Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Февруари, 2024 21:21 7 171 252

Ново оръжие може да промени сериозно ситуацията на фронта! Украинската армия получи първа пратка със страховити наземни бомби

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • бомба-
  • бойна авиация-
  • ракети

Руското министерство на отбраната на няколко пъти съобщи, че е прехванало GLSDB, от Белия дом коментираха новината бегло - не потвърдиха, но и не отрекоха

Ново оръжие може да промени сериозно ситуацията на фронта! Украинската армия получи първа пратка със страховити наземни бомби - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Киев ще получи още един модел оръжие от Запада. За разлика от предишните, това ще бъде доставено, както се казва, направо от полигона - то все още не е използвано никъде. Това ново оръжие може да промени ситуацията на фронта, пише РИА Новости.

Първа партида

Всъщност нито един от видовете западни оръжия, доставени на въоръжените сили на Украйна, не е бил използван преди това в битка с толкова оборудвана армия, колкото руската. В Близкия изток, Африка и Афганистан всички противници бяха значително по-слаби.

И някои модели се показаха в реални битки едва в Украйна: например словашкото самоходно оръдие Zuzana, полското самоходно оръдие Krab, полският танк PT-91 Twardy, шведският Strv 122 (модификация на Leopard 2). Сега към тях ще се добави още един дебютант. Освен това украинските въоръжени сили ще бъдат първите в света, които ще се въоръжат с него.

Според американското издание Politico Киев тази седмица е получил първата партида GLSDB - Ground-Launched Small Diameter Bomb (наземна бомба с малък диаметър). Тази информация беше потвърдена от Пентагона.

Доставките бяха обявени през февруари 2023 г., но през цялото това време оръжията все още се тестваха. Очевидно не само на полигоните. Руското министерство на отбраната на няколко пъти съобщи, че е прехванало GLSDB. От Белия дом коментираха това бегло - не потвърдиха, но и не отрекоха. Също така информация за възможното използване на нови бомби периодично изтича в украинските телеграм канали.

Хибрид между бомба и снаряд

Боеприпасите са разработени от корпорациите Boeing и Saab. Идеята е оригинална и проста.

По същество 110-килограмовата авиационна бомба GBU-39 беше свързана с ракета M26, което позволяваше да бъде изстреляна от земята от HIMARS и M270 MLRS. Освен това има собствен стартер, който прилича на транспортен контейнер. Когато реактивният двигател на снаряда изстреля бомбата на достатъчна височина, тя се "откачва“ и лети към целта.

Първите тестове се проведоха през 2015 г. През 2017 г. по време на изпитателен пуск боеприпасът порази движеща се цел на разстояние 100 километра. През 2019 г. разстоянието беше увеличено на 130.

Според разработчиците бомбата е способна да унищожава цели на разстояние до 150 километра, с точност до метър. Тя има крила, които ѝ позволяват да се плъзга и да променя траекторията си във въздуха. Твърди се, че боеприпасите могат да заобикалят естествени препятствия и действително да влизат от тила.

И това е основната характеристика, казва американският военен колумнист на списание Forbes Дейвид Акс. "GLSDB няма да бъдат най-мощните и далекобойни боеприпаси в Украйна, отбелязва той. "Украинските въоръжени сили разполагат с крилати ракети с въздушно базиране Storm Shadow и SCALP-EG с обсег на действие над 300 километра, както и ракети M39, които при изстрелване от HIMARS или M270 летят 160 километра Това, което отличава GLSDB, е обратната му маневра: когато конвенционална ракета, дори и управляема, се движи по проста балистична траектория, боеприпаси с отделяща се SDB могат да бъдат разположени за атака "на обратен наклон“, тоест да удари цел, скрита зад хълм или в градски райони.

Удобно решение за Вашингтон

Сред предимствата е сравнително ниската цена. Една бомба GBU 39, според Defense News, струва около 40 хиляди долара. А в американските складове има много снаряди М26, чието производство беше спряно през 2001 г. Така че няма недостиг на компоненти.

Най-вероятно по този начин съюзниците на Киев се опитват да решат проблема с глада за боеприпаси.

Според западни медии Москва превъзхожда петкратно Киев по отношение на потреблението на артилерийски боеприпаси - десет хиляди срещу две хиляди на ден. Както отбелязва The Wall Street Journal, украинските въоръжени сили се нуждаят от около 200 хиляди снаряда на месец. Съединените щати са в състояние да дадат само 28 хиляди.

Европа също не се справя. През март 2023 г. ЕС си постави амбициозна цел: да изпрати един милион снаряда в Киев в рамките на една година. Според Bloomberg само 60 процента от плана е изпълнен.

Подобна надпревара със снаряди се отразява и на цената на боеприпасите - в Съединените щати стандартните 155-мм боеприпаси са се увеличили четири пъти от февруари 2022 г., от 00 на 00.А цената на снарядите за шведската артилерийска установка Archer се е увеличила осем пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БЪЛГАРИН

    72 125 Отговор
    Дойдоха и далекобойните ракети с обсег 500 км. Ще има изгорени живи още стотици хиляди руски орки

    Коментиран от #67

  • 3 Само жалка пропаганда

    108 51 Отговор
    за да се обслужат американските интриги за война до последният украинец!

    Коментиран от #207

  • 4 Сатана Z

    61 112 Отговор
    Украйна унищожи Руската авиация и потопи руския флот! Нещо ужасно е

    Коментиран от #8

  • 5 Браво

    62 113 Отговор
    Европа и САЩ срещу фашизма!

    Както е било през ВСВ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Още руски

    40 79 Отговор
    кюфтeтa, за украинските вълци и чакали.
  • 8 ТаУмВзе

    57 94 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Преди войната никой не е предполагал че русия е толкова слаба, жалка и безпомощна...

    Коментиран от #246

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Германия като им даде

    39 75 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Тауруса, вече и в бункера на хаяско няма да е безопасно.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 И днес бе хубав прекрасен ден

    47 95 Отговор
    В Белбек и Гвардейское
    - Поражението на летището в Белбек е потвърдено от командира на ВВС на ВСУ. Руските ТГ канали пишат, че в резултат на ракетните удари по Крим руските въоръжени сили са загубили 3 самолета и над 20 военни".
    - Минус два Су-27 и един Су-30! 12 загинали военни на Путин и още над 10 ранени.
    - Близо до Гвардейское ракети удариха тренировъчен лагер на специалните сили. Убити са 9 бойци от елитното ГРУ, а 7 са ранени. Други източници твърдят за унищожена радиолокационна станция.
    Молодци!!!! Бум чакалака бум чака. И още не са получили истинските дълекобойни фърчила и топчета укрите...Токава вижте какво ще става с орките.....:-))))))

    Коментиран от #26, #31

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 УжАсен

    35 64 Отговор

    До коментар #15 от "Потресаващо в Авдеевско направление":

    До къде стигна пародията рашистка армия "могучая" и "парадная" 😂🤣😅😆😁😄😃😀
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 джони инглиш

    76 33 Отговор
    Той и Хитлер така , както мъничкото наркоманче зеленски разчиташе на вундервафе / оръжие чудо/ и видяхме , как завърши. Сега за зеленото наркоманче залагат на отрова, шиш за лед или свръхдоза. Залозите се покачват ежедневно . ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 az #СВО

    57 12 Отговор
    Пак ли "вундервафе"?
    Поредното...
  • 21 Смех

    72 21 Отговор
    То не бяха леопарди, то не бяха лъвове, тигрици и сенки удрачки

    Коментиран от #118

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да западнато

    69 26 Отговор
    чудо оръжие днес пак са го унищожили в няколко десетки броя. Шведски радар, немска зенита 2бр.,американска 777 установка няколко броя, полски Краб отишъл вече за скрап и още десетки супер пупер западна скрап за завода Азов, който набира обороти. Да не пропуснем още около 20% завзети от Авдеевка, както и едни между 800 и 900 укъра с билет към Бандера.

    Коментиран от #32

  • 24 От изказването ти се вижда

    39 12 Отговор

    До коментар #13 от "За да не умират украинци":

    че ти не си човек! Липсатана ценностна система, го потвържди!

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахахаха

    31 39 Отговор

    До коментар #12 от "И днес бе хубав прекрасен ден":

    Така е. Също и кораба ИВАНОВЕЦ беше потопен днес до Крим. Нещо във Факти прескачат новината.

    Коментиран от #51

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Грантомет

    49 12 Отговор
    да припомняме ли? -Леопардите, леопардите идат! После -Ефките, ефките ще разкажат играта на Русия! Сега какво е? Континиум трансфункшонер?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ценностна система?

    23 46 Отговор

    До коментар #24 от "От изказването ти се вижда":

    Щом ти пука за убийци влезли в чужда къща и убиващи и обиращи живущите там, и си си толкова милосърден ти пожелавам в твоята къща да влязат подобни.
    Aмuн!

    Коментиран от #42, #48, #55, #60, #222, #245

  • 34 ТаУмВзе

    27 48 Отговор
    Щатски ракети трепят руски момчета...лее се руска кръв...за КЕФА на един сатрап - жужак Путя....

    Коментиран от #49, #56

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Путин хубаво ви прави

    42 8 Отговор

    До коментар #13 от "За да не умират украинци":

    Ей това е нацизъм. После ревете като магарета.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Санитаря от психото

    26 5 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Цацата, която се е взела на сериозно. Това си ти. Бууу ха ха!!! А това за ромския ти произход, ще го премълча.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 един

    13 22 Отговор
    Залужни вероятно за това казва,"готови сме да победим врага"!Според това което прочетох,много опасен снаряд!

    Коментиран от #45

  • 41 Потресаващото е

    24 15 Отговор

    До коментар #15 от "Потресаващо в Авдеевско направление":

    че това бе първото 15% завземане на Авдеевка и това е от миналата седмица, а прясно от днес още 20% са прибавени от Авдеевка. От показаните кадри на военкорите добре се виждат нещата, а канализацията е добре обмислен план, който сработи чудесно и дори донесе 40 украински сънени военно пленника.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Трай Кирчо

    16 6 Отговор

    До коментар #39 от "Офффф":

    бегай на парапета.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Амин

    6 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ценностна система?":

    От твойта уста на твойта глава!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мишел

    24 15 Отговор
    Всичко е било дезинформация! Че уж ЕС и САЩ спирали военната помощ за Украйна а им пратили нови изтребители и ракети -
    Журналистът-изследовател OSINTtechnical публикува нова снимка на фронтовия бомбардировач Су-24М от ВВС на Въоръжените сили на Украйна с окачена крилата ракета SCALP-EG.
    На ракетата има надпис: "De Paris avec amour, rachysty, allez en enfer“ ("От Париж с любов, рашисти, отивайте в ада“), се казва в съобщение, публикувано в социалната мрежа X.

    Коментиран от #62, #229

  • 51 хухухуху

    17 19 Отговор

    До коментар #26 от "Хахахаха":

    куде е окруинцкоят флот?? Последните надуваеми лодки потънали край селце Кринки. Стотоци. хиляди спецове на зелепутски зеленчен ранят раците
  • 52 Сократ

    27 18 Отговор
    Да разбираме ли, че терористичните акции на укрите ще продължават? Като не могат да постигнат нищо на фронта, укрите продължават да обстрелват цивилни. Типична американска тактика.

    Коментиран от #63

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Човек с ценностна система

    11 6 Отговор

    До коментар #33 от "Ценностна система?":

    не приема живота на хората, като чушки и домати! За теб жалко! И за родителите ти! Пълен провал! Затова ставаш за опростачване!

    Коментиран от #66, #111

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Шшш

    17 23 Отговор

    До коментар #27 от "Ксаниба":

    Ти за тез неща не се кахъри. Фашистка Рашка ща плаща сметката и то поне три поколения. Виж нацистка Германия ако не вярваш
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Да, но територията им ще

    20 9 Отговор

    До коментар #52 от "Сократ":

    намалява в геометрична прогпесия, докато накрая няма да имат такава от където да правят укро-нато теростичните си атаки.

    Коментиран от #77

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Абе тук се сравнява

    22 10 Отговор
    само броя на ракети и снаряди. Ами броя на хората които трябва да пуцат с тях?
    Или НАТО и хора ще внася?
    Както французите направиха!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Руснака

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    Да неси жив да видиш....
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Наистина никой...

    17 24 Отговор
    Преди войната никой не е предполагал че Русия е толкова слаба,жалка и безпомощна! Посланика на САЩ тогава Херо Мостафа каза че КОВИД-19 за 3 години е взел жертви 500 хиляди човека в САЩ повече от всички войни които е водила досега в историята си- 498 хиляди! Първата,втората световна ,Корейската и Виетнамската войни! А за няма 2 години Русия даде толкова жертви в Украйна колкото САЩ в цялата си история! Амин

    Коментиран от #75

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ТрампЛин

    9 17 Отговор
    Я и аз като някой луд русофил да се изокам🤣🤣🤣 Слава на САЩ! Слава на Икрайна!! 😂🤣🤣🤣

    Коментиран от #94

  • 74 ДюДю

    14 5 Отговор
    Накрая ще получите "Новите физични принципи".... Ръчкат русите да анихилират всичко, че да има какво да възстановяват.... А Путин още не им дава поле за възстановяване....
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Ксаниба

    7 9 Отговор
    а може и да неможе... Асдеевка падна, 10 години бе бандеровска, а ето че вчвеа само 6 бр Коалиция СВ и край.
  • 81 Изумен

    16 19 Отговор
    Жужето и пияния медвед скоро не са плашили с ядрена война! Откакто преди време във вестник "Гардиан" излезе статия че на първата западна балистична ракета с ядрени бойни глави ще вържат дъщерите ,зетьовете и внуците на Путя които живеят в скъпи имения в Швейцария за да бъде леталния им край на родна земя!

    Коментиран от #92

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Ксаниба

    20 23 Отговор
    В 21 век една първобитна държава живееща още в средновековието със жизнен стандарт по нисък от племето Бантут в Камерун (Русия) нападна една независима страна (Украйна) защото завидя за покачващия се стандарт на Украинския народ! Като си помисли че за няколко дни ще я завладее и ще граби и нейните природни ресурси! За радост Украинския народ не се поддаде,излезе и започна да ликвидира агресора! Целия свободен и демократичен свят е с Украинския народ и президент Зеленски!
    Слава на Украйна!

    Коментиран от #90, #100

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Как ще плашат повече...

    16 12 Отговор

    До коментар #81 от "Изумен":

    Путин 22 години заедно с олигарсите си краде като oткачен,само яхтите му струват 58 милиарда отделни имения ,къщи коли,кеш и всичко да е на вятъра като вържат семейството му за първата западна ядрена ракета ли? Затова ли е грабил ? За разлика от нашите съдрани копейки в олющените панелки вмириcани на манджа и с жени пaцyлaни ,Путя жужака има какво да губи!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Ако българските турскоговорящи

    5 5 Отговор

    До коментар #60 от "Амин":

    в родопите решат да отцепват парче от България, подкрепяни и подстрекавани от Турция, и те ще получат същото по манерките.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Щастлив

    10 10 Отговор
    Украйна продължава да демилитаризира и денацифицира руските фашисти а въпросните още стоят пред Селото на 18 км.от границата си хехе : )))

    Коментиран от #99, #102

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Копейкаджия

    11 7 Отговор

    До коментар #97 от "Щастлив":

    Наистина ли? Аз чакам русите на Дунава а те 10 години са пред Авдиевка на 18 км.от границата а от втория по големина град в Украйна -Харков на 28 км.от границата ги чувализираха и прогониха :))))

    Коментиран от #107

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 И РФ е на толкова.

    5 8 Отговор

    До коментар #100 от "Ксаниба":

    Украйна е създадена август 1991-ва, а РФ декември 1991-ва.

    Коментиран от #112, #117

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Туй го

    9 2 Отговор

    До коментар #76 от "Отново танцувам":

    Пишеш от един несец. Смени поне даннитеин фактите. Хахаха Танцувйй на у....ми, измисленяк
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Продължаваш.....

    4 4 Отговор

    До коментар #55 от "Човек с ценностна система":

    Тогава ти пожелавам убийци да влязат в къщите на цялата ви рода.
    Амuн!

    Коментиран от #114

  • 112 Ти ако си смениш утре името

    5 4 Отговор

    До коментар #106 от "И РФ е на толкова.":

    пеленаче ли ще станеш? С тия междуушия, ко няма да ви пазарят НПО-тата на САЩ кът зарзавати!

    Коментиран от #127, #128

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Не пожелавай

    4 1 Отговор

    До коментар #111 от "Продължаваш.....":

    това което не искаш да ти се случи! Но нещо без ценностна система, няма откъде да знае!

    Коментиран от #125

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Ксаниба

    2 4 Отговор

    До коментар #106 от "И РФ е на толкова.":

    и баба ти толкова, за това папак и л апй
  • 118 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #21 от "Смех":

    Непобедимая и легендарная вкарва в боя Т-55!
    Украинците в шок, не знаят как да воюват с антики...
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Залужни при бандеро

    3 5 Отговор

    До коментар #116 от "Оффф":

    отегчено си, плювай в пазвата малко, - че се задави666
  • 121 Природата е свършила тази работа

    3 4 Отговор

    До коментар #113 от "Костадин Костадинов":

    Иначе НПО-тата нямаше отде да си пазаруват зарзават, да се излага по форумите!

    Коментиран от #134

  • 122 Българин

    8 6 Отговор

    До коментар #64 от "Бесен-_ Язовец":

    Няма и да ги пусне, щото ги няма!
    Обаче крепостното месо гори ката ден-990 ушанки при Кобзон само днес!
  • 123 Големи топки

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Валентине пак се наака
  • 124 Артилерист

    16 7 Отговор
    Американците и западняците си изпразниха складовете със стари оръжия, но заминаващи за Киев като супер нови. Даже вижте как обясняват НОВОСТТА им: ЗАЩОТО СЕГА ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ИЗПОЛЗВАЛИ СРЕЩУ АРМИЯ КАТО РУСКАТА!!! С това в никакъв случай не подценявам способността на американците и богатите западни страни от глутницата, която ги следва, да произведат ефективни оръжия. Само дето доста преиграват с пропагандата им. Например с Ф-35. Или нещо като цената на снарядите, която скочила от "00 на 00",както го пише в статията. Истината е, че стари или нови, англосаксите затрупват украинския си консуматив с доставки на оръжия. А как се постига успех в боя? Ами като унищожиш живата сила и оръжията на противника. Англосаксите засега няма как да попълнят извадените от строя укронацисти, но оръжия им доставят ежедневно. И това е голямо предимство и предпоставка укроармията все още да се крепи. Руските войски унищожават западна техника в изобилие-вижте какво се случва с Леопардите, например-но конвейера на замяната им не спира и затова руската техникотрошачка работи усилено, но бавно се премества засега. Но постъпленията към конвейера неминуемо ще се разреждат, като парите, докато месомелачката и техникотрошачката непрекъснато повишават производителността си...
  • 125 Ти си го заслужаваш

    5 9 Отговор

    До коментар #114 от "Не пожелавай":

    Точно както и руските шашлици в Украйна.

    Коментиран от #131

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Я кажи

    4 3 Отговор

    До коментар #112 от "Ти ако си смениш утре името":

    в СССР(Союз Советских Социалистических Республик) къде видя думичката Русия?
  • 128 Точно Путин каза,

    6 7 Отговор

    До коментар #112 от "Ти ако си смениш утре името":

    че РФ не е наследник на СССР или на режима му!
    Така че, айде малко по-тихо, там в руската агитка.

    Коментиран от #133

  • 129 Иванушка🇺🇲

    4 9 Отговор
    На Украйна са необходими ракети с ядрени глави. Тези снаряди са само за загрявка преди истинските удари.
  • 130 СССР

    3 15 Отговор

    До коментар #64 от "Бесен-_ Язовец":

    Украйна не е започнала още с ядерките. Скоро масква ще пламти от ядрени удари.
  • 131 Там пишеше

    4 4 Отговор

    До коментар #125 от "Ти си го заслужаваш":

    Нещо без ценностна системе, не е човек и няма откъде да знае! И да се напъваш, няма как да промениш пропуска и неуспеха на родителите си!
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Я прочети някоя книжка по добре

    0 5 Отговор

    До коментар #128 от "Точно Путин каза,":

    Това оипростачването на НПО-тата, е жалко занимание! Поне ще имаш шанса да научиш разликата от режим и нация! :))

    Коментиран от #139

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Без ценностна система си нищо

    2 3 Отговор

    До коментар #132 от "Иванушка🇺🇲":

    Голям пропуск на родителите ти и голям неуспех! Жалко!
  • 136 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Ахаха..Ще получи един тупаник зад врата Иззрайна... Поредния..Смайл шамар ,за да не става цицина ...Ахаха ..
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Нормално

    3 3 Отговор

    До коментар #134 от "Костадин Костадинов":

    да е несвързано за зарзават на НПО-тата на онова зло зад океана!

    Коментиран от #140, #155

  • 139 Няма руска нация!

    6 7 Отговор

    До коментар #133 от "Я прочети някоя книжка по добре":

    Елементарни познания нямаш. Не може да е федерация от републики с отделен език и обичаи и да определяш това като нация. Ти трябва да попрочетеш някоя и друга книжка, май

    Коментиран от #141, #144, #152

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Е нали

    4 4 Отговор

    До коментар #139 от "Няма руска нация!":

    има НПО-та на злото САЩ да опростачва глупаци! Ко ти пука?
  • 142 поредното оръже чудо коета няма да

    11 2 Отговор
    промени нищо . Обаче окраинците наистина се надяват на чудеса .
  • 143 КОМЕНТАР

    8 4 Отговор
    ЕДНА БОМБА В ПЕНТАГОНА И КРАЙ НА ФАШИЗМА

    Коментиран от #149

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 справка

    2 3 Отговор
    GBU-39 е боеприпасът, с който САЩ и Израел разрушават иранските складове в Сирия и Ливан.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Вай вай вай

    6 3 Отговор
    Тва го четах преди за някви химарси май беха
  • 154 Е ако не е тъп

    1 4 Отговор

    До коментар #152 от "Костадин Костадинов":

    шъ съ продаде ли кът мушмула на онуй зло зад океана? Теб за ко тъ зеха? Зеленчук или плод?

    Коментиран от #157

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Перо

    4 4 Отговор
    Не знам Путин до кога ще търпи ционисткия режим от унтерменши! Повече трябва да се мъчи и рискова плащането на разходите за унищожаването на боклука в Киев!

    Коментиран от #158

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Фашизма в Украйна

    8 4 Отговор

    До коментар #156 от "Перо":

    може да се унищожи само от украинците, когато узреят и се опомнят от лъжите с които са заляти и погнат зеленият продажник! Това чака Путин и видно процеса започна преди няколко месеца!

    Коментиран от #161, #191

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 КОМЕНТАР

    1 1 Отговор

    До коментар #149 от "Костадин Костадинов":

    НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЕ ПИШЕ, АКО НЕ ЗНАЕШ, ИДИ ПРИ ПОП ЩЕ ТЕ НАУЧИ

    Коментиран от #166

  • 165 От зимията ду ниниету

    3 3 Отговор

    До коментар #161 от "Костадин Костадинов":

    В НПО-тата на онова зло зад окияна, няма да научиш! Там мушмули им трябват само!

    Коментиран от #169, #176

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Имаш мерак за триене

    0 0 Отговор
    Пък да го задоволим! Като всеки път!
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 179 КОМЕНТАР

    2 1 Отговор

    До коментар #166 от "Костадин Костадинов":

    А М Б Р И Я Ж

    Коментиран от #186

  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 А Путлеризмът в РФ

    5 4 Отговор

    До коментар #158 от "Фашизма в Украйна":

    могат да го унищожат само гражданите на републиките и.
  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Име

    2 2 Отговор
    Планираща бомба с приставка за първа степен - ракетен двигател. Ще бъде сваляна още докато не се е отделила приставката.
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 пише РИА Новости

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само жалка пропаганда":

    И те ли станах жалки пропагандисти за русофилията?

    Коментиран от #216

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 Шопендар

    7 5 Отговор
    Тази война е идеалната възможност запада да изпробва оръжията си,и то срещу русия,затова войната няма да свърши скоро.добре е да им се припомни че русия не забравя злините,а това означава ескалация на взаимоотношенията в всички направления,настъпва ледена епоха

    Коментиран от #227

  • 216 Я го намери

    1 1 Отговор

    До коментар #207 от "пише РИА Новости":

    на риа новости и заповядай пак! Жалка пропаганда!
  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Пълен Провал

    4 5 Отговор
    То и с леопардите и абрамсите беше същият патос и тромби, и после.... пръц.
  • 219 КОМЕНТАР

    2 0 Отговор

    До коментар #186 от "Костадин Костадинов":

    Е В Р О Д Ж Е Н Д Ъ Р
  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 С Малък Диаметър

    5 3 Отговор
    А руснаците имат и с малък и с голям . Прихващат НIMARS успешно , няма проблем и с тези .
    За Укр оръжията и жертвите . За нас профита и тестовете . “Ще се бием ! “ Каза Б. Джонсън и
    се върна при младата си съпруга .
  • 222 САЩисан вие на поляна

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ценностна система?":

    Аре пак, козяшкото клише с къщата - Когато си дал къщата си под наем/автономиите, а наемателят ти налага роднините в нея, какво ще направиш ве, отворко? Ще седиш и ръкопляскаш, ли - Ес пудели и кравари това правиха 8години.
  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 САЩисан вие на поляна

    1 1 Отговор

    До коментар #220 от "Тц.. тц...":

    Цццц, смени си ЕнтЕлекта с изкуствен или с на някой третокласник, по голяма файда ще имаш
  • 225 Тежко е

    2 4 Отговор
    да си ватник на фронта? Като експериментални мишлета са рашките в момента!
  • 226 Точно така

    6 6 Отговор

    До коментар #162 от "Костадин Костадинов":

    Само за 3 месеца германските войски се справиха и смляха руската армия и до есента на 1941г ,превзеха набързо много руски територии и градове и стигнаха до Москва...! Включването обаче на САЩ в войната в края 1941г на страната на СССР промениха хода на войната с военна помощ и доставените по модерните американски оръжия, и спряха изведнъж победоносния дотогава военен ход на германците и през зимата на 1942г благодарение на американската военна помощ, руснаците започнаха вече да нанасят първите военни поражения на германците и защитиха Москва , затова наистина паметник на американската освободителна армия и помощ трябва да има в центъра на Москва срещу Кремъл, защото и Жуков и Сталин ПРИЗНАВАТ че ако не беше американската армия с помоща за СССР , Москва щеше да бъде превзета 1942г , а СССР да загуби войната.....!!!

    Коментиран от #230, #233, #237

  • 227 Миджет от Кремля

    0 2 Отговор

    До коментар #215 от "Шопендар":

    Злинете не забравя, но добрините без които днес нямаше да я има е забравила.
  • 228 Р.К.И.

    0 3 Отговор
    На фронта ситуацията е патова, защо еддно оръжие в повече, да не натежи на везната?
  • 229 Лично Мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Мишел":

    Французите не биха били толкова тъпи , Дори и афектирани и гневни от ударите на Искандера . Подобни послания , наливат страшно много вода в мелницата на Путин , познавайки руската народо-психология . Допускам , че това е руски монтаж , защото руската мечка , става наистина зла и страшна мечка , когато нейният народ се вдигне на народна война , убеден в своята правота . И подобни презрителни послания , тласкат нещата на там . Просто няма нужда от пропаганда , ако то самото , не е пропаганда . Правилната политика , е руснака да бъде успокоен , и приспан .
  • 230 пояснение

    6 2 Отговор

    До коментар #226 от "Точно така":

    Германските европейски сили за 5 месеца стигнаха до Москва , изчерпвайки своите първоначални ресурси . А трябваше вече да са на линията Архангелск - Астрахан. Френско -английските армии за колко дни загубиха Европа . До обрата, осъществен от руското население , изкопало дълбоките траншеи , и свежите сибирски дивизии , върху изтощените германци , американската помощ е символична . Истинската американска помощ 8-12 процента от цялото руско ВПК , идва реално чак след битката при Москва , когато САЩ вече са се убедили , че руснаците няма да загубят , и предадат . И е добре , винаги да си на страната на победителите .

    Коментиран от #231

  • 231 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #230 от "пояснение":

    История: слаб 2.
  • 232 Наблюдател

    2 1 Отговор
    При удара на ВСУ по авиобазата Белбек в окупирания Крим преди два дни е ликвидиран руският командир на авиационна ескадрила - генерал-лейтенант Александър Татаренко и 10 военнослужещи. Това съобщават руски източници.
  • 233 Мухаа ха!

    2 4 Отговор

    До коментар #226 от "Точно така":

    От кой архивни източници,черпиш тези фантасмагории,бе пич? Щатите се включили през 1941 година? Фаш се включи с военна техника и жива сила, едва през 1944 г.След като ги изджаска японеца при Пърл Харбър.До този момент правеха пачки от Ленд лииз.Точно ВСВ им преобърна в положителна посока цялата икономика.Без пушка да пукне на тяхна територия, преодоляха гигантската ,икономическа депресия,благодарение на Ленд лииз.Който СССР им изплащаше с тонове чисто злато, суровини след войната, чак до 80 те години.Усетиха,че руската стръвница ще размаже вермахта ,и да не останат капо,се включват ,когато Жуков е на подстъпите на Берлин.Дори там изчакват- отдалеч.На 150 км от града.На какви гъби си,или са ти полирали мозъка с измислени " истини"?

    Коментиран от #240, #241

  • 234 Ъхъ

    2 1 Отговор
    списък на вундервафетата: 1. байрактар - ойде у ряката 2. джавелин - ойде у ряката 3. хаймърс - и той тъдява 4. леопарди, чаланджъри , абрамси, брадлита, кирпи, зузани, крабове, пейтриъти, ирис-ти и тути кванти - и те не помогнаа....сегинка иде новото оружие, дет се вика, е те тоя път ша ги биим....со голо упе по ъдята....

    Коментиран от #236

  • 235 Леонсио

    1 0 Отговор
    Ходила си една руска бронирана колона под Ново Михайловка в атака и изведнъж я нападнали ято дронове. Цялата колона гори -танкове ,МТЛБ ,БМП 😉
  • 236 Джавелин

    2 1 Отговор

    До коментар #234 от "Ъхъ":

    Аве включвай си релето от време на време ,не дращи на автопилот опорките на пасольството

    Къде са тогава 6300 танка , почти 12 000 бронирани машини ,332 самолета и 324 хеликоптера , 9 274 артилерийски системи + 978 реактивни артилерийски системи.

    Вижда се ,че ти не разбираш колко са тежки тия загуби . Но ще дойде време и ще разбереш.

    Коментиран от #238

  • 237 Бачо Киро

    1 4 Отговор

    До коментар #226 от "Точно така":

    Американска армия помогнала на руската през 1941 .... Я кажи какво пиеш, да си купим и ние .... До 1942 САЩ ОФИЦИАЛНО търгува в Хитлер, де факто с всички. Къде ще се включват във войната.... IBM прави програмата за преброяване на евреите, а армията се бие с Хитлер? Тая история сам ли я пишеш, или някой друг алкохолик ти помага?
    Няма как да прецениш, дали без ленд лийза руснаците щяха да загубят. Там всичко е срещу немците, заедно с природата и времето. Място за отстъпление бол. Освен това с ленд лийза САЩ всъщност помагат на себе си, на западния свят. Без да подсигурят помощ за руснаците, а то е само помощ, без живата сила всичко това би било само купчина предмети, е съществувал риска немците да прилапат ресурсите и тогава на западния свят му се пише лошо. Много лошо. Те така бяха прегазени от немците, смятай ако имаха още ресурси.... Та САЩ всъщност са си вързали гащите, за да върви бизнеса, дреме им за руснаците...

    Коментиран от #239

  • 238 Ъхъ

    0 0 Отговор

    До коментар #236 от "Джавелин":

    тез числа от униан ли ти ги съобщиха? излъгали са те - 63 000 танка и около 1 200 000 бойни машини цагубиха руснаците...:))
  • 239 Майсторът 🐷 на Илюзиите

    2 0 Отговор

    До коментар #237 от "Бачо Киро":

    Баче, баче...! Как бе, Бачо го "отсъди" това? А? 14 000 самолета, над 400 000 камиона и джипа /Студебейкър на който се вози прословутата "Катюша" и Вилис са легенда/, над 8 000 трактора, 13 000 танка! Над 50 % от алуминия и над 80 % от медта! 2 000 локомотива! Всеки втори победоносен Т-34 е от американска стомана! Гориво - равняващо се на половината от произвежданото от СССР! 1/3 част от експлозивите! Милиони чифтове обувки! Комуникационна техника каквато руснаците не са и сънували. Радио-локатори - над 3 000 броя. В Русия са били още на ниво експериментално. И т.н. и т.н. Никита Хрушчов да разлика от теб го признава в прав текст, че Ленд-Лийза е бил рещаващ. За милионите тонове храни и медикаменти да не говорим. Чети бе, Баче. Още по татово време имаше една книжка по действителни събития - Кервана PQ 17 - за съдбата на моряците от Щатите и Британия по Северния морски път! Само устите ви са много големи, Тавариш!
  • 240 Точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #233 от "Мухаа ха!":

    ДААА...Щатите се включват във войната през декември 1941 година след японската атака на американската военноморска база Пърл Харбър и Хитлер обявява най официално война на САЩ от трибуната на Райхстага на 11 декември 1941 г., веднага след японската атака срещу Пърл Харбър, така че недей да заблуждаваш че "Фаш се включи с военна техника и жива сила, едва през 1944 г. " след което САЩ веднага започват да помагат на СССР и официално Рузвелт подписва закона за военна помощ на СССР с който е дадено началото на програмата "Заем-Наем" И САЩ предоставят на СССР оръжия, провизии и суровини И доставят повече от една трета от всичките експлозиви, използвани от Съветския съюз по време на войната както и качествено и високо октаново гориво за самолети, равняващо се на 80 % от това, което самостоятелно произвежда СССР и американското гориво е добавено към некачественото съветско гориво за самолетите. Прочутите реактивни системи "Катюша" са изработени в САЩ и са монтирани върху 20 000 американски камиони "Студебейкър" заедно с предоставянето на още 400 000 джипа и камиони, 14 000 самолета, хиляди танкове и други....

    Колкото до изплащане от СССР с "тонове чисто злато" след края на 2СВ е поредната лъжа ,защото Съветския съюз в хода на Студената война нищо не изплаща и новите ръководители на Съветския съюз умишлено омаловажават помоща и твърдият че тя била нищожна и възлизала едва на 4 % от всичките съветски разходи във войната....!!!
  • 241 небрежнев

    4 0 Отговор

    До коментар #233 от "Мухаа ха!":

    Руснаците (СССР) не плащат почти нищо за получената помощ.
    По договора за Ленд-Лиз унищоженото въоръжение не се заплаща, а останалото за граждански цели, СССР ще изплаща. Руснаците многократно си измислят причини да не го правят: Още през 1944 г обявяват, че немците са потопили кораба, превозващ злато към САЩ и искат да приспаднат стойността му от задължението си; Същото става и с втори кораб по южния маршрут; Предоговярат изплащането да е в натура с нефт, въглища и руди, които започват и след доставки на около 1.07 млн тона нефт ги прекъсват.
    През 1946 г дългът е бил 2.6 млрд долара, а през 1948г го предоговярат наполовина 1.3 млрд. което по днешни оценки е над $200 млрд. СССР не плаща, и иска намаление на 800 млн през 51 г. Отново през 72г. иска намаление на 722 млн, от който 1973г плаща 50 млн и спира плащането. Пак иска разсрочване до 2033 г и не приема актуализиране на сумата, въпреки че еквивалента му е 200 млрд в днешни долари. По тази поредна промяна не е плащано нищо.
    В дневниците на пристанищата, от които са товарени потопените кораби няма данни за товара, нито от активите на СССР е отписвано злато.
  • 242 Динго

    2 0 Отговор
    Късно е либе за китка!!!
  • 243 Българка

    0 1 Отговор
    Boeing и Saab едните още не могат да направят самолетите си да не падат а другите фалираха отдавна
  • 244 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 245 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 246 лиз ач евроатлантик

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    няма по големи гнусари от българските евроатлантически лиз ачи

    Коментиран от #250, #251

  • 247 и пак

    1 0 Отговор
    Русия ще бъде суровинен придатък на България.
  • 248 Харон

    1 0 Отговор
    Ново оръжие може да промени сериозно ситуацията на фронта! ДАЙ БОЖЕ!!!!
  • 249 глсдб

    1 0 Отговор
    Тези "страховити бомби", са повече от година в Украйна и се оказа, че не са чак толкова "страховити".

    Повече от две години, всевъзможни вундервафета постъпват в украинската армия, после се оказва, че са вундерфафли.

    Сега чакам "страховитите" ф-16, музейни експонати да пристигнат, поредната надежда...
  • 250 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: