Отидете към основна версия

5 428 128

Русия атакува масирано украинската ПВО, за да разчисти път за мощните си ракети

  • русия-
  • украйна-
  • ракети-
  • циркон-
  • калибър-
  • пво

Отбелязва се също, че този път ударът по Киев дойде по време на посещението на върховния комисар на ЕС Жозеп Борел в украинската столица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В хода на комбинираните въздушни удари срещу Украйна на 7 февруари Русия се е опитала да отвлече вниманието на украинската противовъздушна отбрана, така че по-мощните ракети на "да достигнат до набелязаните цели“. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от "Украинская правда“.

"Серията от удари на 7 февруари е знак за постоянното съревнование между Русия и Украйна в областта на офанзивата-отбраната-иновациите-адаптиране във въздушното пространство“, отбелязват анализаторите.

Според тях украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали повечето от крилатите ракети Х-101/555/55 и безпилотните самолети Shahed, което може да означава, че руските сили са изстреляли ракетите от серията Х-101 и Shahed, за да отвлекат вниманието на украинската противовъздушна отбрана .

В същото време, посочват експерти, украинските сили не са свалили нито една крилата ракета Х-22, балистични ракети "Искандер-М" или зенитно-ракетни системи С-300.

Анализаторите спекулират, че руските сили може да са проектирали специално този ударен пакет, за да отвлекат вниманието на украинската противовъздушна отбрана с комбинацията Х-101 и Shahed, за да гарантират, че други ракети могат да достигнат набелязаните цели.

Освен това от ISW казват: "Непотвърдените доклади за удари на "Циркон“ също заслужават внимание, тъй като "Циркон“ обикновено се изстрелват от кораби по други кораби или крайбрежни цели, така че руските сили може да са адаптирали пусковите установки "Циркон“, за да поразяват цели, разположени доста далеч навътре в сушата“.

Също така експертите предполагат, че руските сили изглежда са включили севернокорейски ракети в своите ударни системи, което може да е било по-трудно за украинските сили да открият и свалят.

В доклада се припомня, че ISW по-рано е оценил, че Русия експериментира с ударните пакети, които може да нанесе срещу Украйна, за да постигне максимален желан ефект, и че Украйна, от своя страна, продължава да полага усилия да се адаптира и да отговори на новите руски ударни последователности.

Отбелязва се също, че този път ударът по Киев дойде по време на посещението на върховния комисар на ЕС Жозеп Борел в Киев.

Следователно ISW заключава, че Русия вероятно умишлено е извършила тази серия от удари и е насочена към Киев, за да постигне информационни ефекти в ЕС и колективния Запад, наред с други цели, които възнамерява да постигне в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: