Отидете към основна версия

4 473 34

Нидерландия може да спре военната помощ за Украйна

  • украйна-
  • нидерландия-
  • герт вилдерс-
  • русия-
  • война-
  • военна помощ

Към момента Нидерландия е една от страните, оказали най-голяма помощ за Киев

Снимка: БГНЕС/ EPA

Новият политически курс в Нидерландия поставя под въпрос подкрепата на страната за Украйна, съобщава Voice of America (VOA).

Със скорошната победа на холандската крайнодясна Партия на свободата, се поражда въпросът дали Нидерландия ще продължи да оказва помощ на разкъсаната от война държава.

До настоящия момент Нидерландия е била един от най-активните поддръжници на Украйна. Според данни от Института за световна икономика в Кил, към края на октомври, Амстердам се нарежда на седмото място по обем на предоставената хуманитарна и военна помощ за Киев. Също така, страната беше една от първите, които обявиха изпращането на изтребители F-16. Холандците вече доставиха на Украйна бронирани превозни средства, зенитно-ракетни системи, танкове и преносими системи за противовъздушна отбрана.

По време на изборите в края на ноември, Партията на свободата постига значителен успех, спечелвайки 37 от 150 места в парламента, повече от всяка друга политическа сила. След тази победа лидерът на партията, Герт Вилдерс, се стреми да формира коалиционно правителство, като заеме позицията на министър-председател. В края на ноември, нидерландският министър на отбраната изрази оптимизъм, че новият парламент няма да промени съществено политиката. Въпреки това, тя изрази загриженост относно проруските настроения в новото ръководство.

Подобно на други европейски крайнодесни политици, Герт Вилдерс осъжда руската инвазия в Украйна, въпреки предишния си интерес към руското правителство. Той подчертава необходимостта от политическа подкрепа за Украйна, но отхвърля идеята за финансова или военна помощ. Международният институт "Клингендал" също изразява неопределена перспектива за бъдещата помощ на Нидерландия към Украйна.

Експертите отбелязват, че резултатите от парламентарните избори в Холандия отразяват укрепване на крайнодесните партии на Запад. Този феномен може да има влияние не само върху Украйна, но и върху бъдещето на Европа като цяло.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: