Last news in Fakti

22 Януари, 2024 19:20 4 009 27

Френските фермери: Чашата преля!

  • франция-
  • фермери-
  • еманюел макрон

Много земеделски производители казват, че поминъкът им е застрашен, тъй като търговците на храни засилват натиска да намалят цените след фаза на висока инфлация

Френските фермери: Чашата преля! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Представителите на френските фермери заплашиха да разширят протестите в понеделник преди среща с правителството за справяне с недоволството относно ценовия натиск, данъците и зелените регулации - проблеми, които се споделят от земеделските производители в цяла Европа, предава Ройтерс.

"Има общо усещане, че чашата преля", заяви Арно Гайлот, ръководителят на младите фермери (Jeunes Agricultuers), след като фермерите блокираха пътищата в части от Франция миналата седмица, подобнo на широко разпространените протести на фермерите миналата седмица в Германия.

"Мисля, че в този момент, нямам, тъй като нямам отговорите, ще ми е трудно да им обясня, че трябва да се откажат (от протестите)", каза той.

Земеделските производители посочват правителствения данък върху горивото за трактори, евтиния внос, проблемите със съхранението на вода, ценовия натиск от търговците на дребно и бюрокрацията сред основните си проблеми.

Президентът Емануел Макрон е предпазлив от нарастващата подкрепа на фермерите за крайно десните преди изборите за Европейски парламент през юни. Правителството представи проект на закон за земеделие, като заяви, че иска първо да чуе от представителите на земеделието, за да включи допълнителни мерки за подкрепа на сектора.

Най-големият фермерски съюз на Франция FNSEA заяви, че през следващите седмици обмисля протести на цялата страна.

В знак, че недоволството набира сила, Арно Русо, ръководител на FNSEA, заяви пред France Inter Radio в понеделник: "От днес, през цялата седмица и за толкова дълго, колкото е необходимо, ще бъдат организирани определен брой протести".

Малко след това земеделските производители обявиха, че ще блокират пътищата, водещи до ядрена централа в Югозападна Франция.

Политиката за земеделие винаги е била чувствителен проблем във Франция, най -големият селскостопански производител на Европейския съюз, с хиляди независими производители на вино, месо и млечни продукти. Земеделските производители имат опит с разрушителни протести, коментира Ройтерс.

Много земеделски производители казват, че поминъкът им е застрашен, тъй като търговците на храни засилват натиска да намалят цените след фаза на висока инфлация.

Страхувайки се от преливане от протести на земеделски производители в Германия, Полша и Румъния, правителството оттегли проект на закон за земеделие, планиран за дебат тази седмица и покани представители на земеделието за разговори, започващи в понеделник следобед.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    41 3 Отговор
    Сборището тая година може и да му е последна! Какво ще се прави с марионетките и подлогите след това е важно и да не ги изпуснем да избягат?
  • 2 ЕС Е ИЛЮЗИЯ

    68 3 Отговор
    А макарона назначи педал за премиер министър и праща наемници в окраина.

    Коментиран от #5

  • 3 НИЩО БЕ ША СА УПРАЙТЕ !!!

    63 2 Отговор
    Управляващите да изпратят още няколко милиарда помощ на укрофашистите и ще ядът благодарствен бой от народа !!!!!
  • 4 А руснаците едно време умираха от

    4 65 Отговор
    глад и пак славеха Сталин. Сега умират от студ и без парно, но пак славят Путин. Неслучайно Иван Павлов велик руски физиолог с тъга казва:
    „Трябва да изразя своето тъжно мнение за руския човек — той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. За него има само думи. Неговите условни рефлекси са съгласувани не с действията, а с думите».

    Така че, оставете франсетата, тяхната е лесна. Генерал де Гол казва:
    "Не се управлява лесно народ, който избира измежду 2 000 вида сирена"!

    Коментиран от #7, #8, #27

  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    46 2 Отговор

    До коментар #2 от "ЕС Е ИЛЮЗИЯ":

    Това не му е най-големия грях на Макарона! Макарона е президент на богаташите като и много други марионетки и подлоги в Европа и съдбата им няма да е никак радостна и щастлива!
  • 6 Запада умре !!!!!!

    51 1 Отговор
    На командно дишане е .......какви милиарди какви пет лева помощ за укрите?????
  • 7 ИЗБИРАТЕЛ

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "А руснаците едно време умираха от":

    А сега гладуват ли? Или си просто празен.
  • 8 Иди се прегледай

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "А руснаците едно време умираха от":

    И ще се успокоиш !!

    Коментиран от #16

  • 9 Историк

    22 4 Отговор
    Десницата пък ако щете и национализма са доказано исторически имунната система на една нация...Видяхме до какво доведе левицата цяла Европа! Тръмп също е десничар...

    Коментиран от #12

  • 10 Хи хи хи

    31 0 Отговор
    И в Германия , Полша , Румъния , Словакия , Унгария...........навсякъде е така ..... Май ще има прехвърляне на керемидите във държавите от ЕС !!!!!!
  • 11 Иван

    28 1 Отговор
    Чашата преля......а гнусния хазарски евреин Еленски се предозира.
  • 12 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Европейските левици нямат никаква разлика от неолибералните десници, консерватори и всякакви други, няма нищо социалистическо в тия левици и те работят за капитала и капиталистите и за робовладелците и чорбаджиите.

    Коментиран от #17

  • 13 ЕС Е ИЛЮЗИЯ

    24 2 Отговор
    Олеле, у градината на жозето и урсулата нещо не стават нещата.
  • 14 Проблемът не е Украйна

    39 1 Отговор
    а управляващия европейски елит който народите трябва да изметат.Всичко е заради недалновидна политика,слугуване на САЩ и подкрепа на доказан психопат като Зеленски.

    Коментиран от #18, #23

  • 15 Европа

    32 1 Отговор
    отива към гибел с 200.САЩ ги устройва много.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Историк

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Тук мисля бъркате-неолиберали са неолевица, склонни към неодивотии...Кой в момента управлява ЕСПарламента! И на другия полюс-Орбан, типичен представител на дясното, така както междувпрочем и Ердоган!
  • 18 Иван

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Проблемът не е Украйна":

    Евреите са гнусни са.танински сп.ер.ми със сбъркани гени.
  • 19 Хахаха

    20 0 Отговор
    ЗАЩО СЕ ИЗНЕНАДВАТ ????????? ТАКОВА ИМ Е ПРАВИТЕЛСТВОТО . ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕМИЕР, ВЪНШЕН МИНИСТЪР.......
  • 20 Калпазанин

    20 0 Отговор
    Само фермерите ли питам аз и отговор не искам и само във Франция ли. Скоро ще има ново шоу ми се струва което ще се казва"игрите на глада" оня там не случайно каза че холивудските филни се използват за пропаганда, а аз бих допълнил и като предвестник
  • 21 Ехааааааа

    22 0 Отговор
    Макарона и обратния ще провалят франсетата !!!
  • 22 оня с коня

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Европа":

    Е кво ти пука - ний сме на Балканите!
  • 23 ЕВРОНЮЗ

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Проблемът не е Украйна":

    Кошера е ритнат, но фЕйкти още се услушват и не пишат. От днес започва блокадата и на Италия с трактори. Има в тубата филми от Модена.
  • 24 Бай Дън

    9 1 Отговор
    Повече не усвоени пари, повече пари за Украйна не го ли разбрахте, досега в България не е имало толкова орязани земеделци.
  • 25 Зеленински хазар

    11 2 Отговор
    Въйййй, отидоха ми петдесетте (50) милиарда преснонапечатани......
  • 26 васил

    18 1 Отговор
    Цяла Европа е обхваната от протести лицемерните предатели на Националните интереси това не искат да забележат под натиска на Световната сган наречена Америка мислят да финансират войната в Украйна . За тях проблемите сякаш не ги вълнува единствено се съобразяват с Задокеанският си господар. Войната ще дойде в Европа и тя ще плати за всичко а Световната сган както винаги си мисли пак ще бъде печелившият както до сега Да ---но Не и тоя път.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: