Last news in Fakti

25 Януари, 2024 20:40 2 890 73

Русия: Стоят с часове на студа, за да подкрепят Надеждин

  • борис надеждин-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин

Общинският депутат от Московска област Борис Надеждин беше издигнат за кандидат-президент на Русия от партията "Гражданска инициатива"

Русия: Стоят с часове на студа, за да подкрепят Надеждин - 1
Снимка: DW

Стотици хиляди хора в Русия стоят по близо час на опашка, за да се подпишат. Кандидатът срещу президента Путин набира огромна подкрепа. Растат и личните дарения за него. Кой е Борис Надеждин? Интервю на ДВ.

Общинският депутат от Московска област Борис Надеждин беше издигнат за кандидат-президент на Русия от партията "Гражданска инициатива". ДВ разговаря с него.

ДВ: Как върви събирането на подписи за Вашата номинация за кандидат-президент?

Борис Надеждин: Мащабите са огромни - събираме подписи в 200 града в 65 области на Русия и в 30 чужди държави. Без никакво съмнение ще съберем необходимия брой подписи. Мисля, че най-късно на 26 януари ще сме готови и ще пристъпим към внасянето на подписката. Всичко трябва да се провери най-щателно преди това. Затруднявам се да дам точна цифра, но очевидно ще имаме доста над необходимите 100 000 подписа.

ДВ: А очаквате ли провокации?

Борис Надеждин: Да, за съжаление, подготвяме се и за това. Разбира се, ние сме организирали охрана и държим листовете с подписите в тайни жилища. Даваме си сметка, че това е единственият начин да ме спрат. Щом предадем тези подписи вече ще бъде невъзможно да откажат регистрацията ми.

ДВ: Подкрепиха ви много представители на опозицията, включително и такива, напуснали страната. Те често спорят помежду си и не могат да постигнат съгласие, но тук излязоха като един във Ваша подкрепа. По чия инициатива беше издигната Вашата кандидатура?

Борис Надеждин: Абсолютно по тяхна инициатива. Всъщност от всички известни хора, които ме подкрепиха, аз лично познавам само Михаил Ходорковски. Но и с него не съм се виждал, след като излезе от затвора, където прекара 10 години. Не съм молил абсолютно никого за това, не съм искал никаква подкрепа. Очевидно го правят безусловно.

ДВ: И не са Ви поставяли никакви условия?

Борис Надеждин: Не съм го измислил аз, казват го руските закони: че кандидатът (за президент - бел. ред.) не може да приема никаква подкрепа от чужбина - нито финансова, нито организационна, камо ли пък от "чуждестранни агенти". Руските закони им забраняват да водят кампания под каквато и да е форма. Как ли бих могъл да искам подкрепа от "чуждестранни агенти", но съм им благодарен.

ДВ: Да не се окаже, че Ви пречи тяхната подкрепа?

Борис Надеждин: Не. Още веднъж Ви казвам, че не съм общувал нито с Ходорковски, нито с някой друг. Не съм ги молил за пари или подкрепа, не съм искал нищо. Но съм благодарен на всеки гражданин на Русия, който ме е подкрепил в рамките на закона.

ДВ: Какво ще стане, ако на фона на масовата подкрепа за вашата кандидатура - говоря за опашките от хора, желаещи да се подпишат - властите все пак решат да не Ви регистрират? Знаем, че могат да го направят.

Борис Надеждин: Не виждам как биха могли. Нашата кампания, моята номинация и подкрепата за мен са абсолютно уникални за всичките над 30 години, през които в Русия се провеждат президентски избори. Има две обстоятелства, които просто никога не са се случвали преди. Едното е, че никога досега не е имало кампания на кандидат за президент, основаваща се изцяло на дарения, на заплатите на обикновените хора. Държавата не дава пари за това, както прави с политическите партии. Не ми плащат пари някакви фондации, които превеждат огромни средства на Владимир Путин, или фондации по регионите. Получавам пари от десетки хиляди обикновени хора. Вчера 3 772 души ми преведоха пари – между 100 и 1000 рубли. Използвам тези пари за кампанията си.

ДВ: Тоест Вие смятате, че сте кандидатът, който олицетворява алтернативата?

Борис Надеждин: Да, разбира се. Има и друго: преди избори в Русия винаги са се събирали подписи – от 1990-те години до днес. Но никога не е било това – хиляди да стоят часове наред на опашка в студа, за да се подпишат. Това означава, че сегашната кампания вече следва някакъв абсолютно невероятен сценарий, който наистина никой не е очаквал.

ДВ: Но какво ще стане, ако Кремъл реши, че не му харесва да има такъв непредвидим сценарий?

Борис Надеждин: Трябвало е да ме спрат много по-рано. Като Екатерина Дунцова, на която не ѝ беше позволено да събира подписи. Но сега какво да правят с мен? Няма други кандидати, за които хората да се подписват на опашки в студа. Да, подписи събират и други, твърди се дори, че и за Путин се подписвали и че бил събрал над един милион подписа вече. Но никой не е видял опашки от хора, които да се подписват за Путин. Имаше някакви щандове в търговските центрове, губернатори се снимаха край тях, а после качваха снимките в „Телеграм“ и „ВКонтакте“. Но опашки нямаше.

ДВ: А не се ли опасявате, че Кремъл може да Ви използва само за изпускане на пара в обществото?

Борис Надеждин: Не знам, аз не общувам с президентската администрация, а само с Централната избирателна комисия. Не знам какво става в Кремъл, какво мислят там. Мога да кажа със сигурност само едно: моята номинация е моя лична инициатива, която се подкрепя от милиони. Никой не ми е казал: "Борис Борисович, ние решихме Вие да се кандидатирате за президент.“

ДВ: Бяхте доста критикуван за това, че се появявате в различни токшоута по държавната телевизия в качеството си на представител на опозицията. Нямате ли усещането, че Кремъл просто е решил да Ви използва?

Борис Надеждин: Пак казвам, че нямам представа какво мислят за мен политическите технолози на Кремъл. Единственото, което виждам, е, че съм сериозно предизвикателство за тях. Че съм единственият кандидат, откакто се провеждат избори в Русия, за когото хора в цялата страна стоят на студа, за да го подкрепят с подписите си.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче Зеле

    39 33 Отговор
    Надявай се. И после реви. Пхахаха.
    Пускай партенки и ги опровергавай.

    Коментиран от #3, #27

  • 2 реру

    43 34 Отговор
    "Стотици хиляди хора в Русия стоят по близо час на опашка, за да се подпишат..."


    На други места пък организаторите май спят от скука...

  • 3 Тея

    45 22 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Зеле":

    Така лъжат западналите данъкоплатци и после викат, Путин ни подлъга и излъга.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПО ТОЧНО

    37 25 Отговор
    ВМЕРИсАНОТО ЗЕЛЕ НЕ СЕ УМОРИ ДА ФАНЪАЗИРА.....
  • 6 Бог да го пази

    38 28 Отговор
    Надеждин, президент на Русия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вместо

    53 24 Отговор
    Да пишете на зелето глупостите, пишете какво става в Тексас. От вчера щатът отказа да изпълнява разпореждания на федералното правителство, националната гвардия пое границата и изгони федералните. Губернаторът обвини Вашингтон, че не изпълнява договорът между щата и централното правителство. Днес още няколко щати обявиха че подкрепят Тексас на 100%.
    Не е ли важна новина според вас?
  • 9 В.В.П.

    22 16 Отговор
    Значи е обратното...Ахаха ..Путин е бог!!..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В.В.П.

    33 33 Отговор
    Западът е лъжа и лицемерие ..Отрепки.

    Коментиран от #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    19 31 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗

    Коментиран от #50

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В.В.П

    32 26 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 530 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 мдаааа

    22 25 Отговор
    Само Надеждин има шанс да върне на русия надеждата ...

    Коментиран от #30

  • 19 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    19 29 Отговор
    20:1 – такова е съотношението на руските спрямо украинските жертви при Авдеевка според твърдение на политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Рьопке коментира темата, че съотношението е "дори по-добро, отколкото при Бахмут". Въпреки това обаче, руснаците не се спират и на руското военно командване изобщо не му пука за живота на руските войници – имат достатъчно пушечно месо, хвърлят го и ще го хвърлят.
    Рьопке визуализира разказаното в профила си в Twitter със снимка от видео, показващо обстрел с дронове по руски бронирани машини, като пред една от тях се виждат редици с чували с трупове. Кадрите са от Авдеевка. Рьопке добавя: При някои руски атаки към Водяне и Северно (южния фланг на Авдеевка), руснаците загубиха 100 души срещу 0 от украинска страна. ВИДЕОТО (18+), от което е взето снимката, не е за хора със слаби нерви.
  • 20 Малееее

    33 7 Отговор
    Пропагандата дъни ефира.

    Коментиран от #45, #63

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Смърдиии

    29 13 Отговор
    Този сайт още ли е Факти или вече е DW? Отвратително е за колко глупави, като американци, ни имат!
  • 23 Реалист

    30 11 Отговор
    ЦРУ Веле ги изгониха от Руската Федерация още през 2022г заради дезинформация

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 17 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    1 200 000 красная армеа, 400 000 могилизирани септември 2022, още 450 000 доброволци се похвали ботокса и церозния дима каза преди 3 месеца, че на ден има нови 1500-2000 доброволци, готвача прибра в чувала 200 000 затворника, ти ги смятай! А тепърва след изборите идва пълната могилизация, само каабев на дворците и яхтите да са ок, а ти лежи у тинята и чакай копейки от оная пияната!
  • 26 Русия

    18 10 Отговор
    Стоят с часове на студа, за да подкрепят Надеждин. Свикват, защото
    после ще ги закарат на още по голям студ. В Сибир.
  • 27 Този вдъхва доверие...

    19 18 Отговор

    До коментар #1 от "Дойче Зеле":

    Ще го прецакат пyтлеpастите долни...

    Коментиран от #31

  • 28 В.В.П.

    13 9 Отговор
    Много е гадно да си Окроп..
  • 29 Пръц

    8 8 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    А бе това копи пейс ли е ?Пишеш. го всеки път
  • 30 мъдаааа

    18 3 Отговор

    До коментар #18 от "мдаааа":

    Не четеш ли, бил шоумен, редовен участник във всяко токшоу. При нас шоумени издигнаха един шнорхел за премиер.

    Коментиран от #61

  • 31 Този е истински руснак!

    13 17 Отговор

    До коментар #27 от "Този вдъхва доверие...":

    За разлика от ментето в Кремъл...

    Коментиран от #59

  • 32 Ами

    18 7 Отговор
    Разбира се , че етака. След като германското зеле го казва значи е истина.
  • 33 Въпрос

    21 9 Отговор
    А познайте от първия път какво ще пише DW когато Путин спечели с 85% ?
  • 34 ПУТИН

    18 1 Отговор
    ЩЕ ГО ПОКАНИ НА ЧАЙ. НА МАСА ДО ПРОЗОРЕЦА НА 8 ЕТАЖ.
  • 35 розово

    14 12 Отговор

    До коментар #11 от "В.В.П.":

    Ще се моля на Господ и на Аллах ти и твоето семейство да живеете в режим на управление тип Путин.Дано такова управление няма в България..

    Коментиран от #42, #44, #49

  • 36 Иванушка 🇷🇺

    15 8 Отговор
    Господ да не дава това пpace да стане президент на каквото и било освен будка на пазач. Кошмар 😆👎
  • 37 Рашън ЛайдиБой

    14 7 Отговор
    Текат вече залозите кога ще изпие
    Новичока .

    Надеждин. може да последва и съдбата на Борис Немцов.

    Варианти много

    Коментиран от #47

  • 38 В.В.П.

    5 6 Отговор
    Тоя каиш не може събра 0,00000002%. Не чее грозен ..Ахаха..

    Коментиран от #72

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 В.В.П.

    10 11 Отговор
    Слава РОССИЯ!!.Путин е бог..!!...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Верно ли

    10 4 Отговор

    До коментар #35 от "розово":

    Може и на Буда да се помолиш, а някои от нас са живели и в такъв "режим на управление" :))) Ама вие розовите как бихте живяли в следващ режим не ми се мисли!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Акула

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Малееее":

    Факт
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Акула

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Да Живее Бг Народ

    Коментиран от #53

  • 49 Чоко.

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "розово":

    Помоли се на ууйиия ми..Ще те разбере..!!.
  • 50 Гост

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    а Зеленски а Той да не е Цвете
  • 51 Сатана Z

    9 6 Отговор
    Борис Надеждин е Руският вариант за кандидат президент като Цецка Цачева .
    Ама,лаф да става.

    Коментиран от #52

  • 52 Чоко.

    2 7 Отговор

    До коментар #51 от "Сатана Z":

    Хахахаха....200 км опашка ,повече от Мавзолея...на Бащата на Окраина ..
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Перо

    7 5 Отговор
    Поредният Горбачов и Елцин! Народът няма да му се върже! После отново джендърията на чичко Шорош ще правят протести, ще тиражират фалшифицирани избори, ползване на служебно положение, правителствени превилегии, шантажиране на медиите и т.н. Нещо подобно на уйдурмите с Вучич в Сърбия!
  • 55 ЛЪЖА

    4 6 Отговор
    И мръсна пропаганда!
    Не вярвайте на факти!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Реру

    9 4 Отговор

    До коментар #14 от "ТаУмВзе":

    Пейсател,вярваш ли си?1 Контрнасира върви ,Украйна побеждава,цял свят е с нея,Америка Дава пари безчет,ЕС Има и Дава оръжие безкрай,руснаците нямат яйца,домати ,ракети,украинците тичат към фронта,загинали са 1млрд руснаци и трима украинци,Байдън ще е президент 125г и не си е загубил акъла и паметта,БГ е най богата в ЕС ,немската промишленост строи заводи в БГ ,не в Китай и САЩ,построиха американска Аец за 10млрд евро,руския флот е изгоден от Крим,Зеленски си пие кафето в Крим,санкциите работят ,долара е 200 рубли,Русия няма приятели и съюзници,в БГ всички карат нови коли,населението получава пари от Европа и яде и пие и се множи,руснаците мръзнат,Наполеон и Хитлер не са победени,те са замръзнали,българите нямат нищо общо с руснаците,България е освободена от украинци
  • 58 Мммммм

    10 4 Отговор
    Руската надежда е в Надеждин.
  • 59 Хахахаха

    6 8 Отговор

    До коментар #31 от "Този е истински руснак!":

    Що така? Копейките казаха-всички били за путина.
  • 60 9689

    0 1 Отговор
    И аз участвах,бяха около 150 милиона.
  • 61 мдаааа

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "мъдаааа":

    Чета бе , гледам и Симонян , Соловьов , Скабеева ... Ти гледаш ли ги тия шоу.диоти ?! 🤭😁
  • 62 да питам

    4 0 Отговор
    Абе къде е Малинов ? Има ли - LIVE .. 🤭
  • 63 малиии

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Малееее":

    Коя пропаганда ?!🤭😁 Не разбираш , русия сама се вкара в капана , на имперските амбиции ..🤫
  • 64 да да да

    2 3 Отговор
    Верваме ти, путин ще те остави ей така да си развяваш каскета....верваме ти.
  • 65 тоя

    4 4 Отговор
    ако е опзиция, аз съм трамвай.....по смешен не можаха ли да искарат....

    Коментиран от #67

  • 66 Двеле

    5 3 Отговор
    Къде ги събират тез подписи за таз хавлия?
    Кажете,че да си обърша нещо с нея
    В Московия съм ,дайте ми адрес,бе джанъм или пак пропаганда и то евтина.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 бай Тошо

    0 6 Отговор
    Борис Надеждин: "Мащабите са огромни - събираме подписи в 200 града в 65 области на Русия и в 30 чужди държави. "
    И всичко това за събиране на некви 100 хиляди подписа в държава с размерите на Русия???
    За референдума против еврото събрахме 600 хиляди.

    Коментиран от #70

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 фашистки рашастан в изолация

    3 2 Отговор

    До коментар #68 от "бай Тошо":

    Събрали сте дръжки.Сто хиляди подписа се падаха на човек.
  • 71 Р.К.И.

    5 0 Отговор
    Задължително трябва да вземат позиция двамата двигатели на опозицията - Навални и Каспаров.
  • 72 Р.К.И.

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "В.В.П.":

    Тогава защо ви е страх от него. Такива писаници са от страх. Изобще не знам докъде ще стигне, но човекът си има правото да се кандидатира, вие защо истеризирате.
  • 73 боги

    2 5 Отговор
    Където е намесено DW, работата мирише на цру и ми6
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания