Last news in Fakti

31 Януари, 2024 18:26 2 623 18

В помощ на фермерите! Затягат проверките в супермаркетите

  • франция-
  • фермери-
  • еманюел макрон-
  • урсула фон дер лaйен

В четвъртък президентът Еманюел Макрон ще обсъди проблемите на сектора с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

В помощ на фермерите! Затягат проверките в супермаркетите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският финансов министър Брюно льо Мер съобщи, че проверките в големите френски и други супермаркети в страната ще бъдат затегнати, за да се гарантира, че те плащат на фермерите справедливо и спазват закона, приет с цел гарантиране на земеделските цени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Мярката е поредният опит на правителството да потуши фермерските протести.

Френските фермери твърдят, че не получават справедливо заплащане на труда си, а мерките на правителството и супермаркетите за намаляване на инфлацията на храните са довели дотам, че много производители не са в състояние да покриват разходите си.

В интервю за "СиНюз/Юроп 1" Льо Мер разкри, че ще бъдат извършени 500 проверки на петте най-големи вериги в страната, за да се установи дали те спазват закона за цените. Фермерите твърдят, че супермаркетите го нарушават.

Миналата седмица Льо Мер посочи, че търговците на дребно, които не спазват закона, ще бъдат глобени с 2 на сто от оборота си за определен период и допълни, че на "четири търговски групи" вече са изпратени формални предупреждения. "Ако се окажем прави, те ще бъдат санкционирани", заяви Льо Мер, но отказа да посочи за кои вериги става дума.

В същото време министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че не иска силово да премахне барикадите на фермерите по магистралите. "Въпросът за разчистването на фермерите не стои на дневен ред", посочи той пред радио "Франс 2", но има "червени линии", които не трябва да бъдат пресичани като навлизането на фермерите в Париж, блокиране на летищата и на борсата за търговия на едро "Рюнжи".

Ако фермерите опитат да го сторят, ще бъдат спрени, посочи Дарманен и допълни, че засега те спазват правилата. По думите му в момента протестират около 10 000 фермери.

Ройтерс съобщи, позовавайки се на запознати източници, че фермери са се опитали да блокират борсата, вследствие на което френската полиция е арестувала 18 души.

Френското правителство вече обеща сериозни помощи на фермерите, но те искат още, посочва ДПА. Министърът на селското стопанство Марк Фесно, например, заяви, че лозарите ще получат допълнителни 80 милиона евро.

В четвъртък президентът Еманюел Макрон ще обсъди проблемите на сектора с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    34 1 Отговор
    "мерките на правителството и супермаркетите за намаляване на инфлацията на храните са довели дотам, че много производители не са в състояние да покриват разходите си."
    С една дума за да позабавят инфлацията са резнали производителите

    Коментиран от #5

  • 2 Хип хип ..ура

    27 2 Отговор
    Да живее Тексаская народная республика
  • 3 затягайте и яко бачкане

    19 0 Отговор
    колко гладни араби и негърчета ва чакат
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    23 0 Отговор
    Дивия англосаксонски капитализъм си отива в реално време и ЕС ще се разпадне за радост на всички ограбени, бедни и онеправдани през тия 34 години на грабеж и геноцид в България!
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Ще се наложи на държавите пак да създават държавни икономики, държавни магазини и супер маркети! Сега няма да има насилствена национализация, частниците сами ще се отказват да са частници и ще фалират свободно!
  • 6 Тото

    19 0 Отговор
    😂😂😂😂 пак изнудвания и шантажи ,като се използва държавната власт като бухалка!!!! Евала на таз демокрация!!!!😂😂😂😂
  • 7 ЕВРОНЮЗ

    21 0 Отговор
    Цените на глобалистите са супер. Корумпираните Брюкселски паразити под натиск на мултинационалните компании приемат закон който забранява използването на пестициди на територията на EU 🇪🇺. Всеки ще каже о о о супер.... Само че същите мултинационални компании произвеждат в Египет, Мароко, Тунис където не са забранени.. Внасят на конкурентни цени и европейските производители са убити. Земите им ги конфискуват защото имат заеми за оборудване, ония слагат фотоволтайци, а гейропите зобат пестициди.
  • 8 От Каспичан,

    21 0 Отговор
    Все пак там фронсетата жабари го могат, а тук пълна пародия...
    Не говоря за за тези арендатори зърнари милионери,защото във Франция и Германия едва ли има такива като тукашните да си купуват Ферарита Бентлита...
    За това една нова национализация и затвор ще свършат идеална работа!
  • 9 Баба Гошка

    14 0 Отговор
    Испанските производители на лимони получават 20 цента за килограм лимони. В магазина е 7 до 10 пъти по-висока цената. А в изкупната цена влиза разход за парцел, оран, защита от вредители, поливане, бране и транспорт. По- скъпо е да се плати на берачи и продаде на загуба, отколкото да се оставят на полето да изгният и загубят
  • 10 БАНко

    16 1 Отговор
    ПОЗОРА НА СКАПАНАТА ЕВРОПА Е НАВСЯКЪДЕ , УРСУСЪЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО !!!
  • 11 хххх

    11 0 Отговор
    От болната към здравата глава прехвърлят...... ге й с ки политики!
  • 12 Истината:

    14 0 Отговор
    Абе Д@били, това ли е помощта за фермерите - проверките в супермаркетите?
    Забранете вноса на стоки от Украйна!
    Които на всичко отгоре са и Отровни, с ГМО и Пестициди !
  • 13 Ъхъъ

    9 1 Отговор
    Френският финансов министър Брюно льо Мер съобщи, че почва проверките в големите френски и други супермаркети в страната......... И какво общо има това със субсидиите на горивата и украинският внос ?
  • 14 Джоко

    7 1 Отговор
    Смешници! Пазарувам на пазар "Иван Вазов". Следват едни реклами - доматите от Плодовитово, краставиците от Пазарджик, лука от Силистра, боба от Добрич и стигаме до десерта, бананите... Казва от Сандански са, първа оранжерийна реколта! Та и франсетата- мангото и папаята са от Дижон!
  • 15 Тропик

    4 0 Отговор
    За мое нещастие банановото ми дърво беше много натежало с първи плод това лято, но вятъра го счупи. Сега 2 издънки растат но поне 3-4 год ще чакам пак за плод. А манговото ми дърво последната година пропусна да даде плод, но много порасна и сега е в цъфтеж. Предходната година само 1 плод 600 г. Даде. Сладко тато мед.
  • 16 До коментар 4

    1 0 Отговор
    Болшевик... да бъде...
  • 17 катя

    0 0 Отговор
    кулаци не се ли наядохте вси4ки сте милионери

    Коментиран от #18

  • 18 Стратега

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "катя":

    Ако не са тези “кулаци” ти ще ми ядеш онова!
    Ако те изкарат на къра да работиш, ще запееш друга песен!
    На Макарончо сега магазините му виновни а дъмпинговите цени на Украйна, кояно не е член на ЕС!
Новини по държави: