Отидете към основна версия

1 787 29

7 февруари 1945 г. На тайна вечеря Сталин, Рузвелт и Чърчил разделят света

  • сталин-
  • рузвелт-
  • чърчил-
  • ялта-
  • конференция-
  • втора световна война

Ялтенската конференция приема структурата и началния състав на ООН

Снимка: Shutterstock

На 7 февруари 1945 г. се провежда тайна среща на лидерите на антихитлеристката коалиция – съветският лидер Йосиф Сталин, американският президент Франклин Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил.

Там се решава окончателно какво ще бъде следвоенното устройство на света. Обсъждани са сферите на влияние на съюзниците в Европа, но и включването на СССР във войната срещу Япония.

Втората от трите големи срещи на победителите във войната е организирана от Съветския съюз в курорта Ливадия, в околностите на Ялта. Конференцията започва на 4 февруари и приключва на 11 февруари 1945 г.

Огромни трудности съпътстват постигането на стандарт, подходящ за тримата най-могъщи мъже на планета. Превърнатите в санаториуми дворци са частично разрушени и разграбени по време на войната. Съветският съюз изпитва затруднения дори с доставянето на хранителни продукти за срещата.

Трите делегации са отседнали в три различни имения – руснаците са в Юсуповския дворец, англичаните във Воронцовския дворец, а американците – в Ливадийския дворец. Преговорите се провеждат в двореца, където е настанена американската делегация. Чърчил е на 15 километра от там, а Сталин – на 7. Всеки ден на руският лидер му оставали малко минути насаме с Рузвелт, докато чакат Чърчил.

Ялтенската конференция решава съдбата на победена Германия. Според договореностите, тя следва да бъде разделена на 4 зони, окупирани от СССР, Великобритания, САЩ и Франция. Представители на Главните командвания на съюзниците образуват Контролен съвет със седалище в Берлин, който да съгласува и координира действията на съюзниците. Уточнен е и размерът на репарациите, които Германия трябва да плати – 20 млрд. долара. Договорено е половината от тази сума да получи СССР. За да е в състояние да изплати тези непосилни репарации, се предвижда да бъде иззето част от националното богатство на Германия като машини, инструменти, транспортни средства и др.

Част от клаузите на конференцията се отнасят и до Полша.

Ялтенската конференция приема структурата и началния състав на Организацията на обединените нации. Решено е на 25 април 1945 да се свика в Сан Франциско конференция на Обединените нации за учредяване на ООН.

Мнението на историците за Ялтенската конференция днес е твърде критично. По-голямата част от тях оценяват взетите решения като „катастрофални”. Счита се, че Чърчил и Рузвелт са капитулирали пред Сталин и са допуснали поробването на народите от Централна и Източна Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: