Отидете към основна версия

2 030 35

Кризата в Запорожката АЕЦ! Шефът на МААЕ призова за спокойствие и здрав разум

  • рафаел гроси-
  • аец запорожие-
  • украйна-
  • русия-
  • международна агенция за атомна енергия

Русия пое контрола над най-голямата атомна електроцентрала в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., като нейните шест ядрени реактора вече не работят

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси посети окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той заяви, че в централата има достатъчно резервоари за захранване на охладителните басейни.

МААЕ извърши и ротация на своя екип от наблюдатели, които са разположени постоянно в Запорожката АЕЦ.

Русия пое контрола над най-голямата атомна електроцентрала в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., като нейните шест ядрени реактора вече не работят.

Миналата година Украйна изрази опасение, че централата може да се сблъска с недостиг на вода, тъй като Русия е източила снабдителен резервоар. Това би било опасност, въпреки че реакторите не функционират.

Ядрените централи се нуждаят от достатъчно вода за охлаждане на реакторите с цел предотвратяване на ядрен срив.

Гроси увери, че има достатъчно вода за целта.

"Посетихме това, което беше важно за мен - басейните за пръскащо охлаждане. И се уверихме, че поставените там резервоари са достатъчни за адекватно захранване с вода на тези басейни", посочи той.

По време на визитата си Гроси беше ескортиран от руски войници, окупирали територията в Югоизточна Украйна, където се намира ядрената централа.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: