Last news in Fakti

15 Януари, 2024 08:31 2 041 16

Петимата най-богати в света са удвоили богатството си, докато пет милиарда души са станали по-бедни

  • богатство-
  • милиардери-
  • икономика

Седем от десетте най-големи корпорации в света имат милиардер като изпълнителен директор или основен акционер

Петимата най-богати в света са удвоили богатството си, докато пет милиарда души са станали по-бедни - 1
Снимка: Shutterstock

Петимата най-богати хора в света са удвоили общото си богатството от 405 милиарда долара до 869 милиарда долара от 2020 г. насам. Тяхното богатство е растяло с 14 милиона долара на час. На този фон близо пет милиарда души са станали по-бедни. Това разкрива най-новият доклад на "Оксфам" (Oxfam) - неправителствената организация за борба с бедността, посветен на нарастващите неравенства в световен мащаб.

Ако настоящите тенденции се запазят, то в рамките на едно десетилетие светът ще бъде свидетел на първия си трилионер (притежаващ състояние от или над 1000 милиарда долара), пише още в доклада. По отношение на бедността обаче - тя няма да бъде изкоренена още 229 години.

Докато милиардери от цял свят обсъждат геополитически и икономически предизвикателства на започналия вчера в Давос Световен икономически форум, докладът на "Оксфам" се спира на мащабните неравенства между най-богатите и най-бедните слоеве от населението.

Седем от десетте най-големи корпорации в света имат милиардер като изпълнителен директор или основен акционер. Тези корпорации имат обща оценка от 10,2 трилиона долара – сума, която надскача общия брутен вътрешен продукт в рамките на година на всички страни от Африка и Латинска Америка, пише още в доклада.

"Свидетели сме на началото на едно десетилетие на разделение, тъй като милиарди хора поемат икономическите удари от пандемията, инфлацията и войната, докато богатството на милиардерите процъфтява. Корпорациите доставят повече приходи за тях за сметка на всички останали", заяви Амитаб Бехар, временно заемащ поста на изпълнителен директор на "Оксфам".

Силният скок на изключителното богатство през последните три години се затвърди, докато глобалната бедност остава затънала на нивата си отпреди пандемията. Милиардерите сега са с 3,3 трилиона долара по-богати в сравнение с 2020 г. Богатството им е нараснало три пъти по-бързо от темпа на инфлация, отчита "Оксфам".

Според организацията "въпреки че представляват едва 21 процента от световното население, богатите страни от Глобалния север притежават 69 процента от световното богатство и са дом на 74 процента от милиардерите по света.

Притежаването на акции облагодетелства предимно най-богатите. Най-богатият 1 процент от хората притежава 43 процента от всички глобални финансови активи. Те държат 48 процента от финансовото богатство в Близкия изток, 50 процента в Азия и 47 процента в Европа.

Големите корпорации са се насочили към рекордни печалби през 2023 г. Най-големите 148 корпорации в света заедно са имали 1,8 трилиона долара общи нетни печалби през първите пет месеца на 2023 г., което е представлявало скок с 52 процента спрямо средните им нетни печалби през периода 2018 - 2021 г.

Докладът установява още и че за всеки 100 печалба, реализирана от големите корпорации между юли 2022 г. и юни 2023 г., 82 долара са били изплатени на големите акционери.

"Монополите вредят на иновациите и смазват работниците и по-малките предприятия", казва още Бехар.

Френската корпорация за луксозни стоки "Луи Вюитон Моет Хенеси" - Ел Ве Ем Аш (LVMH), ръководена от Бернар Арно - вторият най-богат човек в света, беше глобена от антитръстовия орган на Франция. Правителството на САЩ пък съди "Амазон" (Amazon), компанията на американския милиардер Джеф Безос, за това, че използва своята "монополна власт", за да задуши конкуренцията. Състоянието на Безос от 167,4 милиарда долара се е увеличило с 32,7 милиарда долара от началото на десетилетието.

Докладът на "Оксфам" също показва как "войната срещу данъчното облагане" на корпорациите е довела до спад на ефективната ставка на корпоративния данък с приблизително една трета през последните десетилетия. Корпорациите безмилостно са приватизирали публичния сектор.

"Публичната власт може да овладее избягалата корпоративна власт и неравенството – оформяйки пазара да бъде по-справедлив и свободен от контрола на милиардерите. Правителствата трябва да се намесят, за да разбият монополите, да дадат права на работниците, да обложат с данъци тези масивни корпоративни печалби и най-важното - да инвестират в една нова ера на обществени стоки и услуги", заявява Бехар.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ачо от ПП

    17 1 Отговор
    Ще инвестирам още една заплата в Украйна. Всеки месец ставам хилядонер, по-късно ще стана милионер, а след това и милиардер. Вървя по-стъпките на нашите лидери.
  • 2 горски

    26 3 Отговор
    Време за трета световна...Не ,че го искам,но на там сме тръгнали.В бутилката се трупа налягане....
  • 3 фен на сидеров

    24 0 Отговор
    именно това е в основата на глобализацията !
  • 4 Ден

    22 1 Отговор
    Забраната за частния бизнес ще донесе справедлив баланс в света!
  • 5 Само ще го искате

    22 6 Отговор
    Без комунизъм - няма справедливост

    Коментиран от #10

  • 6 горски

    36 1 Отговор
    Тези хора могат да купуват и продават цели държави,да им променят политиката,да ги направят временно благоденстващи,или да ги съсипят .
    Вижте нашите гущери как се хранят от ръката на същите,а вие плащате сметките...И по страшното е ,че започва негативна селекция.Вместо да се използват най умните хора на една нация и да просперира,тя се потиска,за сметка на поколението на продажната клика...
  • 7 ЕВРОНЮЗ

    18 1 Отговор
    Един хиперзвуков SMS за поздрав в ДАВОС тези дни и ще се реши проблема
  • 8 Това е факт

    14 0 Отговор
    Алчните пречат на развитието на Цивилизацията и няма значение дали са петимата най богати или Сульо, който иска да е като тях.
  • 9 Тичай народе!

    10 0 Отговор
    Купувай ТОААЛЕТНА ХАРРТИЯ, тя е безценна!
  • 10 горски

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Само ще го искате":

    Комунизмът не е решение,защото интелектът на всички хора е различен .Ресурсите трябва да са общи...
    От там нататък по оправните ще са малко по богати,но никога няма да се стигне до положението да си чужденец във собственната си държава,да си бурма в една машина ,която осъщестява не само физически, но и ментален контрол на поведението ,а в бъдеще и на възприятията.
  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    15 1 Отговор
    ЕУРО АТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ
  • 12 Очевидец храбър

    22 1 Отговор
    ЕТО ДО ТОВА ВОДИ БЛЕНУВАНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ : Петимата най-богати в света са удвоили богатството си, докато пет милиарда души са станали по-бедни !!!
  • 13 АСПИРИНЕСТИТЕ

    6 1 Отговор
    А ДАНО УКРОМИСИРИТЕ СТОПЛЯТ НЕЩО
    А ДАНО АМА НА ДАЛИ
  • 14 Иван Асен

    5 1 Отговор
    Да се уточни нещо много важно!Те не са станали по-богати защото са произвели два пъти повече,а са станали по-богати защото интересът към акциите на компаниите им са нарастнали.Докато 5те милиарда които са станали по бедни не са защото са работили два пъти по-малко,напротив.Богатството в днешно време изкривява изначално икономическите теории,като Пари,стока - Пари прим!Спекулативния елемент е твърде видим.

    Коментиран от #16

  • 15 и кво от това

    0 0 Отговор
    смъртта и тях няма да подмине...Материялниглупаци такива !!!
  • 16 Иван Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван Асен":

    Спекулативният банков и борсов капитал е паразитен и не създава работни места и производство, затова Капитализма е обречен.Изхода е национализация на банките,но ще се случи след дълга война и революции,защото Илън Мъск не е Бог но се мисли за такъв
Новини по държави: