Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 03:14 1 731 29

7 февруари 1945 г. На тайна вечеря Сталин, Рузвелт и Чърчил разделят света

  • сталин-
  • рузвелт-
  • чърчил-
  • ялта-
  • конференция-
  • втора световна война

Ялтенската конференция приема структурата и началния състав на ООН

7 февруари 1945 г. На тайна вечеря Сталин, Рузвелт и Чърчил разделят света - 1
Снимка: Shutterstock

На 7 февруари 1945 г. се провежда тайна среща на лидерите на антихитлеристката коалиция – съветският лидер Йосиф Сталин, американският президент Франклин Рузвелт и британският премиер Уинстън Чърчил.

Там се решава окончателно какво ще бъде следвоенното устройство на света. Обсъждани са сферите на влияние на съюзниците в Европа, но и включването на СССР във войната срещу Япония.

Втората от трите големи срещи на победителите във войната е организирана от Съветския съюз в курорта Ливадия, в околностите на Ялта. Конференцията започва на 4 февруари и приключва на 11 февруари 1945 г.

Огромни трудности съпътстват постигането на стандарт, подходящ за тримата най-могъщи мъже на планета. Превърнатите в санаториуми дворци са частично разрушени и разграбени по време на войната. Съветският съюз изпитва затруднения дори с доставянето на хранителни продукти за срещата.

Трите делегации са отседнали в три различни имения – руснаците са в Юсуповския дворец, англичаните във Воронцовския дворец, а американците – в Ливадийския дворец. Преговорите се провеждат в двореца, където е настанена американската делегация. Чърчил е на 15 километра от там, а Сталин – на 7. Всеки ден на руският лидер му оставали малко минути насаме с Рузвелт, докато чакат Чърчил.

Ялтенската конференция решава съдбата на победена Германия. Според договореностите, тя следва да бъде разделена на 4 зони, окупирани от СССР, Великобритания, САЩ и Франция. Представители на Главните командвания на съюзниците образуват Контролен съвет със седалище в Берлин, който да съгласува и координира действията на съюзниците. Уточнен е и размерът на репарациите, които Германия трябва да плати – 20 млрд. долара. Договорено е половината от тази сума да получи СССР. За да е в състояние да изплати тези непосилни репарации, се предвижда да бъде иззето част от националното богатство на Германия като машини, инструменти, транспортни средства и др.

Част от клаузите на конференцията се отнасят и до Полша.

Ялтенската конференция приема структурата и началния състав на Организацията на обединените нации. Решено е на 25 април 1945 да се свика в Сан Франциско конференция на Обединените нации за учредяване на ООН.

Мнението на историците за Ялтенската конференция днес е твърде критично. По-голямата част от тях оценяват взетите решения като „катастрофални”. Счита се, че Чърчил и Рузвелт са капитулирали пред Сталин и са допуснали поробването на народите от Централна и Източна Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Р.К.И.

    4 9 Отговор
    Тези тримката, историята рано или късно, ще ги постави където им е мястото - в най-черната дупка на ада.
  • 3 Жугръц

    11 7 Отговор
    Защо винаги грантаджиите сте поробени бе,и преди и сега,май винаги сте си били роби,а ако не беше тая среща сега тука да има само картофени ниви заради саксонския боклук
  • 4 ройдан

    6 7 Отговор
    Чак сега се видя , че Зап. Европа също е окупирана , без право на глас и управлявани от слуги на англоезичните .....а ние тук недоумявахме как западните политици са допуснали джендър идеологията в държавите си ...ами ей така , както става в изт. еропа , с англоезични заповеди и продажни политици .

    Коментиран от #6

  • 5 Чърчил ни е мразил зарадибитката п Одрин

    7 7 Отговор
    Продали са ни на рашистите 🖕

    Коментиран от #7, #20

  • 6 може може

    12 11 Отговор

    До коментар #4 от "ройдан":

    И защо от изтока бягаха в западна европа,а обратното не се случваше? А за джендърството е време да си признаете, че вие сте в основата. Спомни си страстните целувки уста в уста на другарите живков и брежнев

    Коментиран от #8, #9

  • 7 мбтр

    7 10 Отговор

    До коментар #5 от "Чърчил ни е мразил зарадибитката п Одрин":

    А сега краварите какво направиха за България ?..... мафията е в политиката , престъпност , наркотици и най-ниски заплати за народа , за да има милиони за измамниците , които крадат държавните пари . Айде у лево с твоите кравари .
  • 8 провинциалист

    8 8 Отговор

    До коментар #6 от "може може":

    Защото бягат само безродниците и бягат при себеподобни, затова.

    Коментиран от #13

  • 9 Ройдан

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "може може":

    Хората ги интересува как се живее в България , а не в Сащ или Зап. Европа ., нашата скромна икономика западняците я унищожиха окончателно с любезното съдействие на “репресираните“ от комунистите “борци за демокрация“ и сега те са милионери , а народът с най-ниски заплати в Европа .И дженжендър идеологията няма как да я прехвърлите на руснаците , тя е гордоста на краварите .

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Хохо Бохо

    7 4 Отговор
    Ся да питам жалкопаветните, от които разбрах, че не Русия а USраина ни е освободила от турско робство заедно с Финландия и Япония. Та въпросът ми е: тези зверства в СССР по време и след ВСВ Грузия ли ги е вършила? Понеже Йозиф Джугашвили е Грузинец. За тва питам, щото се обърках
  • 11 Факрус

    3 9 Отговор
    На следващата среща, руската кочи, на няма да присъства! Украйна ще бъде в състава на свободните и независими държави, които ще определят репарациите, които ще платят руските фаш, исти!
  • 12 старешки комсопол

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ройдан":

    "нашата скромна икономика"
    Доживяхме. Един път комуняга да си признае без бой, че соц-икономиката е била слаба.
  • 13 напротив

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "провинциалист":

    .Безродници сте вие, които предлагахте България да бъде съветска република
  • 14 ХоХоХо

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ройдан":

    Я си свали капаците и виж хубаво,кои са милионерите в България.....все комунист до комунист
  • 15 нннн

    6 0 Отговор
    Е, защо се ядат нашенските фили и фоби? Чърчил, Рузвелт и Сталин са се разбрали чия армия къде да влезе и кой-къде да бъде.
  • 16 пояснение

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "и тия ли не победиха? пита хитлер":

    След като френските мъже , загубиха Франция , и Европа . Остана борбата на френските жени , да правят френска любов на германските войници . Германската армия във Франция , е била , като в луксозен санаториум . За това Франция трябва да бъде обезвъзмездена .
  • 17 Урюрвкос

    1 1 Отговор
    предполагам че Юсуповския, Воронцовския и Ливадийския дворец, са на видни украински личности. Защо срещата се прави в Ялта, от летището дори няма път до там. Дворците се намират в труднодостъпни места. Мястото за срещата определя жената на Рузвелт която купила от Ротшилд акции за собственост на част от Крим. Преди това Ленин взема кредит от Ротшилд 50млн дол във вид на трактори и промишлено оборудване и ипотекира Крим. Идеята е била да видят лично на място какво им е пробутал Ротшилд и дали си струва. Тази история има много интересно продължение до наши дни.
  • 18 Да припомним

    3 3 Отговор
    Втората световна война е започната от русия!
    Докато Великобритания е възпирала Германия да нападне Полша, руснаците са направили точно обратното - дали са повод на германците с уговорката да си поделят Полша и са я нападнали почти едновременно.
    И обърнете внимание - руснаците под претекст да защитят руско-езичното население! Познато ли ви е?!
    Края е жалък - тъпкали са ни 45 години с техния престъпен комунизъм...
  • 19 За протокола

    4 1 Отговор
    От дистанцията на времето е ясно, че която и страна да бяхме заели във войната, все щяхме да сме в зоната на влияние на СССР. Нямаше да има окупация от СССР, но щяха да намерят начин да сложат марионетно правителство и резултатът щеше да е същия.
    Планът на Сталин е бил да огради СССР с кордон от марионетни на Кремъл държави, които да го пазят от евентуални бъдещи атаки и по един или друг начин той е щял да го осъществи.

    Коментиран от #21, #27

  • 20 уйко калеко

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чърчил ни е мразил зарадибитката п Одрин":

    Чичко ЧЪРЧИЛ не ни е мразил заради ОДРИН.Мразил ни е заради ДОЙРАН, през ПСВ.Там нашите войски ,,СМИЛАТ,, около 4 френски и английски дивизии до корен.Но старите турци биха казали по този повод ,,КЕЛ ФАЙДА,,от тази работа.
  • 21 ЗАД ПРОТОКОЛА

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "За протокола":

    И нямаше да имаме Пиринска Македония, Южни Родопи и още от Западните покрайнини. И ТИТО и Гърците се точеха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 уйко калеко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "За протокола":

    АКОТО ЦАПА И МИРИШЕ.Истината историческа е една.БЪЛГАРИЯ и в двете световни войни е на страната на ПОБЕДЕНИТЕ И ПОТОЗИ НАЧИН САМИ СМЕ СИ ГО НАХЛУЗИЛИ ОСОБЕНО ПРЕЗ ПСВ.За ВСВ КАПАКА НА ПРОСТОТИЯТА Е БИЛ ,ЧЕ СМЕ ОБЯВИЛИ ВОЙНА НА АНГЛИЯ И САЩ,БЕЗ ДА СМЕ БИЛИ ЗАДЪЛЖЕНИ ЗА ТОВА СПОРЕД ДОГОВОРА С ОСТА ( ТРИСТРАННИЯ ПАКТ)

    Коментиран от #28

  • 28 За протокола

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "уйко калеко":

    Четете, бре!
    И ако можете, мислете.
    Това, което пиша е, че независимо дали Зайо е с шапка или без, все го отнася!
    А за по-образованите. това, което пиша е, че независимо на коя страна сме били по време на войната, все щяхме да сме в Съветската зона на влияние, защото Сталин така е бил решил, и пак нямаше да ни върнат несправедливо отнетите ни територии, защото Великите сили са единодушни, че голяма и силна България на Балканите е опасна за тях и няма да я допуснат.
  • 29 Иронична Съдба

    1 1 Отговор
    Сталин открадна части от Полша , Унгария , Румъния и ги присъедини към Украйна .
    Нато защищава кражбата на Сталин и решенията на Ленин и Хрущов .

    Тогава е нямало референдуми а никой не предлага такива и сега .
    Сталинизъм тогава , фашизъм , пардон демокрация сега сър !
Новини по държави: