Отидете към основна версия

5 552 40

"Ню Йорк Таймс": Нова военна стратегия за Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • володимир зеленски

Според вестника американците следват консервативна стратегия, според която през 2024 г. Украйна трябва да задържи териториите си и да натрупа сили и запаси от оръжия чрез разработване на собствено производство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ се опасяват, че Украйна може да загуби войната. Според "Ню Йорк Таймс" Вашингтон работи по нова военна стратегия, с която да помогне на Украйна в следващите месеци, които ще са голямо изпитание.

След незадоволителните резултати от контраофанзивата на украинската армия това лято САЩ подготвят нов военен план за Украйна, съобщи "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на свои източници. Според вестника американски генерал пътува до Украйна за тази цел и ще прекара там "доста време". Вестникът цитира също така американски и украински военни представители, според които в рамките на един месец подробностите за новата стратегия ще бъдат разработени в серия от военни учения, които ще се проведат в германския град Висбаден.

Киев не осъзнава колко несигурно е финансирането на войната

Вашингтон се опасява, че Киев може да загуби войната без нова стратегия и допълнително финансиране. Според американски служители много от украинските въоръжени сили и украинското ръководство изхождат от нереалистични очаквания за американските военни доставки, като искат "милиони снаряди от западни запаси, които не съществуват", и не осъзнават колко "нестабилно е по-нататъшното американско финансиране на войната".

Според вестника американските служители смятат, че Украйна ще трябва да воюва с по-ограничен бюджет. Те също така се опасяват, че без промяна в стратегията, 2024 г. може да прилича на 1916 г. - най-смъртоносната година от Първата световна война, когато загиват хиляди хора, а фронтовата линия почти не се променя.

Украйна трябва да задържи териториите и да натрупа сили

Според вестника американците следват консервативна стратегия, според която през 2024 г. Украйна трябва да задържи териториите си и да натрупа сили и запаси от оръжия чрез разработване на собствено производство.

Част от американските военни смятат, че тази стратегия ще помогне на Украйна да си бъде самодостатъчна, ще гарантира нейната сигурност и ще ѝ даде възможност да отблъсне всяка нова руска офанзива. "Целта е да се създаде достатъчно реална заплаха, за да може Русия да обмисли участие в смислени преговори в края на следващата година или през 2025 г.", обобщава “Ню Йорк Таймс” изказванията на източниците си.

В същото време украинците проучват стратегия, основана на удари зад руските линии, пише изданието, като дава за пример есенните атаки срещу обекти в Крим. Украинската страна търси креативни начини да извади Русия от равновесие, като нанася удари по оръжейни заводи, складове за оръжие и влакове с боеприпаси, твърдят източниците на американското издание.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: