Last news in Fakti

22 Януари, 2024 20:35 3 909 7

Тежък удар по миграционната политика на премиера

  • сеута-
  • мигранти-
  • испания-
  • педро санчес

Съдиите отхвърлиха жалбата на правителството срещу по-ранно решение на местен съд в Сеута, което нареди на Мадрид да гарантира връщането на младежите в Испания, тъй като счете експулсирането им за незаконно

Тежък удар по миграционната политика на премиера  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Депортирането на стотици марокански младежи от испанския анклав Сеута през август 2021 г. след масово преминаване на границата е било незаконно, постанови Върховният съд на Испания в понеделник, нанасяйки удар на имиграционната политика на лявото коалиционно правителство на премиера Педро Санчес, предава Ройтерс. .

Съдиите отхвърлиха жалбата на правителството срещу по-ранно решение на местен съд в Сеута, което нареди на Мадрид да гарантира връщането на младежите в Испания, тъй като счете експулсирането им за незаконно.

Говорител на Министерството на вътрешните работи каза, че има "максимално уважение към съдебните решения", но отказа да коментира допълнително решението или неговите практически последици.

Непълнолетните и непридружени мигранти бяха преминали в северноафриканския анклав заедно с около 12 000 души през май 2021 г., в пика на дипломатическия спор между Мадрид и Рабат за Западна Сахара.

Около 700 от тях бяха върнати обратно в Мароко в средата на август след споразумение между съседните страни.

Върховният съд каза, че колективното експулсиране на непълнолетни е нарушение не само на вътрешните имиграционни закони, но и на Европейската конвенция за правата на човека.

Испанското законодателство изисква индивидуална административна процедура за всяко непълнолетно лице, което е депортирано, с информация за специфичните му обстоятелства и подходящо изслушване, ако се счита за достатъчно зряло.

Властите в Сеута не са изпълнили нито едно от тези условия, постанови Върховният съд, добавяйки, че правата на непълнолетните на физическа и морална неприкосновеност са били нарушени, тъй като те са били "изложени на сериозна опасност от физическо или психологическо увреждане".

Адвокатите на испанското правителство се позоваха на "изключителни обстоятелства" поради масовото преминаване, но съдът каза, че Европейската конвенция за правата на човека, която Испания е подписала, ясно забранява колективното експулсиране на чужденци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ганьо

    19 0 Отговор
    ПАЗИ БОЖЕ’мм
  • 3 Ке 🚾н🇺🇲еф

    25 2 Отговор
    Хубави хора заливат Европа и само млади мъже, ще има радост за европейките и за някои обратни!
  • 4 европа няма

    12 0 Отговор
    светло бъдеще ,с две думи
  • 5 Перо

    12 0 Отговор
    Алтернатива за Германия ще въведе ред в ЕС!
  • 6 токайто

    11 0 Отговор
    бе много мамуна много нещо,кой ще ви храни..............
  • 7 вацата

    2 0 Отговор
    пожелавам на радетелите на човешките права на мароканците , най после да се събудят
Новини по държави: