Отидете към основна версия

13 940 113

Гласът на Путин: Френските наемници в Украйна? Без коментар

  • франция-
  • украйна-
  • русия-
  • наемници-
  • войници-
  • дмитрий песков

Според говорителя на Кремъл ситуацията само потвърждава по-ранните изявления на Москва за присъствието на чуждестранни бойци на фронтовата линия

Снимка: Shutterstock

Случаят с френските наемници, загинали при руския въздушен удар в Харков, не е предмет на разговори на високо равнище между Москва и Париж, заяви на пресконференция в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, пише БТА.

Не е имало предложения за среща на най-високо ниво, отбеляза Песков и добави, че двете страни разговарят чрез своите дипломати.

Според говорителя на Кремъл ситуацията само потвърждава по-ранните изявления на Москва за присъствието на чуждестранни наемници в Украйна. "Многократно сме оповестявали факта, че на страната на Киев има много чуждестранни наемници. Всеки път твърденията ни отново се потвърждават", каза говорителят на Кремъл.

Не се обсъжда подновяването на сделката за зърното, няма повече такива разговори, каза още Песков в отговор на въпрос дали се водят разговори за възобновяване на зърнената сделка и сключване на нови споразумения. Според него "няма причина за възобновяване на тези разговори".

Нивото на напрежение в Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион се увеличава, което предизвиква безпокойство в Москва, каза Песков.

"Наистина, нивото на напрежение, ескалацията излизат извън контрол. Това е нещо, за което трябва да се тревожим", заяви говорителят на Кремъл, коментирайки ситуацията в Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион, както и ескалацията на отношенията между Иран и Пакистан.

"Призоваваме всички страни, всички държави от региона и съседните региони към сдържаност и към, нека го кажем по този начин, дипломация. В този случай това е единственото нещо, което може да помогне", каза Песков.

Москва е в постоянен контакт с Техеран и Исламабад по дипломатически канали, добави той, коментирайки отношенията между Иран и Пакистан.

"Всичко това до голяма степен е продукт на кризата около конфликта в ивицата Газа. От самото начало изразихме загриженост, че този конфликт може да има тенденция към ескалация. За съжаление, сега виждаме някои признаци за това", отбеляза Песков.

Броят на страните, желаещи да си сътрудничат с групата БРИКС, е голям, като много държави смятат, че членството в асоциацията отговаря на техните интереси, каза говорителят на Кремъл.

"Има достатъчно голяма опашка от страни, които искат да се асоциират с БРИКС, което е радващо и означава, че много държави мислят обратното, напротив, много от тях смятат, че проектът за членство в БРИКС съответства на националните им интереси", заяви Песков, коментирайки решението на Аржентина да не се присъедини към БРИКС. То предизвиква съжаление у Русия, но Москва уважава всяко решение на Буенос Айрес, добави той.

Въпреки твърденията, че Саудитска Арабия все още не се е присъединила към БРИКС, Русия продължава контактите си с Рияд, каза Песков и добави: "От това следва, че Саудитска Арабия се ориентира към членство в БРИКС, все още не разполагаме с друга информация".

Точните дати на посещението на руския президент Владимир Путин в Северна Корея още не са определени, те все още се договарят по дипломатически канали, съобщи говорителят на Кремъл.

По повод на избухналите сблъсъци на демонстранти с полицията в руската република Башкортостан в Урал Песков каза, че няма масово насилие и няма масови протести, а "изолирани прояви" и те са "отговорност на местните власти и правоприлагащите органи".

Нивото на доверие към руския президент Владимир Путин е постоянно високо, което означава, че хората сами усещат резултатите от неговата работа, заяви Песков. Той съобщи също така, че днес Путин е участвал в ритуала за отбелязването на Богоявление, който се чества в Русия на 19 януари.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания