Отидете към основна версия

2 010 49

Зад решетките! 27 г. затвор за жената, убила с бомба военния блогър Татарски

  • даря трепова-
  • русия-
  • владлен татарски-
  • кремъл

Владлен Татарски беше убит от бомба, скрита в статуетка по негово подобие, която Даря Трепова му подари по време на разговор в кафене в Санкт Петербург

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Осъдиха на 27 години затвор младата рускиня, доставила бомбата, която избухна в ръцете на провоенния блогър Владлен Татарски и го уби на място, съобщава "Ройтерс".

26-годишната Даря Трепова беше осъдена от съд в Санкт Петербург по различни обвинения, включително тероризъм, във връзка със смъртта на блогъра.

Татарски беше убит от бомба, скрита в статуетка по негово подобие, която Трепова му подари по време на разговор в кафене в Санкт Петербург.

Самата Трепова обясни, че е смятала, че статуетката съдържа подслушвателно устройство, а не бомба.

По време на делото тя посочи, че е действала по нареждане на мъж в Украйна, когото познавала като "Гещалт" (на немски "Форма"), който ѝ изпращал пари и инструкции няколко месеца преди атентата в кафенето.

Веднага след атентата Русия обвини Украйна в организиране на убийството на Татарски. Той беше един от групата видни блогъри, изградили голяма онлайн аудитория в подкрепа на войната на Русия в Украйна, като понякога критикуват нейната тактика.

Високопоставени украински служители нито са поемали отговорност, нито са отричали да са замесени в смъртта на Татарски. Съветникът на президента Михайло Подоляк я определи като "вътрешен тероризъм".

Трепова заяви, че е изпълнила инструкциите на Гещалт, защото е предположила, че целта на подслушването на Татарски е да се разбере повече от това, което той знае за войната, на което тя се противопостави.

"Изпитвам голяма болка и срам, че моята лековерност и наивност доведоха до такива катастрофални последици. Не исках да нараня никого", увери тя пред съда по-рано тази седмица.

"Особено ме боли и ме е срам от това, че терористичен акт беше извършен със собствените ми ръце".

Защитата посочи, че Трепова също е била жертва, защото, като е седяла само на няколко метра от Татарски, е можело тя самата да бъде убита или ранена.

Обвинението твърди, че тя е знаела за бомбата и е "действала умишлено с цел дестабилизиране на Руската федерация и дискредитиране на специалната военна операция" - официалното наименование на военните усилия на Москва в Украйна.

Трепова обясни, че след като бомбата е избухнала, е изпаднала в паника. Въпреки че е знаела, че рискува да бъде арестувана, тя е пренебрегвала инструкциите на "Гещалт" да се отправи към летището и да хване полет.

Вместо това тя се обадила на съпруга си, който помолил негов приятел на име Дмитрий Касинцев да ѝ позволи да остане в апартамента му за през нощта. Там Трепова е арестувана на следващия ден.

Вчера Касинцев беше осъден на една година и девет месеца затвор за това, че ѝ е помогнал да се укрие, въпреки показанията на Трепова, че никога преди не го е срещала и той няма нищо общо с бомбата.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания