Last news in Fakti

6 Януари, 2024 14:33 2 981 91

Русия: Ще се върнат ли обратно избягалите от страната?

  • русия-
  • мобилизация-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • мигранти

Икономисти от Руската академия на науките изчисляват, че дефицитът на кадри възлиза на 5 млн. души

Русия: Ще се върнат ли обратно избягалите от страната? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Недостигът на квалифицирани кадри в Русия остава голям проблем за страната и през новата година. ДВ разговаря с трима специалисти, които са избрали да търсят реализация извън Русия. Биха ли се върнали обратно?

Много експерти прогнозират, че недостигът на квалифицирани специалисти в Русия ще продължи да е сериозен проблем и през 2024 година. Икономисти от Руската академия на науките изчисляват, че дефицитът на кадри възлиза на 5 млн. души.

През 2023 г. част от напусналите се завърнаха в Русия. Изглежда обаче, че онези, които са най-търсени на пазара на труда, все още са зад граница. ДВ попита един хирург, един пилот и един IT-специалист дали са готови да се завърнат в Русия.

Русия трябва да започне да цени човешкия живот

Александър Ванюков е 42-годишен хирург, който в момента живее в Рига. По думите му в Русия има много професионалисти с неговата специалност, затова и намирането на работа в родната му страна е трудно. Пътят до реализацията на един хирург в Русия също е дълъг - 12 години, казва Александър. Лекарят споделя, че не много от колегите му са напуснали Русия, но тези, които са го направили, са си намерили работа в Сърбия, ОАЕ и например в Узбекистан.

В Латвия Александър се радва, че системата позволява лесно признаване на дипломата му. Проблем е обаче, че трябва да знае латвийски на високо ниво. "Засега нито аз, нито съпругата ми - тя е детски невролог - имаме силите за това", казва хирургът за изучаването на езика. Засега той работи като медицински консултант, а съпругата му - като консултант по детска психология. "По отношение на доходите и разходите, ситуацията ни се влоши в сравнение с живота ни в Москва", признава Ванюков.

Семейството още в началото е решило, че преместването им вероятно ще бъде за постоянно. "Планът ни беше да изберем място, на което няма да ни бъде толкова трудно. Мислехме да идем в САЩ, но там културата е съвсем различна", обяснява Александър. Лекарят споделя, че засега със съпругата му предпочитат да не мислят изобщо за връщане в Русия. "Страната трябва да се промени много. Най-малкото държавата трябва да започне да цени човешкия живот. Боя се, че това скоро няма да се случи".

Дори политическата ситуация да се промени, пак същите хора ще управляват

Пилотът Павел Андрюшченко е на 27 години и след началото на войната в Украйна започва да си търси работа извън Русия. С налагането на санкциите над руската авиация ситуацията за младият мъж се променя - дотогава заплащането е било достатъчно високо и авиационните компании в страната са търсели хора, разказва той. След налагането на санкциите обаче мнозина остават без работа. "Познавам няколко колеги, на които им се наложи да работят като доставчици", казва Павел.

Онези, които имат двойно гражданство, бързо бягат от Русия, но Павел няма този късмет. Мъжът започва процес по лицензиране за пилот в европейски авиокомпании, но това се проваля - отново заради санкциите. "Похарчих 6000 евро за изпити. Но за работа в Еропа е нужно разрешение за пребиваване, с каквото не разполагах", разказва пилотът. Авиокомпаниите от Близкия изток и Азия пък изискват сериозен опит с пилотиране на самолети на Airbus или Boeing, какъвто Павел няма.

След обявяването на мобилизацията Павел и семейството му вече са твърдо решени да напуснат Русия. Те подават документи за бежански статут в САЩ, а в това време младият мъж вече се е преквалифицирал, за да полотира и самолети Boeing. Така Павел си намира работа в товарна авиокомпания в САЩ.

"Не виждам за себе си бъдеще в Русия. Да, преминаваме през немалко трудности. За съжаление засега мога да летя само в рамките на САЩ. А получаването на бежански статут може да отнеме 10 години. Но перспективите тук са други", казва Павел. Според него дори политическата ситуация в Русия се промени, на власт ще останат все същите хора. "Ако трябва да съм честен, не искам да се връщам в тази среда".

"Не виждам бъдеще за себе си в Европа"

IT-специалистът Сергей намира нов дом за себе си и семейството си в Сърбия. Те пристигат в Белград през есента на 2023 година. Всъщност работодателят на Сергей плаща преместването на семейството.

23-годишният мъж казва, че не подкрепя нито една от двете страни във войната в Украйна. "Имам усещането, че продължителният конфликт е изгоден и за двете страни. От друга страна обаче не подкрепям действията на Русия", споделя Сергей.

Мъжът не вижда бъдеще за себе си в Европа. Казва, че се страхува се да живее там. Причините са мигрантската криза и опасенията му, че по някакъв начин ще бъде ощетен заради руското си гражданство.

"След няколко години живот в Сърбия планираме да се завърнем в Русия. Там обещават добри условия за IT-специалистите - високи заплати за работа от разстояние, освобождаване от мобилизация, ипотеки на много ниска лихва", коментира Сергей. Младият мъж се надява, че дотогава той и семейството му ще са получили и сръбски паспорти, което би улеснило свободното им движение. "В идеалния случай бихме искали да заживеем в Крим, ако паднат ограниченията там", казва мъжът. За него санкциите не са проблем - според Сергей страна като Русия не може лесно да бъде изолирана.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кристиан Костов

    13 25 Отговор
    Никога!Там не уважават различните!
  • 2 Ще се върнат на куково лято!

    47 33 Отговор
    Кога Русия ще заприлича на нормална страна!? Как да се променят руснаците при днешната им власт!?
    "Те (руснаците, - б.а.) не са хора, а грубияни, дива орда, убийци и злодеи." - Михаил Булгаков.
    „Най-важният признак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост". - Максим Горки.

    Коментиран от #17, #24, #90

  • 3 Никакъв

    28 7 Отговор
    Шанс!
  • 4 Може бе

    32 16 Отговор
    След края на тридневната специална военна операция, ама надали, колкото и нашите два милиона българи се върнаха от гнилия запад или Чикаго

    Коментиран от #9

  • 5 Странен народ са руснаците!

    33 28 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. Но иначе развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“!
    Някаква руска умствена перверзия!

    Коментиран от #8

  • 6 Соваж бейби

    15 18 Отговор
    Ще ги върнат и още как нали са писани в базата данни на държавите приемници!Само че не по родните им места ами с украинските мигранти ще строят заедно това руши в момента вкисналото зеле скоро ще е законна руска територия,може и без пари безплатно да си изкупят греховете
  • 7 Рускините го измислиха!

    26 15 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки, ресторанчики и докладват на путин!
  • 8 Странен народ са ватенките!

    29 20 Отговор

    До коментар #5 от "Странен народ са руснаците!":

    Напъхали са си в ушите американски слушалки на айфон и бълват гущери, колко гадни били американците! Бълват гущери по американската платформа Ютюб!
    Пускат по Z каналите си в Ютюб искане за спонсорство чрез американската VIZA!
    Z “патриотите“ са най активни в американската Фейсбук !
    Някаква руска умствена перверзия!
  • 9 Мдааа

    25 9 Отговор

    До коментар #4 от "Може бе":

    4тия град по големина в България е е в България а е в Чикаго, забележете, Чикаго на другия край на света в който се говори инглизки, в Русия българин освен по семейни причини да е имигрирал просто няма въпреки че всички знаеме езика

    Коментиран от #19

  • 10 Руска поговорка

    21 12 Отговор
    Добре се живее не там където сме ходили, а там където още не сме били.

    Коментиран от #38

  • 11 Стотици руски канали в България!

    14 19 Отговор
    Постоянно призовават и подробно обясняват, как руснаците да се преселят в България, защото само тук ги пускали най лесно !

    Коментиран от #15

  • 12 каза та се сетих,

    21 13 Отговор
    а ще се върнат ли украинците - жените от парижките пазари, мъжете от игралните домове в Монако, мъже и жени от нашите 5-звездни хотели, по официални данни има 20 000 мъже на възраст за военна служба у нас, които не искат да се върнат.
    Не са ми дерт само руснаците, но и братята твърде демократични окраинци.

    Коментиран от #18, #28, #29, #31

  • 13 ЕС санкциите не работят!

    12 5 Отговор
    Руснаците си правят телевизии в Германия и те предават директно путинските телевизии!
  • 14 Не се хабете

    16 6 Отговор
    След направен точен анализ, отговорът е НЕ
  • 15 какво всъщност искаш

    16 7 Отговор

    До коментар #11 от "Стотици руски канали в България!":

    да кажеш? Че няма руснаци в Англия (Лондон), Германия, Кипър, Австрия и т.н. По скалата ние сме на едно от последните места. На кой свят живееш? И друго, разбирам, че предпочиташ чер-но-ко-жи опра-вячи на жена ти.

    Коментиран от #27

  • 16 ВКИСНАТА СТАРА МАНДЖА

    21 20 Отговор
    А укрите дали ще се върнат.?
    6 милиона вече са в Русия. Хахаха, вкиснатото зеле се загрижило за руснаците , а не си гледа Дойчовия халифат.
  • 17 Азим

    20 10 Отговор

    До коментар #2 от "Ще се върнат на куково лято!":

    Какво толкоз сте се загрижили за Русия? Да се видим ние тук,в България, че нито млади хора има, нито качествена работна ръка, нито пък българите от чужбина са тръгнали да се връщат!
  • 18 От Русия

    22 13 Отговор

    До коментар #12 от "каза та се сетих,":

    избягаха 1 000 000 руснаци, най-вече млади мъже когато обявиха "частичната" моб(г)илизация, а по-досетливите в началото на войната. Избягаха в Монголия, Казахстан, Грузия и да считаме ли, че ако имат апархотели у нас няма да дойдат тук? Руснаците които имат 400 000 апартхотели у нас са тук и се преструват на украинци, държат се нагло и нахално да компрометират истинските украинци както нашите роми в чужбина се правят на българи. Да смятаме ли, че са си дали под наем жилищата на украинци;)?

    Коментиран от #84, #85

  • 19 Не е в България

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааа":

    А в Чикаго
  • 20 Поздрави от Приморско!

    13 9 Отговор
    По данни на ГРАОН, населението на Приморско е 7 000 жители, от които 5 000 са руско говорящи!
    Приморско скоро ще стане Приморск !

    Коментиран от #30, #43, #55

  • 21 В Украйна

    14 13 Отговор
    има около 8 милиона руснаци най-вече в източна Украйна. Имат украински паспорти и бягат от мобилизацията (руската) в окупираните райони. Естествено казват, че са украинци и няма как да ги различиш освен по това, че помежду си разговарят на руски. Карат коли с украинска регистрация и се държат нагло и нахално за да компрометират истинските украинци които говорят с нас също на руски(тяхният език не се разбира), някои се опитват на английски, но малко българи го знаят, особено по-възрастните. Не бива да обвиняваме украинците за всички безобразия(особено по морето) които повечето са руски.

    Коментиран от #72

  • 22 Маскалете бомбиха Грузия 2008 г.,

    17 9 Отговор
    а сега бягат в Грузия !
    Руска шизофрения !
  • 23 Харон

    7 4 Отговор
    Ако направят кариера, задомят, децата им почнат и завършат училище....Не. Няма да се върнат....Може да си бълнуват, че когато се пенсионира или спечели достатъчно капита....Но на практика не. или само нищожни %.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахахаха

    10 3 Отговор
    Отговор - НЕ!
  • 27 Функционално неграмотен

    22 10 Отговор

    До коментар #15 от "какво всъщност искаш":

    Означава, че не разбираш смисъла на текста!
    Ватници има в цял свят. Бягат от " великата" матушка Расия !

    Коментиран от #51

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Трябва да им се

    19 9 Отговор

    До коментар #20 от "Поздрави от Приморско!":

    наложат строги и скъпи краткосрочни визи само за лятото и високи данъци за имотите. Българите които искат да закупят от руснаци апартхотели да се ползват с безлихвени заеми и всички да бъдат изкупени за няколко години. Омръзна ми да викат по площадите "Расия, Расия", а да гледат да се набутат в чужбина.
  • 31 Соваж бейби

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "каза та се сетих,":

    Ще има наплив от украински мигранти и руски предатели на редичка за родните места когато зелето го махнат от власт и се спре помощите за украинци повярвай ми.Те нямат статут като другите мигранти за помощи и апартаменти в гетата а са на гости,не забравяй.За богатите руснаци които живеят из Париж,Монако забрави някой и са собственици на хотели ,ресторанти...помагат си наемат руснаци ,другата част която от години злепоставя Русия с пиянски истории и жени ске..с туризъм,да излъжат някой с цел брак за евр.паспорт това са украинки не ги бъркай

    Коментиран от #80

  • 32 Руската

    9 9 Отговор
    Федерация не им достигат около 500 000 000 души за да се възползват от територията и ресурсите си оптимално не 50 000 мързели и страхливци.
  • 33 Рускинята ще избяга и в Папуа

    14 9 Отговор
    само и само да не е в руската глубинка. Там е още 16 век.

    Коментиран от #37, #46

  • 34 Некой си

    16 12 Отговор
    Кой луд ще се върне ? Путин съсипа Русия ! Скоро ще се избиват по улиците за храна.

    Коментиран от #53

  • 35 Урюрвкос

    7 4 Отговор

    До коментар #28 от "Урюрвкос":

    друго оръжие няма с което да се противопоставиш на немкините с фереджетата раждащи по 5.....6 европейци
  • 36 А50

    5 4 Отговор
    Е поне ДВ няма да ги мислим, те си имат предостатъчно специалисти, даже искат да ни ги препращат да се видим и ние в немски стандарт
  • 37 “Когато се почувстваш

    18 11 Отговор

    До коментар #33 от "Рускинята ще избяга и в Папуа":

    нещастен, иди в Русия. Всеки, който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живее в което и да е друго кътче на света.” Казал го е известният френски пътешественик, журналист и писател маркиз Астолф дьо Кюстин в книгата си “Русия през 1839”.

    Коментиран от #39, #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 А пък Пушкин е казал друго

    15 4 Отговор

    До коментар #37 от "“Когато се почувстваш":

    по същото време:
    „С външни врагове ни плашат,
    а вътрешно убиват ни,
    но с времето не се променя
    девизът царски:
    кради, лъжи!“
    След 200 години нищо не се е променило - лъжат , крадат и пият!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Няма да се върнат.....

    13 6 Отговор
    За това наш Муньо да събира всички копейки во главе с главна копейка, волги, всякаква продажна русофилска сган която паразитира на гърба на българският народ и да заминават за Русия без да се връщат, така ще помагат на психопата-садист Путин да спре въртенето на земята, да освободи галактиката от американо-европейско робство, включително и БГ, да намери работа на всички некъдърни русофили, супа топчета в завода да стане пак 10 стотинки, и да им купи от новите Москвичи😂... Слава а.... 😉
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Поморие- Малая Россия

    7 7 Отговор

    До коментар #20 от "Поздрави от Приморско!":

    Така и викат вече на Поморие. Има огромна табела в града, пише " Малая Россия!
    А иначе Варна, Бургас са вече чисто руски губернии.

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Путиноид

    6 6 Отговор
    Никой няма да се върне .
    Всеки избягал знае какво е в Блатото.

    Пусъо се надяваше и да има наплив от желаещи Путиноиди от Бг , да подпишат Контракти .
    Но ние, за разлика от Епилирания , знаем
    Че Путиноидът е страхлив и не иска да воюва на фронта .

    Чака само за някоя аванта , копейка ,рубличка и подаяние от Мутрофанова.

    Но не и да тръгне за Раша .
    Макар и че освен Паспорти , има и заплата за Могилника .
  • 46 Не си далеч от истината!

    7 1 Отговор

    До коментар #33 от "Рускинята ще избяга и в Папуа":

    В Папуа - Нова Гвинея има цяла руска колония.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Айдеее...

    6 4 Отговор
    ...,Зелето пак са се загрижили с крокодилски сълзи за...Руснците...!
    Ама според мен,по-належащо е да се загрижат по същият въпрос,спрямо Украинците...!
    Че там е трагично положението...!
  • 49 Струва ми се,

    9 3 Отговор

    До коментар #43 от "Поморие- Малая Россия":

    че постепенно повечето държави ще спуснат визова стена пред руснаците, особено съседните на РФ страни. Сценарият е един и същ - емигрират, купуват жилища, започват с техните пияни и всякакви други безобразия и когато държавата приеме някакви по-специални закони за тях, те веднага я обявяват за фашистка и Матушка Русь тръгва да ги асвабаждава (заедно с територията на която живеят, разбира се). Така стана с Абхазия, Южна Осетия, Крим, ЛНР и ДНР, заканват се на Казахстан, Прибалтиките, Приднестровието, Молдова. У нас имат купени 400 000 жилища най-вече по морето.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Само питам

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Функционално неграмотен":

    Българите в чужбина са двойно повече от останалите в страната.Какво означава това?

    Коментиран от #56, #57, #65

  • 52 56788556

    3 6 Отговор
    Не виждате че в България е по-зле ситуацията с кадрите, само дето кадри не трябват защото няма авиация и икономика. Въпреки всичко продължавате да гоните хора с различно мислене от вашето извън страната.Няма да дочакате. Защо не сте в Сащ. Защо не сте в Западна Европа.

    Коментиран от #60

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 НАТО се разшири

    4 5 Отговор
    точно с бившите участнички от Варшавския договор(доскорощни верни съюзници) дори с бивши съюзни републики като трите Прибалтики и досега миролюбивите Финландия и Швеция. Какво стана с тия които не се присъединиха към НАТО - Грузия, Украйна, Беларус? На Грузия ѝ взеха Абхазия и Южна Осетия с война 2008г., на Украйна Крим,ЛНР и ДНР и война от 2014г. и 2022г., тоталитарен проруски режим в Беларус с ядрени руски ракети на територията превръщайки я в цел за НАТО. Сега се заканват на Приднестровието, Молдова, Казахстан, Армения.
  • 55 Лошо нема

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Поздрави от Приморско!":

    Да го кръстят ММЦ- така си го и наричахме по времето на Тато.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Това означава едно -

    8 3 Отговор

    До коментар #51 от "Само питам":

    никой от разумните хора не иска за живее в Задунайская губерния!, управлявана от вас и вашите руски товарищи!

    Коментиран от #63

  • 58 Не лъжи

    4 5 Отговор

    До коментар #53 от "Последния Софиянец":

    Просяците у нас ,в ЕС и САЩ са десетки пъти в повече спрямо Русия.В % в Русия такива почти няма.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Абе по-добре е отколкото в

    4 4 Отговор

    До коментар #52 от "56788556":

    Мухонасранск.Тук,който не го мързи да работи живее добре.

    Коментиран от #68, #70

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #57 от "Това означава едно -":

    35 години соросоиди управляват България.Наричай нещата с истинските им имена,жълтопаветнико.

    Коментиран от #67, #74

  • 64 Редник

    2 1 Отговор
    Засега 2 към 1. Но може нещата да се обърнат, особено лекарите в Латвия. Тия мразят руснаците и се чудя как още не са ги погнали.
  • 65 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Само питам":

    Соросоидите ще кажат,че са избягали от Тато.
  • 66 Некой си

    5 3 Отговор
    Кой иска да живее в камения век да ходи в руския "рай".Още живеят в землянки и пият алкохол от картофи.Имат 5 града за пред Света и толкоз.

    Коментиран от #69

  • 67 Глюпости таварищч

    4 3 Отговор

    До коментар #63 от "Ха ха":

    БКП стана БСП и 30 години разсипваше и крадеше България!До преди две години беше така.Много ви боли за МОЧАТА,ама трябва да свиквате!За да не превъртите.

    Коментиран от #71, #77

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Това е безспорен

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Некой си":

    Факт.
  • 70 Колко да е по добре в

    2 3 Отговор

    До коментар #60 от "Абе по-добре е отколкото в":

    България.50 процента от населението е извън страната .Значи в Русия са по добре там 3 процента.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "В Украйна":

    Изтрезней и спокойно обясни бълнуванията си.

    Коментиран от #76

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Не се прави на утепан?

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Ха ха":

    Тези тук ,в България са руснаци, имат украинска регистрация на автомобилите си и се представят за украинци.
  • 77 Само питам

    5 5 Отговор

    До коментар #67 от "Глюпости таварищч":

    Бутнахте ПСА и България стана европейска страна.Взривете и Альошата за да надминеме и Китай.ОлюгоFрени бяхте,такива и ще си останете .

    Коментиран от #78, #88

  • 78 Щом си казал за Альошата

    5 3 Отговор

    До коментар #77 от "Само питам":

    Ще го изпълним.Нямаш място за притеснение.

    Коментиран от #81, #83

  • 79 Чуденка

    3 3 Отговор
    Не мога да разбера с какво самочувствие коментирате Русия.Вие с Русия работа нямате, най-много с Турция, дотам ви стига ранга.Това ви е прекия началник.
  • 80 Прав си

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Соваж бейби":

    Нямаше,а и днес няма бардак в Испания пълен с рускини.Но с украинки,молдованки,румънки и българки са стотици.Странно ,но всички труженички първо казват,че са рускини.Едно е ромлянка,а друго рускиня за след време да се хвалиш.

    Коментиран от #87

  • 81 Казах ти

    2 2 Отговор

    До коментар #78 от "Щом си казал за Альошата":

    Казах ти,че такъв и ще си останеш.
  • 82 Дон Корлеоне

    4 1 Отговор
    Върнат ли се,стават роби на Кремълските кръвопийци завинаги!
  • 83 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #78 от "Щом си казал за Альошата":

    Само трябва да побързаме преди изправилата се сестра Галева да се появи с дело в ръка. Не знам от какво се е изправила, ама има руска пяна по устата...
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 пак питам

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "От Русия":

    къде ми е постът "каза, та се сетих", на който отговаряш. И сега същият този високодемократичен модератор, блюстител на истината ми изтри и пост 84.
    Намирате ли го за достойно? Ако трябва, такива текстове ще ви извъртя срещу Русия, че само тях ще пускате и ще изпълните нормата.
  • 86 Р.К.И.

    3 2 Отговор
    Собствената страна се напуска по точно три причини : Религиозни; Икономически; Политически. Руснаците сами да си изберат в коя категория попадат. Но и трите говорят лошо за управлението на страната.
  • 87 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Прав си":

    В Германия има .

    Кво ме интересува Испания .

    Рускини в Германия колкото искаш ,
    50 еврака за изпълнение на Саксофон

    Хаха
  • 88 А сега ще

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "Само питам":

    Ревеш и за Алъошата ли ?

    Ще ти доставим това удоволствие .

    Хаха
  • 89 Хм...........

    5 0 Отговор
    Кой знае дали ще се върнат🤔, но руснаците никога не са живели толкова зле както при Зеленски🙊😂
  • 90 Мнение

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ще се върнат на куково лято!":

    Част от избягалите руснаци ще се върнат едва след падането на фашистката хунта в Кремъл и арестуването на двойника на бункерния пcиxoпат.
  • 91 Р.К.И.

    0 2 Отговор
    Преди време руски хокеист игращ в Канада, беше написал, че е прибрал всичките си роднини при него и никой от тях не смее дори за ваканция да се върне в Русия. Физически страх. Гладните и унизените не обичат успелите и свободните. Това винаги е бил руснакът, гладен ,унизен и много озлобен.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания