Отидете към основна версия

2 458 56

Украинските сили са подложени на мощни руски атаки в северната част на страната

  • украйна-
  • русия-
  • война

Ситуацията е изключително напрегната, заяви главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски

Снимка: МВнР на Украйна

Украинските сили са подложени на обстрел и на мощни руски атаки в северната част на страната около разрушения град Бахмут, съобщи снощи военното ръководство на Украйна, цитирано от ДПА и БТА.

"Ситуацията е изключително напрегната и се характеризира с интензивен обстрел от артилерия, минохвъргачки и бойни дронове, както и с щурмови операции от страна на противника", написа главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски в своя канал в "Телеграм.

Той заяви, че е координирал по-нататъшната отбрана с командирите на бригади на място. От няколко месеца украинските военни се отбраняват в Източна Украйна, като през последните седмици Русия съобщи за няколко малки териториални придобивки, припомня ДПА.

Бахмут и фронтовият участък в североизточната украинска Харковска област са споменати и във вечерния доклад за обстановката на украинския генерален щаб.

В него се казва, че украинската армия е отблъснала четири руски атаки край село Синкивка, близо до стратегически важния малък град Купянск. Според доклада противникът се е опитвал да "пробие защитата" на украинските сили и в района са били отблъснати седем атаки.

Усилията на руските сили отново са били съсредоточени върху Авдеевка и района около малкия град Маринка, който Русия заяви, че е превзела преди седмици и който също е в руини.

Двата града се намират малко по-на юг в Донецка област и граничат директно с регионалната столица Донецк, която от 2014 г. се контролира от руските сили.

Междувременно председателят на Комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот в интервю за Укринформ заяви, че възможното намаляване на американската помощ за Украйна е лоша новина, но Европа трябва да е готова да увеличи своя дял.

"Не трябва да гледаме на Вашингтон както заек гледа на питон. Вместо това сега трябва да се запитаме: какво можем да направим ние в Европа, за да компенсираме евентуалното намаляване на американската подкрепа за Украйна", каза той.

Рот призна, че в краткосрочен план Европа може да не е в състояние сама да осигури достатъчно оръжия, но по думите му това е богат континент, който може и трябва да закупи необходимите оръжия от други държави, включително от САЩ.

Той смята, че би било неуместно да се поддаваме на песимизъм в този момент, на фона на последните събития в Конгреса и предизборната ситуация в САЩ.

Вместо това германският политик намира за необходимо да продължи борбата, като разполага със силни аргументи и решимост Европа да направи повече за Украйна, независимо от изхода на президентските избори в САЩ.

Според него Германия е изпратила важен сигнал, като е обявила практически удвояване на военната подкрепа за Украйна през 2024 г. и очаква европейските ѝ партньори, особено големите сили като Франция, Испания и Италия, да последват примера ѝ.

"Помощта за Украйна не е само въпрос на европейска солидарност или дори на християнско милосърдие. Ако не спрем руския империализъм сега, никога няма да има мир. Тогава ще има риск от по-нататъшни военни конфликти в Източна Европа, които се разпростират далеч отвъд границите на Украйна", подчерта ръководителят на парламентарната комисия.

Както бе съобщено, от септември 2023 г. представителите на републиканците в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса – бел. ред.) не могат да се споразумеят с демократите за продължаване на финансирането на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: