Отидете към основна версия

22 Декември, 2023 01:08, обновена 22 Декември, 2023 01:08 22 843 253

Шок и ужас в Прага! Десетки убити и много ранени при стрелба в центъра на чешката столица (СНИМКИ)

  • чехия-
  • прага-
  • университет-
  • стрелба

Бързата намеса на полицията е спасила живота на много хора, тъй като е можело жертвите да са няколко десетки

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Четиринайсет души са били убити по последни данни при стрелбата в университетска сграда в центъра на чешката столица Прага днес, предаде Ройтерс, като се позова на началника на полицията в страната Мартин Вондрашек, пише БТА.

Той съобщи още, че са ранени 25 човека. 10 от тях са в тежко състояние. Не е ясно дали обновените данни включват и стрелеца.

В сградата на факултета са били открити голям брой оръжия, съобщи чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан. Той каза, че така полицията е спасила живота на много хора, тъй като е можело жертвите да са няколко десетки.

Това е най-тежкото масово убийство с огнестрелно оръжие в съвременната история на Чехия.

Чешката полиция се е отзовала на сигнали за стрелбата във Факултета по изкуствата на Карловия университет на площад "Ян Палах" малко след 15:00 ч. (16:00 ч. българско време). Полицията съобщи, че бащата на стрелеца - студент във факултета - е бил намерен мъртъв по-рано днес.

"Винаги сме смятали, че това е нещо, което не ни засяга. Сега се оказва, че, за съжаление, нашият свят също се променя и проблемът със стрелец единак се появява и тук", заяви кметът на Прага Бохуслав Свобода пред чешката телевизия.

Чешки министър междувременно каза, че стрелбата не е свързана с тероризъм, предаде Франс прес.

"Шокиран съм от тези събития", заяви президентът Петър Павел. Той поднесе съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Хората, които са се намирали в сградата на Философския университет на Карловия университет в чешката столица по време на стрелбата, са били изведени един по един от пристигналите на място полицейски части, информира ДПА.

На мястото на трагедията - на площад "Ян Палах", са пристигнали значителни по численост полицейски сили, включително и специални части. Площадът се намира на няколкостотин метра от прочутия Карлов мост на река Вълтава, един от символите на чешката столица. Полицията отцепи района, като предупреди хората да го избягват, а тези, които са си вкъщи, да не напускат домовете си.

Снимки показаха как студенти напускат сградата с вдигнати ръце. По информация на чешката телевизия "Нова" стрелецът е бил забелязан на покрива на факултета, като е чут и взрив. За момента няма данни за стрелеца, както и за възможния мотив за действията му.

Студенти и преповадатели от университета написаха в социалните медии, че по време на стрелбата са се били барикадирали в аудитории и кабинети. Няколко линейки с екипи от "Спешна помощ" са чакали отпред хората, напуснали един по един сградата.

Карловият университет е основан през 1348 г. и е един от най-старите в Европа. В него учат около 49 500 студенти. Осем хиляди от тях са във Философския факултет, в който се преподава германистика, славистика и история.

Кметът Бохуслав Свобода потвърди за Асошиейтед прес, че хората от сградата са евакуирани.

По-късно министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан заяви, че на мястото няма друг стрелец, и същевременно призова хората да сътрудничат на полицията. Той уточни, че вече не съществува опасност за обществеността, но призова гражданите да следват полицейските указания. Ракушан бе пристигнал на мястото на трагедията.

Полицията не даде подробности за жертвите, нито за евентуалния мотив за стрелбата в сградата, разположена близо до река Вълтава, съобщи Асошиейтед прес. Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан заяви, че разследващите не подозират връзка с екстремистка идеология или групи.

Павел Недома, директор на близката галерия "Рудолфинум", каза, че е видял от прозореца човек, който е стоял на балкона на сградата и е стрелял.

Полицията отцепи площада и района в съседство със сградата, намираща се в оживена част на града с популярна улица, водеща туристите към Стария градски площад.

Имейл, изпратен до персонала и студентите, гласял, че стрелецът е в една от сградите. "Не ходете никъде, ако сте в офисите, заключете ги и поставете мебели пред вратата, изключете осветлението", се казва в имейла.

Чешкият премиер Петър Фиала отмени свое посещение в източната част на страната и е на път за Прага, съобщи самият той в "Екс".

Стрелбата във Факултета по изкуствата на Карловия университет в Прага е дело на 24-годишния студент Давид К. от град Кладно, разположен на около 20 километра западно от столицата, съобщи преди минути новинарският портал idnes.cz, позовавайки се на полицията. Установено било, че Давид К. легално е бил собственик на няколко огнестрелни оръжия и е подготвял атака във факултета. По последна информация мъжът се е самоубил.

Престъпленията с огнестрелно оръжие са сравнително редки в Чехия, отбелязва Ройтерс. През декември 2019 г. 42-годишен въоръжен мъж уби шестима души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава преди да избяга и да се простреля смъртоносно. През 2015 г. мъж простреля смъртоносно осем души и след това се самоуби в ресторант в град Ухерски Брод.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания