Отидете към основна версия

4 054 37

Премиерът: В Каталуния да забравят за нов референдум за независимост

  • педро санчес-
  • испания-
  • каталуния-
  • референдум-
  • независимост

Педро Санчес се противопоставя на независимостта, но подкрепя диалога с каталунските регионални власти, за да се намали напрежението с богатия североизточен регион след неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес на каталунския регионален премиер, че за референдум за самоопределение не може да става и дума, въпреки че се съюзи с каталунските сепаратистки партии в парламента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Нито една конституция в света не приема и не позволява отделянето на част от своята държава. Нито една. Това важи и за Испания", заяви Санчес на брифинг за медиите в Барселона след като се срещна с Пере Арагонес, каталунския регионален премиер.

Арагонес обаче настоя на отделна пресконференция, че провеждането на референдум е единственият "жизнеспособен път" за намиране на решение на политическия конфликт.

Лидерът на сепаратистите посочи как Санчес се е противопоставял на законопроект за амнистия на каталунските сепаратисти, преди да промени позицията си през ноември в замяна на подкрепата на "Ескуера републикана" на Арагонес и другата сепаратистка партия "Джунтс" за нов мандат.

Санчес се противопоставя на независимостта, но подкрепя диалога с каталунските регионални власти, за да се намали напрежението с богатия североизточен регион след неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г. Тогава беше проведен референдум за отцепване на Каталуния, който съдилищата бяха забранили и краткотрайното обявяване на независимост предизвика в Испания най-тежката политическа криза от десетилетия насам, която все още не е напълно преодоляна, припомня Ройтерс.

Законопроектът за амнистията е готов да заличи досиетата на стотици хора, участвали в борбата за независимост на Каталуния, което предизвика протести и яростната съпротива на консервативните партии и някои съдии.

Санчес обаче заяви, че испанското правителство е готово да обсъди мерки за укрепване на самоуправлението на Каталуния и да постигне споразумения, които да насърчават единството на каталунците. В миналото той заяви, че референдумът ще раздели още повече хората в региона.

Правителствата на Испания и Каталуния ще проведат преговори през първото тримесечие на следващата година.

И "Ескуера републикана", и "Джунтс" предупредиха, че подкрепата им за ръководеното от социалистите правителство на Санчес в парламента ще зависи от напредъка по техните искания.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: