Отидете към основна версия

2 229 64

Един милион германци срещу крайната десница

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • олаф шолц-
  • крайна десница-
  • мигранти

Много от протестиращите заклеймиха публично твърдата антиимиграционна политическа линия на "Алтернатива за Германия" и нарекоха партията заплаха за германската демократична система и ценности

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над деветстотин хиляди души са се включили в протестите в Германия през уикенда срещу проявите на крайнодесен екстремизъм и срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), сочат събраните от министерството на вътрешните работи полицейски данни от цялата страна, предаде БТА.

Множества от демонстранти излязоха на улицата в редица градове в петък, събота и неделя вследствие от новинарски разкрития, че през ноември миналата година крайнодесни германски политици, включително и членове на АзГ, са се срещнали с крайнодесни екстремисти, за да обсъдят как да принудят имигрантите да напуснат страната.

Голямата бройка на протестиращите накара организаторите на демонстрациите в Хамбург в петък и в Мюнхен вчера да отменят шествия от съображения за сигурност предвид нежеланото струпване на толкова много хора.

Много от протестиращите заклеймиха публично твърдата антиимиграционна политическа линия на АзГ и нарекоха партията "заплаха за германската демократична система и ценности".

ДПА обаче отбелязва в същото време, че според социологическите проучвания популярността на крайнодясната партия расте, и припомня, че АзГ се е представила впечатляващо на изборите за местна власт миналата есен в провинциите Хесен и Бавария.

Тази година трябва да се произведат местни избори в провинциите Бранденбург, Тюрингия и Саксония - всичките на територията на бившата Германска демократична република, където АзГ има най-силни позиции. Социологическите проучвания сочат, че крайната десница може да спечели и в трите споменати провинции.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: