Отидете към основна версия

1 654 8

Китай към САЩ: Сътрудничеството ни не е избор, а задължение

  • ван и-
  • китай-
  • сащ-
  • си дзинпин-
  • тайван-
  • джо байдън

И двете страни трябва да продължат да използват пълноценно възстановените и установени механизми във външните работи, икономиката, финансите, търговията, селското стопанство и други области, за да премахнат пречките в обмена си, настоя министър Ван И

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-належащата задача за отношенията между Китай и САЩ е да се установи правилно разбирателство и сътрудничеството помежду им "вече не е въпрос на избор, а задължение" за света. Това заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от "Ройтерс".

Сътрудничеството е "най-правилният избор за разбирателство между Китай и Съединените щати", подчерта той на събитие за отбелязване на 45-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и САЩ.

"Може да се каже, че китайско-американското сътрудничество вече не е право на избор за двете страни и дори за света, а задължение, на което трябва да се обърне сериозно внимание", посочи Ван.

Той заяви, че Китай се надява, че САЩ ще разширят начина си на мислене и "в отношение на равенство и приобщаване" ще зачитат избора, направен от китайския народ, и пътя на развитие на Китай, включително когато защитава своя национален суверенитет и териториална цялост.

"Готови сме да се ангажираме с изграждането на стабилни, здрави и устойчиви отношения между Китай и САЩ въз основа на взаимно уважение", увери Ван.

Министърът отбеляза, че развитието и възраждането на Китай има "силен ендогенен импулс", което по негови думи означава, че Китай ще поеме по-голяма отговорност за мира и развитието на света.

"Нямаме намерение да изместваме или да погазваме никого, нито възнамеряваме да се стремим към хегемония", подчерта той.

Ван допълни, че въпреки че и двете страни са изградени в различна среда, различията не трябва да водят до конфронтация. Той изтъкна и че "голямата пръчка на санкциите" не трябва да се използва на всяка крачка за упражняване на власт или хегемония.

И двете страни трябва да продължат да използват пълноценно възстановените и установени механизми във външните работи, икономиката, финансите, търговията, селското стопанство и други области, за да премахнат пречките в обмена си, настоя министърът.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания