Last news in Fakti

12 Януари, 2024 16:35 2 052 58

Забрана на партия ''Алтернатива за Германия''? Германците са разделени по темата

  • алтернатива за германия-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • маркус зьодер

Проучването е проведено сред 2000 избиратели на възраст между 18 и 75 години в Германия между 5 и 7 януари, избрани според възрастта, пола, образованието, региона и поведението при гласуване на последните федерални избори

Забрана на партия ''Алтернатива за Германия''? Германците са разделени по темата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От месеци партията „Алтернатива за Германия“ (АзГ) е в подем. Според проучване двама от всеки петима германци вече подкрепят забраната на партията. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер е скептично настроен към подобна процедура и говори за "изключителни пречки", пише германското издание „Велт“, цитирано от БТА.

Въпросът за процедура за забрана на АзГ разделя германците: 42% биха подкрепили започването на такъв процес, а 42% са против, сочи изследване на института за проучване на пазара и общественото мнение „Ипсос“, публикувано вчера. Съществуват ясни разлики между Западна и Източна Германия: 45% от анкетираните в западната част на страната подкрепят процедурата, а 40% са против, но само 32% в източната част на страната подкрепят забраната на АзГ, а 51% са против.

Според проучването подкрепата за забрана на партията е най-висока сред привържениците на "Зелените": 71% от тях са "за", а 19% - "против".

Проучването е проведено сред 2000 избиратели на възраст между 18 и 75 години в Германия между 5 и 7 януари, избрани според възрастта, пола, образованието, региона и поведението при гласуване на последните федерални избори.

Зьодер вижда "изключителни конституционни пречки"

Лидерът на ХСС Маркус Зьодер е скептичен по отношение на процедурата за забрана въпреки неотдавнашните разкрития за срещи между десни кръгове и екстремисти и служители на АзГ.

"Смятам, че пред забраната просто има крайни конституционни пречки. И стремежът към такава забрана вероятно ще доведе до доста сигурен провал", заяви баварският министър-председател пред радио „Дойчландфунк“. Това би дало картбланш на AзГ и би я укрепило до такава степен, че тя "вероятно би била практически неудържима на демократични избори".

На среща във вила в Потсдам, на която се събраха представители на десни кръгове, лидерът на крайнодясното движение "Идентитаризъм", австриецът Мартин Зелнер, е представил идеи за "ремиграция" - репатриране на имигранти, както е потвърдил пред ДПА.

Зьодер осъди най-остро "плановете за депортация от най-лош вид".

"Това наистина е предвестник на най-мрачното и отвратително нещо, което може да си представим", заяви той. Според Зьодер с АзГ трябва да се води политическа борба. Освен назоваване на проблемите са необходими и разумни концепции и решения, особено в областта на миграцията. Възможно е AзГ да бъде значително намалена, смята той. "Дори преди тези провинциални избори, между другото, ако в Германия има по-добри политики".

Германското издание „Цайт“ разглежда в свой материал основните акценти от срещата на представители на десни движения, която се проведе наскоро в Потсдам. Според доклада на изследователската група „Коректив“ централно място заема казаното от Зелнер за крайнодесните му идеи, свързани с масовото експулсиране на хора, които той не желае. Твърди се, че Зелнер е представил своя "генерален план" за масово депортиране на мигранти в Германия и според Зелнер има три целеви групи, за да се "спре заселването на чужденци", смята Зелнер: търсещите убежище; чужденци с право на постоянен престой; но и германски граждани, които според него не се асимилират в Германия, трябва да бъдат изведени от страната.

„Коректив“ обобщава: "Хората трябва да могат да бъдат изселвани от Германия, ако имат, например, неправилен цвят на кожата или произход - и не са достатъчно "асимилирани" според хора като Зелнер."

Терминът "ремиграция" се използва от експерти, за да опишат завръщането на хора, които са избягали или мигрирали, в страните си на произход. Зелнер пише в имейл до ДПА, че предложението му включва "не само депортации, но и местна помощ, водеща култура и натиск за интеграция".

Той предлага да се създаде "държава модел", която "да бъде отдадена под наем и организирана като специална икономическа зона в Северна Африка". По думите му тя ще трябва да приеме до два милиона депортирани. „Цайт“ прави препратка с плана на националсоциалисти да заселят милиони евреи на остров Мадагаскар, но въпреки това не е известно дали Зелнер е намеквал за това. Според „Коректив“ присъстващите не са отправили критики.

Изследването предизвика възмущението на други страни. Олаф Шолц заяви, че срещата в Потсдам е случай, който трябва да бъде разгледан от Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване), тъй като е насочена срещу свободния демократичен ред.

"Няма да позволим на никого да разграничава хората в нашата страна според това дали някой има мигрантска история или не", написа Шолц в „Екс“. Всеки е защитен, независимо от цвета на кожата или произхода, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванушка 🇷🇺

    66 4 Отговор
    В Германия първо трябва да се забрани немския език заради специфичното си "благозвучие" и непроизносимост. Второ - забрана за всички кучета и Улаф Шолц 😄

    Коментиран от #11

  • 3 да де

    79 2 Отговор
    Ли бе ра сти те треска ги тресе и съвсем демократично газят инакомислещите.
  • 4 Уууууууууу

    78 2 Отговор
    ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ НА ЕС И ЕП СА ЗА ЗАТВОРА!
  • 5 Факт

    82 1 Отговор
    Източна Германия съжалява горчиво,че се обедини с ФРГ ! Това е истината.Вместо да се превърнат в супер-държава,те станаха мега-циганска.

    Коментиран от #8

  • 6 Последния Софиянец

    35 19 Отговор
    А в България искат забрана на Възраждане.

    Коментиран от #7

  • 7 Рррррррр

    66 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    ДЕМОКРАЦИЯ ПО КРАВАРСКИ
  • 8 Дажси

    44 1 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    вдигат отново стена и да се оправят !
  • 9 ЕСССР

    67 1 Отговор
    Е това другари евpогей3еpи се нарича еврототалитаризъм от най "демократичен" вид!
  • 10 Някой

    77 1 Отговор
    Нали сте демокрация? Как така ще забранявате партия? И то с толкова голяма електорална подкрепа...
    Не, не сте демокрация, а диктатура. като всички "западни" и "цивилизовани" държави. Едно време беше диктатура на пролетариата, сега е диктатура на "демократите". За Германия даже и диктатура не може да се каже, че е - просто васална държава.
  • 11 Цитат

    46 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка 🇷🇺":

    "По времето в което германският император Карл V е говорил на немски само с конете си, във „варварска“ България, апостолите Кирил и Методий са създали и разпространили българската писменост“.
    /Г. Димитров 1933 г./

    Коментиран от #14

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    45 1 Отговор
    А у нас кога ❓
    ДПС - създадена на етническа основа в нарушение на закона ‼️
    ГЕРБ - създадена извън България и финансирана от НПО в нарушение на закона ‼️
    ВМРО - още абревиатурата е в нарушение на закона ‼️
  • 13 долу ЕС

    42 1 Отговор
    ама разбира се ставаш втора сила и те забраняват! това са ценностите на скапания ес!
  • 14 Иванушка 🇷🇺

    29 2 Отговор

    До коментар #11 от "Цитат":

    Малка но Съществена поправка.
    Създателите на Българската Азбука и Писменост са монасите Наум, Ангелари и др. от Преславската книжовна школа . Киро и Мето са автори на Глаголицата, която е била създадена за "Велика" Моравия (някъде в Чехия). Нямам никаква идея защо не почитаме Истинските Български автори на Азбуката.

    Коментиран от #18

  • 15 Реалист

    37 1 Отговор
    И хитлеристите забраняваха партии и българските фашисти също забраняваха

    Коментиран от #17

  • 16 Руснаците се заиграха с Алтернатива

    3 33 Отговор
    за Германия, но да не забравят как Хитлер заряза и изби тези, които го подкрепиха в началото. С тъпата си политика Русия всъщност си отглежда силен враг, който ще я унищожи!
  • 17 А руснаците и техните местни мекерета

    4 26 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    у нас изобщо не забраниха никакви партии нито в Русия, нито в България!
  • 18 Запознат

    26 4 Отговор

    До коментар #14 от "Иванушка 🇷🇺":

    Точно защото не са българските , а солунските двама еврейски братя работещи за Византия, и командировани от Византия в Моравия и Украйна! И дори предателите евроатлантици искат да направят националния ни празник в почит на тези двама, пак казвам - солунски , а не български братя.

    Коментиран от #19, #27

  • 19 Иванушка 🇷🇺

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Запознат":

    Благодаря за разбирането 👍
  • 20 Да изметем предателите!

    32 1 Отговор
    А у нас трябва да забранят трите чужди антибългарски партии на американската сглобка!

    Коментиран от #39

  • 21 граф Монте Кристо

    30 1 Отговор
    Охо ,вече си оформиха схемата,по която да се справят с опасната за американистите Алтернатива за Германия.Измислиха си някакъв заговор,ЩЕЛИ ДА ГОНЯТ извънземните пришълци,СИВИТЕ,мургавите и църните в африканските савани.Толкова банално,аматьорско и прозрачно ,защото не могат иначе,не могат честно и открито,ще загубят изборите и Шолц ще отпадне от играта,после всичко ще тръгне по унгарския сценарий.Американците не могат да го допуснат,ще инспирират и най-глупавите постановки за да обявят извън закона Алтернативата.Събитията може и да изпреварят и изборите,бунта отдолу напира,очертава се революция.Тогава евроатлантюгите ще опитат да предизвикат гражданска война с помощта точно на пришълците,ще има война на световете,бляк енд уайт,черно срещу бяло.
  • 22 Търновец

    33 1 Отговор
    Зелената партия руши Германия, а при парламентарни избори сега една коалиция между ХДС ХСС и АзГ ефективно блокира глобализацията на Германия и спира военната помощ за Украйна. Това е добро за ЕС
  • 23 еврофашизъм

    37 2 Отговор
    забрана на нудобните - браво, много са ви убави евроценностите, фашаги...
  • 24 Естествен Интелект

    34 2 Отговор
    Според проучване двама от всеки петима германци вече подкрепят забраната на партията.
    Преформулирано може да се каже: Трима от петима ПОДКРЕПЯТ алтернативата...
  • 25 Краватар

    28 0 Отговор
    така е при демокрациите - неудобните партии се забраняват. Двата пръста горе!

    Коментиран от #29

  • 26 Генерал Гъби Гъбев

    16 0 Отговор
    Браво браво, чичо Ади би се гордял с вас

    Коментиран от #28

  • 27 тиквоч

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Запознат":

    абе, а Солун какъв град е бре...тракийски, и после български...гръчката чума после го е завладяла и до днес незаконно...я чети малко история.
  • 28 Историк

    1 10 Отговор

    До коментар #26 от "Генерал Гъби Гъбев":

    Интересна работа: в едни опорки руските мегфони обчсняват, как "Ади бил прав", а в други че "Ади би се гордял с вас"
  • 29 Историк

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Краватар":

    Партиите които работят срещу демокрацията се наудобни за демокрацията и биват забранявани, да.

    Това е напълно логично.

    Коментиран от #35

  • 30 Забрана на партия Израждане !

    2 13 Отговор
    Плебса мълчи !
  • 31 Махнимахни

    13 0 Отговор
    Ако Алтернатива за Германия дойде на власт, онезичките ще си изгубят любовниците. Естествено ще направят всичко, което им е по силите, това да не се случи. Сърбежите надделяват разума!
  • 32 КАСАПИН

    15 0 Отговор
    АМИ ТОВА ПОКАЗВА ЧЕ ЗЕЛЕНИТЕ ТРИТОНЕТКАДЖИИТЕ СГЛБКАДЖИИТЕ СЛУГИТЕ НА НАРОДА ПО ЦЯЛ СВЯТ СА ЕДНИ И СЪЩИ
    АНТИДЕМОКРАТИЧНИ СТРАХЛИВИ ФАШИЗИРАНИ МАЛО....НИЦИ
    ЕДНАКВА МАЗНА ЗАЛИЗАНА ГН....УС
    ТА ТРАКТОРИ И ТОР МУ Е МАККАТА И В КРАЕН СЛУЧАЙ КОРЕЙСКИ СНАРЯДИ
  • 33 Калпазанин

    19 0 Отговор
    В дойчланд да говориш истината стана противозсконно, азг бяха може би единствените които за даваха неудобни въпроси на управляващите кукли на конци от говедата и за измисления ковид зелената енергия и санкциите срещу Русия също така за намесата от говеда в немската политика и и и но разбира се бяха заглушаване по държавните "демократични" медии
  • 34 123456

    22 0 Отговор
    Това ли ви е западната демокрация - да се забрани неудобната партия ! Ха ха ха ....
  • 35 И МЕДУЗА

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    КАТО ТЕБЕ ЛИ ОПРЕДЕЛЯ КОЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО

    Коментиран от #37

  • 36 хммм

    17 0 Отговор
    Че защо да я забраняват?? За да може фашистът Шолц да управлява дълго ли?
  • 37 Историк

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "И МЕДУЗА":

    Колкото и да ти е неприятно - да.
  • 38 Бай Иван

    10 0 Отговор
    Какво пише в статията -"Според проучване двама от всеки петима германци вече подкрепят забраната на партията."
    И внушението е германците искат забрана на партията. А логиката казва,че следва трима от тези петима , не искат забрана.

    Я сега същото казано по друг начин " трима от всеки петима германци не подкрепят забраната на партията"

    По същество казваме едно и също само ,че сега внушението е ,че повечето искат да я има тази партия.

    Ето как се прави пропаганда чрез внушения .
  • 39 Търновец

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Да изметем предателите!":

    Национализация на Лукойл и Пловдивския панаир прекратяване на кражбата на злато от Родопите, какви са щетите за България от Турски поток, а как комплексът Камчия стана руски - малко ли земя имат Русите?

    Коментиран от #40

  • 40 ДА БЕЕЕ ЗА ТВА НАШЕТО ЗЛАТО

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Търновец":

    СА МЪЛЧИИИ ЗДРАВОООО. А СА МИЛИААААРДИИИ СЯКА ГОДИНА. ОТКРАДНАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ...

    Коментиран от #42

  • 41 За протокола

    9 0 Отговор
    Новините, които няма да прочетете тук:
    "" През декември 2023 г. броят на молбите за банкрут в Германия се е увеличил с 12,3% спрямо декември 2022 г. Пикът на фалитите на компании се наблюдава през юни 2023 г. - от януари до октомври 2023 г. броят на фалитите се е увеличил с 24,1% до 14 751 случая.
    „Очакваме фалитите да се увеличат през следващите месеци“, каза за ДПА Щефен Мюлер, ръководител на отдела за изследване на банкрутите в Института за икономически изследвания (IWH) в Хале.""

    Коментиран от #54

  • 42 Търновец

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "ДА БЕЕЕ ЗА ТВА НАШЕТО ЗЛАТО":

    Като гледам борда на шефовете на регистрираната в Канада фирма - има Южно Африканци, оттам е Мъск, по скоро реалния собственик е от Изток, с щетите от евтината продажба и загубени данъци от Лукойл са също милиарди. А България още през 1970 можеше да внася нефт и газ от Персия по тръби и е много по близко от Сибирските находища
  • 43 Бежанец е този

    7 0 Отговор
    който просто временно се скрива от бомбите и куршумите, милее за родината си, благодарен е на хората които са го приютили ВРЕМЕННО и чака с нетърпение да се завърне откъдето е дошъл. Тия са от държави в които няма тотални войни, 85% са мъже 20-40г. (неслучайно Асад ги смята за дезертьори) и нямат намерение да се връщат. Нахални са сякаш сме им длъжни, да не говорим за отношението към нашите жени, към нашата религия, хранене, пиене, култура.
  • 44 Кое ѝ е фашисткото

    9 0 Отговор
    на Европа? Не искат европейците да работят, а тия навлеци - араби и африканци - да лежат по цял ден пияни и по бардаците. Европа е 6% от населението на света, не може всички тия плюс китайци, индийци, пакита да живеят в ЕС. Гоненето им от ЕС го наричат "фашизъм" разните кривозащитници с изкривено чувство за справедливост и човешки права. Всеки иска хубавото и спокойното, но Европа е платила за това с цената на много войни включително ПСВ и ВСВ.
  • 45 Да се оправят

    9 0 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 46 Върхът на лицемерието

    10 0 Отговор
    е Германия. Правителството им е отпуснало средства на НПО да събират с кораби по Средиземно море емигранти (да не се удавят, не било хуманно) и ги карат в... Италия. Италианското правителство протестира, но му беше отговорено, че имало квоти за прием по целия ЕС. Да ги поканиш (Меркел) и после да ги водиш в съседа ... просто нямам думи.
  • 47 Идват

    6 0 Отговор
    На власт фашагите . В САЩ забраняват Тръмп в Немско опозицията , при нас сглобка , партия с реални 9% и още толкова с ,,Ала Бала,, спусната ,,демократично,, от посола.
  • 48 ЕС сам си е виновен.

    8 0 Отговор
    Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.

    Коментиран от #49

  • 49 Райнхард

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "ЕС сам си е виновен.":

    Ганц генау👍
  • 50 Бай Дън

    4 1 Отговор
    С тази забрана Германия ще си докарат новия Хитлер. Да си отворят учебниците по история и да видят как едно време са докарали Хитлер на власт. Мислех че умни не правят една грешка два пъти но май не са много умни.

    Коментиран от #52

  • 51 А50

    0 0 Отговор
    Алтернативата е невъзможна, само либерастия, стригане и ЛГБТ

    Коментиран от #53

  • 52 Абе бай ми дънчо

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Дън":

    Точно AfD, приятелите на копейката са заплаха от фашизиране на света. Забрана и на възраждане.
  • 53 А4,5

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "А50":

    Нуждаеш се от лазерна епилация и с главата на доле.
  • 54 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "За протокола":

    Нвма и да прочетем, тези същите фалиралите фирми нах вече кой ги купува, да познаем от първия път, онези същите отвъд големата локва, англоговорящите, зарова говорят също от азг, затова и дойчевото зеле, авангарда започва с пропагандата, но да не забравяме че хитлеровата партия беше забранена навремето, та каква я мислеха пък каква стана само дано да е за хубаво

    Коментиран от #55

  • 55 Абе калпазанино,

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Калпазанин":

    чети, не се излагай. Научи що е фашизъм и какво е общото със сътрапа Сталин.
  • 56 ЦЕННОСТИ БЕЕЕЕ. ГНУС УРСУЛСКА.

    1 0 Отговор
    ДЕМОКРАТИЧНАТА ТАЛИБАВЩИНА ГИ ТРЕСЕ.!!!! НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ИНАКОМИСЛЕЩИ. ВСИЧКИ В ЕДНА РАРТИЯ , АААААА. БЕТЕР КОМУНИЗЪМ. АБСОЛЮТЕН ТОТОЛИТАРАЗЪМ!!!
  • 57 От страни

    1 0 Отговор
    Тия се ос.раха от секъде. Та дай и забрани - продължаване на санкциите само че срещу своя народ.
  • 58 Шопе

    2 0 Отговор
    Съвсем скоро ще забранят и немският език и ще приемат шериата. И ще ги подкрепят милиони. Единствената утеха за българите е ,че има и по- прости и тъпи от тях.
Новини по държави: