Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Януари, 2024 04:17 2 427 56

Украинските сили са подложени на мощни руски атаки в северната част на страната

  • украйна-
  • русия-
  • война

Ситуацията е изключително напрегната, заяви главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски

Украинските сили са подложени на мощни руски атаки в северната част на страната - 1
Снимка: МВнР на Украйна

Украинските сили са подложени на обстрел и на мощни руски атаки в северната част на страната около разрушения град Бахмут, съобщи снощи военното ръководство на Украйна, цитирано от ДПА и БТА.

"Ситуацията е изключително напрегната и се характеризира с интензивен обстрел от артилерия, минохвъргачки и бойни дронове, както и с щурмови операции от страна на противника", написа главнокомандващият войските на украинската армия Олександър Сирски в своя канал в "Телеграм.

Той заяви, че е координирал по-нататъшната отбрана с командирите на бригади на място. От няколко месеца украинските военни се отбраняват в Източна Украйна, като през последните седмици Русия съобщи за няколко малки териториални придобивки, припомня ДПА.

Бахмут и фронтовият участък в североизточната украинска Харковска област са споменати и във вечерния доклад за обстановката на украинския генерален щаб.

В него се казва, че украинската армия е отблъснала четири руски атаки край село Синкивка, близо до стратегически важния малък град Купянск. Според доклада противникът се е опитвал да "пробие защитата" на украинските сили и в района са били отблъснати седем атаки.

Усилията на руските сили отново са били съсредоточени върху Авдеевка и района около малкия град Маринка, който Русия заяви, че е превзела преди седмици и който също е в руини.

Двата града се намират малко по-на юг в Донецка област и граничат директно с регионалната столица Донецк, която от 2014 г. се контролира от руските сили.

Междувременно председателят на Комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот в интервю за Укринформ заяви, че възможното намаляване на американската помощ за Украйна е лоша новина, но Европа трябва да е готова да увеличи своя дял.

"Не трябва да гледаме на Вашингтон както заек гледа на питон. Вместо това сега трябва да се запитаме: какво можем да направим ние в Европа, за да компенсираме евентуалното намаляване на американската подкрепа за Украйна", каза той.

Рот призна, че в краткосрочен план Европа може да не е в състояние сама да осигури достатъчно оръжия, но по думите му това е богат континент, който може и трябва да закупи необходимите оръжия от други държави, включително от САЩ.

Той смята, че би било неуместно да се поддаваме на песимизъм в този момент, на фона на последните събития в Конгреса и предизборната ситуация в САЩ.

Вместо това германският политик намира за необходимо да продължи борбата, като разполага със силни аргументи и решимост Европа да направи повече за Украйна, независимо от изхода на президентските избори в САЩ.

Според него Германия е изпратила важен сигнал, като е обявила практически удвояване на военната подкрепа за Украйна през 2024 г. и очаква европейските ѝ партньори, особено големите сили като Франция, Испания и Италия, да последват примера ѝ.

"Помощта за Украйна не е само въпрос на европейска солидарност или дори на християнско милосърдие. Ако не спрем руския империализъм сега, никога няма да има мир. Тогава ще има риск от по-нататъшни военни конфликти в Източна Европа, които се разпростират далеч отвъд границите на Украйна", подчерта ръководителят на парламентарната комисия.

Както бе съобщено, от септември 2023 г. представителите на републиканците в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса – бел. ред.) не могат да се споразумеят с демократите за продължаване на финансирането на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома Измирлиев

    32 9 Отговор
    ГАНЮ ВЕЧНО БИСТРИ ПОЛИТИКАТА

    Утро. Руменеят небосклоните.
    Бавно, бавно гаснат електриките.
    Ганю си обува панталоните
    и с жена си бистри политиката...

    Обед. Топло. Суета. Движение.
    Грижи. Труд. Умора. Напрежение.
    Ганю, хвърлил чука и мотиката,
    енергично бистри политиката...


    Вечер. Мрак над улиците стели се...
    Някои псува. Други там веселят се.
    Ганю жадно пие си мастиката
    и... с кръчмаря бистри политиката.

    Нощ. Луната плези се усмихната.
    Спят спокойно робът и владиката.
    Ганю хърка, кара се нестихнато -
    и в съня си бистри политиката!...

    Коментиран от #6

  • 2 Рошав таралеж

    52 55 Отговор
    То, всички градове са все малки и все без стратегическо значение в момента в който паднат. Мариупол, Бахмут, Соледар, Авдеевка...

    Коментиран от #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тов. Членин

    11 29 Отговор
    Таваришчи , вставайте и настройвайте балалайките..

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Глюпости

    7 15 Отговор
    Бахмут бил разрушен ... Неа мръднал ..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Павел

    66 6 Отговор
    В момента Харков гори сериозно, колко тъп трябва да е всеки украинец да търпи тази фашизирана банда начело на държавата си?? А ние колко още ще търпим нашите, които не са по-различни и вървят уверено против волята на народа по стъпките на бивша Украйна ???

    Коментиран от #27, #34

  • 14 Тото

    48 4 Отговор
    Лъжат !!!!!! Русия няма нито оръжия нито войници!!!!! Оръжията свършиха още от самото начало когато им свърши бензинът а войниците умряха от смях докато гледаха приетите на Байдън по телевизията .Това се случи още миналата година точно по това време когато Путин почина от рак!!!!!!😂😂😂
  • 15 Артилерист

    54 5 Отговор
    Руските войски се напъват, ама нищо не могат да направят, защото Сирски, нали, всичко е координирал и отблъснал. Истината е, че укрофронтът още не е сринат само защото руснаците използват почти абсолютното си огнево превъзходство и продължават да премилат със снаряди, мини и дронове остатъците от отбраната. Координацията на Сирски трябва да се разбира като опити за запушване на пробивите с прехвърляне на малки групи изтощени алкохолизирани войници от едно място на друго. Германецът Рот е забравил урока, даден на фашистките му родители и прародители, и иска да го види на живо как се преподава на укронацистите. И в напъните си стига до там, че закъсала Европа, заради американците, ще купува оръжия от тях! Защото генералната пропагандна лъжа на глутницата, начело със САЩ, сега е , че, АКО НЕ СПРАТ ПУТИН В УКРАЙНА, ТОЙ ЩЕ НАПАДНЕ ЦЯЛА ЕВРОПА! Вярно е, че Червената армия, с цената на много милиони скъпи жертви, прегази фашизма в Европа през Втората световна, но сега неофашизма е на границата й. Няма обективна причина Русия да напада Европа, след като си осигури буфер в Украйна срещу "миролюбивото" американско НАТО...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Украинските сили.....

    38 5 Отговор
    Не са "сили" а пасмина.
  • 18 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    35 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тов. Членин":

    Зелю е пътник
  • 19 Даааа

    43 4 Отговор
    Помощта за Украйна не е само въпрос на европейска солидарност или дори на християнско милосърдие а въпрос на пълна кретения.....
  • 20 Калин

    33 3 Отговор

    До коментар #16 от "да питам":

    пак да кажа...знам че те е страх но не вярвам Путин да прати ракети чак до Обеля заради отрепка като теб....тук и ние можем да свършим работата ...лягай си спокойно!!
  • 21 хахахахаха, кретен

    41 3 Отговор
    председателят на Комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот ......""Европа да компенсирала евентуалното намаляване на американската подкрепа за Украйна", казал бил той за сметка на субсидиите за германските и европейски земеделци.... Още един боклук на квадрат.
  • 22 Смешки и въртележки

    22 2 Отговор
    ...... председателят на Комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот бил дал интервю за Укринформ.....
  • 23 КовидманЯк

    20 4 Отговор
    Tова е руска пропаганда, руснаците нямат ракети и се бият със сапьорски лопатки, а контранаступа контранаступа към Москва, след като освободи Крим и "временно окупираните територии".
  • 24 Михаел Рот

    25 3 Отговор
    Отдавна сънува нова берлинска стена. Ама не в Берлин а на запад от Берлин
  • 25 Слава на Русия !

    27 3 Отговор
    Бог с Вам !
  • 26 Абе не е само въпрос на европейска

    25 3 Отговор
    солидарност (и аз така мисля) а на психиатрично заболяване, отключило се рязко от стреса като е гледал Рот какво се случва по улиците на Германия.... Кога ли ще ги подпукат на края и тях ....ще видят една "солидарност" ....
  • 27 татуин

    22 4 Отговор

    До коментар #13 от "Павел":

    Нищо бе , остави ги да изпълняват повелята на Посолството и да се фашизират , тъкмо руснаците ще дойдат за тях .
  • 28 Бая прост е тоя мушмул.....

    18 5 Отговор
    Германският политик Михаел Рот предложи Украйна да бъде приета в НАТО „на части“
    Той смята, че първоначално в алианса трябва да бъдат приети региони, контролирани от Киев......
  • 29 Ццц

    24 3 Отговор
    За ситуацията на украинците е ясно, че е тежка. Мене ме притеснява, че редовно статиите завършват вместо с познатото за непровокираната война и т.н., с призив щом провокаторът на войната не може да плаща, да видим ние да платим? И то не да налеем в европейската икономика, както правят янките, а в тяхната, защото сме "богат континент". На какво сме богати в тоя континент, след като всичко идва по тръби и кораби не зная. Зная, че сегашното ЕС ръководство е най-безличното и слабото ръководство в историята на света. Дори не си правят труда да крият чии интереси бранят. Много по редно ми се вижда, че щом ония гадини пак си биха шута, време е да седнем и да се разберем с руснаците, а не да удължаваме агонията на всички. Седнем ли на масата с руснаците, помнете ми думата, веднага англосаксите ще заскимучат друга песен - за демокрация, за права и за дълг. Гнус ме е и ме е срам как успяха да ни измамят с такова ръководство и на страните членки и на ЕС.
  • 30 Видимо е луд човека

    14 2 Отговор
    Такива медийни изяви има като го чета че надминава понякога и нашите кретени тоя
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Прав си!

    25 15 Отговор

    До коментар #3 от "Шаг Вперëд":

    Много руски фашисти и терористи в Украйна ще горят в Ада ...
  • 34 Ццц

    14 14 Отговор

    До коментар #13 от "Павел":

    Тагарев чувства украинците като братя. Те толкова т@п трябва да си. Аме и ние търпеливо племе. Страх ни е от избори, но не ни е страх да дърпаме меца за опашката. Чета тук-там, че руснаците са произвели около 1900 танка за 2023 г. Колко имат общо всички ЕС държави? И колко могат да си произведат. И колко ще чакаме да ни ги произведат партньорите? Нищо, давай да помагаме сега, че ако Путин вземе да тръгне на запад изобщо да не се бием, че няма с какво. Важното е дрогата да получи необходимото, защото неговите умират, а на европейците мре ли им се? Още поне годинка власт гледа да изкрънка оня киевски плъх, а нашите тука само FREEDOM и Укрифром ни прожектират.
  • 35 Руснак

    12 5 Отговор
    Мачкай медвед!!
  • 36 Той този

    20 4 Отговор
    “руски империализъм” не е паднал от небето. Всички се правихте на ударени 30 години и се “разширявахте” чак под носа на Русия, а сега се правите на ощипани моми и се почесвате, понеже не ви сърби.
    Това търсехте, това ще сърбате, никой не ви е крив.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Жалка та Европа

    17 5 Отговор
    Зеленски работи за Путин. Европейският съюз ще се разпадне. Данъците почват да се вдигат, май вече и в България. Ще работим и живеем за да купуваме оръжие за Украйна.
  • 39 САЩисан вие на поляна

    23 4 Отговор
    Зарево над Харков, предполага се, че руснаците са открили още гнезда с наемни плъхоци...това ще се разбере по късно. В Адеевка укровермахта е леш. Козяците поцвърчете, идете да чупите някой друг паметник, белким ви олекне.

    Коментиран от #55

  • 40 Руснаците са

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Шаг Вперëд":

    "превзели" атрофиралия мозък в кратуната ти крива...

    Коментиран от #53

  • 41 както е ставало

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ясно !🤔":

    Ще има много неволно изпуснати дефекации в коридора .
  • 42 Много им

    11 3 Отговор
    Харесва на политиците да харчат чужди пари!!! Европа била богат континент и дай да купуваме оръжия за укрити да ги издържаме!!! Ама това са пари на данъкоплатците и в демократична Европа никой не пита дали хората са съгласни с това. А сигнала от Германия е че алтернатива за Германия вече е втора сила а фермерите блокират държавата заради техните субсидии дадени на Украйна
  • 43 америка

    11 3 Отговор
    прави същото в което обвинява Русия. Просто си поделят зони на влияние и в момента америка се опитва да открадне покрайна под носа на Русия и да се настани.
  • 44 Мръсната американска игра

    9 1 Отговор
    продължава. Харесаха си покрайна и сега се мъчат да сложат ръка и на нея. За пред света обвиняват Русия, че е нападнала покрайна, а зад гърба на покрайна стоят те. Не глупав Путин и има да сърбате попара от него. Още нищо не сте видели…
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 любопитен

    5 2 Отговор
    А може ли ежедневни, ежечасни и ежеминутни новини за контранаступа, щото ми е много саклъдисано за него?
  • 47 😅😂😆.....

    1 6 Отговор
    Първа смяна ли сте бе руски ми Дили? 😂, до обяд ще изкарате по някой лев за един хляб и два кренвирша😂

    Коментиран от #49

  • 48 Европеец

    6 1 Отговор
    Дайте да се стегнем и да вдигнем данъците,за да купим повече оръжия от сащ,които да подарим на Украйна!Нищо,че те после го препродават в Африка и близкия изток.
  • 49 Миндил,

    10 0 Отговор

    До коментар #47 от "😅😂😆.....":

    Ако ти се яде кренвирш,мога да ти дам...

    Коментиран от #50

  • 50 Руски....

    0 6 Отговор

    До коментар #49 от "Миндил,":

    Бо... К... Лу. К

    Коментиран от #52

  • 51 Механик

    4 0 Отговор
    "От няколко месеца украинските военни се отбраняват в Източна Украйна"
    Е как се отбраняват бе? Нали бяха в ПРОЛЕТНА контраатака?
    Аз четейки тука новините през лятото, бях останал с впечатление, че Зеленски е превзел Москва и вече е във Владивосток.
  • 52 Оли Гофрен

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Руски....":

    Признаваш,че си бокк лукк,но кво общо имаш с Русия не знам.
  • 53 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Руснаците са":

    Сигурно си се гледал в огледалото като си го писал.
  • 54 Мишел

    3 0 Отговор
    Видими резултати : На 21.01.2024 на Купянско направление на фронта украинската армия отстъпи на запад с бягство 13.5 кв.км..
    Предният ден в Авдеевка пак ВСУ отстъпи 4 кв.км.. Вчера ВСУ панически се изтеглиха от там с още 7 кв. км.
    При Часов яр руската армия напредва непрекъснато през последната украинска отбранителна линия там.
    Фронтът тръгна устойчиво на запад и няма как да бъде спрян - украинците нямат нито резервни отбранителни линии, нито резервна войска да ги заеме.
  • 55 Ветеран от протеста

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "САЩисан вие на поляна":

    Хобава новина,можем да я полеем.Ощене рано за малко питие,но едно хубаво кафе ще обърна по случая.
  • 56 Стършели

    0 0 Отговор
    Бахмут не беше ли на Изток Милене?
Новини по държави: