
    Най-после! Учудва ме, че Австрия е била против. Или това показва колко толерантна е Русия. Ако тя, Русия, беше като американците веднага щеше да наложи санкция на австрийците или направо щеше да им врътне кранчето за газа...

    Коментиран от #14

  • 7 ТрампЛин

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз все се надявах, че там ще открият Свещения Граал.
  • 8 Много интересно!

    23 1 Отговор
    " САЩ, Израел и Австрия, гласуваха против"! Дребния с мустачките нали беше австриец? Ами тези имат традиция в такива идеологии и практика на масово унищожаване на хора. Ама сащ и Израел? Поддържат тези фашистки методи на война? Малко съм изненадан от ООН? Бях ги отписал вече, като "заразена и поразена" организация от дълбоката държава на САЩ.

    Коментиран от #11, #21

  • 9 Хохо Бохо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТрампЛин":

    Скоро. Спряха им помощите от краварника. Скоро ще са част от Русия, както винаги са били
  • 10 Големо важно

    5 0 Отговор
    И,кво?...
  • 11 Гордостта на Тара

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Много интересно!":

    ООН не е сащ а над 150 държави а повечето са против този свят с сащ .. Азия Африка Южна Америка

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ясно е

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гордостта на Тара":

    Така беше замислена, след втората световна война. НО сащ с огромната си корупция и с войните си по света я направиха смешна. Примерно нямаше резолюция на ООН за войната им в Югославия, но САЩ/НАТО не се интересуваха и унищожиха тази страна. Сащ си окупираха една част от Югославия, Косово и си направиха там най-голямата военна база в Европа. Но сега около Крим се правят на светци. Крим поне си е руски, а какво общо има Косово със САЩ?
  • 14 Абе

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Артилерийска подготовка":

    Общото събрание никой не го бръсне! Тия резолюции Израел никога не ги е спазвал!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    7 1 Отговор
    ООН доказа че Израел и САЩ и Великобритания са терористи убиват жени и деца .
  • 18 българина

    5 0 Отговор
    това което не пишете, а Е ФАКТ, че малко след резолюцията израелското министрество на информацията излезе с кратко, но съдържателно съобщение, войната блябля, няма да допуснем създаването на палестина между Йордания и Ч Море, бля бля... отделно масово уволняват всички палестинци на работа в израел
  • 19 българина

    3 2 Отговор
    има значение само какво ще гласуват накрая арабите, просто ще приключат израел, със защитните им стени кули и пво, не ги бъркайте като последния път
  • 20 Абе

    5 1 Отговор
    продажници защо не написахти че в графата въздържали се държави е и България?
    Срам и Позор!
    Нека и те да си загубят някой ден децата си за да разберат истината как боли ...
  • 21 дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Много интересно!":

    Нямаше да ти е интересно ако за обща култура беше прочел "Моята борба" на този дребния с мустачките. Там щеше да разбереш отношението му към Австрия и австрийците. Но човек не може да избира родителите си и родината!
  • 22 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Резил за Америка, истински резил! Австрийците защо са против!? Тия изглежда не са в час и за нашия проблем с Шенген ...