Отидете към основна версия

4 572 54

Украйна: Указът на Владимир Путин нарушава грубо международното право

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • деца

Ръководителите на руски организации, които приютяват украинчета, отведени от родината по време на войната, могат да кандидатстват за руско гражданство

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Указът на руския президент Владимир Путин за украинските "сираци" нарушава международното право, украинското законодателство и правата на самите деца, заяви украинското външно министерство в събота, цитирано от Би Би Си.

Документът, който руският президент подписа в четвъртък, предполага, че украинските сираци и деца, останали без родители, могат да получат руско гражданство по лично решение на Владимир Путин.

Ръководителите на руски организации, които приютяват украински деца, отведени от Украйна по време на войната, могат да кандидатстват за руско гражданство за деца.

"Подобни действия нарушават нормите на международното хуманитарно право, са нищожни и не създават никакви правни последици. Въвеждането от Руската федерация на нови норми на законодателството относно гражданството има за цел да лиши отвлечените украински деца от възможността да се върнат в родината си", отбеляза изявлението на украинското ведомство, което призова Международния наказателен съд възможно най-скоро да арестува руския президент.

Около 19 хиляди украински деца са били депортирани в Русия според Националното информационно бюро на Украйна. От тях около 400 се върнаха у дома.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: