Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Февруари, 2024 18:58 3 418 50

Трета световна война не може да бъде избегната с икономически санкции и оръжия

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • китай

На фона на нарастващите страхове от световна война, дебатът за икономическите санкции, атомните бомби и членството в НАТО показва, че старите грешни преценки се допълват от нови

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На фона на нарастващите страхове от световна война, дебатът за икономическите санкции, атомните бомби и членството в НАТО показва, че старите грешни преценки се допълват от нови. Трета световна война може да бъде избегната с преговори, а не с икономически санкции и оръжия. При това двете военни цели на Запада в Украйна – защита на териториалната ѝ цялост и предотвратяване на военна ескалация – са несъвместими една с друга, пише Габор Щайнгарт в статия за германското издание Focus.


Погрешно схващане №1: Икономическите санкции могат да предотвратяват войни

Истината е: икономическите санкции не могат да предотвратят или сложат край на войните. Както в случая с Русия, те водят до пренастройване на експортно-импортните отношения и насърчават санкционираната страна да създава нови съюзи.

За Русия това е лесно. Максимата "Врагът на моя враг е мой приятел“ е валидна и тук - иранците и китайците веднага прегърнаха Путин. Със санкциите Германия не отслаби него, а по-скоро себе си.Изтеглянето на германски компании от Русия и изоставянето на енергийното партньорство доведе до високи цени за националната икономика и загуби в милиарди.

Научаваме това, което можехме да прозрем предварително: най-богата на суровините в света държава може да бъде раздразнена за няколко дни, но не и да да бъде "ранена“ завинаги.

Погрешно схващане №2: Инвестирането в европейска атомна бомба ще направи Германия безопасна страна

Това предложение, направено наскоро от бившия външен министър от редиците на "Зелени“ Йошка Фишер, е от полза за вниманието, насочено към него, но не и за сигурността на страната ни. Особено след като предложението е имплицитно свързано със съмнения относно ефективността на американската ядрена защита. Няма доказателства за това съмнение. Точните думи на Фишер: "ЕС се нуждае от собствено средство за ядрено възпиране“.

Трябва да знаете, че Германия вече е дълбоко интегрирана в архитектурата на ядрената сигурност на Европа. По данни на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия до 20 ядрени бойни глави B61 са разположени във военновъздушната база Бюхел в Пфалц, като германските самолети Tornado служат като системи за носенето им в случай на война. Без Бундесвера американските ядрени оръжия няма да стигнат до Русия.

Към това се добавят френските ядрени оръжия, за които президентът Еманюел Макрон многократно е предлагал да преговаря с ЕС и германците. Меркел не чу това.

Фактът, че представител на "Зелени“, чиято партия се отказва от ядрената енергия, единствената възможна за производство на електричество без въглероден диоксид в Германия, прави това предложение, не показва степента на опасност, а по-скоро степента на объркване. Континент, който не може да се споразумее как да осигури външните си граници, никога няма да може да се споразумее за използването на атомната бомба. Путин може да бъде уверен, че тази ядрена бомба никога няма да бъде взривена.

Грешка №3: ​​При Тръмп САЩ ще напуснат НАТО

Дори и да искаше, Доналд Тръмп не можеше да изведе САЩ от западния отбранителен съюз. Миналия декември Конгресът прие закон, който ще попречи на който и да е президент да оттегли САЩ от договора за НАТО без одобрението на Сената или подходящ акт на Конгреса.

Освен това Тръмп може би е грешно преценен от германците, когато става дума за външна политика. Той установи линии за комуникация както с китайците, така и с Путин и дори със Северна Корея. Използва пестеливо американската армия. Бившият вицеканцлер Зигмар Габриел подчерта по-рано: "Тръмп не е човек, който съзнателно иска да влезе във военен конфликт с всички сили. Точно обратното. Той мисли от гледна точка на постигането на сделки“.

Погрешно схващане №4: Само балансът на терора ще спаси Европа от война

Председателят на борда на директорите на Airbus Рене Оберман изложи тази теория в интервю за вестник Die Zeit. Той призовава за военното изграждане на Германия и другите европейски държави. Предпоставката за отбрана е "бързо да укрепим военния капацитет в Европа“.

Освен това той препоръча на европейците да се изравнят с руснаците, когато става въпрос за военен арсенал. "Единственото нещо, което може да има траен ефект, е балансът на силите. Именно той запази мира в годините на Студената война и предотврати ядрената ескалация“.

Вярно е: Европа трябва да направи повече за своята отбрана. Но е погрешно да се приеме, че мирът по време на Студената война е бил осигурен предимно чрез превъоръжаване. Това е мнението на военните.

В действителност балансът бе придружен от интензивна дипломация между Изтока и Запада, маратонски преговори, които в крайна сметка доведоха до Заключителния акт на ОССЕ от Хелзинки, споразуменията за разоръжаване СТАРТ I и СТАРТ II, а по-късно и до СТАРТ III.

Западът поддържаше диалог с Хрушчов и Брежнев - за разлика от днес с Путин - въпреки многото военни конфликти в Африка (Ангола), Азия (Виетнам, Камбоджа, по-късно Афганистан) и в Европа (потушаване на вълненията в Източен Берлин, 1953 г., Будапеща, 1956 г., и Прага, 1968). Този дуализъм на заплахи и преговори – на тояга и морков – в крайна сметка осигури мира.

Погрешно схващане №5: Украйна трябва да спечели войната

Това е предпоставката за много политически решения в Европа и САЩ. Урсула фон дер Лайен го изрази точно така на конференцията по сигурността в Блед, Словения, през лятото на 2022 г.:"Украйна трябва да спечели тази война“.

Но как ще стане това? Малката Украйна не може да оцелее срещу ядрената сила Русия, която пренастрои икономиката си и има резерв от 800 000 войници.

Още повече, че Западът не иска пряка намеса във войната, а материалните ресурси за Украйна вече достигат политически лимити в САЩ и Европа. Двете военни цели на Запада – защита на Украйна и предотвратяване на военна ескалация – са несъвместими една с друга.

Западът скоро ще трябва да вземе решение. Цената на победата на Украйна е ескалация с Русия. Цената за неескалация е мирно споразумение с осезаеми териториални загуби за Украйна.

Заключение: Западът и следователно Германия ще постъпят правилно, ако не се излагат на опасност от война. Особено в настоящата ситуация - хората не искат поляризиращи политици или нова надпревара във въоръжаването, а по-скоро втори Хелмут Шмид. Той ценеше запазването на хладнокръвие, особено на фона на реални заплахи.

* Габор Щайнгарт е един от най-известните журналисти в Германия. Издава бюлетина The Pioneer Briefing. Подкаст със същото име е най-слушаният в Германия по въпросите за политика и бизнес. Преди да основе Media Pioneer той бе председател на Управителния съвет на Handelsblatt Media Group.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шалом

    40 7 Отговор
    WAFA: В някои от телата на мъртвите палестинци, предадени от Израел, липсваха жизненоважни органи. Просто бизнес.

    Коментиран от #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Електра

    34 0 Отговор
    Дано Разумът Наделее
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един ядрен инженер от Ирак

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    изрази същата мечта но за теб.
  • 12 Швейк

    21 16 Отговор
    ТСВ е неизбежна.
    Просто ще бъде аапочната от Империата на Злото, но това са подробности.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 абориген

    34 6 Отговор
    значително по разумно от шльокавицата на DW
  • 16 ТТТ

    16 5 Отговор
    И какво, като е германец. То 18-19 милиона гедерейци не са се изпарили.
  • 17 12343211

    28 9 Отговор
    Добре написано.
  • 18 Верно ли

    28 8 Отговор
    Че те икономическите санкции и членството в НАТО я поразръчкаха тая война, умнико!
  • 19 Васил

    5 23 Отговор
    Са ли се стиха че само с санкции не става а за какво го пазят това Нато крайно време е да покаже как действа иначе остава един мит!
  • 20 Добро разбиране на нещата

    32 2 Отговор
    Много жени и водещи се мъже заемат високи постове в ЕС, без да знаят какво е армия, какво може тя и какво е война. Едноседмична командировка на фронта ще проясни мислите им. Ако стане световна война, както желаят, това, което са сложили под дюшеците си ще остане, но няма да има кой да го харчи.
  • 21 Германците са бита карта!

    22 7 Отговор
    А от там и ЕС ще свърши като СССР!
  • 22 баба Изперкел от ГДР

    4 27 Отговор
    хариза на путин 7 трилиона евро за тази война в Украйна!
    Какво се правят на улави, швабите?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Какво се случи в Русия?

    11 37 Отговор
    В началото на разпада на СССР Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не изпукат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия с газ за трилиони евро и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Краси Марков

    15 1 Отговор
    "Западът скоро ще трябва да вземе решение."
    .
    И защо трябва да е "скоро"? Не, просто питам. Откъде следва, че трябва да е "скоро"?
  • 27 Хохо Бохо

    7 21 Отговор
    Трета световна война не може да бъде избегната, затова Тодор Тагарев каза, трябва да се готвим за сценарий на война на Русия с НАТО
  • 28 Германия е окупирана

    8 15 Отговор
    от руснаци и руснаци с украински паспорти.
    Живеят като паразити !
  • 29 Третата световна е неизбежна!

    4 21 Отговор
    Руснаците не могат да преглътнат 27 милиона жертви от Втората световна!
    Както германците не можаха да преглътнат загубата от Първата световна!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ...

    4 17 Отговор

    До коментар #30 от "Сталинчо":

    Сталинчо, Путинчо работи по въпроса за УНИЩОЖАВАНЕТО на руZия...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИСТИНАТА

    10 30 Отговор

    До коментар #1 от "шалом":

    Ежедневен ПСИХОТЕСТ за ГЪЗРОЖДЕНЦИ:
    РУСОФИЛ ли си, или си ИДИОТ

    1.Знаеш ли, че руснаците пишат с българската азбука?
    2.Знаеш ли, че руснаците говорят на средновековният български език?
    3.Знаеш ли, че първият всерусийски патриарх е Киприян Българина от Търново?
    4.Руска кола ли имаш/караш?
    5.Говориш ли и пишеш ли свободно руски?Без грешки?
    6.Децата ти учат ли/работят ли/ в Русия?
    7.Спестяванията си в рубли ли ги държиш, или в левове/евро,долари/
    8.Ползваш ли руски смартфон?
    9.Ползваш ли руски компютър?
    10.Почиваш ли ежегодно през лятото в Ялта, а през зимата в Камчатка?
    11.Ти и семейството ти, предпочитате ли руска конфекция и битова техника?
    12.При сериозно заболяване в семейството ти, в Русия ли ще отидете на лечение, или в ЕС или в Турция?
    13.Можеш ли да изброиш по петима писатели, художници,архитекти с техните произведения от царска Русия?
    /без справка в Google,защото той не е руски!/.
    14.Можеш ли да изброиш пет руски изобретения със световно значение и ежедневно приложение?
    15.Можеш ли да изброиш пет руски търговски марки, ползвани в целия свят?
    16.Пишеш ли повече в руския Вконтакте, отколкото в американския фейсбук?
    17.Имаш ли вещи у вас, на които пише "Сделано в России"/Made in Russia/
    18.За последните 10г., ти и децата ти, повече пъти ли посетихте Русия, отколкото страна от ЕС?
    19.Знаеш ли, че Путин е националсоциалист, като Хитлер?
    20.Колко романа на руски класици си прочел? Прочел ли си поне ИДИОТ на Достоевски?

    Ако гор

    Коментиран от #36, #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Изтриха ме!

    18 3 Отговор
    Затова че се опитах да отворя очите а соросоидите в България!Четете статията,и се образовайте от умните хора,които не са путинисти,но гледат на събитията нормално!И не са предплатени!4896
  • 38 Геобразен СороСоиД

    8 0 Отговор
    Стига си спамил и замърсявал пеее дее рууугооо доунаа.Да ми лапаш Мууяя.
  • 39 Мунчо

    0 5 Отговор
    Глу......пак
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами не

    3 15 Отговор
    Ако се направят отстъпки пред путин, въпрос на време е да продължи с агресия към Украйна или друга държава! Няма да спре!

    Коментиран от #43

  • 42 Краватар

    15 3 Отговор
    аха, според кузеците единственият начин да се избегне световна война е всички да станат колонии на Америка. Е да, ама не
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Тц тц тц

    11 4 Отговор
    Цитат:"Трета световна война може да бъде избегната с преговори, а не с икономически санкции и оръжия."

    Тези преоткриха топлата вода.От две години целия български народ им говорим,че трябва да преговарят,а оръжията само наливат масло в огъня...Като някакви бебета се държат и все едно кукувица им е изпила мозъка.Близко е до акъла,че ако така продължават да се държат и да карат всички държави да взимат отношение все едно са футболни фенове ще завъртят ядрена война.Искат да затрият цялата планета с ядрени взривове ли?

    Коментиран от #46

  • 45 Отряд1

    7 3 Отговор
    От историята научихме, че нищо не научихме от историята.
  • 46 Народ

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "Тц тц тц":

    Сега, народът заслужава да изпраща още оръжия, но да принуди политиците лично да ги носят до там в помощ на третата световна война!
  • 47 Отряд1 - Варна

    4 1 Отговор
    Тя третата световна скоро ще свърши, вие мислите, че тепърва ще почва...

    Аплаус за невежите!
  • 48 Взе да им просветва

    4 3 Отговор
    под шапките докъде я докараха и какъв ги чака ако още се дръвчат. Най-сетне го казаха на глас, че царят е гол.
    Но това все-още нищо не значи.
    Германистанците могат да се извъртят по всяко време ако не им харесва посоката на вятъра и да запеят нова песен.
    Историята е доказала, че е опасно да им се има доверие.
  • 49 ТИГО

    3 0 Отговор
    Що не прочетете поне още една статия на тоя Габор Щайнгарт да го видите какво цвете за мирисане е ""Прогресивна Европа към този момент се опълчи на Русия, като се причисли към Хитлер, донесе злощастие на целия свят и беше осъдена “. Представяте ли си какъв предател е като така разсъждава ,това е неолиберализма от това се мре !!
  • 50 Павел

    4 1 Отговор
    Най-после нещо смислено и трезво като мисли с произход Германия! Съгласен съм с написаното, но е твърде закъсняло, вече доста граници бяха прекрачени и руснаците се чувстват длъжни да доведат делото си докрай, защото иначе лицемерните евроатлантици пак ще ги излъжат! Т е. ще има пълна демилитаризация и денацификация освен на Украйна и на НАТО, тъй като този уж отбранителен съюз се оказа агресивен и терористичен.