Отидете към основна версия

10 Февруари, 2024 16:34, обновена 10 Февруари, 2024 16:34 3 905 112

Офанзивата започна! Най-малко 31 жертви след израелски удари по Рафах

  • хан юнис-
  • рафах-
  • газа-
  • палестина-
  • израел-
  • бенямин нетаняху

Израелската армия бомбардира града почти ежедневно, дори и след като през последните седмици каза на цивилните да потърсят убежище там от боевете в намиращия се недалеч на север Хан Юнис

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко 31 палестинци бяха убити в Рафах днес - броени часове след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че е поискал от армията да изготви план за евакуацията на стотици хиляди хора от намиращия се в южната част на ивицата Газа град преди предстоящото сухопътно настъпление срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Нетаняху не разкри подробности, нито времеви срокове, но новината предизвика масова паника. Над половината от 2,3-милионното население на Газа се е струпало в Рафах, а много от тези хора бяха прогонени от домовете си след предишни израелски заповеди за евакуация, които засегнаха две трети от територията на анклава. Не е ясно къде биха могли да отидат те, ако напуснат и Рафах, отбелязва АП.

Новината за предстоящото настъпление увенча седмица на изострено публично напрежение между Нетаняху и правителството на президента на САЩ Джо Байдън. Американски официални лица заявиха, че офанзива срещу Рафах без план за мирното население ще причини катастрофа.

Израел бомбардира града почти ежедневно, дори и след като през последните седмици каза на цивилните да потърсят убежище там от боевете в намиращия се недалеч на север Хан Юнис.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" междувременно предупреди, че израелска офанзива срещу Рафах може да причини "десетки хиляди убити и ранени", предаде Франс прес.

"Ние предупреждаваме за катастрофа и масово убийство, което може да доведе до десетки хиляди мъченици и ранени", пише в изявлението. От "Хамас" подчертават, че за тези възможни последици ще носят отговорност "американската администрация, международната общност и израелските окупатори".

Германия и Саудитска Арабия призоваха поотделно Израел да не предприеме офанзива срещу град Рафах, защото тя ще доведе до "предизвестена хуманитарна катастрофа", както предупреди германската министърка на външните работи Аналена Бербок.

При три израелски удара тази нощ в района на Рафах са били убити 28 души, според представител на здравните власти и журналисти на Асошиейтед прес, видели телата, докарвани в болниците. Всяка от атаките е причинила смъртта на неуточнен брой членове на три семейства, включително десет деца, най-малкото от които е тригодишно.

По-късно днес трима висши полицаи бяха убити при нов израелски удар в Рафах, съобщиха представители на местните власти.

В Хан Юнис, където в момента е епицентърът на бойните действия по суша в ивицата Газа, израелските сили откриха огън по болница "Насър", най-голямата в района, най-малко един човек е убит, а няколко са ранени, заяви говорител на управляваното от "Хамас" здравно министерство в Газа.

По думите му медицинските служители вече не могат да се придвижват между сградите от болничния комплекс заради ожесточения обстрел. Говорителят каза, че 300 медици, 450 пациенти и 10 000 разселени лица са се скрили в болницата.

По последни данни на министерството на здравеопазването в ивицата Газа, контролирано от "Хамас", броят на палестинците, убити при израелски атаки от началото на войната на 7 октомври, е надхвърлил 28 хиляди, предаде Франс прес.

Тази информация не е потвърдена по независим път.

Броят на убитите се е увеличил през последните 24 часа със 117 до 28 064. По-голямата част от тях са жени, тийнейджъри и деца.

В Газа са били ранени над 67 хиляди души.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.

Свързани новини