Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 17:56 3 172 78

Пеперуда в Москва

  • тъкър карлсън-
  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл

Интервюто на Карлсън с Владимир Путин ще е уникално в определен смисъл: това ще е разговор, в който по-важни ще са въпросите, отколкото отговорите, доколкото ние вече знаем какво ще ни каже руският президент

Пеперуда в Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои от тях вече са го правили. През 2018-та за Fox News това бе Крис Уолъс. Последва Лайонел Барбър, но този път за Financial Times през 2019-та. Две години по-късно бе ред на Киър Симънс от NBC News. Защо тогава консервативният журналист Тъкър Карлсън, който в момента се изявява само в социалната мрежа X, да не вземе интервю от руския държавен глава Владимир Путин?

Дяволът със сигурност има гледна точка. Въпросът е дали плурализмът на мненията и журналистическите жалони като отразяването на всички позиции по даден казус са приложими спрямо дяволските дела.

"Това е журналистика. Нашето задължение е да информираме хората." Така Тъкър Карлсън ни обяснява защо е в Москва, в очакване да направи разговор с руския президент. Нещо повече - според него "никой не е казал истината" на англоезичната публика за разпадането на западната система, доколкото обществата в Близкия изток и Азия виждали това добре.

Да оставим настрана подобно твърдение, доколкото то предполага, че общества, затиснати от авторитарни архитектури като руското или китайското, са по-добре осведомени от западните такива, които иначе стандартно имат най-високите индекси на свобода на словото и степен на информираност. Ако Карлсън смята, че в Саудитска Арабия или Камбоджа има плурализъм на медиите, за разлика от САЩ или Германия, то това е по-скоро показателно за дневния ред на американския журналист, отколкото за реалната ситуация на медиите в споменатите държави. Но ако отместим общия знаменател и шаблонното политическо говорене на Карлсън, според когото западните медии са корумпирани и се занимават с пропаганда, вероятно той не е обезателно крив. Партийно функционерство в западните медии, а оттук и редуцирането на журналистиката като връзки с обществеността на съответните правителства, става все по-ясно забележимо. Но ако консервативният коментатор е толкова алергичен към тези болежки на средствата за масова информация, какъв лек за това очаква той да намери в Русия, където корупцията и пропагандата на медийната среда са изградили своя Вавилон?

Ако Тъкър Карлсън търси другата гледна точка (в случая за войната в Украйна) именно в Русия, трябва да се въоръжи не с микрофон, а с лопата, доколкото другата гледна точка там е отдавна заровена два метра под земята. При все че понякога е трудно да ги разграничаваме, за разлика от журналистите, дяволът не се интересува от свободата на словото и плурализма на медиите. Ако Карлсън бе журналист в Путинова Русия, той никога нямаше да може да хване самолета и да направи интервю с американския президент, търсейки другата гледна точка.

А другата гледна точка е важна за журналистиката. Тя е само един от асортиментите на занаята. Друг такъв е критичността на журналистите.

Затова Крис Уолъс бе попитал Владимир Путин за цивилните жертви в Сирия, за руските кибератаки в САЩ и "защо толкова много хора, които се противопоставят на Владимир Путин, приключват мъртви или близко до това". Киър Симънс пък бе задал на руския президент въпроса защо страната му извършва вмешателство в делата на другите държави, въпреки че самата тя се обявява против подобни практики. Лайонел Барбър се интересуваше пък от мнението на своя събеседник дали Русия не слага прекалено много яйца в китайската кошница. Ако следва принципите на професията си и собствената си консервативна идеология, вероятно Тъкър Карлсън трябва да попита Владимир Путин за политиката на русификация на завзетите украински земи, за политика на еничарството (отнемането на украински деца и дислокацията им в Русия) или затова защо Кремъл е против изтреблението на цивилни в Ивицата Газа, но сам практикува такова спрямо украинските граждани. Би било интересно да разберем и гледната точка на Владимир Путин по отношение на кондицията на руския военно-промишлен комплекс, доколкото милитаристичните потребности на руските сили се обслужват все повече от ирански безпилотни летателни апарати и севернокорейски снаряди. Причината Владимир Путин да не дава интервюта за западни медии от началото на 2022-ра година всъщност не е понеже той не е бил търсен за такива, както вменява американският журналист, а нежеланието на руския държавен глава да дава отговор на точно такива въпроси. А те, разбира се, няма как да му бъдат отправени в собствената му страна.

Тъкър Карлсън трябва да зададе такива или подобни питания не защото пред него стои Владимир Путин, а защото американецът е в ролята на журналист. Тоест трябва да търси другата гледна точка спрямо пропагандно-правителствената такава и да бъде критичен към своя събеседник. Иначе би изглеждал като журналист на CNN, плетящ в сладникава лига въпросите си към Барак Обама. Иначе Карлсън ще се превърне в това, което критикува: продължение и платформа на правителствена пропаганда и цензура. В случая дори не на американската, а на руската. Тогава американският коментатор ще влезе в обувките на Булгаковия герой от "Майстора и Маргарита", който ще получи своето удостоверение: "Дава се настоящето на Николай Иванович в уверение на това, че същият е прекарал споменатата нощ на бал у сатаната, бидейки използван за превозно средство...Подпис — Бегемот."

Всъщност Тъкър Карлсън имаше друг проблем, предхождащ посещението му в Москва, който бе от морално естество. Ако можем да го обобщим, този проблем се състои в следното: Тъкър Карлсън лъже аудиторията си. При това той я лъже умишлено, тоест казва неща, за които сам знае, че не са истина. Това стана ясно покрай материали, свързани с досъдебните проблеми на Fox News с Dominion Voting Systems (в рамките на извънсъдебно споразумение, консервативната медия заплати 787.5 милиона долара на въпросната компания, занимаваща се с изборен софтуер и хардуер, като форма на обезщетение за разпространяване на фалшиви нови). В тези материали се разбра, че Тъкър Карлсън е смятал позицията на Доналд Тръмп за "откраднатите избори" от 2020-та година за "тотален булшит". Стана ясно и какво мисли консервативният коментатор за бившия републикански президент: той е "демонична сила", чийто мандат е "бедствие", докато поведението му след загубата на изборите е "отвратително". Разбира се, публиката на вървящото по Fox News шоу на Тъкър Карлсън чуваше от неговата уста точно обратното. Да оставим настрана подобно двуличие, както и това, че е някак неловко американският журналист да представя себе си като дисидент, разбутващ облаците на корупцията и пропагандата в медиите, когато години наред той е бил най-популярното американско лице на най-популярната американска мрежа (това ако не е мейнстрийм от мейнстрийма, здраве му кажи).

Интервюто на Карлсън с Путин ще е уникално в определен смисъл: това ще е разговор, в който по-важни ще са въпросите, отколкото отговорите, доколкото ние вече знаем какво ще ни каже руският президент. И не отговорите, а въпросите ще бъдат показателни за връзката между журналистиката и властта, пропагандата и цензурата. Истинският проблем не е в това да вземеш интервю от дявола, а да съхраниш свободната си воля, докато го правиш. Кристиан Аманпур не стана муджахидин на талибаните след интервюто си със Сираджудин Хакани през 2022-ра година.

Но ние знаем от Ал Пачино, влязъл в ролята на Бегемот в "Адвокат на дявола", че "свободната воля е като крилете на пеперуда - докоснеш ли ги, вече не летят". Ще може ли да лети Тъкър Карлсън след интервюто си с Владимир Путин?


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лизатори

    99 8 Отговор
    Докато всичките помияри не го облаят, няма да спрем да четем глупости в този сайт!
  • 2 отваряйте си ушите

    74 10 Отговор
    и слушайте внимателно императора, добре обясни ситуацията за незнаещите
  • 3 стойкъ пипирудътъ

    19 3 Отговор
    мартинчи ше та изпапкам
  • 4 Жалка история

    20 83 Отговор
    Интервюто беше слаба водка. Само тръмписти и путинисти си мислят, че беше нещо грандиозно. Едни и същи, до болка омръзнали пропагандни тези и опорки.

    Коментиран от #68, #77

  • 5 ПАМЕТНИК ЗА ТОЗИ ЧОВЕК ЦЕНЪРА НА СОФИЯ

    44 11 Отговор
    КРАВАРИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ИЗПРАТЪТ БАЙДЪН ДА ВЗЕМЕ ИНТЕРВЮ ОТ ЧОВЕКА КОЙТО ДЪРЖИ НА МАЛКИЯ СИ ПРЪСТ ЦЕЛИЯ СВЯТ 😂

    Коментиран от #36

  • 6 Последния Софиянец

    66 11 Отговор
    Путин каза много интересни неща от кухнята на преговорите със САЩ.И извади много интересни исторически документи.
  • 7 Някой

    54 8 Отговор
    "Причината Владимир Путин да не дава интервюта за западни медии от началото на 2022-ра година всъщност не е понеже той не е бил търсен за такива, както вменява американският журналист, а нежеланието на руския държавен глава да дава отговор на точно такива въпроси." тази опорка авторът откъде я изкопа? То даже не е опорка, а откровена лъжа. Всъщност това, което каза Путин в интервюто не беше нещо ново. Просто беше систематизирано и пригодено да запознае "златния милиард" с руската позиция. Понеже повярвайте мозъците на онзи милиард са промити от пропаганда пошла и неграмотна в пъти повече от нашата преди 89 -та.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 айде

    10 41 Отговор
    Пак разлаяхте копейките.
  • 10 Краватар 🐄

    59 5 Отговор
    нали свободата на словото е висша ценност при демокрацията. Защо тогава всички атланти изпаднаха в хистерия от това интервю???? Някой?
  • 11 Тъкър Карлсън танцува Ча-Ча-Ча 

    7 22 Отговор
    Вероятно рускинята живееща в САЩ го е вербувала ?

  • 12 До Цент

    42 4 Отговор
    поредната притворна изтривалка цвика нещо нечленоразделно за центове
  • 13 Руската шизофрения

    12 52 Отговор
    Полша била виновна за Втората Световна Война, защото отказала на Хитлер да даде свои територии! По същата причина Русия напада Украйна, защото Украйна не иска да отдаде свои законни територии! Това Путин го каза в прав текст в интервюто с Тъкър!

    Коментиран от #19, #21, #25

  • 14 Путинофил

    6 23 Отговор
    FOX news направи Тъкър най известният журналист. Собственик е Рупърт Мърдок. Последната, 5 -та поред жена на 93 годишният Мърдок е тъщата на руският олигарх Роман Абрамович. Рускинята Елена Жукова емигрира в САЩ преди 30 години!
  • 15 Сък Май Диk

    9 34 Отговор
    "Ако Карлсън бе журналист в Путинова Русия, той никога нямаше да може да хване самолета и да направи интервю с американския президент Вие майтап ли си правите с хората.
  • 16 Руснаците казват, че отиват на война

    12 46 Отговор
    заради парите!
    Иначе щели да изпукат от глад по селата в руската глубинка!

    Коментиран от #34

  • 17 Руска намеса в избори !

    6 40 Отговор
    Ако някой не знае как се прави намеса в избори !!!
    Путин с подкрепата на един американски идиот достигна до миллионна аудитория в САЩ за изборите в подкрепа на Тръмп!
    Тъкър иска да стане Вице на Тръмп!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Со росно с облаго

    22 5 Отговор

    До коментар #13 от "Руската шизофрения":

    Дяволът ти чете евангелието и ти го превежда от английски и естествено, не си го разбрал!
  • 20 Ей копейки

    7 28 Отговор
    на амбразурата равнис, мирно и с опорките почни.

    Коментиран от #39

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гроздето е кисело

    43 6 Отговор
    Всяка продажба мисирка в света, в момента мечтае за славата на Тъкър. Затова бълват змии и гущери по негов адрес.

    Коментиран от #42

  • 23 100

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Анубис":

    Грешен ти е ника. Трябва да е без "би".
  • 24 Украйна

    32 7 Отговор
    Не е съществувала
    Не съществува и,
    Няма да съществува

    Коментиран от #43

  • 25 Путинофил

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "Руската шизофрения":

    И по кой закон на Украйна са и дали територия, знаеш ли?
  • 26 Ха ха ха

    22 4 Отговор
    Старческият дом в Белия дом......
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 конспиратор

    18 2 Отговор
    Путин два пъти спомена златния милиард. Дали е случайно? Не беше ли това някаква конспирация?
  • 29 Русофил

    7 28 Отговор
    Най-интересно в интервюто беше, когато кракът на Путю тръгна на някъде и той почна да го дърпа.

    Коментиран от #30

  • 30 Мъск

    4 17 Отговор

    До коментар #29 от "Русофил":

    Ще му сложа чип да си контролира краката.
  • 31 Олигофренът

    27 1 Отговор
    Бай дън забранил на западните кратуни да гледат Интервюто, но не им забрани да гледат как канадския парламент ръкопляска на един стогодишен фашистки изверг. Това интервю осветли голямата американска и хвърли в истерия подпалвачите на войните! ...
  • 32 Щерев

    17 1 Отговор
    къде у Бг да гледаме това забранено интервю бре нали уж демокрация що има цензура?
  • 33 ежко

    28 5 Отговор
    Табаков, ама ти сериозно ли?Тъкър Карлсън ви го каза в прав текс.Нама какво да усукваш.Човека е на светлинни години пред вас.И срешу него да бягате,пак не можете да го стигнете.Апропо, що за професив е "блогър"?!?
  • 34 Краси

    21 7 Отговор

    До коментар #16 от "Руснаците казват, че отиват на война":

    Какъв глад те мъчи пък теб.
    Хората по руските села живеят по-добре и спокойно от теб и най-важното не ядат химии.

    Коментиран от #37

  • 35 Гост

    20 4 Отговор
    Поредната американска опорки и наративи на американския слугинаж под формата на статия.
  • 36 Всичките русофили ли

    1 16 Отговор

    До коментар #5 от "ПАМЕТНИК ЗА ТОЗИ ЧОВЕК ЦЕНЪРА НА СОФИЯ":

    сте толкова неграмотни?
  • 37 Щях да ти повярвам, ако

    5 8 Отговор

    До коментар #34 от "Краси":

    все още четяхме вестник " Работническо дело" и нямаше интернет.
    Или вероятно ти не можеш да ползваш интернет и не знаеш руски.

    Коментиран от #45

  • 38 Без коментар

    18 2 Отговор
    Гледайте интервюто на Тъкър Карлсън в тубата и зарежете шментите.
  • 39 факуса

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ей копейки":

    русия печели,ако някой требе да застане на амбразурата сте вие центавоси,зеленото реве за войници и пари и оръжия,ама страх ви е центавоси,само тука се правите велики
  • 40 Демократ

    3 19 Отговор
    Никой журналист преди 80 години не е помислял да интервюира Хитлер. Очевидно сега няма никакъв морал в този Карлсон. Парите са му по-важни. Сигурно и Тръмп и Путин му плащат.

    Коментиран от #78

  • 41 Хаха

    16 3 Отговор
    Пак някакъв псевдо журналист се изказа. Табаков кой е чувал за теб не мижитурко

    Коментиран от #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мухаха

    1 7 Отговор

    До коментар #24 от "Украйна":

    Да,бе! Затова има език, църква и култура поне от 300 години
  • 44 Строоой се!

    11 1 Отговор
    Яяявя... всичкото палаш,пудел, пинчер и помияр от българските мисирки , строй се на баламатума! И сега... всички: джаф-джаф-фжаф да облаете Карлсън!
  • 45 Краси

    11 1 Отговор

    До коментар #37 от "Щях да ти повярвам, ако":

    Живял съм 12 години в Русия, жена ми е рускиня, а сега сме в Англия при децата и внуците става вече 9 години.
    Прецени сам знам ли руски. Видял съм и едното и другото. Децата дори и не искат да се приберат в България.
  • 46 бобо

    15 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хаха":

    Напоследък доста подобни "журналисти" се изказват! Това интервю бая яко бръкна в здравето на евроатлантическите мижитурки, че пуснаха на амбразурата най-различни знайни и незнайни списвачи на поръчкови материали. Дори и Тъкър им е грижа, какво ще прави горкият човек след това интервю.
  • 47 БАНко

    16 1 Отговор
    НАТООВЦЕТЕ СЕ ЗАДЕЙСТВАХА !!! КОГАТО ЕДНО ИНТЕРВЮ Е ГЛЕДАНО ОТ 500 000 000 , ПЕТСТОТИН МИЛИОНА , МОЖЕТЕ ДА СЕ УХАПЕТЕ ОТЗАД !!!
  • 48 3.14К

    18 1 Отговор
    Някой си Мартин Табаков коментира Тъкър Карлсън!? Безумни внушения и тотално разминаване с излъченото в интервюто. Табаков, аз чета, слушам и си правя сам изводи кой колко струва. Колкото и да се напъваш да демонстрираш интелект и аналитични способности, си комично посредсвен и се разминаваш спрямо твоите мечти и реалностите които са в момента. По кой грант ти плащат?
  • 49 хххх

    3 0 Отговор
    пеперуд...
  • 50 123

    14 1 Отговор
    Кой сй ти ти бе мишок продажен да даваш оценка на царя на света 1 милярд го гледаха по различни платформи вие сте смешни ха ха ха ха ха ха
  • 51 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Соросоидчетата нещо Кризираха Резко, да се Обясняват кво е Интервюто! Хахаха
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този е луд комплексар

    9 1 Отговор
    Каква русификация и еничарство бе, уйгундур табакеров? Половината украинци са руснаци, а за 80% руският език е основен разговорен. Трябва да си задръстен с американска пропаганда, за да ръсиш такива откровени глупости.
  • 54 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    КЕБАПЧИЙСКОТО КОТЕ МАРТИН
    ГЛЕДА ДА СЕ ОТЪРКА В КРЪЧОЛИТЕ НА
    ИЗВЕСТНИ МЪЖЕ :))
  • 55 Пълно е с калинки, които не произвеждат

    11 0 Отговор
    Мартинчо е завършил и преподава с НБУ ( бившата висша партийна школа) и е председател на Института за дясна политика ( там плащат от Монголия) - благодаря нямам повече въпроси!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Анонимен

    9 1 Отговор
    Трябва ли да четем мненията на всички експерти и блогъри!
  • 60 Сатана Z

    9 2 Отговор
    Смешно е ,когато анонимник като Мартин Табаков ,се напъва да покаже вродената си глупост по един бездарен начин.Какво падение.Та човечецът дори не е гледал и слушал интервюто поради езиковата бариера ,с която го е надарила природата.
  • 61 Тонката

    8 2 Отговор
    Поредните безумни писания на поредния незнаен герой, изживяващ се като последна инстанция на страниците на Факти(къде другаде?).
    Съветвам авторът на този пасквил да отиде в Х, да намери Джаксън Хинкли и да го попита за мнението му относно свободата на словото в Америка....Да отиде и да го попита! Всички акаунти на Хинкли в социалните мрежи бяха затворени, само защото той имаше по-различно мнение от това на официалните власти......Това ли е свободата на словото? И не е само Хинкли, който е преследван заради различното си мнение.....Много са.
    Хилъри Клинтън не пропусна да напомни за уволнението на Карлсън, но някак си много удобно пропусна да спомене за собственото си уволнение от американските избиратели, но това е друга история.....Та така...Поръчкови публикации от поръчкови драскачи.

    Коментиран от #64, #65

  • 62 Хахаха

    6 1 Отговор
    ПродажбатаКозякМастияаТабаков може да си завре дългата, бездарна статия отзад или да каже къде е за да свърша аз тази работа
  • 63 Анонимен

    6 1 Отговор
    Трябва ли да четем мненията на всички блогъри и експерти?
  • 64 На същото мнение съм

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "Тонката":

    Някой знае ли къде живее КозякПуделаТабаков, за да го посетя и извадя ноктите му?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Край

    6 1 Отговор
    Само един публичен диспут Путин - Бай Дементий ще надмине интервюто по гледаемост. Циркът ще е грандиозен.

    Коментиран от #75

  • 67 Кресна

    2 0 Отговор
    Интересно ми е едно ; Как нито един западен журналист не видя или не поиска да види ,че документите които получи американския журналист са класифицирани .На никой ли не му направи впечатление това и не знаят ли какво означават класифицирани документи в ръцете на журналист който е против политиката на Байдън и за какво ще послужат? Освен разни глупости друго смислено от запада бе се чу.Жалко щом нивото на западната журналистика е паднало до такова ниво .
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Тонката

    2 0 Отговор

    До коментар #65 от "ТрампЛин":

    Да! Нима американските войни се наричат "войни"? Всички до една се водеха по съвсем различен начин....🤣
    Но тук не става въпрос как наричаш войната.....Става въпрос за това, че ти нямаш право да изказваш различно мнение....Без значение дали си в Русия, Китай или Америка. Няма никакво значение!

    Коментиран от #73

  • 70 Кресна

    5 2 Отговор

    До коментар #57 от "Объркано Атлантиче":

    Това е само в англосаксонския свят ,в световен мащаб гледанията надминаха 1 милиард .Днес всички емисии които не са свързани със запада казват ,че такова нещо в историята никога не се е случвало .Дори в англосаксонския свят ,гледалите определят Путин като най разумния световен политик и над 48 % процента от англосаксонския свят одобряват действията на Путин.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 666

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Край":

    Да,Бай Дън говори с мъртъвци.Ще беседва с умрелите двама оригинални путиновци.Този третия е фейк и западняците го знаят това от доста години.
  • 76 резервист

    1 0 Отговор
    Много професионално! Няма що! Да коментираш още не състояло се интервю е интересен подход. Да даваш акъл на журналист какво да пита и какво не, също. Да твърдиш че знаеш отговорите на въпроси които не знаеш е връх в гадаенето. Изобщо написаното от Табаков е просто лаене в хор подир каруцата. Ако аз по никакъв начин не харесвам склерозиралия американски президент, значи ли че не трябва да слушам какво говори?( То пък напоследък става твърде забавно!)
  • 77 резервист

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жалка история":

    Ти какво очакваше? Да ти разкрият стратегическите си планове в детайли или нова теория на относителността. Като е слаба работа и не носи никаква информация, защо изобщо не се споменава по медиите? Все едно не се е случило? А старческите брътвежи на Байдън сигурно ти се виждат напоителни?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.