Last news in Fakti

9 Януари, 2024 09:15 1 531 22

Пекин: Отношенията ни с Вашингтон вече са стабилни

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин-
  • ван и

Тази седмица предстоят избори на самоуправляващия се остров Тайван, който е ключова точка на напрежение между САЩ и Китай

Пекин: Отношенията ни с Вашингтон вече са стабилни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Китай Ван И заяви във вторник, че отношенията със САЩ са се "стабилизирали" през миналата година, тъй като двете сили се стремят да поставят връзките си на по-стабилна основа през 2024 г. Това коментира АФП.

През последните години Пекин и Вашингтон се сблъскаха с проблеми от технологичен и търговски характер до правата на човека, както и с напрежението около Тайван и конкурентните претенции в Южнокитайско море.

В опит да намали някои от най-сериозните напрежения от десетилетия насам президентът Джо Байдън се срещна с китайския си колега Си Дзинпин в Сан Франциско през ноември за разговори, които и двете страни определиха като успешни.

Във вторник, говорейки в богатата държавна къща за гости "Дяоютай" в Пекин, китайският първи дипломат Ван И призна, че отношенията са "срещнали сериозни трудности в началото на миналата година".

Дипломатът ветеран заяви, че Пекин "изрази тържествената си позиция, изисквайки от Съединените щати да променят погрешното си разбиране за Китай и да се върнат към рационална и прагматична политика за Китай".

"След упорита работа двете страни преструктурираха комуникацията и диалога, а двустранните отношения спряха да се влошават и се стабилизираха", добави Ван И.

Но розовата оценка на Ван И опровергава продължаващите ключови източници на напрежение между двете сили.

Тази седмица предстоят избори на самоуправляващия се остров Тайван, който е ключова точка на напрежение между САЩ и Китай.

Пекин твърди, че Тайван е част от неговата територия и не изключва възможността да го завладее със сила, докато Съединените щати са основният поддръжник на сигурността на Тайван и предупреждават Китай да не действа агресивно спрямо Тайпе.

Двете страни се сблъскаха и заради все по-настъпателната политика на Китай в Южнокитайско море, за което той претендира почти изцяло, въпреки решението на международния трибунал, че твърденията му нямат правно основание.

Във вторник Ван И подчерта, че Байдън е обещал на Си, че САЩ "не подкрепят независимостта на Тайван" по време на срещата им миналата година.

Той също така определи Китай като "отговорна" сила, която "винаги се е придържала към справедливостта и е отстоявала честността", както и "решително се противопоставя на хегемонизма и политиката на силата".

"Светът днес в никакъв случай не е мирен, а използването на силата за сплашване е изключително вредно", предупреди Ван И.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Софийски

    13 10 Отговор
    Къде е лилипутин се пита в уравнението?

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Хохо Бохо

    11 9 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    Мачкат укровермахта и пращат последните нацисти при бандера им. Що питаш?
  • 5 Анджо

    12 3 Отговор
    Дрън дрън та пляс. Започнаха само глупости да плямпат.
    Пълно лицемерие и всичко, е приказки който искат да не се разбира за какво става дума. Започна да пада много гъста мъгла.
  • 6 Киро

    7 7 Отговор
    Лъжа-интереси!! Жалки журналя на БНР ,Григориии и Гогова сутрешни новинари започват с любимата им Украина и завършват с Тагаренко-министър на войната!! Този заминава за 5 дни в САЩ да му набиват канчето ,да обещава ,купува,подарява самолети за Украйна!! Дано самолета се приводни в океана да се разхлади мозъка му и види на къде върви света !!! Народите за разлика от политиците искат Мир а не войни!
  • 7 Хохо Бохо

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Рублоидиот":

    Ехаааа, горкото ми жълтопаветниче то, вярва в дядо коледа(на кока-кола) и на мисирските писания. Ма душко, от мен да знаеш, ако си ползваш поне малко мозъка ще разбереш, че Китай и краваристан няма да са в добри отношения дорде писледните наливат оръжие в китайският остров обявил се за държава от сорта на 404. Та така, коги кравар напусне Тайван тогиш ша имат крепки птношения
  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 7 Отговор
    АМИ СЕГА , КАКВО ЩЕ ПРАВИ ПУТЛЕР .? ? ? ........... ОСТАВА САМО .......... ЧОРАПА , ОРБАН И ВУЧИЧ ........ ФАКТ !
  • 9 💠🔆♻️

    1 2 Отговор
    През 2024та Йемен Хути са вероятният “черен лебед” с предстоящият инцидент “Gulf of Tonkin” , с потопяване на Кораб от Военният Флот на Съединените Щати, (справка Виетнам) и военна намеса на Съединените Щати в разрастващият се военен конфликт в Близкият Изток.
    Колко зле е Военният Флот на Великобритания и други, в интервюто на Наполитано и бившият служещ в ЦРУ, Лари Джонсон.

  • 10 Мунчо

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Софийски":

    В бункера.Къде да е?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 😂😂😂😂😂😂

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Хахаха а жалките русофилчета се надяваха че Китай ще се сбие със богатите САЩ заради беден и оскотял Путинистан 😂😂😂Надежди говежди ... Китайците не са толкова прости като мужиците и много добре знаят от къде духа вятъра и кой е световния хегемон , кой плаща и кой поръчва музиката ...

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 По точно

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Ти се прегледай , имаш сериозни психични отклонения.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Остап Бендер

    4 3 Отговор
    Толкова са им стабилни отношенията, че и като духа вятър не се клатят.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 българин

    2 2 Отговор
    Путинката да пие една студена вода и дано изтрезнее и проумее, че песента му е изпята и трябва да спре идиотската война, смъртта и разрухата, които носят скръб и мъка на милиони, но и окончателно ще унищожат рашистан.
  • 19 Китай и САЩ

    3 1 Отговор
    ще се сдобрят за сметка на кремлинското джудже. Китай заграби 1,5млн кв. км. (колкото 14 Българии) и сега ще точи суровини през транссибирската магистрала до Хайшенвен (бивш Владивосток), оттам на корабите за големите крайморски мегаполиси и стоките на корабите по целия свят. Китайците ще разработят Сибир както руснаците не можаха - много са, трудолюбиви са и не пият, а и ще имат достатъчно роби за по-грубата работа - по-яки от тях, издържливи на студ, пиещи водка.
  • 20 руски zvине

    2 2 Отговор
    Кофти новина за петата предателска колона на путинстан.Докато двете големи сили САЩ и Китай работят заедно и се съобразяват и си помагат, безгласният пудел Русия се бори за глътка въздух и се опитва да се бута при големите.
  • 21 От страх

    3 2 Отговор
    Западът да не им открадне суровините харизаха Сибир на китайците и сегаще берат горчивите плодове. Гледах видеоклип със секачи в тайгата. Когато са идвали западни фирми (разказва един от тях) наемат местни хора, раздават им фирмено облекло, обувки, каски , пристига съвременна техника за рязане и извозване на материала, дават добри заплати на секачите, оставят им облеклото за тях като приключат договора. Сега чухме, че ще идват да секат китайците и ние си казахме - какво пък, сега за тях ще работим. Пристига китаеца, обаче води със себе си 1000 китайчета. Осякоха каквото беше там и си заминаха, ние останахме без работа. Когато си отиваха казаха, че много им харесало и пак щели да дойдат.
  • 22 Хахахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Ми вземи се хвани в комуналното да изкараш някой стотинка за сланина е каракачанин то със стоене по пейките няма как да не си мързелив бедняк
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания