Last news in Fakti

6 Януари, 2024 21:27 944 9

Тайван: Китайските балони са елементарна психологическа война

  • тайван-
  • си дзинпин-
  • цай ингвен-
  • китай-
  • тайвански пролив

Съобщението беше по-силно от предишните твърдения на Тайпе, че балоните изглеждат предимно за наблюдение на времето, движени от преобладаващите ветрове по това време на годината

Тайван: Китайските балони са елементарна психологическа война  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на отбраната на Тайван обвини Китай в събота, че заплашва безопасността на въздушното пространство и води психологическа война срещу жителите на острова с поток от балони, забелязани близо до или над острова, дни преди ключови тайвански избори, предава "Ройтерс".

Потенциалът Китай да използва балони за шпиониране се превърна в глобален проблем през февруари, когато Съединените щати свалиха китайски балон за наблюдение. Китай каза, че балонът има цивилно и метеорологическо предназначение и случайно се е отклонил.

Тайван е в повишена готовност за китайска военна и политическа активност преди президентските и парламентарни избори на 13 януари. В него се казва, че Китай упражнява военен и икономически натиск в опит да се намеси в изборите.

Китай гледа на острова като на своя територия, твърдение, което правителството на Тайван отхвърля.

От миналия месец насам тайванското министерство на отбраната съобщи за няколко случая на прелитане на китайски балони над чувствителния Тайвански пролив. Според съобщеното тази седмица няколко балона са прелетели над остров Тайван близо до големи военновъздушни бази.

В изявление от събота министерството каза, че балоните са "сериозна заплаха" за безопасността на международната авиация, като се имат предвид траекториите им на полет.

"Ние също така осъждаме пренебрежението на китайските комунисти към безопасността на въздушното пространство и тяхното пренебрежение към безопасността на пътниците през Тайванския пролив и международните полети", се казва в съобщението.

Министерството каза, че анализът му е, че балоните са част от тактиката на Китай за "сивата зона" срещу Тайван "в опит да използва психологическа война, за да повлияе на морала на нашите хора".

Съобщението беше по-силно от предишните твърдения на Тайван, че балоните изглеждат предимно за наблюдение на времето, движени от преобладаващите ветрове по това време на годината.

Министерството на отбраната на Китай миналата седмица отказа да коментира балоните на месечна пресконференция.

Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг-те, кандидатът за президент на управляващата Демократическа прогресивна партия, каза на предизборно събитие в събота, че Китай използва своите военни кораби, бойни самолети и фалшиви новини, за да "раздели Тайван".

"Призовавам всички ви с вашите свещени гласове да кажете на света, че Тайван няма да се предаде на авторитарен режим, а ще продължи да избира демокрацията и свободата", каза Лай, според предизборния му екип.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    8 0 Отговор
    Леко с китайските балоните да ги не спускате, че ше трябва да ги плащате.
  • 2 Бесен-_ Язовец

    7 1 Отговор
    Тогава кво ги обсъждат тези балони 2 седмици като не са толкова важни?
  • 3 Механик

    7 0 Отговор
    "Тайван: Китайските балони са елементарна психологическа война "
    Да ама САЩ не мислят така. Един балон го обикаляха 2 месеца и едва на третия го свалиха, щото шубето е много як страх.
    Баааа, запада го правят на шарен бръНбар! Много ме кефи!
  • 4 дядо поп

    10 0 Отговор
    Китайските балони са елементарна психологическа война , ама краварчетата още им е пълен памперса!
  • 5 Жмуц

    2 0 Отговор
    Китайски китайци и "американски" китайци в единен Китай.
  • 6 Ххх

    3 0 Отговор
    Китай, Русия, Свободния свят се обедини. Русия започна възстанието с операция, помогна на Хамас за да започне с Израел. Сега Китай помага на Ким срещу южняците и последния пирон в ковчега ще е Китай си взима Тайван.
  • 7 Сандо

    1 0 Отговор
    Днес елементарен китайски балон,след някой ден елементарният балон ще пуска елементарни бомбички.
  • 8 Уса

    1 0 Отговор
    Понеже са елементарни ги обстрелват с ракети струващи по няколко милиона $
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    И тия ша ядат скоро голата опашка.