Отидете към основна версия

7 210 252

Ново оръжие може да промени сериозно ситуацията на фронта! Украинската армия получи първа пратка със страховити наземни бомби

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • бомба-
  • бойна авиация-
  • ракети

Руското министерство на отбраната на няколко пъти съобщи, че е прехванало GLSDB, от Белия дом коментираха новината бегло - не потвърдиха, но и не отрекоха

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Киев ще получи още един модел оръжие от Запада. За разлика от предишните, това ще бъде доставено, както се казва, направо от полигона - то все още не е използвано никъде. Това ново оръжие може да промени ситуацията на фронта, пише РИА Новости.

Първа партида

Всъщност нито един от видовете западни оръжия, доставени на въоръжените сили на Украйна, не е бил използван преди това в битка с толкова оборудвана армия, колкото руската. В Близкия изток, Африка и Афганистан всички противници бяха значително по-слаби.

И някои модели се показаха в реални битки едва в Украйна: например словашкото самоходно оръдие Zuzana, полското самоходно оръдие Krab, полският танк PT-91 Twardy, шведският Strv 122 (модификация на Leopard 2). Сега към тях ще се добави още един дебютант. Освен това украинските въоръжени сили ще бъдат първите в света, които ще се въоръжат с него.

Според американското издание Politico Киев тази седмица е получил първата партида GLSDB - Ground-Launched Small Diameter Bomb (наземна бомба с малък диаметър). Тази информация беше потвърдена от Пентагона.

Доставките бяха обявени през февруари 2023 г., но през цялото това време оръжията все още се тестваха. Очевидно не само на полигоните. Руското министерство на отбраната на няколко пъти съобщи, че е прехванало GLSDB. От Белия дом коментираха това бегло - не потвърдиха, но и не отрекоха. Също така информация за възможното използване на нови бомби периодично изтича в украинските телеграм канали.

Хибрид между бомба и снаряд

Боеприпасите са разработени от корпорациите Boeing и Saab. Идеята е оригинална и проста.

По същество 110-килограмовата авиационна бомба GBU-39 беше свързана с ракета M26, което позволяваше да бъде изстреляна от земята от HIMARS и M270 MLRS. Освен това има собствен стартер, който прилича на транспортен контейнер. Когато реактивният двигател на снаряда изстреля бомбата на достатъчна височина, тя се "откачва“ и лети към целта.

Първите тестове се проведоха през 2015 г. През 2017 г. по време на изпитателен пуск боеприпасът порази движеща се цел на разстояние 100 километра. През 2019 г. разстоянието беше увеличено на 130.

Според разработчиците бомбата е способна да унищожава цели на разстояние до 150 километра, с точност до метър. Тя има крила, които ѝ позволяват да се плъзга и да променя траекторията си във въздуха. Твърди се, че боеприпасите могат да заобикалят естествени препятствия и действително да влизат от тила.

И това е основната характеристика, казва американският военен колумнист на списание Forbes Дейвид Акс. "GLSDB няма да бъдат най-мощните и далекобойни боеприпаси в Украйна, отбелязва той. "Украинските въоръжени сили разполагат с крилати ракети с въздушно базиране Storm Shadow и SCALP-EG с обсег на действие над 300 километра, както и ракети M39, които при изстрелване от HIMARS или M270 летят 160 километра Това, което отличава GLSDB, е обратната му маневра: когато конвенционална ракета, дори и управляема, се движи по проста балистична траектория, боеприпаси с отделяща се SDB могат да бъдат разположени за атака "на обратен наклон“, тоест да удари цел, скрита зад хълм или в градски райони.

Удобно решение за Вашингтон

Сред предимствата е сравнително ниската цена. Една бомба GBU 39, според Defense News, струва около 40 хиляди долара. А в американските складове има много снаряди М26, чието производство беше спряно през 2001 г. Така че няма недостиг на компоненти.

Най-вероятно по този начин съюзниците на Киев се опитват да решат проблема с глада за боеприпаси.

Според западни медии Москва превъзхожда петкратно Киев по отношение на потреблението на артилерийски боеприпаси - десет хиляди срещу две хиляди на ден. Както отбелязва The Wall Street Journal, украинските въоръжени сили се нуждаят от около 200 хиляди снаряда на месец. Съединените щати са в състояние да дадат само 28 хиляди.

Европа също не се справя. През март 2023 г. ЕС си постави амбициозна цел: да изпрати един милион снаряда в Киев в рамките на една година. Според Bloomberg само 60 процента от плана е изпълнен.

Подобна надпревара със снаряди се отразява и на цената на боеприпасите - в Съединените щати стандартните 155-мм боеприпаси са се увеличили четири пъти от февруари 2022 г., от 00 на 00.А цената на снарядите за шведската артилерийска установка Archer се е увеличила осем пъти.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: