Last news in Fakti

27 Септември, 2023 14:44 1 516 14

Мигрантски натиск! Германия налага проверки по границите с Полша и Чехия

  • германия-
  • мигранти-
  • олаф шолц-
  • полша-
  • чехия

Германските политици полагат усилия да звучат по-твърди по отношение на миграцията преди провинциалните избори в Бавария и Хесен на 8 октомври

Мигрантски натиск! Германия налага проверки по границите с Полша и Чехия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският вътрешен министър Нанси Фейзер ще обяви в сряда временни проверки по границите на Германия с Полша и Чехия в опит да ограничи притока на мигранти, каза германски служител пред "Политико".

Фейзер планира да приложи проверки на място на пропускателните пунктове, "за които знаем, че често се използват от трафиканти на хора", каза служителят. Тези "временни проверки на избрани гранични пунктове" ще започнат "в рамките на следващите дни", добави служителят.

Германските лидери са подложени на нарастващ натиск да предприемат мерки срещу нарастващия брой мигранти, много от които сега пресичат границите на Полша и Чехия. Около 204 000 души са поискали убежище в Германия през първите осем месеца на 2023 г., 77% повече от същия период на миналата година.

Германските политици полагат усилия да звучат по-твърди по отношение на миграцията преди провинциалните избори в Бавария и Хесен на 8 октомври.

На политически митинг в Бавария през уикенда германският канцлер Олаф Шолц свърза граничната криза със скандалът с визи срещу подкупи, който разтърси антиимигрантското правителство на Полша.

"Не искам Полша просто да маха с ръка на хората и след това да обсъжда нашата политика за убежище", каза Шолц пред тълпа в Нюрнберг. Шолц поиска от полското правителство да "изясни" неотдавнашните обвинения, че служители в полските консулства са раздали голям брой визи в Африка и Азия, предоставяйки достъп до ЕС в замяна на подкупи.

Членове на дясната полска партия "Право и справедливост" (PiS) реагираха гневно на предположението на Шолц, че граничната криза е свързана със скандала с корупцията при визовия режим, като полският външен министър Збигнев Рау поиска от германския канцлер "да се въздържа от изявления, които вредят на взаимното ни отношения."

Въпросът за граничния контрол е особено чувствителен в Полша, която провежда парламентарни избори на 15 октомври. В навечерието на изборите членовете на партията PiS се опитаха да подтикнат полските избиратели с антигерманска реторика и като поиска репарации за престъпленията на нацистка Германия.

Варшава заплаши да "запечата" границата с Германия от своя страна, за да възпре всички мигранти в Германия да се опитат да влязат в Полша.

Рафал Боченек, говорител на PiS, каза, че Полша може да ограничи достъпа до западната си граница поради "гигантския приток на нелегални мигранти в Германия през последните няколко години".

"Правителството анализира този въпрос, като гледа сериозно на ситуацията", каза той пред мрежата на Radio Plus.

Това е политическо балансиране с високи залози, тъй като налагането на проверки на място може допълнително да разпали напрежението между страните. Управляващата партия в Полша също може да загуби подкрепа сред хората, които обвиняват конфронтационния подход на PiS към Берлин за загубата на лесно преминаване на границата.

Чешкият вътрешен министър Вит Ракушан каза в понеделник, че чешката полиция ще си сътрудничи с германските си колеги при граничните проверки. Фейзер е търсил подобно сътрудничество с Полша, но все още не е успял да постигне споразумение, каза германският служител.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шенген ?

    12 0 Отговор
    Ама не съвсем !
  • 2 фен

    15 0 Отговор
    Странно! Финансират НПО, които карат мигранти от Африка в Италия, а спират украинците, идващи през Чехия и Полша!?🤔

    Коментиран от #10, #11

  • 3 честен ционист

    6 1 Отговор
    Ганчо трябва да влезе в Шенген, та да не притесняват чехите и ляхите.
  • 4 Разумен юрод

    17 0 Отговор
    Ама що тъй с бедните негъри....ми нали тантето каза че ще се справите?!
  • 5 И тея не са добре

    15 0 Отговор
    Ама нали ВИЕ ГИ ПОКАНИХТЕ, Ааланкоолу!? Сега ще ги спорате потайно - нещастна сган!
  • 6 Някой

    17 0 Отговор
    Ех, къде остана европейската солидарност? Приказките за отворени граници, мултикулти държави и розови облаци?
    Направо ми скапахте деня с тази новина!
  • 7 Българин

    6 0 Отговор
    Герзит или Дойзид?
  • 8 ристю

    12 0 Отговор
    И Гермината ще почернее,като Францата.
  • 9 Хихихи..

    11 0 Отговор
    Прасетата умират по Коледа,глупаците по всяко време.Да си поканиш милиони сигойнери на гости за неопределено време - това и Айнщайн не може да го съчини дори като теоретична хипотетичност..
  • 10 Тулбухинец

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    Украинците са мързеливи.
  • 11 МММ да

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    От както влязаха украинците, престъпността рязко нарастна, същото е и в Полша.
    Обяви се също и че ще се джобят всички напускащи я. НЕМА КИНТИ Дойчланд.
  • 12 Азззззззз

    8 0 Отговор
    Ама чакайте бре! Нали Меркел я покани тая сган. Как така баш Германия ще ги спира?!? Хайде без такива!
  • 13 Хан Крум

    3 0 Отговор
    Дончовци я да интегрирате нашите индосигани! И не ревете!
  • 14 катран

    2 0 Отговор
    само трупа сорос може да спре мюслиманско нашествие в Европа..той ги организира през нпо-та..този благодетел няма да спре да сетния дъх..осигурил в европа конфликти за 100 години напред..
Новини по държави: