Отидете към основна версия

4 704 95

Зеленски подкрепи мобилизирането на украинците зад граница

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • михайло подоляк-
  • рустем умеров-
  • мобилизация-
  • володимир зеленски

Министърът на отбраната е напълно прав, обявиха от офиса на Зеленски

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски подкрепи идеята на военния министър Рустем Умеров за мобилизиране на украинските мъже зад граница и налагането на санкции за тези, които отказват да се върнат в родината си, за да се бият, предаде агенция УНИАН.

„Министърът на отбраната е напълно прав, някой трябва да носи отговорност (за Украйна)“, каза съветникът на Зеленски Михайло Подоляк. Той каза, че украинците трябва да са „съзнателни“.

Подоляк каза, че е възможно една от санкциите да е отнемане правото на пребиваване. „За постигането на тази цел обаче това трябва има обсъждане на ниво Генерален щаб, Министерство на отбраната, други министерства, в частност на външните работи и т.н. Това трябва да бъдат консултации и с правителствата на други държави, в които има украински граждани“, каза той.

Вчера беше съобщено, че министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров в интервю за западни издания е заявил, че всички мъже, живеещи в чужбина и годни за военна служба, трябва да постъпят в редиците на украинската армия. А тези, които не се подчиняват, ще бъдат санкционирани.

Германското правителство няма да принуди украинците в страната да се върнат, за да отбият военна служба, каза германският министър на правосъдието Марко Бушман в коментар пред германски журналисти, пише DW . „Принуждаването на хора да изпълняват военна служба или да преминават военна служба против волята им не е наш случай“, каза ръководителят на германското министерство на правосъдието.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: