Отидете към основна версия

2 494 40

The Economist: Зеленски може би допусна грешка с уволнението на Залужни

  • зсу-
  • the economist-
  • володимир зеленски-
  • валерий залужни-
  • залужни-
  • война-
  • русия-
  • украйна

Залужни многократно е говорил за необходимостта в настоящата ситуация да се запази здравето на войниците

Снимка: БГНЕС/ EPA

Освобождаването на Валерий Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна може да се разглежда като „нов, решаващ етап от войната“, пише The Economist, отбелязвайки, че украинският президент Владимир Зеленски рискува да направи грешка с това си решение.

Докато Зеленски заявява, че основната му цел е да върне окупираните от Русия територии на страната, Залужни многократно е говорил за необходимостта в настоящата ситуация да се запазят ресурсите и живота на войниците, отбелязва изданието. Тъй като ставаше все по-ясно, че връщането на територии с военни средства не може да бъде постигнато, отношенията между Зеленски и Залужни ставаха все по-напрегнати, пише The Economist, и при тези обстоятелства оставката на Залужни беше правилното решение, цитира статията Meduza.

Сега най-важният въпрос е дали Зеленски ще успее да се възползва от уволнението на Залужни, за да промени визията си за войната, отбелязва изданието. Засега, казва The Economist, „той все още публично се придържа към обещанието си, че Украйна ще си върне всеки сантиметър земя, окупирана от руските войски, дори и да знае за себе си, че това няма да се случи скоро, ако изобщо се случи“.

„Ако украинските сили можеха да прогонят руските нашественици, това би било прекрасно. Въпреки това, освен ако не се случи нещо напълно неочаквано, Украйна не може да спечели“, пише изданието. Зеленски трябва да гледа на настоящата ситуация като на шанс да преразгледа визията си и публично да потвърди ангажимента си към войната на ценностите, за която той говори от началото на пълномащабната руска инвазия.

Украинският президент освободи вчера от поста главнокомандващия украинските въоръжени сили (ЗСУ) генерал Валерий Залужни и назначи на негово място командващия сухопътните сили Олександър Сирски, Зеленски се е срещнал лично с ген. Залужни и му е благодарил за двете години отбрана на Украйна. В официалния си профил в социалната мрежа Телеграм той съобщи, че е обсъдил със Залужни нуждата от обновяване на ЗСУ. „Времето за обновяване е сега“, е подчертал държавният глава. Същевременно Зеленски допълни, че е предложил на Залужни да остане част от неговия екип.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: