Отидете към основна версия

1 880 22

Джанет Йелън: Американската икономика е в процес на меко приземяване и това ще продължи

  • сащ-
  • джанет йелън-
  • джо байдън-
  • икономика-
  • инфлация

Необходим е продължителен период на ниска инфлация и ръст на заплатите, за да могат жителите на страната да усетят добрите перспективи за собственото си бъдеще, заяви финансовият министър на САЩ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американската икономика върви към "меко приземяване", но е необходим продължителен период на ниска инфлация и ръст на заплатите, за да могат жителите на страната да "усетят добрите перспективи за собственото си бъдеще", заяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за Си Ен Ен тя посочи, че солидните данни за трудовия пазар през декември и за разходите на потребителите показват доверие в икономиката.

"Това, което наблюдаваме в момента, може да се опише като "меко приземяване" и се надявам, че то ще продължи", заяви Йелън.

В същото време бюджетният директор към Белия дом Шаланда Йънг заяви, че е оптимистично настроена относно постигането на сделка, за да бъде избегнато частичното затваряне на правителството по-късно този месец.

"Не бих казала, че съм песимистично настроена, но не съм и оптимист", каза тя по време на закуска с репортери, организирана от "Крисчън сайънс монитър". "Реториката от последната седмица подсказва, че предстои ново противопоставяне".

Конгресът се събира във Вашингтон следващата седмица, за да вземе решение по крайните срокове за правителствените разходи - 19 януари и 2 февруари, и да опита да уреди проблема до септември на фона на исканията на републиканците за намаляване на дискреционните разходи за фискалната 2024 г. под нивата, договорени през юни, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини