Last news in Fakti

21 Декември, 2023 21:55 4 037 37

Премиерът: В Каталуния да забравят за нов референдум за независимост

  • педро санчес-
  • испания-
  • каталуния-
  • референдум-
  • независимост

Педро Санчес се противопоставя на независимостта, но подкрепя диалога с каталунските регионални власти, за да се намали напрежението с богатия североизточен регион след неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г.

Премиерът: В Каталуния да забравят за нов референдум за независимост  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският премиер Педро Санчес заяви днес на каталунския регионален премиер, че за референдум за самоопределение не може да става и дума, въпреки че се съюзи с каталунските сепаратистки партии в парламента, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Нито една конституция в света не приема и не позволява отделянето на част от своята държава. Нито една. Това важи и за Испания", заяви Санчес на брифинг за медиите в Барселона след като се срещна с Пере Арагонес, каталунския регионален премиер.

Арагонес обаче настоя на отделна пресконференция, че провеждането на референдум е единственият "жизнеспособен път" за намиране на решение на политическия конфликт.

Лидерът на сепаратистите посочи как Санчес се е противопоставял на законопроект за амнистия на каталунските сепаратисти, преди да промени позицията си през ноември в замяна на подкрепата на "Ескуера републикана" на Арагонес и другата сепаратистка партия "Джунтс" за нов мандат.

Санчес се противопоставя на независимостта, но подкрепя диалога с каталунските регионални власти, за да се намали напрежението с богатия североизточен регион след неуспешния опит за обявяване на независимост през 2017 г. Тогава беше проведен референдум за отцепване на Каталуния, който съдилищата бяха забранили и краткотрайното обявяване на независимост предизвика в Испания най-тежката политическа криза от десетилетия насам, която все още не е напълно преодоляна, припомня Ройтерс.

Законопроектът за амнистията е готов да заличи досиетата на стотици хора, участвали в борбата за независимост на Каталуния, което предизвика протести и яростната съпротива на консервативните партии и някои съдии.

Санчес обаче заяви, че испанското правителство е готово да обсъди мерки за укрепване на самоуправлението на Каталуния и да постигне споразумения, които да насърчават единството на каталунците. В миналото той заяви, че референдумът ще раздели още повече хората в региона.

Правителствата на Испания и Каталуния ще проведат преговори през първото тримесечие на следващата година.

И "Ескуера републикана", и "Джунтс" предупредиха, че подкрепата им за ръководеното от социалистите правителство на Санчес в парламента ще зависи от напредъка по техните искания.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЕПОТАТ НЕ КРАДЕЦ НЯМА

    24 1 Отговор
    НИКОЛА ФИЛЧЕВ ПРЕД ПИК И СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА СА ПИСАНИ ОТ ФИРМАТА "БОЙКИКЕВ И СЕКРЕТАРКИ". НЯКОИ ОТ ПОПРАВКИТЕ СА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Путин

    2 27 Отговор
    Дано не направят рефериндуми при нас,че тогава от нашата матушка ще остане само МаЦква и че ме пратят в Хага или Сибир моите друзя.

    Коментиран от #8

  • 4 Искаме референдум

    27 7 Отговор
    Независимост за Каталуния!
  • 5 асдасдасддса

    38 1 Отговор
    И защо да забранят референдум за независимост????
    Ами ако хората не искат да са към Испания, а искат да са си Каталуния???
    Какъв точно е проблемът? Щом за Косово може, за Тайланд - може... трябва и за тях да може.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ВИВА ИСПАНИЯ

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДЕПОТАТ НЕ КРАДЕЦ НЯМА":

    КАТАЛУНИЯ НЕЗАВИСИМА И ИЗВЪН ЕУ - СКОРО ЩЕ БЯГАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ В КАТАЛУНИЯ ПУТИН КАТО ПУСНЕ 2 -3 РАКЕТИ НАД ЕУ в БРЮКСЕЛСКОТО ЗЕЛЕ ЯДРЕННИ БЕЗ ЗАРЯД
  • 8 Гов ьо

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Путин":

    Статията е на друга тема. Разбирам, че сънуваш и бълнуваш Путин. Взе ви акъла. Имаше един високопоставен американец скочи от прозореца викайки "Руснаците идват". Можеш да пробваш, да се освободиш от мъките путинови:))
  • 9 ПРАВИТЕЛСТВА ИМА И ЗА КВИ 5 ЛЕВА СЕ ГОВ

    1 1 Отговор
    ОРИ ....... Правителствата на Испания и Каталуния ще проведат преговори през първото тримесечие
  • 10 Мустафа

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "асдасдасддса":

    Евалла! Същото важи за Кърджалийско и Смолянско.

    Коментиран от #33

  • 11 СЕПАРАТИСТ ОТ ЕУ РАЗДЕЛИ БГ

    2 0 Отговор
    Санчес обаче заяви, че испанското правителство е готово да обсъди мерки за укрепване на самоуправлението на Каталуния и да постигне споразумения, които да насърчават единството на каталунците. В миналото той заяви, че референдумът ще раздели още повече хората в региона.

    Правителствата на Испания и Каталуния ще проведат преговори през първото тримесечие на следващата година.

    И "Ескуера републикана", и "Джунтс" предупредиха, че подкрепата им за ръководеното от социалистите правителство на Санчес в парламента ще зависи от напредъка по техните искания.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ммм...да

    15 0 Отговор
    Абе и индианците в САЩ надигнаха глас за независимост и ги смачкаха.Иначе "демокрация",било на Запад 😂
  • 14 Правителствата на Испания и Каталуния

    2 0 Отговор
    НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ И НЕ МОГА ДА ЧЕТА - Правителствата на Испания и Каталуния ВИВА ИСПАНИЯ И ВИВА КАТАЛУНИЯ - НАЙ СТАРАТА ДЪРЖАВА В НАШИЯТ СВЯТ КАТАЛУНЦИТЕ СА ДОШЛИ ОТ АТЛАНТИДСКАТА ИМПЕРИЯ А БЪЛГАРИТЕ СМЕ КАЦНАЛИ НА ЗЕМЯТА - ПОНЯЛ ИЛИ НЕ РАЗБРАЛ ЧЕЛОВЕКЪТ ДЕТО ПИШЕ + ИЛИ
  • 15 ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА ОПЪНЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мехмед":

    КЪРДЖАЛИЙСКИ СИГАНИН ДЕТО ЛЪЖЕ ЧЕ ДЯДО МУ Е БИЛ ТУРСКИ АГА

    Коментиран от #18

  • 16 Мехмед Али Агжа

    7 1 Отговор
    С АМЕРИКАНСКА ПОМОЩ ГРЪМНА ПАПАТА И ОБВИНИ БЪЛГАРИЯ - АЗ ПОМНЯ
  • 17 СИВИТЕ ВЪЛЦИ и АМЕРИКАНСКИТЕ ЧАКАЛИ

    8 2 Отговор
    СЕ ОПИТВАТ ДА ПОРОБЯТ РУСКИЯ НАРОД АМА ТОЯГАТА ИМА ДВА КРАЯ
  • 18 Мехмед

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА ОПЪНЕ":

    Кърджали не е българия! Гяури вън!

    Коментиран от #19, #34

  • 19 АМА ДА НЕ ВЛЕЗЕМ В КЪРДЖАЛИ С ТОЯГИ

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мехмед":

    И ВСИЧКИ КЪРДЖАЛИЙ И ТУРЦИ ДА ПОУТУМЕ КАТО ПРЕЗ ТУРСКО ВРЕМЕ

    Коментиран от #20

  • 20 СЪЗДАНИЕ ГМО КАТО МЕН С ОПАШКА

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "АМА ДА НЕ ВЛЕЗЕМ В КЪРДЖАЛИ С ТОЯГИ":

    ЕУ МОДИФИЦИРА ХОРАТА И СЪЗАДЕ ЧУДОВИЩЕ МУТАНТ - Кадри, за които се твърди, че са заснети от ловна камера в село Бреница, заливат социалните мрежи. На снимките се вижда непознато същество, което е смесица между вълк и човек. То е цялото покрито с козина, има лице на човек, но стойка на диво животно, а лапите му завършват като човешки ръце. Мрежата е в ступор: Ловна камера в Бреница засне това същество СНИМКИ

    Коментиран от #24

  • 21 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Каталуня не иска да е с Мадрид..Иска самостоятелна държава..право на всеки е да се самоопредели..Както Окраина си направи референдум за три дена ..и загради 660К км Територия..Барабар с руските райони ..Значи може е за Каталуня .
  • 22 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Ксталуня е присъединена доброволно ,по собствено желание ,заедно с Арагон ,към Кастилия,През 15 век..Създава се Испания ...Сега иска да се отдели ..Това е нормално .Демократично..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Яяяяя

    5 0 Отговор
    Ама тези каталунци какво си мислят, демокрацията е голямо нещо, ама не за всички, по-силния казва какво е демократично и какво не. Римско право
  • 26 ДЕМОКРАТИТЕ ИСКАТ ДА КАСТРИРАТ ХОРАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "EU - ДИРЕКТИВА - 2345-12356 ПРАВИ ОТ":

    ПО ЗЕМЯТА И САМО ДЕМОКРАТИТЕ ДА ПРАВЯТ ДЕЦА НЕДЪГЪВИ И БЕЗМОЗЪЧНИ ОРА ДА ЖИВЕЯТ ПО ЗЕМЯТА АМА НЕ СА ПИТАЛИ ПУТИН ИЗЧАДИЯТА ДЕМОКРАТИЧНИ АМА ДАНО НЕ ПИТАТ КИМЧО РАКЕТАТА ДЕТО ПАЛИ ВСИЧКО ДЕМОКРАТИЧНО - СМЪРТ ЗА БГ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ И ДА ПОМОГНЕМ НА РУСИЯ С ПРАШКИ И КАМЪНИ КАТО НА ШИПКА
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Никой не може да ги спре!

    4 0 Отговор
    Ние сме забравили, какво е общество. Родени сме в някаква система и мислим, че това е като китайската стена, а то не е. Хората са заедно в някакво общество и правилата са такива, както са се договорили или мълчаливо приели. НО, това не е "бетон". Обществата могат да се образуват, променят и разпадат. Днеска по света наблюдаваме доста интересно явление. Много народи се чувстват принудени в някакви общества и правила, които те не искат и не желаят да се подчиняват на някакви си самозвани "лидери". Просто обществата се измениха много и не съответстват на представите на масата. Как може някой да забрани на милионите каталунци да не са отделна страна, държава? Няма такова нещо. Тези в Мадрид са никои. Щом милиони хора се чувстват заедно и искат по други правила да живеят, никой не може да им забрани. Те просто не са разбрали тази проста истина. НИКОЙ в този свят не може да им налага, да живеят под чужд похлупак. И, като не искат да са под правителството в Мадрид, могат. Онези там нямат право и не могат да ги държат на сила. Не е ли време и ние да си определим наши си правила, по които да живеем? Тези НС, правителство вече се компроментираха. От къде на къде една шепа хора имали право да изменят основния закон на България и всички други трябва да живеят по него и спазват тези техни правила? И то кои го правят? Явно доказани престъпници: Пеевски, Кирчовците, Бойко и бандата... Е, от къде на къде те имали право да ни налагат, каквото на тях им е минало през глават

    Коментиран от #30

  • 29 Лигитимните подписи са 400+

    7 0 Отговор
    Незачитане на всенародни референдуми е типична характеристика на демократическите евроатлантаически ценности.
    При нас - продажните депутати се опитват да отхвърлят референдума срещу еврото. Сега решението е във Върховния съд но ,изчакват, нама да го решат скоро. Нямат срок.
    Но референдумът трябва да се състои без санкция на Народното събрание и съда, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди. Президентът да го насрочи проради:
    1.Международният ратифициран договор за стоенето в чакалнята в еврозоната няма срок.
    2. Референдумът не отхвърля еврото сaмо го отлага
    3. Не се нуждае от санкция на Народното събрание, защото лигитимните подписи за него са над 400 хиляди.
  • 30 Вече няма НС, няма правитеслтва

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Никой не може да ги спре!":

    и няма президенти!
    Имаше в периода от 1989-та г. до ковида някакъв обществен договор, как да живеем и по какви правила, да се спазват от всички. НО, вече започнаха да се нарушават всякакви правила, включително и Конституцията и включително от държавни служители от всякакъв ранг! Това означава, че "старата" система си е отишла вече, щом постоянно й се нарушават правилата, даже и от НС и от депутати. Тогава стоим пред нов избор! Какви правила да си изберем, за да ги спазваме? Щом 70% не ходят на изборите, това означава, че те НЕ признават тази сегашна система за тяхна. Еми иска се да се свикат много дискусии и да се включи цялото общество на тези дискусии. Да си определим нова система и да я въведем и тогава всички ще спазват новите правила. И е исторически момент, както след 2-та световна война и както след 1989-та г. Можем да изберем иземенения на досегашните общества, които знаем? Примерно комбинирано общество между социализъм и с частна собственост? Да излезем от всякакви съюзи и алианси, понеже там само губим от тях. То пари ни вземат, ей-така, то ни принуждават да подаряваме, какво ли не на други. Нашите интереси в съюзи с другите, никъде ги няма. Загубихме милиарди до сега, за чужди интереси и продължаваме да губим и сега. Прекъсваме концесии за златото, не позволяваме другите да ни закриват индустрията, селското стопанство, енергетиката. Можем и трябва да си купуваме стоки и каквото ни трябва от всички страни по света. Който иска, да си прави санкц
  • 31 Хммм

    2 0 Отговор
    Бомбиха Сърбия защото не искаха Косово да се отделя. Чакам кога ще бомбят Испания. Или за едни може а за други не.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хммм

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мустафа":

    Не е така. Каталунците си живеят в Каталония ,те не искат да се присъединяват към друга държава. няма къде да. В кърджалийско и смолянско ако някой не се чувства българин а турчин винаги може да се премести в Турция.
  • 34 Хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мехмед":

    Кърджали си е български. Ако не се чувстваш българин просто си отиди .
  • 35 дядо поп

    1 0 Отговор
    Педро , ами демокрацията къде остана бре?
  • 36 Демокрацията мрази

    1 0 Отговор
    референдумите. Тя обича диктатурите
  • 37 Стоичков що не е задържан

    1 0 Отговор
    Нали врякаше за независима Каталуния
Новини по държави: